Bliži se sudbonosni dan za svetsku ekonomiju – Kina posle svoje Nove godine počinje trgovinu fjučersima nafte u svojoj nacionalnoj valuti – juanima. Kina, najveći kupac nafte na svetu, biće dakle 23. februara na pragu otvaranja unutrašnjeg tržišta za trgovinu naftnim fjučersima. Trgovina će se odvijati na Međunarodnoj energetskoj berzi u Šangaju, koja je deo Šangajske berze fjučersima, i obavljaće se pod skraćenicom INE. To će omogućiti kupcima iz Kine da kupuju naftu za juane, kao i da sva plaćanja izvrše u nacionalnoj valuti.

Pored toga, i trejderima iz inostranstva će biti dozvoljeno da investiraju u prvo sirovinsko tržište Kine, jer je berza registrovana u zoni slobodne trgovine grada Šangaja. Kao rezultat formiranja berze, predviđaju se potresi američke valute, koja je do danas bila glavna i jedina valuta u svetskoj trgovini naftom.

Kao prvi efekat, očekuje se ošamućujući udar po dolaru, koji je valuta kojom se do juče plaćalo oko 90-95 odsto svih naftnih ugovora. Skrećemo pažnju čitaocima da su se dva prethodna pokušaja da se uradi slična stvar – u Iraku Sadama Huseina i u Libiji Moamera Gadafija – završila veoma loše po pokretače takvih inicijativa. Nad liderima tih zemalja izvršena je javna tv-egzekucija, njihove zemlje su uništene i opljačkane, države su im rasparčane, dok su narodi tih nekad bogatih zemalja svedeni na najniži stepen siromaštva.

Sa druge strane, Kina nije Irak ili Libija, dok rukovodstvo Kine ne možemo optužiti da je sklono avanturizmu. Peking ima svoju odlično naoružanu armiju i poseduje ozbiljne ekonomske poluge kojima može uticati i na SAD, od kojih je tek jedna u obliku kratkoročnih državnih obveznica (KDO).

Pored svega navedenog, izgleda da je između Moskve i Pekinga na delu tihi dogovor po principu: Moskva štiti Peking svojim nuklearnim kišobranom, dok Kina ne razvije ekonomske i vojne mišiće i provede projekat Jedan pojas, jedan put, koji je se uklapa i u planove Evroazijskog ekonomskog saveza. Sa druge strane tog tihog dogovora, Peking će štititi Rusiju od ekonomskih napada EU i SAD. Podsetimo se na trenutak šta je izjavio predstavnik Nacionalne banke Kine kada je pao kurs rublja: Peking je spreman da u svakom trenutku podrži rusku nacionalnu monetu svojim rezervama.

Teško je, ako ne i nemoguće, prognozirati koliko će ugovora biti sklopljeno u petrojuanima na međunarodnom tržištu nafte. Ipak, da će sve kineske kompanije preći na petrojuan, ne treba sumnjati. Pored toga, uz pomoć petrojuana, Peking će biti u mogućnosti da investira u one nacionalne ekonomije vlasnike izvorišta nafte, koje budu svoju naftu prodavale Kini za petrojuane.

Bez obzira na to što zapadni eksperti, zbog razumljivih razloga, tvrde da Kina gotovo da nema nikakav uticaj na svetsko tržište nafte, bez koga nema rušenja petrodolara, čini se da, uzevši u obzir da je Kina danas najveći potrošač nafte na svetu, oslabljeni dolar postaje sve realnija slika. Predviđa se da će u 2018. godini smanjenje učešća američke valute u trgovini naftom iznositi najmanje 10-15 odsto.

Da li će procenat biti toliki ili veći, zavisiće ponajviše od toga da li će vlast Saudijske Arabije dozvoliti ulazak kineskog kapitala u njihov naftni dragulj Saudi aramko. Argument u korist kineskih investicija veoma je ubedljiv – ako Rijad ne pređe na petrojuan, Kina će jednostavno zatvoriti deo svog tržišta za saudijsku naftu. Ako Saudi pređu na petrojuan makar delimično, na primer samo za onu naftu koja se prodaje Kini, već to će biti dovoljno da zada ozbiljan udarac petrodolaru, svetskoj hegemoniji SAD i njihovoj zelenoj makulaturi.

Uzimajući u obzir razmere započete igre, postaju vidljive i one stavke koje su sada bile u drugom planu. Nikako nije slučajnost što Peking u poslednje vreme akcenat stavlja na ubrzano naoružavanje svoje armije.

Početkom januara mogli smo iz Kine da čujemo važno saopštenje u kome je Generalni sekretar CK KPK Si Đinping rekao: „Kineska armija je dužna da se ubrzano uvežbava i priprema za izvršavanje zadataka koji će biti veoma blizu realnim vojnim dejstvima”.

Tom prilikom predsednik Si je dodao da su „neprijateljstva između SAD i Severne Koreje dostigla nivo posle koga sledi ratno stanje i vojne akcije koje će se proširiti globalno. Zbog toga je Narodno-oslobodilačka armija dužna da bude spremna da u svakom trenutku angažuje maksimum svojih snaga. Ratne veštine se uče u mirna vremena, i primenjuju se u ratu bez dvoumljenja”, rekao je Si.

Nesumljivo je da ovakve gromke izjave nisu svojstvene kineskim vođama, i trebalo bi na njih obratiti pažnju. Ali i kineski ulog u ovoj igri je visok, kao nikada do sada.

Prevod – Zoran Draganović


Izvor: Novi Standard

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Kina piše istoriju – petrojuan umesto petrodolara

* Obavezna polja