Лидер Српске напредне странке и председник Србије Александар Вучић рекао је да ће нова влада Србије бити ограниченог трајања и да ће председнички и нови парламентарни избори бити одржани најкасније 3. априла 2022. године. Ивица Дачић биће нови председник Скупштине Србије, додаје Вучић. Нову Владу СНС ће формирати са СПС-ом и СПАС-ом Александра Шапића, који ће имати једно министарство. У недељу ће бити одржана нова седница Председништва након које ће се знати конкретна имена, а мандатарка ће експозе представити вероватно у среду ујутру, наводи Вучић.

Александар Вучић је на конференцији за медије, након седнице Председништва СНС-а, рекао да ће нову Владу СНС формирти са Социјалистичком партијом Србије и СПАС-ом Александра Шапића, који ће имати једно министарство.

Рекао је да ће Влада бити ограниченог трајања, што значи да ће, каже, парламентарни избори бити одржани заједно са председничким и то најкасније 3. априла 2022. године.

Влада ће имати шест приоритета: борба против коронавируса, очување интереса у вези са Косовом и Метохијом, борба против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Републике Србије, убрзане реформе и наставак економског оснаживања.

Председник Србије напомиње да су циљеви страховито високо постављени “као кад је Сергеј Бубка поставио лествицу на шест метара и прескочио”.

Председник каже да је економски циљ да наредне године привредни раст буде шест одсто, ове године око нуле, те да у ове две године збирно Србија буде најбоља у Европи.

“У наредне две године збирно морамо да будемо први у Европи. То је циљ и то значи да ћемо наставити са свим пројектима, изградњом путева, пруга, јачаћемо енергетику, много тога морамо да урадимо, да ојачамо привреду, даље војску и полицију”, казао је Вучић.

Када је реч о борби против криминала, Вучић је рекао да се рат црногорских кланова прелио на улице Београда.

“Да видимо да ли сте јачи од државе, нећу да одустанем ни за живу главу, тераћу Владу да гони сву ту банду, све те кланове да растуримо ударцима у главу, маљем у главу”, рекао је Вучић и најавио координисану борбу свих државних органа против криминалаца.

Вучић истиче да ако се погледају последња истраживања јавног мњења, уз значајан скок СНС-а постоји драматичан скок оних који су њихови политички неистомишљеници, “чији програм можда ми не разумемо, а то су људи који су против вакцинације, против мера за корону, те снаге су скочиле за готово 250 посто у претходних месец дана”.

“Ово је нешто што полако забрињава, антимигрантске, ксенофобне снаге, али мораћемо да разговарамо и са тим људима. Неће се догодити да у Србији било ко туче било кога. Србија има 2,5 пута мање миграната него пре годину дана. За све ове године мигранти су починили мање кривичних дела него грађани Србије у једном дану”, казао је Вучић.

Јасно је, наводи, да постоје мигранти који су из криминогене средине и са таквима ће држава знати како да се обрачуна.

“Али да дозволимо дивљање група зато што неко је другачији, то се неће догодити”, додаје Вучић.

“Са СПС у измењеном формату, Дачић председник Скупштине”

Вучић је указао да су грађани дали огромну подршку СНС-у, а да би та подршка била још већа када би избори били данас одржани.

Наводи да су унутар странке била различита мишљења како и на који начин формирати нову владу и скупштиску већину.

Вучић је навео да СНС-у нису потребни ни коалициони партнери са њихове листе, јер би, наводи, данас СНС сам имао 180 посланика, а да сви учествују на изборима.

“Када имате толику подршку народа не смете да је погрешно разумете и да сте добили карт-бланш. Морате да разумете и да пружите прилику људима да им обезбедите будућност, неће да размишљају да ли ће се догодити смањење плата и пензија. Наш посао је да обезбедимо да нам систем тако функционише уз темељне реформе да расте животни стандард”, навео је Вучић.

