branko pavlovicНаравно да ствари у животу најчешће нису црно беле, али заиста понекад држава мора да реагује: „или-или“.

Пред таквом одлуком је данас Русија, а пошто је то не само сложена структура, него унутар себе битно противречна, онда је буквално Путин тај који мора да одлучи.

И то брзо, реч је о недељама, а не месецима.

Русија је предузела почетне кораке ка ослобађању од  смртоносног загрљаја запада, пре свега наравно САД, али ти потези нису целовити и што је најгоре, пад рубље за 20% у односу на долар, односно 25% у односу на ЕУР у једном дану, 16.децембра.2014, показао је да руководећим кадровима у финансијском систему саме Русије не пада на памет да одустану од тога да наставе да раде на штету државе и грађана.

Пре месец дана Централна банка Русије је објавила да одустаје од самоубилачке политике да продаје девизне резерве ради одбране курса рубље. Како је топљење девизних резерви претходно било доведено на ниво од 2,5 милијарди долара дневно, онда је јасно да је извршен притисак споља да Централна банка престане са таквом политиком.

И како је то могло да се претпостави, у наредних две недеље није било значајнијих промена курса рубље према УСД/ЕУР.

Важно је да се примети да на вест да се курс рубље више не брани тржиште није реаговало масовном куповином долара и других валута.

За напад на рубљу била је потребна припрема. Планирана, организована, контролисана акција која обухвата и токове спољнотрговинских биланса и позиција финансијских институција и тзв.“лотова“ у самом берзанском пословању на тржишту валута.

Ова акција је  била праћена и доливањем  уља на ватру Централне банке Русије, енормним подизањем референтне каматне стопе на 17% и одсуством активирања рестриктивних контролних механизама у данима који су претходили удару.

rublja-pad-kurs-foto-profimedia-1418855517-599862

Оперативно, у самом дану, кључну улогу одиграла је сама берза, односно контролор тржишта, који није у најкраћем року 16. децембра, суспендовао трговање и поништио све трансакције до тада, док се не утврди у чему је реч.

Надам се да не треба да објашњавам да је контролор био дужан да то уради.

Елементарна ствар, код напада ове врсте, је да се пресече напад, а онда форензички иде трагом новца до свих субјеката који су били умешани у операцију. Кад се разоткрије целина завере, актере се похапсе или елиминишу из даље трговине и онда отвори берза ( овде остављам сасвим по страни питање да ли је уопште добро и којим условима  ослањати се на берзу као на битан елемент привредног система).

Да не буде било какве забуне, све зверке су оставиле трагове у снегу финансијских трансакција и није их могуће више никада сакрити.

Анализа, брза и ефикасна, не само да је ван сумње могућа, него је насушно потребна.

Путин у овом тренутку има јединствену прилику да у кратком року, на основу непобитних чињеница, почисти целу гарнитуру људи, распоређених на најважнијим местима у финанасијском систему Русије и тиме начини преко потребни потпуни заокрет у развојној политици земље.

Није могуће пуштати ту елиту да ради свој посао и очекивати да Русија опстане у борби против САД. Није могуће да буде добро и председници Централне банке и руском грађанину. Није могуће и да финансијска елита Русије згрће енормне профите и да се привреда Русије развија.

Све ово више није могуће. Или, или. Путин је на потезу.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Рубља у судару светова

* Обавезна поља