marina-ragusУ подне и дванаест минута слетео је Иљушин 96, једно од светских најмодернијих командних центара у ваздуху, из којег је тачно у подне и двадесеттри минута изашао председник Руске Федерације Владимир Владимирович. Београд је дочекао по трећи пут, најјачег лидера Источне хемисфере и једног од светских лидера који је у српској престоници, присуствовао војној паради српске војске одржаној први пут после 29 година.

У славу палих војника у одбрани од фашизма и седам деценија по ослобођењу Београда, уз снажне поруке времену које одјекује најављујући турбулетан период за Србију, први човек Русије са импозантном делегацијом која га је допратила, грађанима Србије поручио је: Дошли смо да останемо!

И то је једна од најзначајнијих порука ове, по свему судећи, историјски значајне посете Владимира Путина. Она је историјска према свом (гео)политичком, економском, духовном и културном значају. Организована на врло симболичан начин: обележавање Велике победе над фашизмом, уз војну параду, клицања десетина хиљада мерљивог броја грађана, у моменту најниже тачке односа између Истока и Запада (који многи, не без разлога, називају Хладним ратом) посета руског председника свакако је преломна тачка за предстојеће догађаје у Србији и на Балкану.

После 16. октобра ништа више неће бити исто. Интерконтинентално јака порука стигла је с Балкана и околности и догађаји сада добијају на додатном убрзању. Са западне хемисфере реакције најављују звецкање ултиматумима[i], из региона стижу поруке „повампирују се деведесете“. Очекивано!

Међутим, како ће се понашати у наредним догађајима српско руководство и да ли можемо очекивати промену режима-то ће већ бити у сфери (не)очекиваних турбуленција. Свакако, мора се признати тренутна спољнополитичка и мудрост и храброст актуалне политичке елите, која је само пар дана пре посете Владимира Путина на Партизановом стадиону, у сред Београда добила јасну поруку пренету дроном који је носио великоалбанску заставу.

Наравно, извршитељи јесу Албанци али даље од извршења треба посматрати саму позадину. Она лежи у одговору на питања: чији је пројекат Велике Албаније, кога је историјски подржавао и ко је њиме поткусуривао геополитичке претензије. Дакле, Београд зна ко у ствари стоји иза скандала никада виђеног на спортском догађају. И примивши тако бестијално јасну поруку, определио се за, у симболичком смислу, маестрално обележавање победе над фашизмом!

Дакле, и порука Београда сасвим је јасна: он унапређује сарадњу с Руском Федерацијом и позива онај део ЕУропе који трпи огромне губитке због америчког ултиматума да преко Србије приђе (опет) ближе Русији:

„За Србију је сада добра прилика да заузме добро место на руском тржишту(…)“Имамо о чему да разговарамо. То укључује и аутомобилску индустрију. Имајући у виду наше односе, могли бисмо да се договоримо о неким квотама за извоз аутомобила у Русију“рекао је Владимир Путин одговарајући тако на молбу српског премијера поводом бесцаринског извоза Фијатових аутомобила на руско тржиште. И ово је било прво изненађење.

Уследило је друго.

Руски председник позвао је инвеститоре из Европе да у Србији заједно с руским инвеститорима уложе у производњу продуката који би се нашли на руском тржишту. И то није било све.

Уследило је и треће:

„Данас смо обавили конструктивне разговоре узајамно усмерене на напредак у свим областима (…) договорили смо да (руске) инвестиције убрзо порасту за још 500 милиона долара што значи додатна радна места и развој привреде“, рекао је Путин и додао „ Србија је веома повећала испоруке пољопривредних производа у Русију и пољопривредна размена је достигла 130 до 150 милиона долара и још расте (…)“[ii] закључио је Путин на прес-конференцији у Палати Србија.

putin-vucic-palta-r

Потписано седам међудржавних споразума, протокола и меморандума

Током посете Владимира Путина, а уочи војне параде: министар одбране Братислав Гашић и директор Федералне службе за војнотеничку сарадњу Руске Федерације Александар Васиљевич Фомин потписали су Споразум о војнотехничкој сарадњи; директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Србије Горан Матић и директор Федералне службе за безбедност Русије Сергеј Беседа потписали су Споразум о узајамној заштити тајних података.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Федералне имиграционе службе Константин Ромодановски потписали су Споразум о реадмисији и Протокол о његовом спровођењу.Директор Управе царина Милош Томић и руководилац Федералне царинске службе Русије Андреј Бељанинов потписали су Протокол између Управе царина Србије и Федералне царинске службе Русије о размени података о царинској вредности робе која се креће између две земље.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић и генерални директор Руске енергетске агенције Министарства енергетике Русије Анатолиј Тихонов потписали су Меморандум о разумевању у области енергетске ефикасности, уштеде енергије и обновљивих извора енергије.Директор Дирекције за инфраструктуру Железница Србије Горан Максић и генерални директор РЗЗД Интернешенел Сергеј Павлов потписали су уговор о реконструкцији три деонице трансевропског железничког коридора 10.Директор Дирекције за организацију превоза Железнице Србије Његосав Теофиловић и генерални директор РЗЗД Интернешенел Сергеј Павлов потписали су уговор о испоруци 27 дизел моторних возила за приградски саобраћај.[iii]

Тако је Србија, 16. октобра у недељу обележавања велике победе над фашизмом остварила могућност да унапреди пољопривреду, инфраструктуру, енергетику и значајно промени социо-економску слику друштва коју годинама уназад под блурованом картицом за клуб чланица споредног колосека ЕУ клуба девастира неолиберална политика уцењивања од стране међународних финансијских институција. Наравно, бољитак неће доћи преко ноћи и без мука. Напротив! Архитектама новог балканског инжењеринга сада преостаје реактивирање старог сценарија: „дешавања на улицама“, обарања режима…Уосталом, они који су били позвани да присуствују паради, а изостали; као и они који протоколом нису били „прихватљиви“ па тако ни позвани, чине поновну скупину „играча“ на табли вашингтонских интереса. На Балкану, више је него јасно, Србија и Република Српска постају „легитимне мете“. Легитимне утолико јер је Београд преломио:

„Руска федерација увек је штитила Србију, али и Србија је показала да је пријатељ Русије и у тешким тренуцима. Срамота ме је да понављам да нисмо увели санкције и да их нећемо уводити. То ова влада засигурно неће учинити“[iv], рекао је први министар Владе Србије, додајући да „наравно то може да уради нека друга (влада)“. И ово је био увод у тачку прелома који се непосредно после одигравао пред очима целе Србије, Балкана, Европе и света а јесте парадни корак победника неких прошлих, све су прилике и неких будућих победа над повампиреним (нео)фашизмом на тлу Источне Европе.

Уколико би у једној реченици осликали јачину симболике војне параде она би стала у ластавичја крила која су се на крају глориозног налета појавила и отпоздравила на небу. Нека маневар вође изванредне пилотске групе „Стрижи“ буде крај дугог периода понижавања некада поносне и јаке Србије и почетак ресетовања улоге која нам припада: суверене, економски стабилне, национално поносне и уважаване Србије.[i]
 http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Beograd-pod-zapadnim-reflektorima.sr.html

[ii] http://www.naslovi.net/2014-10-16/beta/politicka-i-ekonomska-podrska-srbiji/11987078

[iii] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0

[iv] http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=108595


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Корацима победника до нових победа!

* Обавезна поља