Председник Србије Александар Вучић наставља посету Косову и Метохији, а најважнији догађај биће његово обраћање на Тргу Шумадија у Косовској Митровици. Према плану посете Вучић би требало да посети и село Бање, али је неколико стотина Албанаца блокирало пут.

– Нису мој посао ни митови, ни снови, ни привиђења, ни сумануте визије Косова без Албанаца или Косова без Срба. Мој посао је реалност. Оно што јесте, сада и овде, ма овом Косову, у овој Србији, а не некој небеској. Пали смо ми с тог неба. Пали и озбиљно се разбили. Главе су нам крваве, руке поломљене – поручио је Вучић.

Вучић је позвао на мирољубиво и компромисно решење косовског чвора.

– Нећу борбене песне, нећу да вас хушкам, нећу вам обећавати оружје и муницију, иако је јасно да никоме нећемо дозволити да оружје и муницију искористи против вас… Зато што вас хоћемо живе… Не на небу него овде – рекао је Вучић.

Поручио је да никакво решење није на видику у Бриселу, али и да уколико га буде о томе ће прво бити обавештени Срби на Косову, а не Брисел или Београд. Како је додао, ако се сада и не постигне договор, морамо бити свесни да ће компромис са Албанцима неко морати кад тад да постигне.

Како је казао, много пута је долазио на Косово и Метохију, и готово увек „бирао тренутке када вама, који овде живите, није било лако или, било вам је много теже од нас у Београду, Крагујевцу, Нишу“.

– Обавеза је моја да кажем да ћемо у добру и злу бити уз вас, и да ћемо увек бити уз наш народ на Косову и Метохији. Дошао сам и да кажем истину о нашој тешкој позицији – навео је председник Србије, истакавши да му је народ пружио поверење, да уради шта мора да уради.

Како је казао, и пре скоро тридесет година, недалеко одавде, стотине хиљада људи, а Слободан Милошевић је тада био довољно велик да их у том броју окупи, на Газиместану, дочекало је крај његовог говора, чувеног или нечувеног, зависи од тога ко га и зашто тумачи, сецате ли се како?

– Певали су. И то су певали, хорски, све те стотине хиљада, певали су са вером и убеђењем, певали су занесени и поносни, ону познату „Ко то каже, ко то лаже, Србија је мала“ – рекао је Вучић.

Како је казао, три рата се помињу у тој песми, „а онда смо их имали још“.

– Не својом, али не искључиво и туђом кривицом. Званично и незванично, помагали смо браћи, Срби су гинули, за Книн, за Сарајево, за Приштину. У Книну се, данас, вијори шаховница које тамо никада није било, у Сарајеву је број Срба педесет пута мањи од онога који је био, у Приштини живи свега неколико Срба – навео је председник Србије.

Како је рекао, нема нас више ни у Косову Пољу где је много тога почело, „и то не зато што су Хрвати, Муслимани или Албанци били јачи и храбрији од нас, већ због тога што нисмо разумели позицију Србије и света, због тога што нисмо схватили да нисмо сами у свету и да се без света не може.

– Због тога што смо потцењивали све друге и што нисмо успели да рачунамо. Због тога што смо увек видели и слушали себе, други нас нису занимали – навео је он.

Милошевићеве намере биле добре, али резултати лоши

Како је казао, нисмо били са реалношћу ни у дослуху.

– Милошевић је био велики српски лидер, намере су му свакако биле најбоље, али су нам резултати били много лошији. Не зато што је он то желео, већ зато што жеље нису биле реалне, а интересе и тежње других народа занемарили смо и потценили. И због тога смо платили највишу и најтежу цену. Нисмо постали већи. Или, боље рећи, нисмо постали већи на онај начин на који су неки то замишљали. Данас, без капи крви, било чије, јесмо – рекао је Вучић.

Зато данас, каже, после много година, Србија ради, а не бије се ни са ким. Зато што улаже, у живот, а не разбацује га около.

– Зато што нам деца расту, не сахрањујемо их после бомбардовања. Зато што смо се ослонили на знање, рад, а не на пушке. Зато што немамо више очи на леђима, како је говорио велики Бора Пекић, и љубимо земљу своје деце, а не својих предака, и част нам се налази не тамо одакле долазимо, него тамо где идемо и где ћемо да стигнемо. Зато што данас имамо своје место у свету. Свакога дана смо угледнији и уваженији – навео је Вучић.

