sasa radulovic aloБЕОГРАД – Бивши министар привреде Србије Саша Радуловић оценио је данас да је нови уговор Владе Србије са Етихадом о формирању Ер Србије „писан да би се прикриле дилетантске ствари које су писале у основном уговору“ и „прикриле неке ствари“.

У Радуловићевој писаној изјави оцењује се да је уговор о формирању Ер Србије неповољан за српску страну и прецизира се да Етихад у заједничку компанију улаже само 40 милиона долара и за то добија 49 одсто власништва, док Србија улаже многоструко више за 51 одсто власниства.

„Држава Србија преузима санацију дугова од 500 милиона долара. Држава Србија улаже 282 милиона долара. За то добија 51 одсто од 320 милиона долара. Етихад улаже 40 милиона долара. Ни долара више. За то добија 49 одсто од 320 милиона долара“, истакао је бивши министар и лидер Покрета „Доста је било“.

Радуловић је напоменуо да објављени уговор није онај уговор из августа 2013.г одине који је оставио у сефу у кабинету министра привреде 27. јануарае када је поднео оставку.

„Ради се о новом уговору који је потписан 31. јула 2014. године, који је потписао министар Душан Вујовић“, додао је лидер Покрета „Доста је било“.

Он је прецизирао да, према уговору са Етихадом, Република Србија у Ер Србију улаже имовини вредну 200 милиона долара. Од тога, како је истакао, само слотови на многобројнима аеродромима у свету вреде 80 милиона доалра.

„Република Србија улаже 82 милиона долара новог кеша у форми субвенција. Република Србија треба да плати све дугове Јата настале пре датума затварања уговора. Не знамо да ли је овај датум наступио или још није. Ако није, држава Србија је и данас одговорна за све нове губитке које прави Ер Србја“, навео је Радуловић.

ugovor-vucic

Како је рекао, дугови Јата на дан 31. децембра 2013. износили су око 370 милиона долара. Тај износ не укључује необрачунате камате, тако да је, на основу „личне карте“ Јата, с каматама, тај дуг процењен на око 500 милиона долара.

„У првој половини 2013, Јат је имао пословни губитак од око 10 милиона евра. У другој половини 2013, с новим менаџментом, Јат је направио додатни пословни губитак од више од 35 милиона евра. Само у првом кварталу ове, 2014, губици су били 17 милиона евра“, истакао је бивши министар привреде.

Етихад има обавезу да да позајмицу од 60 милиона долара.

„То је позајмица на коју се плаћа камата и не представља инвестицију већ кредит који Ер Србија мора да врати. Република Србија има обавезу да да позајмицу од 20 милиона долара“, рекао Радуловић.

ds-logoДС – Нека влада саопшти разлике првог и овог уговора

БЕОГРАД – Демократска странка поновила је данас да захтева од Владе Србије да грађанима јасно саопшти и документује које су разлике између уговора са Етихадом који је потписан и примењиван годину дана и уговора који је потписан пре 11 и објављен пре два дана и да покаже на измени којих одредаба је инситирала Европска комисија.

„Чак је и Српској напредној странци сасвим извесно јасно да, када је у питању посао у који грађани Србије улажу 660 милиона, а Етихад 40 милиона долара, грађане не може задовољити неозбиљно успутно и ничим поткрепљено уверавање (градоначелника Београда) Синише Малог да су у уговору који је објављен пре два дана, а који је потписан 31. јула ове године, мењане тек ситнице у односу на уговор који је потписан у августу прошле године и који се од тада и примењивао“, наводе у саопштењу демократе.

Без објављивања првобитног уговора који се примењивао годину дана, као и без објављивања осталих уговора са Етихадом, али и другим фирмама из Уједињених Арапских Емирата, наводи ДС, сваки потез Владе Србије „у овој ствари биће само још један чин у представи аматерског позоришта (премијера) Александра Вучића коју, на жалост стотинама милиона евра финансирају грађани Србије“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Који је уговор представио Вучић

* Обавезна поља