И поред мандатарке је, напомиње, у складу са тим разговарао са људима који су носиоци листа који су прешли изборни праг.

“Имамо врло коректну сарадњу са СПС-ом. Имали смо нешто другачија виђења како би то требало да изгледа у будућности. Више сам ја прихватио Дачићеве предлоге него он моје. Добре ствари смо урадили за нашу земљу. За десет или 20 година моћи ће да види путеве и пруге које смо направили, да имамо вишу стопу раста од Шпаније, италије, Француске…”, навео је Вучић.

Напомиње да невезано за то колика је снага данас СНС-а и СПС-а, СНС поштује њихову снагу и мора да покаже и људску коректност, да “покушамо да радимо са људима са којима смо успешно радили, а да им не кажемо да нам нису потребни”.

“Наставићемо да радимо са њима у нешто измењеном формату”, казао је Вучић.

Истиче да је имао прилику да боље упозна господина Шапића.

“Човек је тражио да разговарамо о будућности Србије, плановима и циљевима, а никакве захтеве није имао. Сматрам да је Ана направила једну ненамерну грешку, око пријаве за станове за припаднике службе безбедности. Ми смо рекли ко се првих 1000 пријави да добије станове. И сад зато што неко није умео да кликне не може да има решено стамбено питање, тако да ћемо морати да ту изградњу удесетостручимо. О томе сам разговарао са Шапићем, о економским параметрима, али и о спољној политици. Лако смо се договорили да заједнички радимо. На крају смо се договорили на моје инсистирање да имају једног министра у влади”, навео је Вучић.

“Задовољан сам што ћемо да радимо на добробит грађана у наредном периоду”

Наводи да ће у влади бити и значајнијег представника мањина.

“Председник Народне Скупштине биће Ивица Дачић и мислим да је важно да он кроз парламент води дијалог са различитим групама”, казао је Вучић.

Састав Владе познат наредних дана

Најкасније у четвртак, додаје, биће формирани и сви одбори у Скупштини и додаје да ће састав владе бити познат наредних дана.

“Верујем да ћемо много важних закона на путу ка ЕУ морати да донесемо, а онда народ нека на изборима каже чијим радом је задовољан. У петак би посланичка група поднела закон о министарствима. Онда би нова влада, односно експозе, био у среду ујутру ако се не варам.

Напомиње да још не може да говори о свим именима министара и да је остало још неколико недоумица.

“Остало је још дан, два посла да бисмо могли све да завршимо. У недељу ћете знати све. Биће добра влада”, указује Вучић додајући да ће нова седница Председништва СНС-а бити одржана у недељу.

Навео је да се сутра обележава 12 година од оснивања СНС-а, додајући да због ковида-19 неће бити масовних скупова.

Забрињава пораст заражених коронавирусом

Вучић наводи да га брину бројеви заражених коронавирусом и да се праве разговори са свима на Западу око вакцине, као и са Русима и Кинезима.

“Без вакцине то не можемо да решимо. Уништиће нам економију, имамо само данас 45 нових кревета заузетих. И кад будете имали нових 100 кревета заузетих дневно ми смо за 20 дана пуни. Ако будемо имали по 2.000 или 3.000 заражених, на наивоу као Хрватска, онда је то ужас”, навео је Вучић.

Стефановићу посао у сектору безбедности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће досадашњи министар полиције Небојша Стефановић убудуће обављати важан посао у сектору безбедности.

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли најава одлучне борбе против мафије, о којој је председник Србије говорио, значи да није задовољан радом министра полиције рекао:

– Жао ми је што ме нисте слушали, полиција је у свим областима постигла боље резултате. Слушао сам различите приче, јао срушиће ме Небојша… Небојшу познајем 22, 23 године, радиће важан посао у сектору безбедности – рекао је Вучић након седнице Председништва СНС о новој влади.

Говорећи о будућим министрима и саставу владе, он је рекао да има још три или четири недоумице и да ће све бити коначно решено у недељу.