Морам да разговарам са Тачијем

Како је казао, хоће и мора да разговара са кососвким председником Хашимом Тачијем.

– Да, да, Албанац је. И не воли ме, не волим ни ја њега, али ако је Стефан Немања, оснивач државе српске, могао пред Манојла Комнина са омчом око врата, голорук, због Србије, па могу ваљда и ја, без омче, због исте те Србије и пред Тачија, и пред сваког другог на овом свету. И пред Могерини и Меркел и Макрона и Путина. И као што видите, и смем и могу. Могу, ваљда, за ову земљу, свима бар да кажем да нас неће понижавати и да је компромис када сви добију, макар по мало и ниико не добије све – навео је Вучић.

Како је казао, „и могу, и радим то, и хоћу, и хиладу пута ако треба, по било коју цену, па и по цену свеопште мржње, ка мени, и све да ме назову, било издајником, било великосрпским шовинистом, и да ме сутра и стрељају, зато што, за разлику од њих, знам разлику између салонског и правог патриотизма“.

– И да је прави само онај у којем си спреман да жртвујеш све, па и сопствену садашњост, зарад будућности своје земље и њене деце. И то је цена коју хоћу да платим. Увек, и свугде, па и овде пред вама. Зато што, за мене, постоје само две ствари које, сигурно, никада нећу. Нећу да радим против своје земље, и нећу да лажем, своју земљу. Нису мој посао ни митови, ни снови, ни привиђења, нити сумануте визије Косова без Албанаца, или Косова без Срба – истакао је Вучић.

Како је казао, његов посао је реалност, „оно што јесте, сада и овде, на овом Косову, у овој Србији, а некој небеској“.

– Пали смо ми са тог неба. Пали и озбиљно се разбили. Главе су нам крваве, руке поломљене, и немам ја више кога да шаљем горе, на небо, поготово што је и пад, за све нас, био чиста срећа. Са неба се, углавном, људи не враћају. Остају горе, да их више никада не видимо и да их, у Србији, никада више нема. Свих тих, који су нам данас толико потребни. Да растемо, градимо, развијамо се. Да нас буде, у довољној мери да преживимо – истакао је он.

На земљи, уместо на небу

Како је казао, на Косову су данас остали најјачи и најхрабрији.

– Не заборавите да нас је 1991. године било, процентуално говорећи, три пута више него данас на КиМ. Зато ја говорим о реалности. Зато нећу борбене песме, нећу да вас хушкам, нећу вам обећавати оружје и муницију, иако је јасно да никоме нећемо дозволити да оружје и муницију користи против вас. Зато што вас хоћемо живе. Хоћемо српску децу, школе за њих, уџбенике, обданишта. Хоћу да имате довољно посла да пожелите ту децу. Хоћу породилишта, игралишта, путеве, фабрике, хоћу, на крају, да имате зашто овде да останете. Не на небу, него овде – истакао је Вучић.

Како је казао, немамо ми где, и морамо, у свему томе да нађемо баш ту меру, мира, достојанства и сигурности, без којих човек, једноставно, не може да буде човек.

– Зато, када вам причају како ја хоћу да мењам границе, лажу, јер границе данас, где су? Ми мислимо једно, Албанци, многобројнији и јачи на Косову, мисле другачије? Један део света мисли једно, други мисли друго. У ствари, ја хоћу да мењам ваша права. Да освојим, за вас, сва она права која вам припадају, и која су део онога што се зове цивилизован свет. И хоћу ваше право на живот. И ваше право на рад. И ваше право на слободу. На сигурност. Кретање, учење, лечење. И ако због тих права, морамо да учинимо компромисе, и ми и Албанци, јер без тога мира нема, увек ћу то да урадим. Само немојте то да зовете погрешним именом. Немојте да слушате кукњаву о разбијању српског јединства, јер је оно разбијено пре више од шест векова. Немојте ви у Београду да плашите људе ратовима, јер нико неће да ратује. Ви свакако нећете – навео је он.

