naom chomskiПрофесор Чомски је у посети Google Cambridge одговарао на питања гуглера

Рекло би се да је ваш став о могућој злоупотреби интернета у прво време гласио: „Сачекајмо па ћемо видети“. Шта данас о томе мислите и шта мислите какав је данас однос снага?

— Па очигледно да је интернет одлично средство за истраживање, стално га користимо. Претпостављам да кад кажете интернет мислите на цео ИТ систем. У сваком случају је користан за активисте и организаторе. Скоро све што активисти раде подразумева међусобну комуникацију преко интернета. С друге стране, не треба посебно истицати да је то страшно оруђе за системе моћи који преко њега спроводе најразличитије облике контроле и доминације. Не треба да спомињем сазнања о НСА, открића Едварда Сноудена. Комерцијалне институције, као што је на пример Гоогле, користе га за угрожавање приватности и независности на разне начине. Дакле, однос снага је онакав какав је одувек био и разлика је све већа. Системи концентрисане моћи ће сасвим логично користити сваку постојећу технологију за доминацију и контролу.

Не можете да отворите новине а да не видите такав пример. Рецимо, јутрос. Ако погледате данашње новине, видећете један извештај Асошијетед Преса о неким новим сазнањима о покушајима америчке владе да кроз УСАИД, који би требало да буде организација за пружање помоћи, настави са подривањем и рушењем кубанске владе. Прочитајте извештај, занимљив је због онога шта у њему пише и шта не пише. Пише да је влада преко УСАИД-а основала – покушала да оснује – неку врсту друштвених медија унутар Кубе који би могли да се искористе за организовање људи у демонстрацијама, а ти људи не би знали за кога раде док протестују. А првобитни АП извештај, чији највећи део није пренет колико сам ја видео, каже да је то већ употребљено у многим другим земљама – на Филипинима, у Украјини и тако даље – за организовање демонстрација против владе, па се постављају многа питања о томе шта се дешава у свету. Ово је једна од техника коришћених за субверзију, доминацију и контролу. Узгред, ово је Обамин програм, није Бушов.

То што тамо пише је занимљиво. Али и оно што не пише је занимљиво, и у томе се огледа моћ интернета. На интернету можете брзо да сазнате оно што не пише, ако потражите. Не пише да је овај програм – који се наравно не зове субверзија већ ширење демократије и тако даље – да је овај програм дестабилизације кубанске владе део дугогодишњег рата који САД воде против Кубе.

Погледајте историју односа САД и Кубе – они трају од 1820. Наши оснивачи су у Куби видели наш наредни освајачки поход. Куба нам је била пред носом, морали смо да је приграбимо док смо се ширили и постајали највећа империја света. Нисмо могли то да учинимо 1823. Постојала је једна препрека – Британци. Били су превише јаки. Британци су били наши највећи непријатељи већим делом 19. века. Али су велики мислиоци, попут Џона Квинсија Адамса – великог стратега – то препознали. Он је рекао да иако не можемо сада да добијемо Кубу, „она ће нам пасти у руке деловањем закона политичке гравитације, као што јабука пада са дрвета“. Што значи, кроз неко време, када Америка мало ојача. Британци ће губити снагу и ми ћемо моћи да преузмемо Кубу. И управо се то догодило. Године 1898. Куба се ослобађала од Шпаније, а Америка је интервенисала у такозваном ослобођењу Кубе. У ствари, било је то спречавање Кубанаца да ослободе Кубу. Америка је преузела то острво – између осталих. Порторико и Хаваји су украдени од сопственог становништва исте године, а Куба је постала колонија – практично колонија.

