Kresović 1Србију и Балкан после МПРИ и Дајнкорп организације бивших генерала и официра САД, који дају услуге при градњи путева, организацији оружаних снага држава Балкана и бивше Југославије, сада “окупирају” и компаније које су под окриљем ЦИА или су повезане са њом. Велику улогу већ на Балкану и Србији има или ће тек имати амерички генерал и бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, који добија пословну подршку од влада западног Балкана, рачунајући и владу Србије и премијера Вучића.

Ко је заправо генерал Петреус? Према биографији са Википедије, Петреус је на основу генералског чина од четири звездице служио као командант америчке Централне команде (УСЦЕНТЦОМ) од 16. септембра 2008 до 30. јуна 2010 и као врховни командант Мултинационалних снага у Ираку (МНФ-И) од 26. јануара 2007. до 16. септембра 2008. Као командант МНФ-И, Петреус је надзирао све коалиционе снаге у Ираку. Од стране Сената је потврђен 30. јуна 2010, те је преузео дужност од привременог команданта, британског генерал-пуковника Ника Паркера.

Петреус има научни бакаларат са Војне академије САД, где је 1974. дипломирао као истакнути питомац (међу првих 5% своје класе). Добио је награду Генерал Џорџ Ц. Маршал, као најбољи питомац америчког војног командног и генералштабног колеџа за класу 1983. Након тога је стекао дипломе М.П.А. 1985. и Ph.D. за међународне односе 1987, на Универзитету Принстон. Сви подаци говоре о војно-обавештајном и дипломатском лидеру са великим “апетитима” и интересима који се из војне сфере селе у бизнис утицај, али са задржавањем на обавештајној матрици моћи.

Петреус у мрежи скандала и корупције

Бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Дејвид Петреус, чију је каријеру уништила ванбрачна афера са женом која је писала његову биографију, осуђен је априла 2015. на условну затворску казну у трајању од две године и новчану казну од 100.000 долара зато што јој је давао поверљиви материјал док је радила на тој књизи. Петреус је поднео оставку, пошто је признао аферу са ауторком његове биографије Полом Бродвел. Јавна личност из Тампе, на Флориди, Џил Кели, која је иницирала истрагу у којој је откривена Петреусова афера, и њена сестра близнакиња, два пута су биле гости једног помоћника средњег ранга за трпезом Беле куће. Бродвелова, која је писала књигу о Петреусу и касније постала његова љубавница, присуствовала је састанцима о авганистанско-пакистанској стратегији у јуну 2009. и јуну 2011.

Чињеница да су Бродвелова и Кели посећивале Белу кућу показује колико су широк приступ имале обе жене захваљујући везама са Петреусом, генералом Џоном Аленом и осталима у војној заједници. ФБИ је почео истрагу када је Кели предала анонимне мејлове који су послати њој и Алену, највишем америчком команданту у Авганистану. Кели је била пријатељица Петреуса и Алена и постала је „друштвена веза“ између цивилне заједнице у Тампи и војске у ваздухопловној бази Мекди. Бивши директор ЦИА слао је на хиљаде мејлова својој љубавници Поли Бродвел пристискајући је после њиховог раскида који се догодио после његовог именовања за директора. Та невероватна количина порука, коју је Петреус слао и наочиглед своје супруге Холи, довео је у питање његову способност да рационално просуђује. Све то натерало га је да поднесе оставку.

Током 2010. године главнокомандујући америчке војске у Авганистану генерал Дејвид Патреус изјавио је да је хватање или убијање вође Ал Каиде, Осаме бин Ладена, и даље главни приоритет америчких војних снага. За добро обављен посао ликвидације Бин Ладена, Петреус је касније постао шеф ЦИА. Генерал иза себе има значајно војно и обавештајно искуство у Ираку.

Петреус лобира код Александра Вучића

Треба подсетити да је још априла 2014. године тадашњи први потпредседник Владе Александар Вучић имао занимљив разговор с Дејвидом Петреусом, тада председавајућим Глобалног института америчке инвестиционе компаније ККР. На састанку, којем је присуствовао и амбасадор САД Мајкл Кирби, Вучић је нагласио да је ККР добродошао у Србију и да ће њихово присуство представљати добар пример за остале инвеститоре. Петреус је нагласио заинтересованост ове компаније да увећа своје инвестиције и да у том смислу Београд претвори у центар за дигитализацију у региону. Такође је додао да ова компанија жели да буде партнер Србији и помогне у унапређењу прилива инвестиција и допринесе економском развоју земље, наводило се у саопштењу владе Србије.

