Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче, а за Кфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална.

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Кфор-а да је највећа претња миру на КиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су „сви били унапред обавештени” о јучерашњој полицијској акцији, поручио Кфору да јавно изнесу податак – кога су то они обавестили.

Кфор не говори истину, рекао је и објаснио:

„Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде”, нагласио је он.

Што се тиче реторике о којој говори Кфор, Вучић је истакао да они нису нинимало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

„Позивам портпарола Кфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Кфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било”, пренео је он и поновио да Кфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време, преноси Танјуг.

„Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим народом на КиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче”, објаснио је он.

Вучић је подсетио да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један глувонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

„Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Како то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени”, констатовао је он.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски админситративац под изговором да је стајао на барикадама.

„Камо среће да је Кфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО Рус се понашао како треба”, нагласио је Вучић.

Навео је да је Кфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

„Сутра, када ми будемо проводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Квинте и други изразити велику забринутост и не знам шта”, приметио је он.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава.

„Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Кадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004.”, рекао је он.

Казао је да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

„Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ђурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са КиМ. Они то не крију”, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Беогардом, као што су поједини њихови кућни Срби и кућни љубимци, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

„Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче Кфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије”, закључио је он.

Коначни циљ Приштине је хапшење команданта Бојића

Коначни циљ Приштине је хапшење команданта косовске полиције за север Косова и Метохије Жељка Бојића, упозорио је данас председник Александар Вучић.

Он је рекао да Приштина јучерашњим упадом специјалних јединица косовске полиције на север КиМ и хапшењем Срба приморава српске полицајце да буду „гори Албанци од Албанаца”, што, каже, они неће бити, те истакао да је им коначни циљ да ухапсе команданта полиције за север КиМ.

„Све што раде, то је да злоупотребе нешто и покушају да од Србије направе кривца. Али, и свему томе мора да дође крај и свим тим њиховим причама”, рекао је Вучић новинарима након обиласка интерната Војне гимназије у Београду, преноси Танјуг.

Он је указао да је јучерашњи догађај стота ствар коју су урадили, те подсетио да хапшење Марка Ђурића прошлог марта и упаде на север више пута, тобож, како каже, због хапшења убица Оливера Ивановића.

„Онда сам у Бриселу чуо од албанских лидера да је то урађено да би се неки иселили са севера Косова. Они то не крију и то није никаква тајна”, поручио је Вучић.

Како је истакао, свим што су јуче урадили, приморавају српске полицајце на северу да буду гори Албанци од Албанца, што они, подвлачи, неће бити, а све сва коначним циљем да ухапсе команданта полиције на северу Жељка Бојића.

„Само да би спречили да Срби буду Срби, јер једини Србин можеш да будеш и да се куцаш јајима са Харадинајем, ако си његов послушник и немаш никакве везе са Београдом и Србијом. Као што су поједини од неких његових „кућних” Срба”, рекао је Вучић.

Он је позвао српски народ на Косову и Метохији на јединство и да се уједине снажније него икада до сада и да данас такву поруку пошаљу.

„Све што имам да кажем је да ће Србија сачувати свој народ, заштити га и да неће седети скрштених руку”, поручио је Вучић.

Додао је и да одавно нема поверење у људе који лажу седећи са истим столом, о ЗСО, таксама…

„У Бриселу су ми рекли да ће таксе да буду укинуте за седам дана. И Албанци и Европљани. И сад ће многи Срби да кажу да сам ја крив што су ме лагали”, рекао је Вучић.

Владика Теодосије се бави политиком

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да се не бави црквеним стварима и да нема ништа против тога да владика рашко-призренски Теодосије говори шта хоће, као и да „владика воли да се бави политиком”.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је владика Теодосије јуче осудио акцију Росу рекавши да је намера Приштине била, пре свега, да застраши наше становништво и демонстрира силу, али и да такви поступци „највише иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи”.„Ја се црквеним стварима не бавим и немам ништа против да владика Теодосије говори шта хоће. Ја нећу ништа да говорим о њему, човек воли да се бави политиком и нека се бави политиком”, казао је Вучић.

Дачић – Србија није имала информације о акцијама на северу КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београд није имао информације о хапшењима и акцијама које су спроведене у четири општине на северу Косова и Метохије, додајући да је обавеза свих потписника Бриселског споразума да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама, преноси Танјуг.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије, где је обележен Дан српске дипломатије, рекао да Министарство спољних послова иначе не комуницира са КФОР-ом, али да је видео информације из других државних органа да наша држава није била обавештена о било каквим активностима које ће се спроводити.

„Обавеза коју су по Бриселском споразуму преузели сви потписници, и Хашим Тачи и Кетрин Ештон и ја, а о томе смо се договорили и у седишту НАТО, јесте да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама и безбедносном присуству у срединама где већину чине Срби, односно на северу КиМ”, истакао је Дачић.

То је, додаје, договорено управо да би се спречили инциденти какви су се јуче десили.

„Ми заиста апелујемо да се поштује оно што је договорено. Када је реч о полицијским акцијама, не значи да треба да буде малтретирања Срба. А видели смо да је јучерашња акција била брутална и нема никаквог оправдања за тако нешто”, закључио је Дачић.

Ана Брнабић – То није ЕУ у коју верујем

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да је извештај Европске комисије о напретку Србије укупно гледано позитиван, али да има неколико ствари које су нејасне, а посебно је критиковала што ЕУ примењује двоструке аршине по питању Косова, преноси Танјуг.

Брнабић је, на конференцији за штампу пошто јој је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици предао извештај о напретку, који је у Бриселу данас представио европски комесар Јоханес Хан, рекла да има неколико ствари у том документу које су нејасне, немају логику и „улазе у домен забаве”.

Рекла је да није успела да уђе детаљно у препоруке, и додала да су нам оцене важне, али да су препоруке још битније.

„Наставићемо да имплементирамо препоруке Европске комисије, и наставићемо да обраћамо пажњу на суштину, не форму”, поручила је Брнабић.

Она је рекла да је забринута због ситуације на Косову и Метохији, и сталним и све чешћим инцидентима.

„Забринута сам недостатком конкретне реакције ЕУ на све што се дешава. Пре свега данас је 2.226 дана од потписивања Бриселског споразума и обавезе формирања Заједнице српских општина. Брисел је гарант Споразума, и ЕУ је гарантовала његову примену”, објаснила је Брнабић.

Пренела је да у извештају о напретку стоји да Приштина „тек треба да се ангажује око успостављања ЗСО” и подвукла да то показује двоструке стандарде.

„Забринута сам и због недостатка реакције на инциденте какви су били јуче и свакако на то да Приштина од 6. новембра не само да крши ЦЕФТА споразум, већ јасно крши и ССП. Брисел има механизме да покрене поступак због кршења ССП. Али осим вербалних осуда нису покренули те механизме”, подвукла је она.

Брнабић је казала да то није ЕУ у коју она верује.

„Ако је ЕУ за владавину права и ако толико инстсира на томе, нека инститирају на владавини права када су они у питању, нека гарантују примену Бриселског споразума и ЗСО, нека поштују споразум о ССП. У том споразуму има механизхама шта се дешава када неко крши”, подвукла је и истакла да Србија наставља свој европски пут.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Званичници Србије након акције РОСУ

* Обавезна поља