Значи, догодило се нешто врло интересантно што је и данас веома релевантно. О томе се не говори, међутим можете то пронаћи на интернету ако желите. Под претњом силе, САД су наметнуле споразум Куби, такозвани Платов амандман, према којем је Куба препустила Америци контролу над источном Кубом – дакле над делом који ми зовемо Гвантанамо. Случајно у тај део спада и главна лука Кубе – једина лука оријентисана ка Европи, где би требало да се одвија највећа трговина. Наравно, Кубанци се ту ништа нису питали, ми смо ову територију само преузели. И држимо је већ 110 година. Куба је покушавала да је врати, али ми је не дамо. Та територија за нас нема никаквог стратешког интереса. Користи се за складиштење избеглица. Рецимо, кад Хаићани беже од монструозних диктатора које ми подржавамо у Хаитију, по међународном праву требало би да их прихватимо као избеглице. Али ми их уместо тога шаљемо на Кубу – у Гвантанамо – као у складиште. Наравно, користи се и као мучионица. Кубанци траже да им је вратимо, а ми нећемо. Да ли вас то подсећа на нешто што се управо дешава у свету? Да. Русија је преузела Крим. Баш као што смо ми узели источну Кубу пре 110 под претњом оружја. Нисмо је формално отцепили, али смо њоме завладали.

medijske-manipulacije-orwellijanski-dokumenti-tajnih-sluzbi-sad-a-i-britanije-nova-snowden-greenwald-otkrica_3774_2208_e

Русија полаже много већа права на Крим него Сједињене Државе на део Кубе. Крим је претежно руски. Тамошње становништво већином подржава Русију. Стратешки је веома значајан, то је једини руски излаз на топло море. Ту је смештена руска флота. Граничи се са Русијом. Русија је окружена непријатељским војним савезом – НАТО пактом. За њих је Крим од великог стратешког значаја. Гвантанамо нама не значи ништа. То је само средство за подривање Кубе – за спречавање кубанског развоја. И Сједињене Државе, наравно, воде рат против Кубе од 1959, када се Куба коначно ослободила. Америка је одмах отпочела напад на Кубу под Кенедијем. Организована је огромна терористичка операција да „сручи све земаљске страхоте на Кубу“, по речима Артура Шлезингера, из његове биографије Роберта Кенедија који је за ово био задужен. Свет је за длаку избегао уништење. Био је то главни фактор који је довео до ракетне кризе. А наставило се и после тога. Тероризам са Флориде трајао је готово без престанка.

Поврх тога, траје економски ембарго за дављење ове земље, коме се противи читав свет. Погледајте гласове – годишње гласање у Генералној скупштини УН, о коме се овде не извештава. Гласа се 180 против два – САД и Израел. Понекад им се придруже Маршалска острва или тако нешто. Па све је то позадина оне агенцијске вести о данашњем покушају подривања кубанске владе. Да се вратимо на интернет, занимљиво је шта јесте а шта није лако доступно, јер људи то не виде. Нећете наћи ни реч о овоме што сам испричао у штампи, или у неком коментару или расправи, мада је врло актуелно. Није у питању нека давна историја. Ту нам је пред носом, али не види се. И када се вратимо на снагу интернета, мислим да она зависи од нас. Не користимо је. Не користимо овај ресурс у сврхе за које се може користити – да пробије ћутање, угњетавање, доминацију, терор, насиље, и да покаже људима реалност света.

Дакле, интернет је потенцијално сјајно оруђе, али само ако решите да га користите. Ако одлучите да га оставите у рукама приватне силе или система моћи, било државних или приватних – они ће га наравно користити за угњетавање, подривање и доминацију. Али у питању је избор. Не мора тако да буде.

По вашем мишљењу, које су најефикасније стратегије за изградњу праведнијег и мирнијег света, и које су најзначајније тековине покрета Occupy, Арапског пролећа и украјинског устанка на Евромајдану?

— Па, то су све прилично различити догађаји, мислим да се не могу спајати. Знате, историја не тече само праволинијски. Има напретка, има и назадовања, и то често паралелно. Рецимо, ако погледамо последњих 50-60 година у Сједињеним Америчким Државама, постигнут је знатан напредак у развоју мирнијег и равноправнијег друштва.

