Време је да Срби и Албанци разговарају с много више међусобног поштовања, истакао је председник Србије Александар Вучић на језеру Газиводе, на северу Косова и Метохије. Обиласком ове локације, Вучић је започео дводневну посету Космету у склопу које је обишао и села Ибарско Постење и Лешак, као и општине Лепосавић и Звечан. Том приликом, он је најавио и нове инвестиције Србије у српске средине на Космету, али је уједно истакао песимизам у погледу постизања споразума Београда и Приштине. Ипак, највише медијске пажње је изазвала његова изјава да је на Космет дошао пре свега да говори о томе „шта нам је идеја, а идеја нам је да дуго чувамо мир и стабилност и покушамо да за будућа времена правимо боље односе између Срба и Албанаца”.

Вучић је посету започео око 14.30 сати, петнаестак минута пошто је стигао на КиМ преко административног прелаза Брњак. По доласку на језеро Газиводе у општини Зубин Поток, под јаким обезбеђењем, он је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста АП КиМ, у чију је обнову и опремање Влада Србије уложила више од 200 милиона динара. Како преноси Танјуг, с њим су у обиласку били и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, министар здравства Златибор Лончар и шеф БИА Братислав Гашић. Вучић је потом обишао брану „Газиводе” и постројења тамошње хидроелектране, сусревши се с радницима. У првом обраћању, на брани, Вучић је истакао да се управо на Газиводама на најбољи начин види тежина проблема с којим се суочавају Срби и Албанци и различити ставови које имамо.

„Преко овог језера види се дубина и суштина свих наших спорова и неслагања. Ово је брана од огромног значаја и за Србе и за Албанце. Надам се да ћемо умети да превазиђемо тешку политичку борбу и да се договоримо за наредних сто година како да и они буду задовољни искоришћавањем воде, јер највећи део Метохије добија воду одавде, и Обилић и Приштина. За нас је брана од пресудног значаја јер без Газивода нема опстанка људи у Ибарском Колашину и Зубином Потоку”, указао је Вучић, додајући да се пред Европском агенцијом за електромрежне системе води велики спор између наших и косовских енергетских институција.

Истичући да је у реновирање бране Србија до сада уложила близу 128 милиона динара и да треба да уплати још 12 милиона, он је навео да је у плану и подизање одмаралишта на обали језера како би ту долазили „најбољи ђаци из целе Србије”. Вучић је навео и да је у Зубином Потоку потребно да се обнови „Симпов” погон, као и да се покрене прерада воћа и поврћа, али и рибе из језера, како би више десетина породица из те општине које немају посла могле много боље да живе. Он је најавио и да је Влада Србије одобрила новац за улагања у водовод за Зубин Поток, Косовску Митровицу и Звечан и додао да ће то у најкраћем року бити завршено.

Оценио је да ће бити тешко постићи било какав споразум с Приштином и да неће моћи да се спроведу његове идеје о разграничењу, јер се томе противи и највећа европска сила, односно Немачка, али и Албанци. Вучић је навео и да у изјави немачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да не треба мењати границе није ништа ново, али да то не значи да Београд не може да помогне српском народу на Косову. „Моја снага је толико минимална у поређењу с Ангелом Меркел да то није за поредити. Ако она тако каже ми то сасвим сигурно не можемо да променимо. Али уз све поштовање у мени не постоји једно питање – говоримо ли о територијалном интегритету из 2008. или 2018. и како то да оно што 2008. не важи, важи у 2018. години”, истакао је Вучић.

Он је оценио да Србија не може да прихвати наметнуте одлуке из 2008. и додао да ће као председник Србије наставити да разговара и избори „највише што је могуће за свој народ”, а да изгубимо „најмање што морамо”.

Одговарајући на новинарска питања, рекао је да је време да покушамо да разговарамо с Албанцима с много више поштовања, јер смо „с њима све пробали и то није донело много среће ни једнима ни другима”.

„А да ли ћемо у међувремену, показујући поштовање, успети да створимо и понеко пријатељство? Било би дивно, али је за то потребно и време и много добрих људи који би на томе радили”, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише наводе албанских медија да је „понизио” Хашима Тачија, одбивши да се с њим сусретне у Бриселу, Вучић је оценио да то није тачно:

„Не треба ми да будем горд нити сам ишао на разговоре да било кога понижавам, нити ми је то намера, нити је то могуће. Себе можете унизити ако се понашате лоше и нецивилизовано. То нисам урадио ни ја ни Тачи, то су радили неки други, помињући нечије ћерке, синове. Што се мене тиче, нисам неко коме је Тачи ни друг, ни пријатељ, ни пријатан саговорник, напротив. Сигуран сам да је и у његовом случају исто тако или још горе. Али је наш посао не да разговарамо о томе ко ће кога да победи него да решавамо проблеме.”

