dejan-lukic_fЧетири године пре НАТО агресије на Србију, покојни Марко Марковић, доктор политичких наука са Сорбоне, теозоф, историчар и књижевни критичар, написао је и ове антологијске речи: Чувајмо се комплекса кривице, самоосуђивања и (сопственог) распећа. Највећи успех тоталитарних режима увек се састојао у томе да људима улију осећај сопствене кривице.

Српска кривица измишљена је упорном и агресивном западном пропагандом. Америка и Европа су напустили своје истинске, посебно духовне вредности. Америка не жели мир, хоће да овлада светом, да ослаби Русију. И није реч о томе да ми нећемо Европу, него Европа неће нас. Срби су разапети између љубави према Европи и мржње којом им она на то одговара.

Тако је говорио Марковић, познавалац Запада, доктор политичких наука са Сорбоне који, пак, никада није – у мисли и души – напустио вредности “Византије световите” којој духовна и цивилизацијска култура Срба припада. Његов космополитизам “окађен светињом” тог духа и те припадности, никада није ишао ни испред ни мимо његове оданости мајци Србији.

marko-s-markovicЧовек је, од одласка у Француску (1947) па до краја живота, покушавао да оне Србе које је одавно, у песми “На Газиместану”, песник оптужио да их је “захватила западњачка река”, просветли, да свет око себе гледају критичким, отвореним очима, уместо очима провинцијалног фетишизма и цивилизацијске инфериорности. При томе, увек тражећи од њих да буду свесни одакле су дошли и куда им је ићи.

“Већ годинама покушавам да српски народ пробудим и разбијем његове илузије (о Западу). Знате ли шта данас српски народ представља у очима Запада? Вреди мање од животињских врста – брину се више за (еколошку) судбину делфина, слонова, медведа, птица, крокодила… зато што би њихов нестанак био штетан по даљи развој природе. Али уништавање Срба и Руса за њих ни најмање не штети природи. Спасите зоолошки врт у Венсену (Париз) то у Паризу лепо звучи, али када би сутра неко написао чланак да се спаси српски народ, био би извиждан и исмејан”.

Једна од Марковићевих кључних теза – сурово актуелних у данима овог садашњег београдског обољења од евро-атлантизма – био је аксиом да данас бити за Европу (Марковић би, да је жив, овде рекао: Европску унију) значи, неизоставно, дистанцу од Русије.

На реалној, актуелној, политичкој сцени ова истина је транспарентна у прикривеном, али трезном оку видљивом, отклону актуелне српске политике од предизборног, глумљеног ентузијазма за мајчицу Русију. Погледајте само како и колико се Ивица Дачић сваки пут “цмаче” са бриселском службеницом, Кетрин Ештон, а како се, својевремено, пренемагао у Москви и како се наш председник у Кремљу само куртоазно рукује са Владимиром Путином. Као да никада није рекао да би Србију радо видео као руску губернију.

ivica-dacic-ketrin-eston-foto-nemanja-pancic-1355493357-241411

Господо драга, велики умови Србије попут Марковића, знали су да смисле и изговарају велике мисли; данашњи Патуљци Србије знају само да чине велику штету Србији. Разапети између имбецилне љубави према евро-атлантизму и мржње којом им Европа узвраћа ту имбецилну љубав, Патуљци у Београду, кренули су сада да продају и косовско породично сребро “окађени” погрешном идејом да им никако, нигде, никада и нико неће жестоко наплатити рачун за добровољну улогу заморчића у евро-атлантском експерименту над Србијом.

Ношени “западњачком реком”, изгубљеног компаса и поремећеног азимута, Патуљци, као, уосталом, и толики епигони у историји пре њих, умислили да су Гуливер. Све док им не дође невесео дан наплате. Али, нажалост, Србију су већ ојадили. И још ће.


Извор: Визионарски

Оставите коментар

Оставите коментар на Распета Србија

* Обавезна поља