Најдраматичнији пример су вероватно женска права. Она су потпуно другачија него пре 50 или 60 година. Можда се неко не сећа, али ако погледате историју САД, у време америчке револуције, жене нису биле људска бића. Биле су имовина. Америка је преузела британско обичајно право, а по британском обичајном праву жена је власништво свог оца, а затим прелази на свог мужа. Тако је, на пример, један од аргумената против давања права гласа женама гласио да би то било неправедно према неожењеним мушкарцима, јер би ожењен човек имао два гласа, пошто ће имовина очигледно гласати попут свог власника. То је био закон САД. Ако погледате како се разграђивао, тај принцип је потпуно напуштен тек 1975. Те године је Врховни суд донео одлуку да жене имају право да буду поротници на федералним суђењима. Дакле, да буду људи попут свих осталих, то потиче из Велике повеље слобода из 13. века. Жене су правно прихваћене као равноправне 1975. То је био део велике промене у америчкој култури започете још 1960-их, као један од главних резултата тадашњег активизма. И има доста других сличних ствари.

Рецимо, противљење насилној агресији је далеко веће него пре 50 или 60 година. На пример, погледајмо Кенедијеву инвазију на Јужни Вијетнам. То је израз који, претпостављам, никад нисте чули, јер није у колективној свести. То се заиста догодило у реалном свету, али није се о томе писало и није део америчке историје. Године 1962, Кенеди је наредио америчком ваздухопловству да започне бомбардовање Јужног Вијетнама, одобрио је хемијско ратовање да уништи усеве и тако протера народ из села. Отпочео је велике програме за груписање људи, што се свело на концентрационе логоре, да би осујетио подршку герилском покрету који је рушио владу постављену од стране САД. То је инвазија. То се догодило, али не у нашој свести. Разлог зашто није у нашој свести је зато што није било противљења. Објављене су неке репортаже, у извесној мери је било познато, није било потпуно тајно, али никог није било брига. Нисте могли да натерате људе да разговарају о томе. Мислим, сећам се да сам почетком шездесетих буквално покушавао да држим предавања у неким дневним собама. Толико сте људи могли да сакупите.

То је почетак шездесетих. Године 2003, Сједињене Државе су извршиле инвазију на Ирак. То је био први пут у историји империјалног света да је дошло до масовних протеста пре инвазије – огромни протести у целом свету, па и овде. Моји часови су отказани јер су студенти желели да их откажу и да оду на демонстрације. То је било 2003. Добро, ово није спречило рат, али га је ограничило. Често се сматра да демонстрације нису ништа постигле. То је грешка. Сједињене Државе нису могле ни да помисле на дела каква су Кенеди и Џонсон могли да спроведу без оклевања. Било је гадно, али нису бомбардована густо насељена градска подручја бомбардерима Б52, није покренут хемијски рат за уништавање усева. Многе вијетнамске страхоте нису ни разматране. Било је страшно, али не онолико страшно.

Noam_Chomsky

Добро, све је то напредак. Постоји и назадовање. Дошло је до реакције центара моћи против цивилизацијских ефеката 60-тих. То је неолиберални напад на становништво које траје већ читаву генерацију. Зато су, рецимо, реалне зараде мушкараца данас на нивоу из 1968. За читаво становништво, реалне зараде су на нивоу од пре 30 година. Већина становништа трпи стагнацију или пад, док се огромна концентрација богатства слива у руке сићушног сектора становништва. То је углавном делић једног процента који храни политику. Политичка моћ одражава економску моћ. Врховни суд је баш јуче задао још један ударац демократији у свом чврстом залагању да наруши функционисање демократског система, препуштајући полуге власти неизмерно богатима. У реду, то се дешава. То је Мекаченова пресуда од пре пар дана. Добро, то је назадовање. И те ствари иду паралелно. Тако функционише историја. Дакле, на који начин може да се оствари напредак? Па, као што је рекао Мартин Лутер Кинг – усмерањем тока историје сопственим трудом и активизмом. То је једини начин који је икада успевао. Историјска путања се повија онако како ми одлучимо да је повијемо.