Он је додао да ће, у случају да се појави спремност да сви чују његове предлоге о решењу косовског проблема, „сваки Србин имати много више права и неупоредиво лакши и бољи живот него данас”. Вучић је оценио да је положај Срба јужно од Ибра „изузетно тежак” ма колико Србија улагала у те средине и да њих 95 одсто има косовско држављанство јер морају да живе, да се сналазе сваког дана и својој деци обезбеде нормалан живот.

„Али нам не пада на памет да они треба да остану без нашег држављанства”, додао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да у вези с посетом језеру Газиводе, коју су првобитно забраниле приштинске власти, није био у контакту ни с ким из САД.

„Слали су ми поруке, али ја на поруке не одговарам”, рекао је он. Вучић је додао и да је у петак у Бриселу предочио Федерики Могерини да ће доћи на Космет и на Газиводе и додао да се висока представница ЕУ труди и жели да постигне оно што би сви да спрече на различите начине.

Председник Србије је посетио и бизнис форум у Лепосавићу, који је окупио више од сто привредника из централне Србије и с Косова и Метохије, у организацији Канцеларије за КиМ. После обиласка штандова, Вучић је замолио привреднике из централне Србије да сагледају могућности улагања у десет српских општина на КиМ, али и у албанске средине на Космету јер је „наш циљ да Србија буде економски најјача”. Он је рекао да ће Србија дати посебне субвенције за такве инвестиције, јер „данас имамо новца за оно за шта нисмо имали” пре неколико година. Вучић је најавио и уредбу како би се решили проблеми попут правне сигурности улагања, пре свега банкарских гаранција.

Председник Србије је казао и да држава планира да помогне развоју фабрика за прераду дрвета, затим фабрике пелета у Лепосавићу, као и да помогне задрузи у Зубином Потоку.

„Такође, спремни смо да у Косовској Митровици уложимо новац у ИТ центар и производњу софтвера с могућношћу дуалног образовања, као и да помогнемо изградњу спортске хале. Хоћу да северни део Косовске Митровице, као неку врсту симбола, заједно с Грачаницом, подигнемо како бисмо направили један од најлепших српских градова. За то имамо новца, а ви дођите с пројектима”, рекао је Вучић.

Он је указао и да држава жели да, између осталог, улаже у сушару за воће у Звечану, а у Грачаници у фарму за узгој кока носиља и повећање капацитета кланичарске индустрије. Вучић је додао да је намера и да се у Ранилугу покрене фабрика пластичне галантерије, за коју је обезбеђен објекат, као и да постоји интересовање за улагање у фабрику за санитетски материјал у том месту. Такође, најавио је и инвестиције у прехрамбене погоне, туристичке садржаје, фарме, хладњаче, прерађивачку индустрију, вртиће и друге објекте у српским енклавама јужно од Ибра.

Планови за 10 општина

Председник Србије говорио је и о плану за сваку од 10 српских општина, па је тако најавио за Лепосавић инвестицију од 13 милиона евра за рудник Трепча, фабрику пелета и батерија.

За Зубин поток је казао да се планира обнова производње фабрике намештаја „Симпо“, али и фабрика за прераду воћа у којој би се правили џемови.

Говорећи о северној Косовској Митровици, он је казао да је идеја да она буде ИТ центар, због великог броја школа и техничког факултета.

За ту општину планира се развој услужних делатности, али и да Митровица буде најлепши српски град.

„Ви само додјите са пројектима, не са причом и помоћи ћемо“, казао је Вучић.

Према његовим речима, за Звечан се планира изградња сушаре, а до сада је помогнут развој Рајске бање и започета производња пива.

За Грачаницу се планира фарма за узгој кока носиља и подстицаји за етно туризам, као и повећање капацитета сточарске индустрије, рекао је Вучић.

Он је додао да је за Ранилуг у плану изградња фабрике пластичне галантерије и фабрике за производњу санитетског материјала.

„Чујем да постоји заинтересованост за изградњу фабрике санитетског материјала, све би смо дали оном ко то жели да уради у Ранилугу“, казао је он.

За општину Ново брдо у плану је подстицај за фарму за узгој јунади и подстицаја туристичких садржаја, док би у Партешу требало да буде отворен погон за пастеризацију.

За Штрпце се планирају хладњаче, пекарски погон и фабрике за прераду јагодичастог воћа и вртић.

