Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je 7. januara Damask, gde je obišao komandni punkt grupe Oružanih snaga Rusije u Siriji i sastao se sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom. U okviru posete održani su i bilateralni pregovori ruske i sirijske delegacije.

Putin je zajedno sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom prošetao ulicama Starog Damaska i ušao u istorijsku džamiju, a pravoslavnoj crkvi poklonio ikonu, saopštila je pres-služba sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Predsednike su pratili ministri odbrane dve zemlje Sergej Šojgu i Ali Ajub.

Putin je obišao centar grada i posetio Umejadsku (Veliku) džamiju, gde je video grobnicu sa glavom Svetog Jovana Krstitelja. Predsednik se, takođe, upisao u knjigu utisaka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je Putin Velikoj džamiji poklonio Kuran iz XVII veka.

Ruski lider posetio je i Sabornu crkvu Device Marije u hrišćanskoj četvrti Damaska, najstariju hrišćansku svetinju u glavnom gradu Sirije, i poklonio ikonu Bogorodice. Putin se u toj crkvi sreo sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

– Tokom razgovora sa Putinom, patrijarh je naglasio da u Siriji različite vere, i hrišćani i muslimani, mirno koegzistiraju i uživaju apsolutno ista prava – istakao je portparol ruskog lidera.

Bezbednost tokom dolaska ruskog predsednika Damasku osiguravali su ruski vojni avioni „suhoj“.

PUTIN RUSKIM VOJNICIMA U SIRIJI – OVDE SE BRANI RUSIJA!!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom izjavio da je na severu, severozapadu i istoku Sirije ostalo mnogo problema.

Vladimir Putin i Bašar el Asad u Sabornoj crkvi Device Marije u Damasku – Foto: Profimedija

„Ima još veoma mnogo problema — i na severu, i na istoku i na severozapadu zemlje“, rekao je Putin na sastanku sa Asadom u Damasku.

Putin je istakao da zajedničke akcije Rusije i Sirije omogućavaju da se eliminišu najopasnije vođe terorista i da je „mnogo toga učinjeno za godinu dana“.

Na sastanku sa sirijskim predsednikom Putin je konstatovao da se situacija u Siriji kardinalno izmenila nabolje, ali da se u regionu „nažalost, zaoštrava“.

On je zahvalio Asadu na pozivu da dođe u Siriju.

„Što se tiče Sirije, zahvaljujući vašim naporima i našim zajedničkim akcijama, situacija ne samo da se kardinalno izmenila, već smo faktički svedoci obnove sirijske državnosti u Siriji i jedinstvene integrisane zemlje“, dodao je ruski predsednik.

Ruska vojska u Siriji ne samo da pomaže da se zemlja oslobodi od terorista, već i štiti svoj dom sprečavajući militante da uđu u Rusiju i susedne zemlje, rekao je Putin obraćajući se ruskim vojnicima u Siriji.

„Rusija i vaši najrođeniji ponose se vama i žele vam sve najbolje. Želim još jednom da naglasim da vi ne samo što pomažete sirijskom narodu da se oslobodi terorističkih grupa i bandi, već vi ovde — u Siriji — branite svoj rodni dom, ne dozvoljavate infiltriranje terorista u Rusiju i susedne države“, istakao je ruski predsednik.On je zahvalio ruskim i sirijskim vojnicima, uključujući i lekare, na savesnom vršenju svoje dužnosti u Siriji.

„Snage za specijalne operacije uspešno rešavaju zadatke. Mornarica na obali Sirije nastavlja da uspešno brani naše nacionalne interese u Siriji“, naglasio je Putin.

Tokom posete Damasku, Putin je lično čestitao ruskim vojnicima u Siriji Božić i Novu godinu.


Izvor: Sputnjik

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Putin na Božić posetio Siriju

* Obavezna polja