Срби се и данас праве као да се ништа није десило

Како је казао, немојте да нас спречавате да узмемо нешто, ви који отворено нудите, или сте већ дали све.

– Ми Срби када побеђујемо чинимо то, некада, поносито и поштујући победјене, али када губимо и када смо поражени, ми и наша политика, то не умемо ни да признамо, нити да разумемо шта се променило. Борила се Србија 1999. против НАТО часно и храбро. И изгубила, као и 610 година раније. Остали смо без значајних територија, Срби су напустили многа од својих огњишта не желећи да живе под албанском влашћу. Кад изгубите рат, за то се плаћа цена. Висока, највиша. А, ми, ми Срби и данас се правимо као да се ништа није догодило. Правимо се да нисмо сами, сопственим глупостима и под притиском западног света, учествовали у доказивању сопствене кривице и за сукоб на КиМ – навео је он.

Како је казао, „јесмо ли ми или неко други испоручили бившег председника Србије, између осталог, и због наше, тобож злочиначке политике на КиМ, јесмо ли ми испоручили и наше војне и полицијске генерале Хашком трибунал, и Ојданића и Владимира Лазаревића и Небојшу Павковића и Сретена Лукића“?

– Хоћемо ли договор са Албанцима или продужетак агоније у којој свакако губимо све. Питање је само времена, за годину, пет или десет. А, имамо ли било какву шансу овде на Косову без каквог таквог договора са Албанцима? Имају ли је Срби јужно од Ибра, чак и ако је Срби на северу, како тако имају? Колико сте ви драги моји Срби из Метохије, Липљана, Штрпца и данас стрепели пролазећи кроз бројна албанска места на путу ка Митровици? Колико пута дневно се запитате јесу ли вам деца сигурна на путу до школе или пијаце? Хоце ли ваше старе неко негде да нападне зато шту су реч изговорили на погрешном језику – навео је он.

Нисмо ни близу решења

Управо зато, каже, као председник Србије, „нисам зелео да забијам као ној главу у песак, већ сам зелео и зелим да се борим за вас и будућност ваше и наше деце“.

– Имамо ли некакав нацрт решења у Бриселу? Немамо, нисмо ни близу њега. Али, по први пут, чини ми се да добро знамо да морамо и да разговарамо и бар да покушамо наше односе да уредимо. И ја знам да постоји хиљаде њих који само чекају да казу, аха, отисао је доле, а то доле је за њих Косово, а ниста ново није рекао. Као да је рећи нешто ново о Косову уопсте могуће. Као да све приче одавно нису исприцане. Али, ново је и то што нећу овде да псујем Албанце, нећу чак ни оне који су тукли Србе стварали им државу, већ желим да видим како делима моземо да створимо боље сутра за Србе на КиМ – навео је он.

Казао је и да „морамо да мењамо себе, да чувамо свој језик и културу свуда где Срби живе“. И Немци су, каже, у најтежим тренуцима, када су губили све, опстајали на Гетеу, Силеру, Браћи Грим, на снази њихове културе и духовности.

– Ми Срби имамо и језик и писмо, и Теслу и Пупина, и Андрића, и Селимовица, и Пекића И Ћосича. Имамо и Владету Јеротића који се још 1987. године питао: „а помислимо ли ми Срби има ли у бар нечему и наше кривице и нашег неразумевања“. Питамо ли себе како то да су Албанци некада, готово сви, говорили српски, а ми смо могућност знања албанског језика одбацивали с презиром? Албанци данас понашају се као Срби некада, јер им данашња осионост дозвољава да их српски језик све мање занима. Зато су, у многим сферама, све мање успешни. Ми ни ту лекцију још нисмо савладали – навео је он.

Идеја за сутра                                   

И шта је, казао је, „у ствари моја и наша идеја за сутра“?

– Идеја је да сачувамо наш народ. Идеја је да чувамо мир и покусамо, бар покушамо да успостављамо мостове поверења према Албанцима, да тежимо договору чак и када знамо да је готово немогућ, јер све друго води нас у амбис и у катастрофу. Хоћу и желим да верујем да после векова ратовања и сукобљавања можемо да имамо векове пристојних, рационалних, а за педесетак година, зашто да не и пријајатељских односа са Албанцима. Зато сам захвалан и свима у Европи и свету који разумеју тежину наших односа и који схватају важност наших разговора – рекао је Вучић.