Стратешке инвестиције под контролом ЦИА

Бивши шеф ЦИА са проблематичним имиџом и склон закулисаним пословима, али и корупцији заинтересован је за откуп дугова проблематичних компанија у Србији. ККР је један од водећих светских инвестиционих фондова вредности скоро 100 милијарди долара, а Дејвид Петреус је на челу ККР-а. Такође је и председник ККР-овог глобалног института.

Петреус је недавно са премијером Србије Александром Вучићем преговарао о реструктурирању презадужених предузећа и то преко преузимања њихових дугова. Преведено у паре, у лошим кредитима заробљено је чак 3,6 милијарди евра. На мети бившег шефа ЦИА су највероватније пословна царства пропалих и похапшених тајкуна, Мирослава Богићевића, који је власник „Фармакома МБ“, Горана Перчевића, који је власник „Интеркомерца“, и Жељка Жунића, власника „Беохемије“. Грађани Србије, односно порески обвезници, од почетка кризе платили су милијарду евра за санирање проблематичних кредита. Ако се постигну договори између владе Србије и ККР-а, могло би да се деси да Благоје Спасковски, Душан Бајатовић, Милорад Грчић, али и директори неких других државних фирми, чији дугови буду предмет откупа, у неком тренутку да буквално почну да раде за Петреуса да би подмирили обавезе према његовом фонду.

Бивши директор ЦИА има најважнији ресурс у свом поседу, а то су информације, и он добро зна шта је од привредних ресурса интересантно. Њега у преговорима са Србијом око откупа дуга интересују компаније у области рударства и енергетике, јер зна да држава њима газдује. Сви ови послови везани су за доминантни утицај САД и ЦИА у Србији и контролу или неутралисање руских и неких других држава и корпорација из ЕУ.

vucic-petreus-790x527

 

Моћ ЦИА преко Петреуса у Србији и на Балкану

Протеклих две до три године таблоиди у Србији који лобирају за Александра Вучића пласирали су разне информације да Запад и ЦИА желе да руше Александра Вучића. Испоставило се да је реч о пропаганди и спиновању и да је политички и бизнис интерес Петреуса и премијера Вућича компатибилан и да САД и Запад подржавају Вучића да се одржи што дуже на власти. Генерал је у Србији већ власник телевизије Н1, кабловског оператера СББ, „Гранд продукције“, Тотал ТВ-а, Спорт клуба, Синеманије, и дечијег канала Ултра ТВ, а лист „Информер“ је раније јавио да је ККР власник и акција „Блиц онлајна“, односно интернет сајта листа „Блиц“. Након што, пре две године, није успео да купи „Дунав храна групу“, у оквиру које послују „Имлек“, „Бамби–Банат“, „Књаз Милош“ и “Суботичка млекара”, амерички фонд намирисао је нову пословну прилику, да куповином проблематичних кредита практично дође до власничког удела у презадуженим српским компанијама.

Бивши шеф ЦИА није власник инвестиционог фонда ККР. Он је, према подацима са сајта фонда, директор ККР института. Петреус је смењен са места директора ЦИА јер је државне тајне одавао љубавници. Фонд ККР у америчкој штампи нема добру репутацију. Лист „Њујорк Тајмс“ је недавно писао негативно о том фонду.

Дејвид Петреус рекао је у Сарајеву да је у земље бивше Југославије тај инвестициони фонд уложио милијарде, јер верује да ће те инвестиције успети. Петреус за регионалну ТВ Н1 каже да никада нису сумњали у своју одлуку и додаје: „Одговор је очигледан. Не бисмо уложили 1,2 милијарде долара у земље бивше Југославије да нисмо веровали да ће те инвестиције успети и да ће расти, те да ће вратити виш новца нашим инвеститорима на крају дана.”


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИА и Србија – Петреус купује од Вучића

* Обавезна поља