Вучић је казао и да је на Бизнис форуму требало да учествује и кинеска компанија, али да није дошла због проблема претходних дана, и да ће учинити све да она дође за 20-30 дана.

Вучић је казао да је компанија „Сирогојно“ показала заинтересованост да инвестира на КиМ.

Према његовим речима, „Сирогојно“ би куповало воће и поврће, а план те компаније је и да направи хладњачу.

На Бизнис форуму учествује око 100 привредника, укључујући привреднике из централне Србије и из четири општине са севера и шест са југа Косова.

ЗАНИМЉИВЕ СКИЦЕ РИЈАЛИТИ ПОЛИТИКЕ

У Лешку: Знам шта бисте волели да чујете …

– Знам шта бисте волели да чујете, али ја то не могу да вам кажем, не зато што нећу, већ што сам довољно одговоран, а знате колико се борим – рекао је председник Александар Вучић грђјанима у Лешку, који су га дочекали аплаузима, транспарентима са натписом „Вучић – Србија – Косово и Метохија“ и повицима „Ацо, Србине“.

Позив Трстенику …

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, приликом посете породици Ковачевић, телефонон директорку Прве петолетке из Трстеника, Анђелку Атанасковић, јер су му претходно становници Ибарског Постења рекли да им недостаје посао, а да је Петолетка некада имала погон на КиМ.

– Ево, ја сам овде у Лешку, а ви сте некада имали погон овде у Лепосавићу. Пробајте да видите може ли да се пронађе неки начин и нека рачуница да нешто ту радите, а да ми додатно са субвенцијама помогнемо – рекао је Вучић директорки Прве петолетке, коју је назвао „женом чудом“, јер је, како каже, подигла на ноге скоро угашену фабрику. 

„Вучић“ ракија …

Пометњу посетиоца изазвала је ракија са угравираним презименом председника Србије. У боци ракије се налази натпис „Вучић“, што је било посебно занимљиво присутнима.

Телефонски разговор са Ердоганом …

Састанак председника Србије Александра Вучића са политичким представницима Срба са КиМ у Звечану, који је требало да почне у 20.30 касни зато што Вучић, као што је најавио, има телефонски разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Вучић је претходно, у говору на Бизнис форуму, рекао да је добио информацију да Ердоган жели да се чује с њим телефонски и да ће му се он првом приликом јавити, зато што се, како је рекао и Ердоган њему одазове одмах, на сваки позив.

Чим председници заврше телефонски разговор почеће састанак, којем присуствују политички представници Срба са КиМ, предсеници већински српских општина на КиМ, представници Српске листе…

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ

Енвер Хоџај: Слика срамоте и шовинизма

Заменик премијера Косова Енвер Хоџај изјавио је да је против посете председника Србије Александра Вучића језеру Газиводе и оценио да је његов долазак на Косово послао слику срамоте и шовинизма.

Хоџај је на написао у твиту да је посета Вучића Газиводама понављање посете Милошевића Газиместану 1989. године.

Према његовим речима то је доказ да и Европска унија промовише антиевропске политике на Балкану, притиском који врши за дозволу остваривања таквих агенди.

Заменик косовског премијера и у петак се оштро супростављао посети српског председника Газиводама.

Путем твитера Хоџај је рекао да Вучић иде корацима свог некадашњег шефа Слободана Милошевића и додао да су се у Србији променила само имена политичара док су шовинистичке политике ту где су и раније биле.

„Како су тада пропале, прошче ће и сада“, закључио је Хоџај.

Одаловић: Добро је што је Вучићева посета почела из Газивода

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић сматра да је добро што је посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији почела из Газивода, на како је рекао, тачки која је озбиљно спорна и коју Приштина доживљава као „питање свих питања“.

– Поруке отуда су нешто што се од државника очекује – да пошаље поруке и косовским Албанцима и међународној заједници и најважније косовским Србима – рекао је Одаловић у специјалној емисији РТС.

Харадинај: Грађани Косова поштују државу у овим границама

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручио је данас да је Косово „држава“ демократских вредности за које се Албанци боре и да ће сваки покушај њиховог рушења биће поражен.

„Косово и његов народ такође поштују правну државу у свом територијалном интегритету и поштују своје институције. То су принципи које ће Косово увек поштовати и штитити“, написао је Харадинај на Фејсбуку и додао: „Уверавам вас да ће сваки покушај угрожавања ових основних принципа за које ће се наши људи жртвовати бити поражен“.

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на Космету – Дан први 08.09.2018.

* Обавезна поља