Premijerka Brnabić rekla je da je predsednik Vučić dao nalog VBA da ispita moguću špijunsku aferu o vrbovanju srpskih agenata nakon pisanja pojedinih medija. Prema ranijem pisanju Radia Slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak koji to navodno dokazuje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

„Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-obaveštajnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas. Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavestiće nas o rezultatima istrage“, kaže Ana Brnabić za Blic.

Jutros je iz Predsedništva za sutra najavljen sastanak predsednika Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan- Harčenkom, ali nije poznato da li taj susret ima veze sa ovim slučajem i na čijiu inicijativu dolazi do njega.

RAZMENA KESA

Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa. Snimak je objavljen 17. novembra.

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

„Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćnog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine“. Nadovezao se u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac. „Ne znamo ni ko je autor snimka“, dodao je. Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

– Čini se da – uprkos opštem uverenju – neki ljudi u srpskoj obaveštajnoj i policijskoj zajednici nisu presrećni aktivnostima GRU u Srbiji. Ovaj snimak agenta GRU koji navodno podmićuje neimenovanog srpskog zvaničnika procurila je juče u medije – navodi Grozev. Istu interpretaciju ponudila je i osoba koja je snimak okačila na Jutjub.

„Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je video-zapis pripadnika glavne obaveštajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu. Ovo je ono što Rusi rade nama, našim ‘prijateljima‘”, stoji u opisu video-snimka na Jutjubu. Kako što smo naveli, Blic je uspeo da dobije potvrdu autentičnosti snimka, ali ne i njegove “interpretacije”. Takođe, nismo dobili ni informaciju ko je blurovani muškarac sa snimka.

FAKTA

RSE je, s druge strane, dobio potvrdu da je Kleban zaista bio na službovanju u Srbiji. Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za ovaj medij, on je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. Kleban se tako, kako je objašnjeno u MSP, ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji dostupnoj na sajtu Ministarstva koja je poslednji put ažurirana 15. novembra 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017, kada je, kako je navedeno, kao predstavnik izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije.

ZA ŠPIJUNAŽU DO 15 GODINA ROBIJE

Identitet „srpskog oficira“, kao što smo već naveli, nije poznat. Takođe, nije poznato ni šta je sadržaj crvene kese koju je, kako se čini, predao ruskom obaveštajcu u zamenu za sadržaj bele kese, odnosno određenu količinu novca.

Ako bi se istragom utvrdilo da su u pitanju dokumenta zaštićena nekim stepenom tajnosti, kazna za ovo delo je i do 15 godina robije. Dužina robije varira od posledica koje su nastupile po zemlju, pa se u 5. stavu člana 315 naglašava da ako su te posledice teške, kazna ne sme biti niža od 10 godina robije.

Danko Vasović o špijunskoj aferi

POLITIKA: NA SNIMKU NIJE SRPSKI OBAVEŠTAJNI OFICIR

Video snimak u kome navodno ruski obaveštajac srpskom oficiru predaje novac star je više godina. Osim toga, kako Politika saznaje, osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik naših bezbednosnih struktura. Drugim rečima, to je civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

Inače, Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Vojno bezbednosna agencija bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome. „Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas”, rekla je Brnabić za beogradske medije.

Ona kaže da očekuje sve informacije tokom dana. „Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage”, zaključila je Brnabić.

UTVRĐUJE SE IDENTITET OSOBE SA SNIMKA

Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je autentičnost snimka na kojem ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac jednom, navodno srpskom oficiru. Snimak je definitivno autentičan i na njemu se nedvosmisleno nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, rečeno je Tanjugu u BIA.

Kada je reč o drugom čoveku sa snimka, za koga su mediji objavili da je srpski agent, u BIA kažu da na tom slučaju intenzivno rade VBA i sve ostale bezbednosne službe, uključujući i samu BIA, kako bi svi relevantni podaci biti postupni državnom vrhu, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. O detaljima slučaja, javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana u četvrtak.


Izvor: Agencije, CEOPOM Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Da li Rusija špijunira Srbiju, ili Zapad opet napada?

* Obavezna polja