Вучић и Брнабић у седишту СНС-а – Фото: Весна Анђиђ/РФЕ-РЛ

Брнабић: СНС је желела да подели одговорност

Мандатарка и премијерка у техничком мандату Ана Брнабић рекла је да ће се видети које ће странке националних мањина ући у владу, истакавши да им је свима упућен позив.

Места у парламенту освојиле су мањинске странке Савез војвођанских Мађара, Странка правде и помирења, СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива. Да ли ће и ко од њих ући у владу, знаће се до недеље, рекла је Брнабић за Радио телевизију Србије.

Уколико све четири партије националних мањина прихвате учешће, у власти ће бити и све странке које су прешле цензус и освојиле места у парламенту. „Видећемо до недеље, када будем предложила владу, да ли ће бити концентрациона или не”, рекла је Брнабић додавши да је “СНС желела да подели одговорност”.

Она је изјавила и да су цео свет, па и Србија у ванредној ситуацији и кризи, коју је изазвала заразна болест ЦОВИД-19. “Потребна нам је саборност, то је основна порука коју желимо да пошаљемо грађанима”, рекла је мандатарка за састав владе, додавши да се улази у период још тежих криза.

Брнабић је навела и да ће будућа влада, мада ороченог трајања, имати “пун ауторитет и сав капацитет и моћ да уради све што сматра да је неопходно”.

Брнабић је рекла и да је Ивица Дачић, лидер СПС-а који ће у наредном периоду бити председник парламента, “један од најискуснијих политичара у Србији”, који, како је навела, “зна добро да балансира између различитих страна”.

“Имати таквог политичара на челу Парламента је порука да желимо да дамо све од себе да имамо дијалог”, изјавила је Брнабић за РТС.

Она је рекла и да ће у влади бити “значајан број нових лица”, али није хтела да каже ништа прецизније, поновивши да ће се све знати у недељу. Навела је и како верује да ће “владу чинити близу 50 одсто жена”.

Брнабић је свој предлог састава владе Србије изнела на заседању Председништва СНС-а у уторак раније током дана.

Експозе ће, како су најавили и Брнабић и Вучић, изнети у парламенту, у среду 28. октобра. Тада би требало и да нова влада положи заклетву и да тиме и званично отпочне свој мандат.

Дачић почаствован новом функцијом

“За сваког државотворног политичара највећа је част бити на челу највишег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти у Републици Србији”, изјавио је за агенцију Тањуг Ивица Дачић.

Он је захвалио Вучићу наводећи да ће “заједно са председником и Владом, Народна скупштина дати кључан допринос развоју и будућности Србије, уз пуно јединство које обезбеђује стабилност и просперитет земље”.

“Номинално, он одлази на важније место јер је председник Скупштине увек важније место него што је потпредседник Владе или било који министар. По тој званичној номенклатури, он је напредовао, а мислим да ће на том месту моћи да испољи и више личне креативности него на досадашњим где је његов маневарски простор био сужен”, рекао је Бошко Јакшић.

Председник Србије и СНС Александар Вучић није саопштио имена будућих министара, рекавши да ће то учинити након додатних разговора унутар странке и да ће кончан списак министара бити саопштен у недељу, 25. октобра. “Око два, три или четири имена су још увек недоумице”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће бити неколико нових министарстава, међу којима и министарство за људска права и дијалог.

Говорећи о краћем мандату будуће владе, Вучић је рекао како “жели да се снаге концентришу, не да имају четири године мандата да уживају, већ да као штих-проба раде годину и по дана и сву снагу усмере на реформе”.

Насловна фотографија – Вучић током конференције за медије у седишту СНС-а – Фото: Весна Анђић/РФЕ-РЛ


Извор: РТС, Вечерње Новости,Радио Слободна Европа

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева најава нове владе и реакције

* Обавезна поља