Како је казао, ми данас желимо да будемо део Европе, Албанци зеле да добију визну либерализацију, и једни и други желимо бољи живот за своје грађане. До таквог, каже, бољег живота нема пречице, ни за нас ни за њих, преко гробова оних других.

– Морамо и мораћемо да живимо и заједно и једни поред других. И зато ћемо да разговарамо и преговарамо, до изнемоглости, ако је потребно – навео је Вучић.

Како је казао, неће се ни једног тренутка двоумити да заштити Србе на Косову и Метохији.

Председник Србије рекао је да је на Косово дошао да каже да ће неко, некада у будућности, морати да постигне компромис са Албанцима.

– Приче о томе како ћемо у неким другачијим светским околностима ми да им вратимо мило за драго, а тај тренутак само што није дошао, су приче за малу децу, испричане и са трагичним крајем, бас као и њихове приче како ће докусурити Србе, или ће Срби сами нестати. И неће ту бити ни лаких ни једноставних решења. Ни за њих, ни за нас. Али, биће живота, биће деце. И наше и њихове, која ће желети да остану овде, а не да у праскозорје пунолетства хватају први воз за Швајцарску, Аустрију или Немачку. Дакле, решење није на видику, али Богу се молим, да га макар у наредних десет или двадесет година буде. Све друго, значило би крај нашег постојања на КиМ – истакао је Вучић.

Он је навео и да је држава Србија на Косово дошла са свеобухватним инвестиционим планом за десет српских опстина на КиМ, да унапреди економију и животни стандард нашег народа.

– То нико не може да нам забрани, а после деценија пропадања, Србија је почела економски да јача, српска привреда је најбрже растућа привреда на Балкану у овој години, страних инвестиција имамо убедљиво више од свих осталих заједно, јавни дуг Србије драматично пада. Трећу годину за редом имамо суфицит у буџету – навео је Вучић.

Помагаћемо и даље Србе на КиМ

Како је казао, Србија је спремна да онима који живе на зивите на КиМ помогнемо више него икада. Србија, не за плате, већ само за косовски додатак, за запослене у јавном сектору на КиМ, здравству, образовању, социјалним установама, издваја годишње чак 71 милион евра.

– Спремни смо и то да увећамо, улагања у болнице, вртиће, школе, али и да најзначајније подстичемо улагања у привреду. У Трепчу, Лола фот, Газиводе, али, пре свега, спремни смо да субвенционишемо долазак компанија из централне Србије спремних да уложе у посао и јужно и северно од Ибра. То ће значити више посла и већу сигурност за вас и вашу децу – навео је Вучић.

Српски председник је рекао да ту нема „никаквих митских граница“ и да жели оне у којима живе људи који имају сва права која им припадају.

– Хоћу оне због којих нико неће бити понижен, а поготово не Србија. Хоћемо компромис, нећемо диктат. Хоћемо да све чујемо, али и да се ми чујемо. Хоћу, на крају, а пре свега, да ви живите овде, и да то буде ваше. Али, пријатељи, у свему томе, још једном вам кажем, нећу да вас лажем. Није ни лак и брз пут до тога. И много тога ћемо морати да се одрекнемо, много тога да жртвујемо, много ћемо морати да радимо, да бисмо дошли до тог циља. И хоћу да знате, да ја знам шта тражим од вас. Ви сте, овде, све већ поднели, све изгубили, и све жртвовали. За Србију, и за нас. А потребни сте нам још. Свима. Србији. За још један напор, за још једно путовање, оно у будућност и опстанак на својим огњистима – истакао је Вучић.

Српски председник је рекао да је убеђен да ће, када прође све ово, „ако ме осуде, прокуну, када се угасе ломаче, да ћете бар ви знати и шта и за шта сам радио“.

