Krajem oktobra 2018. počele su u arktičkom regionu najveće vežbe u novijoj istoriji NATO-a Trident Juncture 2018. Vežbe će se održati na teritoriji Norveške, na akvatorijama Norveškog, Severnog i Baltičkog mora, i u vazdušnom prostoru iznad svih navedenih akvatorija, kao i Norveške, Švedske i Finske. U vežbama učestvuje više od 53 000 vojnika iz svih zemalja NATO-a, kao i iz zemalja koje nisu u NATO-u.

Iako je rukovodilac vežbi general Fogo 9. oktobra na konferenciji za medije izjavio, da vežbe Trident Juncture nisu usmerene protiv bilo koje konkretne zemlje, u američkoj štampi nisu bili tako alegorični – Sky News je bez diplomatskih rezervi objavio, da se „na manevrima razigrava scenario tokom kojeg protivnik – komandni sastav podrazumeva Rusiju – napada na zemlju iz NATO-a“.

Nakon okončanja operativne faze vežbi, ona treba da se završi 7. novembra, odvijaće se komandno-štabne vežbe.

Izuzetnost ovih vežbi sadrži se ne samo u broju snaga i sredstava (više od 50 000 vojnika, oko 70 brodova, 130 aviona, više od 10 000 komada tehnike), već i u učešću avionosne grupe SAD na čelu sa nosačem aviona „Hari Truman“. Kako primećuju analitičari iz NATO-a, avionosna grupa je krenula za Norvešku, prekinuvši sertifikacijske vežbe pred odlazak grupe u Persijski zaliv. Uzimajući u obzir da svi nosači aviona SAD-a dejstvuju u Atlantiku strogo po planu, njegovo kršenje govori o tome da komanda američke ratne mornarice razrađuje scenario reagovanja u kriznoj situaciji.

Štaviše, osim avionosne grupe, u vežbama uzima učešće i ekspediciona udarna grupa od nekoliko desantnih brodova sa oko 2000 marinaca. Na evropskom vojištu, slične koncentracije snaga nije bilo od okončanja Hladnog rata. Uz to, kako primećuju u Telegram-kanalu, koji ima veze sa saradnicima glavnog štaba u Briselu, instrukcije Alijanse nalažu sukcesivna dejstva grupa – na početku dejstvuje avionosna grupa, potom ekspediciona. Zadaci koji se razigravaju na vežbama predstavljaju etape napadne operacije, ali ne taktičke već strategijske.

Osim vođenja manevara, američke oružane snage razrađuju prebacivanje preko severne maršrute osnovnih udarnih formacija. Prebacivanje tolikog broja trupa po teritoriji Norveške nije trivijalan zadatak. Pogledajmo šta se dešava pri njegovoj realizaciji. Već u pripremnoj etapi dogodio se čitav niz nepredviđenih situacija, uključujući uništenje u bazi belgijskog vazduhoplovstva aviona F-16 usled slučajnog opaljivanja mehanike aviona. Takođe, usled saobraćajne nezgode u kojoj su sudelovala i borbena vozila u Norveškoj su stradala četvorica vojnika. Istine radi, treba primetiti, da su na velikim vežbama moguće različite nepredviđene situacije, uključujući i naše oružane snage. Ali, vežbe Trident Juncture tek su krenule, a incidenti su počeli pre njih.

Učesnici manevara podeliće se na „snage Severa“ i „snage Juga“ . Jedni će da predstavljaju neprijatelja koji je napao Norvešku, a drugi odbrambene snage NATO-a. Zatim će da zamene mesta.

Naš „prijateljski“ sused Finska koja nije član NATO-a, aktivno učestvuje na vežbama.

Finska će angažovati 15 aviona F/A-18, kao i 150 vojnika. Takođe, finska vazduhoplovna baza Rovaniemi prihvatiće belgijske lovce F-16, američke F-15, i avion za dopunu gorivom KC-135 Stratotanker.

Takođe, u okviru vežbi Trident Juncture, odvijaće se pomorske vežbe Northern Coast kojim će rukovoditi Finska. Za to će Finci da odvoje dva aviona F/A-18 i avion za vezu RS-12 Pilatus.

Sve te aktivnosti rukovodioci NATO-a opravdavaju jačanjem ruske vojne grupacije na Arktiku, izgradnjom ruskih arktičkih baza, i naraslom aktivnošću RM i RV Rusije u regionu. Treba primetiti da Rusija ojačava svoje granice na vlastitoj teritoriji za razliku od američkih marinaca koji su raspoređeni u Norveškoj na „privremenoj osnovi“, kojima će se još pridružiti i britanski vojnici.

Ruska vojska na Arktiku ispunjava zadatke ne samo odbrane severnih granica zemlje, već zajedno sa ministarstvom za vanredne situacije osigurava bezbednost plovidbe po Severnom morskom putu i sprovodi hidrografska istraživanja moreuza i morskih prostora Arktika.

Ne treba da se zaboravi, da baza Severne flote na poluostrvu Kola obezbeđuje ruskoj floti jedini stvarno slobodan izlaz na svetski okean i naravno, naše baze moraju biti pouzdano obezbeđene od mogućih pokušaja napada na našu teritoriju.

Vežbe Trident Juncture pokazuju da su zadaci jačanja odbrane severnih granica koje je zacrtalo rukovodstvo zemlje bili na vreme postavljeni i blagovremeno realizovani. Nije baš jasno, kako mi možemo da pretimo svojim susedima utvrđujući vlastitu granicu.

Kao jedan od argumenata u prilog sprovođenja tako masovnih vežbi, Amerikanci navode vežbe „Vostok 2018“ sa stotinama hiljada učesnika. Mi svakako ne možemo da zabranimo Alijansi da sprovodi vežbe na teritoriji svojih članica, ali to, naravno, ne pomaže dijalogu o mirnom arktičkom regionu, kakav je on još uvek.

Naši posmatrači su pozvani na manevre Trident Juncture, i naravno, vežbe će da opserviraju i naše RM i RV, čiju su pažnju ka vežbama predstavnici NATO-a već pokušali da nazovu provokacijom. Svi naši brodovi i avioni se nalaze u međunarodnim vodama i ne krše međunarodno pravo, ali moraju biti spremni za bilo kakav razvoj situacije.

Još jedna napomena – NATO se priprema za vojne operacije u arktičkoj zoni, ali same vežbe se odvijaju u oktobru i temperatura u Stavangeru tokom vežbi neće pasti ispod nule. Komanda NATO-a može sebe da umiruje oko spremnosti za dejstvo u arktičkom regionu, ali neka ta ubeđenost bude samo za unutrašnju upotrebu, bez pomisli da se oni stvarno spremaju da započnu vojna dejstva na Severu preko teritorije Norveške. Stvarnost se može pokazati nešto drugačijom od treninga po lepom vremenu.

Preveo sa ruskog: Nebojša Vuković


Izvor: Regnum/NSPM

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Zašto NATO vežba na Arktiku?

* Obavezna polja