tahir hasanovicВерујем да ће недавни скуп Трилатералне комисије дати ветар у леђа започетом путу Србије и осталих држава Западног Балкана у ЕУ и да је његово одржавање у Београду порука да се ова земља види као будући лидер региона, изјавио је у интервјуу „Дневнику” један од три члана српског огранка Трилатерале Тахир Хасановић. Они су, подсетимо, марта 2013. у Берлину постали пуноправни чланови европског дела организације, која је „чедо“ Дејвида Рокфелера и Збигњева Бжежинског. Хасановић истовремено потврђује, везујући то и за поменуто историјско одржавање Трилатерале у Београду, да у скорој будућности можемо очекивати ангажман на нашем тлу америчке банкарске групе „Голдман Сакс”.

– Имали смо изузетно задовољство да угостимо 165 еминентних гостију из света, којима смо представили Србију какву нису очекивали: отворену спремну, демократичну, стабилну, жедну страних инвестиција и пре свега разговора, која може да помогне региону – напомиње Хасановић.

Многи мистификују Трилатералу и њен значај у Европи и свету?

– Чланство Трилатерале чине најугледнији бивши државници, финансијски експерти, банкари, власници приватног капитала. Они једноставно промишљају будућност света, будућност људи који треба да имају шансу за развој и бољи живот. Знам да то звучи као флоскула, али, објективно, под окриљем Трилатерале се окупљају људи који својим искуством, али и својим утицајем, помажу да свет има просперитет.

Због чега Трилатерала носи назив „светска влада из сенке”, а оне који су у њеном врху „владарима из сенке”?

– То је епитет који су дали одређени кругови још од тренутка оснивања Трилатералне комисије 1973. године, јер су утицајни државници и власници крупног капитала решили да се с времена на време окупљају и разговарају о глобалним темама. Али, то свакако није некаква „влада у сенци”, већ једноставно група моћних људи која је у Београд дошла да би размотрила како да помогне развоју и стабилности Западног Балкана.

Шта можемо конкретно очекивати након београдског скупа? Да ли то да регион не буде, како рече један од учесника, вечно пред вратима ЕУ, већ једном и прође кроз врата чланства у Унији?

– Моје је лично мишљење да су представници Владе Србије, пре свега премијер Александар Вучић, изузетно добро искористили окупљање Трилатерале. Мислим да смо се приказали као озбиљна држава, која стабилно иде путем ка ЕУ. Таква Србија, изграђена као стабилна и развијена држава, сигуран сам да ће помоћи уласку читавог региона у ЕУ.

Када сте поменули кључне ствари за Србију и државе Западног Балкана, а то је да се искорачи из недовољне стабилности, недовољног економског раста и недовољне демократичности, какву помоћ можемо очекивати у тим сегментима од Трилатерале?

– Радујем се чињеници да је након скупа Трилатерале у Београду већ сутрадан допутовала делегација ММФ и да се са њом озбиљно разговара. Имамо и поуздане информације да је „Голдман Сакс” спреман да уђе у Србију и помогне у неким програмима. Ту је још и низ других сигнала, који нама дају за право да кажемо да је скуп Трилатерале помогао да се попречним комуникационима каналима ова земља и овај регион представе у бољем светлу. И да то и неки други важни људи примете.

Hasanovic-mason

Трилатерала је, с друге стране, наишла и на оштре критике опонената, између осталог и зато што је први пут у својој историји одржана у Београду, односно због превеликог приближавања Србије и РС Русији те превеликог уплива Турске у БиХ?

– Председник српског огранка Трилатералне комисије Јован Ковачић, па и ја као члан Трилатерале, јасно демантујемо такве спекулације и прозивке. Овај скуп није био организован ни против кога, већ за Србију и регион, у циљу јачања стабилности, инвестиција, развоја и убрзаног кретања Западног Балкана ка ЕУ. Могу да кажем да су скупу у нашој престоници присуствовали и врло уважени руски представници Трилатерале, о чему се мало зна и говори. У једном од панела је, рецимо, учествовао врло угледни Рус Сергеј Јургенс, који је члан је Трилатерале дугих 12 година.

Када помињете чланство у Трилатерали, шта значи што Србија има своје представнике, међу којима сте и Ви?

– То је част и задовољство, како за Србију, тако и за нас лично, и то смо добили пре него што је држава постала чланица Уније. Захвални смо што може да  се чује и глас Србије, не само путем њених представника Ковачића, Дејана Новаковића и мене, него и  чињеницом да у нашим мишљењима, анализама, извештајима користимо најбоље и највеће домаће експерте.

Да ли је одржавање скупа код нас порука Западном Балкану и шире да се на Србију гледа као на будућег регионалног лидера?

Хоћу да верујем да је то порука, јер као грађанин Србије сањам ту улогу Србије као регионалног лидера.

Доста спекулисало о томе да ли су у Трилатерали и актуелни политичари из власти?

– Чланство подразумева да сваки члан Трилатерале мора да замрзне своју политичку функцију. Истовремено желим да истекнем да је италијански амбасадор у Београду нама рекао да је одушевљен чињеницом, односно да никада није ни сањао, да ће у српској престоници угостити два бивша италијанска премијера, неколико министара италијанске владе и пре свега два председника најутицајнијих банака Уникредит и Санпаоло Групе.


Извор: Дневник

Оставите коментар

Оставите коментар на Хасановић о ефектима састанка Трилатерале у Београду

* Обавезна поља