– За Србију, за отаџбину, за вас, и за живот. И свако дете, које се овде сутра роди, сваки човек који добије посао, свака нова школа, болница, биће доказ да смо радили једину праву ствар. То ми је сасвим довољно. Споменике нека дижу онима који су изгубили, часно и уз своју и толике туђе жртве. Ја имам намеру, да победимо, и да Србија победи, по први пут у не знам колико година. Без крви, без мртвих, без ужаса и гробова – казао је Вучић, истакавши да нису пред нама битне „у којима се на будућност пуца, па је онда, уз почасти сахрањујемо“.

„Убио нас је 20. век“

Навео је и да је „јако мало живота остало у Србији, мало овде, и морамо да га чувамо, морамо да му дамо шансу, да се развије, ојача, да се настави, рашири“.

– Морамо, зато што смо, биолошки, као народ, пред амбисом. Стојимо на његовој ивици, гледамо доле и нешто као да нас вуче да направимо тај бесмислени корак. Нестаћемо, ако поново то урадимо. Нећемо бити ништа, и нећемо имати ништа. Живећемо, један те исти резултат, онај у којем губимо. Свакога дана, буквално све, док, на крају, не изгубимо и себе, и Србију. Убио нас је 20. век, изгубили смо људе које ни у наредном веку нећемо моћи да надокнадимо. Немамо више људи на бацање. Дајте, да, коначно, нешто добијемо – истакао је он.

Како је навео, жели „да добијемо оно што ће нам омогућити нормалну земљу, и нормалан живот у њој, да повратимо достојанство, да имамо права, да наша црква буде наша, на својој земљи, са својом имовином, а не да нам сутра и нову цркву измисле.

– Да знамо где смо, шта хоћемо и где идемо. То је, пријатељи, оно што сам хтео да вам кажем. И не знам, можда је мало, можда вам се није свидело, али ја другчије не могу. Не зелим да знам ја за ту велику Србију у коју се иде у чизмама и са пушком у руци. Знам ону која је могућа с књигом, оловком, лаптопом, радом и знањем. Не знам за достојанство у страху од бомби. Знам за оно које се гради школама, обдаништима, фабрикама, сугурношћу и миром. И то вам нудим данас, то је и моја понуда и за сутра – истакао је Вучић.

ВУЧИЋ НИЈЕ МОГАО У БАЊАНЕ

Неколико стотина Албанаца, међу којима су и ветерани ОВК, блокирали су јутрос багерима и шлеперима пут код села Трнава према селу Бање, у општини Србица, а у Трнави су се чули и рафали, јавља РТС.

У питању је пут којим би председник Србије Александар Вучић требало да прође данас. На снимцима које је РТС емитовао види се већа група демонстраната на путу, међу којима су били и они који су показивали рукама знак албанског двоглавог орла и носили транспаренте против посете Вучића Косову и Метохији.

РТС подсећа да је Србица у потпуности насељена Албанцима, а да се у селу Бање налази око 300 српских кућа.

Косовска влада отказује посету Вучића селу Бање

Косовска влада донела је одлуку да се посета председника Србије Александра Вучића селу Бање отказује из безбедносних разлога, наводи се у саопштењу.

Харадинај донео одлуку о забрани

Премијер Косова Рамуш Харадинај донео је одлуку, поводом протеста и блокаде путева према селу Бање, да се председнику Србије Александру Вучићу забрани посета том делу Косова.

„За мене је далеко важнија безбедност грађана Косова који су тешиким возилима блокирали пут ка Бањама и зато сам донео одлуку да се тај део посете председника Вучића откаже”, написао је Харадинај на Фејсбук налогу.

Полиција удаљава новинаре од барикада

Косовска полиција удаљава новинске екипе које се налазе недалеко од барикада ка месту Бање, из правца Зубиног потока, јавља Танјугов извештач са лица места. На тој локацији налази се неколико новинарских екипа. Према сазнањима Танјуга, интервернтне јединице КПС спремају се да крену из правца Дрена.

Недалеко од барикада налазе се и мештани, а страхује се да би ситуација могла да се погорша.

Кфор и КПС не реагују

Бање – Све прилазе селу Бање, које је данас требало да посети председник Александар Вучић, блокирали су ветерани ОВК, јављају извештачи Танјуга. На прилазу селу путем из правца Зубиног Потока је велика блокада, трактор, испред које је запаљено сено, на које присутни Албанци набацују нове гомиле.

