Kresović 1Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je njegova obaveza da pokrene Srbiju, i da Srbija mora da ide napred, bez obzira na to da li su on i Srpska napredna stranka u Vladi ili ne. Vučić napominje kako hoće što više posla da završi, da bi neko za 10, 15 ili 20 godina mogao da kaže da je neko nešto uradio. Vučić dalje kaže: „Zato mi se toliko žuri, jer znam da mi se približilo“, i da zna kako će skončati. Ovakva fatalistička izjava u sebi sadrži ili spoznaju o opasnostima od moćnih ljudi“ iz senke“ ili spoznaje o nemogućnosti da obavi prihvaćene poslove, ili nedostatka lične snage u dužem vremenskom periodu. Nedavno je prvi potpredsednik  vlade Srbije Aleksandar Vučić zbog čestih zdarstvenih problema zbog velikog rada rekao da ga „ne zanima mnogo stanje zdravlja“ i da se ne osvrće mnogo na lične slabosti, pre svega stanje zdravlja“.

Prvo strateško pitanje je da ovakve izjave da „zna kako će da skonča“ i da „da ga je briga za zdravlje“ čini se deluju i neodgovorno prema građanima Srbije. To može da govori da je „fanatik“ prema zdravlju što može realno da se odrazi na kvalitet i težinu odluka koju treba da sprovede i odlučnosti u politici koju vodi, ali i odnosu prema drugima u vlasti. Zabrinjava i stav Vučića da licitira „kako će završiti“ jer na taj način sebe već vidi kao “bivšeg“ ili sa ograničenim vremenom od nekoliko godina. Takve izjave nisu bile skoro u političkoj sferi niti na domaćoj ili međunarodnoj pozornici.

Da li se prvi potpredsenik kandiduje da bude „žrtva“ za Srbiju, ili će Srbija biti „žrtva“ političkih odluka političara koji vode Srbiju i koji u sebi nose vid „političkog samouništenja“ ili spozanaje da mogu biti životno ugroženi. Neprihvatljivo je da recimo prvi potpredsednik Vučić govori o tome kako će skonačati pred američko-srpskom privrednom komorom i među poslovim ljudima. Kakav se utisak može steći?

vucic-ruka

Prvi da je politička situacija u Srbiji krajnje konfliktna i nestabilna i da nije preporučljivo strano ulaganje ako se prvi potpredsednik, od ugleda u vlasti i popularan među biračima, oseća da zna „kako će skončati“. Drugo takve izjave mogu da šire atmosferu moguće zavere centara moći u Srbiji ili van nje protiv Aleksandra Vučića, što je spoznaja koja treba da zabrine. Treće političar tipa – državnika takve stvari ne govori već eliminiše i neutrališe rizike, ili vodi računa o svojim potencijalima u skladu sa interesima države i partije koju vodi

Posredno Vučić na ovaj način pokušava da sebe pravi žrtvom poput Zorana Điinđića i da najavi mogućnost pretnji po život i zdravlje. Iza ovakve izjave Vučića odmah se alarmiraju bezbednosne službe koje prave posebne mere zaštite i procene rizika i traži se obaveštajno-kontraobaveštajna zaštita i podrška i od moćnih službi bezbednosti u EU i regionu, ako postoje pretnje spolja od mafije ili drugih rizičnih grupacija kao i korumpiranih slojeva tajkuna koji mogu biti finansijeri ili u pozadini zavere protiv Aleksandra Vučića.

Jedna od političkih i analitičkih situacija je da prvi potpredsednik vlade šalje neke druge poruke, moguće i svom koalicionom partneru SPS i Ivici Dačiću kao ministru policije. Isto tako jedna od analitičkih opcija je da su ovakve izjave deo „spinovanja“ Vučića kako bi se predstavio kao „žrtva“ koja mora da bude na olataru radi bolje budućnosti građana Srbije .

Opasno je ako Vučić zna da je ugrožen i to prenosi javno, a lična mu je bezbednost na nižem nivou. Drugo opasno je ako se šalju ovakve poruke javnosti jer to govori da je Srbija „opasna država“ opasnih grupa, lobija i mafije koja preti i sprema neutralisanje Aleksandra Vučića i drugih državnih funkcinera i političara. Kako je tek sa stranim investitorima.

Treće još opasnije je ako je sve ovo deo spinovanja, kampanje koja treba da ojača pozicije Vučića u javnosti pred teškim i bolnim merama koje mora da preduzme u vođenju državne politike. Sve u svemu ovakva retorika nije optimistična niti ima pozitivan ton, već širi koncept straha, političkih i  kriminalnih zavera. Istovremeno ovakva strategiija može da posluži i za jačanje formi autoritarnosti i represivnih mera režima kao vid zaštite od zaverenika protiv države i vlasti.


Izvor: Vidovdan

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Koliko su odgovorne izjave srpskih političara?

* Obavezna polja