У књизи Hopes and Prospects поредите Обаму и Буша млађег. То је било пре четири године. Шта бисте данас рекли?

— Као што сам рекао за ток историје – у неким стварима ситуација је боља, у другим гора. На пример, поменуо сам Гвантанамо. Гвантанамо је био главни центар за мучење. Добро, данас се вероватно мучење не одвија у Гвантанаму – бар не оно што ми зовемо мучење. Запамтите, САД има посебну дефиницију мучења која се разликује од дефиниције остатка света. Тако се на пример у свету изолација сматра мучењем.

Погледајте Конвенцију против тортуре – међународну Конвенцију против тортуре. Боравак у самици – попут других облика психичке тортуре – сматра се мучењем. И јесте мучење. Покушајте да се закључате у собу на неколико дана и видећете шта ће се догодити. Дакле, то је врста тортуре. У Сједињеним Државама, то се сигурно дешава у Гвантанаму. Али је и рутинска појава. То се редовно догађа у затворима. Ако посетите неки затвор строго затвореног типа, то су мучионице. Људи су затворени 23 часа дневно у малој соби. Човек од тога полуди. Дакле, мучење – оно што ми називамо мучењем – не спроводи се у Гвантанаму. Спроводи се тортура, али се спроводи у затворском систему у целини, а тај систем је прави међународни скандал. Дакле, то је побољшање. Није величанствено, али је побољшање.

С друге стране, ту су и програми за надзор – не морам да вам причам о њима, већ све знате. Углавном су Обамини. Дестабилизација Кубе коју сам поменуо – то је нови Обамин програм. Најгора глобална терористичка кампања која се данас одвија је Обамина кампања глобалних егзекуција. Кампања убијања беспилотним летелицама. Обратите пажњу да се у Сједињеним Америчким Државама поведе расправа кад он одлучи да убија Американце. Као што је Авлаки, на пример. Па се онда расправља да ли је то легитимно или није. Али шта је са другим људима? Људи који се убијају су само осумњичени.

Да се вратимо 800 година уназад на Велику повељу слобода. Ако желимо да обележимо њену 800-годишњицу, то је следеће године – вероватно ћемо тада оплакати њен нестанак. Основни концепт Велике повеље је оно што називамо претпоставком невиности. Она гласи да слободан човек не може бити подвргнут државном кажњавању без одговарајућег поступка – без суђења пред поротом. Истина, „слободан човек“ је био врло ограничен концепт у 13. веку. Наравно, није обухватао жене, није обухватао људе који нису слободни и тако даље. Током векова се концепт постепено ширио. Уписан је у наш устав, такође са ограничењима – 14. амандман и друга ограничења. Али сада се сужава.

Беспилотна кампања елиминише претпоставку невиности. Функционише на следећи начин: Обама и његови саветници се окупе уторком ујутру и одлучују кога ће тог дана убити. Концепт кривице значи да је Обама одлучио да те убије. То је значење појма кривице данас. То је регресија која нас враћа 800 година уназад, и прилично је озбиљна. Међутим, још је озбиљније што се о томе не говори. Једина ствар о којој се разговара је убијање Американаца. Да ли су Американци нека посебна врста? Ко каже да смете да убијате друге осумњичене? Понекад се прича о колатералној штети, у смислу „шта је са људима који су само стајали близу и погинули?“ Па, да – то није добро. Али шта је са људима који су гађани? Они су осумњичени. Нисте доказали ништа о њима. То је само неко кога влада жели да убије.