Око 9.30 часова довезен је и трактор и гуме које пале. Код барикаде је једна патрола Кфора, са два припадника те мисије, као и КПС, који не дозвољавају пролаз извештачима Танјуга. Они само посматрају догађаје, али ништа не предузимају на уклањању блокаде.

На месту на којем је заустављена екипа Танјуга је и генерални секретар владе Србије Новак Недић, који се такође био упутио у српску енклаву у Бањама. (Танјуг)

РТС: Весељи организатор блокада путева

Путеви ка месту Бање које би требало да посетети председник Србије Александар Вучић блокирани су на пет места, а иза тих протеста стоји председник Скупштине Косова Кадри Весељи, јавио је РТС.

Путеви ка месту Бање блокирани су балванима, камионима и другим грађевинским машинама. Према незваничним информацијама на које се позива РТС, организатори блокада су председници општина у Дреници, као и Весељи.

Вучић: Прилаз ка селу Бање блокиран и на другом месту

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Косовској Митровици да је обавештен да су Албанци на још једном месту блокирали пут којим је требало да иде у село Бање.

„То говори да они болују од истих болести од којих смо и ми боловали. Надам се да ћемо ми бити у стању себе излечимо и много паметнијим средствима, речима, разговором, снажном економијом, памећу, оруђем”, рекао је Вучић.

„Никада нисам био фасциниран нечијом мржњом, али ако је неко охол и бахат, и показивањем симбола који би могли да нас увреде грдно су се преварили. Још сам снажнији и опредељен и за очување мира али и за очување српских институција и српског народа на КиМ. Борићу се још снажније”, рекао је Вучић.

Вучић заистављен на путу

На путу Зубин поток – Бање косовска полиција зауставила је председника Александра Вучића и забранила му даљи пут ка Бањама, сазнаје „Блиц“.

У току је расправа између албанских полицајаца и Вучића. Обавестили су га да су барикаде на два километра одатле.

Председник је са сарадницима изашао из аутомобила и са руководствима српских општина са севера Косова кренуо је пешке према оближњој згради у овом српском селу, у којој би требало да донесе одлуку шта даље да чини.

Вучић је претходно требало да иде до села Бање магистралним путем Косовска Митровица-Србица, али су тај путни правац на више мјеста блокирали бивши припадници терористичке ОВК.

Конвој председника Србије обезбеђују припадници Косовске полицијске службе, а једну од патрола чини италијанска жандармерија.

Вулин: На пет места око Дренице се пуца

Министар одбране Александар Вулин казао је да се у овом тренутку у околини Дренице, куда председник Србије Александар Вучић треба да прође до села Бање, оде у посету, на пет места пуца, да то чине наоружани ветерани терористичке ОВК и да за то одговорност сноси Кадри Весељи.

„Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи, који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора, иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити”, казао је Вулин.

Он је за ТВ Пинк навео да би Кфор ту ситуацију морао да разреши, те да имају и обавезу и одговорност да реагују.

„Вучић иде у најопаснији део Косова, иде у Дреницу и тамо га на пет места чекају наоружани људи”, истакао је Вулин и додао да политички представници Албанаца не разумеју поруке мира председника Вучића које је упутио на КиМ, те да морају да покажу да су некаква сила.

„То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоруижани људи на КиМ сада пуцају”, казао је Вулин.

Стефановић: Ситуацију на Косову пратимо из минута у минут

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је  да је посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији у безбедносном смислу сложена, а да се због Албанаца који су блокирали пут за село Бање ситуација мора пратити из минута у минут. Стефановић је потврдио да су пут блокирали ветерани ОВК камионима и другим возилима.

„Они су путем локалних медија, гласила, интернета позвали и становништво и бивше борце ОВК да се окупе на том путу и да са неколико камиона, путничким возилима, неким гомилама материјала које су ту истоварили фактички блоирају пут и спрече председника да дође у насеље Бање”, рекао је Стефановић за РТС. Он је додао да се ситуација на Косову усложњава и да су обавештајцима пријављени рафали, што је „сигнал и порука Србима да ту нису добродошли”.

