Албански политичари из Приштине данас инсистирају на томе да је председник Србије Александар Вучић током посете КиМ помињао Милошевића, из чега извлаче закључке да је поново реч о политици Велике Србије, а медији на албанском језику, уз то, понављају оцену да је Вучић понизио Приштину.

Председник косовске скупштине и човек који се сматра косовским владаром из сенке, Кадри Весељи је на свом Фејсбук профилу написао да је добро да се Вучићева посета догодила јер се, како наводи, још једном показало да српски лидери настављају наслеђе Слободана Милошевића“.

И његов колега из власти, заменик косовског премијера Енвер Хоџај тврди да је председник Вучић на Косово дошао са идејама Милошевића и да, како каже, он на тај начин „игра опасне игре“. Како наводи, Србија се са Вучићем на челу враћа у своју мрачну прошлост, а ЕУ треба одмах да осуди такву политику. Хоџај каже и да ова посета доводи у сумњу улогу ЕУ у дијалогу, ако се као посредник ослања на, како је навео, „подривачки фактор“.

Идентичну матрицу имају и насловне стране готово свих дневних листова и портала, осим „Бота сот“ која, уз подсећање на Вучићев политички бекграунд, поручује да је једини начин да се заустави понижавање Албанаца организовање протеста којима би се уклонили лажни хероји приштинске власти.

Зери“ на насловници пише да је у дводневној посети Вучић наставио да користи националистичку реторику поруком да ће Србија да брани Србе на Косову, као и да су Срби гинули за Книн, Сарајево и Приштину.

Коха диторе“ упозорава да је Вучић током два дана поткопао државу Косово и прославио свог бившег „шефа“ Слободана Милошевића, којег је назвао великим државником са добрим намерама, као и да је поручио да Србија никада неће признати косовску независност.

Епока е ре“ подсећа на барикаде Албанаца из Дреничког округа који су онемогућили посету Вучића селу Бање.

У ХРВАТСКОЈ ГОВОРЕ И О ПОВЛАЧЕЊУ АМБАСАДОРА

Вучићеве изјаве с Косова, о томе да у Книну никада није било шаховнице те да је Слободан Милошевић био добар лидер, изазвале су жестоке реакције у Хрватској.

“Јасно је Вучић, причом о шаховници, рекао да Книн никада није био хрватски. Одмах бих повукла велепосланика из Београда“, коментирала је такве изјаве бивша премијерка Јадранка Косор на Твитеру.

‘Вучићев говор у Косовској Митровици био је прилично морбидан. Омча, ломача, небо с којег се нитко не враћа, амбис, ивица, главе крваве, руке поломљење, стријељање, нестајање, гробови… „Убио нас је 20. век!“, и такве ствари… Забрињавајуће тешке ријечи’, написао је на Твитеру политиколог Дејан Јовић.

„Наставио је реторику из 90-их. Он се неће промијенити, ми га знамо, можда може фасцинирати некога из Брисела, Берлина или Париза. У говору је јасно показао да народе у својем окружењу проматра као оне који би требали бити потчињени Србији. С њим ће се јако тешко постизати било какви договори“, рекао је политилог Маринко Огорец за ХРТ.

На питање припрема ли Вучић српску јавност на чињеницу да ће можда изгубити битку за Косово, политолог Влатко Цвртила је рекао да он то ради, и то поступно. Оцијенио је да Вучић иначе боље функционише у јавном простору него што је то данас показао.

„Вучић говори о решењу које неће никога задовољити, али да би се онда Србија требала окренути неким другим стварима. Најавио је тешке преговоре, а сваки помак представља као свој успех“, рекао је Цвртила. Огорец каже да је Вучићу потребно изванредно стање, неред и хаос, попут онога који се (догодио; прим. НС) када је спречен у одласку у мјесто Бање, он тада најбоље функционише, каже Огорец за ХРТ.

Подсетимо, србијански председник Александар Вучић поручио је у недељу да је Србија имала илузију да је велика и моћна, да је Слободан Милошевић био „велики лидер, али му жеље нису биле реалне“, због чега су Срби платили велику цену, али нису постали већи.

Он је, илустрирајући посљедице ратова по Србе, рекао како се “данас у Книну вијори шаховница које тамо никад није било“ и поручио да “Србија више нема глава“ које ће слати у ратове, а сународњаке позвао на мир и присебност јер су потребни Србији која намјерава постати још развијенија и економски стабилнија.

ЕУ: НЕМА ПРОСТОРА ЗА ПОХВАЛУ

Европска унија је реговала на говор председника Србије Александра Вучића на Косову, где је он Слободана Милошевића назвао “великим лидером са најбољим намерама”.

Маја Коцијанчич, портпаролка ЕУ надлежна за Западни Балкан је оценила да се “не сме оставити никакав простор за двосмисленост или похвалу” за оне који су подржали Милошевићеву политику и његове акције. “Одлуке домаћих и међународних судова у овом погледу су врло јасне”, истакла је она.

Брислеска портпаролка је истакла да сви на Западном Балкану имају европску перспективу и стога ће морати да се придржавају принципа ЕУ, а што подразумева помирење и добросуседске односе.

“Помирење, нормализација и добросуседски односи ће бити могући само ако се превладају и одбаце политике прошлости, које су, као што знате врло добро, довеле до деценије беде и патње у региону Западног Балкана, као и тамошњих људи”, поручила је Коцијанчич.

Коцијанчич је с тим у вези цитирала речи председника Европске комисије, Жан-Клода Јункера који је недавно оценио да “национализам никад није решавао већ је стварао проблеме”.


Извор: Блиц, Н-1, Радио Слободна Европа

Оставите коментар

Оставите коментар на Бурне реакције на Вучићево помињање Милошевића

* Обавезна поља