„Промоција“ сина шефа СПС Ивице Дачића, Луке Дачића, као шефа делегације те партије која је посетила Канцеларију Јединствене Србије у Паралији, свакако ће привући пажњу јавности, иако се не ради о првом случају да син крене стопама оца политичара. У Србији, као и другде, уобичајено је да се синови и кћери политичара баве бизнисом, спортом, менаџментом… професијама које подразумевају јавност, али има и оних који су и политички наследници својих очева.

Уобичајено је и да је син лекара – лекар, али у случају политичара то изазива више пажžње, можда и зато што „политички наследник“ на неки начин „баштини“ презиме које већ подразумева одређени резултат, па и упоришšте у бирачком телу.
Ипак, поред убеђења и идеологије, па дакле и неке врсте мисије, и политика је, после свега, професија.

СРС је одувек био део његовог живота

За разлику од једва пунолетног Луке Дачића, нешто старији Александар Шешељ, син шефа радикала Војислава Шешеља, „номинован“ је за страначког кандидата за градоначелника Београда.

Млађи Шешељев син, Никола, такође је ангажован на страначким пословима – практично је запослен у странци, чију wеб презентацију уређује.

Александар је у једном од ретких интервјуа подсетио да је СРС одувек део његовог живота.

Ипак, за јавност је било изненађење када се појавио на консултацијама код председника Србије Александра Вучића о кандидату за премијера.

То је било прво појављивање сина лидера радикала у званичном, партијском својству и на тако високом ниову, у политичком животу Србије.

Он, иначе, не крије да му је отац узор и да чита његове књиге.

Прошли месец постао пунолетан и већ се појављује у јавности

Најмлађи међу синовима актуелних политичара, Лука Дачић, је почетком прошлог месеца напунио 18 година, и тек га, судећи по овом првом „профи“ појављиваљу у јавности, чека учење политичког заната, а са ли је од оца наследио само слух, што су потврдили медији у више наврата, или и политички таленат – имаће прилике да покаже.

Radomir Nikolić

Отац председник, син градоначелник

„Ветеран“ међу „синовима својих очева“ је Радомир Николић, син доскорашњег председника Србије Томислава, на почетку политичке каријере председник Извршног одбора СНС, а сада градоначелник „завичајног“ Крагујевца.

Члан СНС постао је годину дана од њеног оснивања, а сада баштини други мандат градоначелника Крагујевца.

Да деца политичара крећу стопама својих очева било је и раније, али су, чини се, актуелније биле – ћерке.

Путем својих очева ишле су или још увек иду Санда Рашковић Ивић, Олгица Батић, Мирјана Марковић

Mirjana Marković

Дете револуционара

Најпознатија ћерка која је кренула путем свога оца је свакао бивша прва дама СРЈ, супруга Слободана Милошевића и председница ЈУЛ-а Мирјана Марковић, дете револуционара Моме Марковића, једног од најзначајнијих српских комуниста и револуционара, друштвено-политичког радника у СФРЈ и народног хероја Југославије и Вере Милетић, једне од најтрагичнијих фигура партизанске борбе у Србији.

Она плени појавом

За Олгицу Батић, посланицу у Скупштини Србије, кажу да плени појавом и наступом.

Она је ћерка покојног лидера ДХСС Владана Батића, који је био министар правде у влади убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Бави се адвокатуром, а по образовању је правник кривичар.

Olgica Batić

Права наследница свога оца

За Санду Рашковић Ивић кажу да је прави наследник свог оца академика Јована Рашковића, оснивача СДС-а и лидера Срба у Книнској Крајини.

Sanda Rašković Ivić

Сада је посланик у Скупштини Србије, а била је потпредедница, потом и председница ДСС-а, као и амбасадор Србије у Риму. Била је такође председница Координационог центра за Косово и Метохију.

И ћерка и отац и даље политички активни

Natalija Mićunović
Наталија Мићуновић је још једна ћерка – Драгољуба Мићуновића, који је и даље политички активан као председник политичког савета ДС-а.

Наталија је свог оца у политичким водама наследила својевремено у Влади Србије, где је водила бригу о родној равноправности.

Најактуелнија ћерка, ипак, није из Србије

Ivanka Tramp
Тренутно најактуелнија ћерка није, међутим, из Србије – реч је о високо позиционираној Иванки Трамп, најстаријем детету председника САД Доналда Трампа, чији је ангажман у и изван Беле куће узбуркао америчку јавност.

Иванка И њен супруг Џерад Кушнер формално су саветници актуелног америчког председника.

На недавном скупу Г20 у Хамбургу Иванка је била званично члан америчке делегације, а праву пометњу је изазвала када је током заседања привремено заузела столицу свога оца.

Према наводима немачких медија, у том тренутку се разматрао проблем запошљавања жена у земљама у развоју.

А амерички медији истакли су да је Иванка најпознатија особа у америчкој администрацији која се бави женским питањима.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Српски политичари и њихова деца-наследници

* Обавезна поља