„Ту је са на испиту и Кфор и КПС који су дужни да обезбеде нормалну посту. Они се налазе у непосредној пратњи председника зато што то јесте њихов посао. Видећемо колико ће бити професионални што се тиче ове ситуације и колико приштинске власти стоје директно иза овакве организације догађаја”, рекао је Стефановић.

 

„Позвано је албанско становништво да се прикључи протестима такозваних ветерана и наставак протеста је заказан за 9 часова, очекује се њихов долазак и наравно међународна заједница, Кфор нико не одговара одакле аутоматско оружје“, казао је Вулин.

То што се у овом тренутку пуца и нико није дао одговор како је то могуће и како је могуће да нису разоружани, само показује да су организатори са врха власти, да је то Кадри Весељи, а да су непосредни извршиоци председници општина Србица, Глоговац, казао је министар.

„У овом тренутку имамо ситуацију у којој не знате ко влада и имате непосредне претње председнику Вучићу“, истакао је министар.

Навео је и да је то све рађено плански и унапред и из страха да ће посета Вучића бити успешна као што јесте.

„Вучић је око себе ујединио све Србе, деценијама уназад никада није било већег јединства између државног руководства Србије и народа који живи на простору КиМ. Вучић је то успео и то без иједног сукоба, без ризика и за једног јединог Србина на КиМ, без ичега што би повредило било кога на КиМ“, казао је Вулин.

Дрецун: Шта ће Кфор на Косову, ако не може да осигура безбедност

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да се поставља питање шта ће Кфор на Косову ако не може да осигура безбедност и да је морао да уради више по питању безбедности током посете председника Србије Александра Вучића.

„Међународно присуство одбија своју одговорност, а морали су да ураде нешто, имају довољно капацитета, није тачно да не могу да спрече. Ово је била најављена посета, тачно се знало где Вучић треба да оде, одлазак у Дреницу је висикоризична посета”, изјавио је Дрецун гостујући на ТВ Пинк.

Како је казао, одговорност је на међународном присуству и институцијама у Приштини да обезбеде његову посету. „Ако су знали, а знали су да треба да оде тамо, онда су требали да предузму одговарајуће мере које би и лаик предузео”, рекао је Дрецун.

Он је навео да би требало размислити да ли да председник Вучић настави посету како је планирано како не би дошло до већих проблема. Дрецун каже да је очигледно да доминантну позцију у албанском друштву имају екстремисти, нарочито они који су били у редовима терористичке ОВК. Како је навео, поставља се питање шта ће Кфор на Косову ако не може да осигура безбедност.

„Имате с друге стране и ситуацију да Савет безбедности УН ни овог месеца неће да расправља о извештају генералног секретара о стању на Косову са образложењем водећих западних земаља да ситуација на Косову не угрожава безбедност и мир. Сада нека нам одговоре. Ако не могу да гарантују безбедност, онда мора да се види шта са мандатом међународног присуства”, рекао је Дрецун.

Додао је и да је већ дошло време да се расправља поново о „реконфигурацији Унмика али у смислу подизања бројног стања и предузеимања неких других мера”. „СБ мора да се изјасни о изјави да Кфор не може да спречи ове криминалне наоружане групе које желе очигледно да угрозе безбедност Вучића”, додао је Дрецун. Дрецун се запитао каква се онда порука шаље, и шта Срби онда да раде ако је угрожена безбедбост председника Србије.

Маја Коцијанчић: ЕУ жали због отказивања посете Бањанима

ЕУ је изразила жаљење због отказивања посете председника Србије селу Бање и позвала све одговорне да очувају ред и обезбеде безбедан наставак посете српског председника.

– ”ЕУ жали због одлуке да се откаже посета председника Вучића Бањама. Позивамо оне који су одговорни да одрже ред и обезбеде безбедан пролаз током дана – поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Она је додала да су пуна опредељеност очувању мира и безбедности за народ на Косову и у Србији, мудрост и мир оно шšто нам је сада потребно.

Коцијанчић је у саопштењу навела да се посета председника Вучића одржавала у мирној атмосфери и уз пуну подршку одговорних власти, али да је маса направила блокаде на путу ка Бањама којим је требало да прође Српски председника.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на Космету – Дан други 09.09.2018.

* Обавезна поља