То важи и за домаће право. У ствари, ја сам један од тужилаца у поступку којим нисам нарочито задовољан. То је тужба поводом NDAA (National Defense Authorization Act) коју је покренуо Крис Хеџис, заједно са неколико других тужилаца. NDAA је закон донет под Обамом – он је рекао да није њиме задовољан, али га је потписао – који омогућава неограничено задржавање у притвору. Продужава принцип неодређеног притвора за осумњичене – написан је на такав начин да би могао да обухвати и америчке грађане. То није изричито написано. На то се односи тужба. Али овај концепт омогућава неограничени притвор за људе оптужене за пружање подршке непријатељима САД. Шта значи подршка? Па, ако кажете „можда имају право“, или тако нешто. Да ли је то подршка? Није смешно. Тужба се односи на један мали део – на чињеницу да може да се примени на америчке грађане. Мислим да је то сувише уско. Не би требало да важи ни за кога, не би смела да постоји таква ствар као што је неодређен притвор. То је криминално. А идеја пружања подршке непријатељу је толико бесмислена да такав концепт не би требало да постоји као закон. Али то је узак случај о Американцима и он се уклапа у оквир овдашњег дискурса. Мислим да такав оквир не треба да прихватимо.

snoudenputin

У ствари, погледајмо један Обамин судски процес – један од главних Обаминих напада на грађанске слободе. То је процес за који већина вас вероватно није чула, али да сам на вашем месту потрудио бих се да се информишем, то је предност интернета. Холдер против Пројекта хуманитарног права – државна тужба Врховном суду. Држава је добила. Холдер је државни тужилац. Пројекат хуманитарног права је била група која је давала правне савете – понављам, правне савете – групи која се налазила на списку терориста САД. Узгред, у питању је ПКК – курдска група. Влада САД је назива терористичком групом, тако да се налази на списку терориста. Пројекат хуманитарног права им је пружао правне савете. Обамино министарство правде одлучио је да ово прогласи материјалним помагањем тероризма. Некад је материјална помоћ терористима значила да дајете оружје некоме из Ал Каиде. Али ово је проширено и на пружање правних савета некоме на државном терористичком списку. А ако погледате судску расправу, то би можда могло да се примени на некога ко ради интервју са Насралахом, вођом Хезболаха. Или на некога ко можда саветује неку групу да пређе на ненасилни метод борбе. Ово би се могло сматрати материјалном помоћи под Обамом.

То је огроман напад на слободу говора и на обичну, елементарну правду – а прошло је скоро без коментара. Сада можемо да се запитамо – зашто бисмо уопште озбиљно схватали терористички списак? Шта је терористички списак? То је кад извршна грана власти каже да сте ви терориста. Ставим вас на списак и то је то. Нема судске контроле, нема одбране. То је само извршни акт ауторитарне државе. А ако погледате историју терористичког списка, она је застрашујућа. На пример, Нелсон Мандела је био на списку терориста јер је Реганова администрација прогласила његову групу, Афрички национални конгрес, једном од најзлогласнијих терористичких група на свету, посто се борила против апартхејда који је Реган подржавао. Добро, то је дакле терористички списак. Мандела је био на списку до пре четири године, када је била неопходна специјална уредба Конгреса да се он скине с терористичког списка. С друге стране, узмите рецимо Садама Хусеина. Он је скинут са списка 1982. јер је Реганова администрација желела да Ираку обезбеди оружје, па да би се то урадило легално, морали су да га скину са терористичког списка. Заправо, тако је остало једно празно место на списку, па су уписали Кубу. Зашто? Зато што је Куба до тада била изложена већем броју терористичких акција него све остале државе света заједно, углавном из Флориде. То је списак терориста.

Дакле, осим што је комичан у томе како функционише, читав концепт је скаредан. Зашто би држава имала право да унилатерално одређује ко је терориста? Да ли ти људи имају права на то? Не, немају. Да ли имају право да убијају људе који упишу на списак терориста? Не, немају. Да ли имају право да оптужују неког за материјално помагање терористима ако тај неко пружа правну помоћ људима које су они прогласили за терористе. Што даље идете, утолико постаје екстремније. То су Обамине иновације. Па, историја не иде праволинијски. Ја лично мислим да би Буш био још гори, али то није неки посебан разлог за радовање.


Извор: AtGoogleTalks

Оставите коментар

Оставите коментар на Ноам Чомски о Интернету

* Обавезна поља