maja-gojkovic-1БЕОГРАД – Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је одбацила иницијативу за покретање поступка за разрешење председника Томислава Николића као непотпуну, наводећи да верује да је то био политички чин.

Посланичке групе СДС, Заједно за Србију и Зелени Србије поднели су захтев за разрешење Николића, а Гојковић је за РТС рекла да је то сувише озбиљна тема да би била једнодневна.

“Ако желите на демократски начин нешто да радите и водите демократску државу морате да поштујете Устав, а тиме поштујете и грађане Србије који су изабрали председника и зато је на озбиљан начин ова иницијатива одбачена као непотпуна“, рекла је Гојковић, додајући да су и подносиоци били свесни тога.

Како је објаснила, подносиоци иницијативе нису имали довољан број посланика да би се уопште могла разматрати таква иницијатива или да се појави пред скупштинским Одбором за уставна питања и касније пред Уставнним судом.

Она је најавила и да би парламент данас требало да гласа о Тамарином закону и Предлогу закона о оружју и муницији, као и многобројним међународним спрозумима важним за државу.

“Убеђена сам да ћемо данас имати гласање. Велика је ствар што је скпштина потуно отворена за предлоге и иницијативе грађане“, рекла је Гојковић, подсетивши да је парламент у кратком времену усвојио два закона који су предложили родитељи трагочно преминуле деце.

Према њеним речима, Влада Србије имала је слуха за те предлоге јер су учинили све да закон добије озбиљну форму која ће омогућити примену.

Када је реч о скупштинском речнику, она је истакла да скупштински колегијум сматра да је, ако постоји таква иницијатива, најбоље да то да ураде сами шефови посланичких група и посланици.

“Ми не треба да будемо цензори, ми смо ту да омогућимо слободну дискусију. Није важно толико да ли ће бити уведен речник или не јер све то полази од куће. Волела бих да посланици што више размишљају о томе који је наш посао у парламенту и да када нешто изговарају имају свест о томе да представљају грађане и да раде све за њих“, поручила је Гојковић.

tadic arhivaТадић би да смени Николића

Посланичка група Социјалдемократске странке, Заједно за Србију и Зелени Србије предала је јуче иницијативу Скупштини Србије за смену председника државе Томислава Николића због тога што је, како је рекао Јанко Веселиновић, прекршио Устав коментаришући поступање Владимира Вукчевића, тужиоца за ратне злочине.

У иницијативи је наведено да је председник Николић коментарисао Вукчевићеву најаву да ће бити испитане оптужбе за ратне злочине на рачун Љубише Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије, које је изнео Фонд за хуманитарно право.

Објашњавајући свој потез, Веселиновић је новинарима рекао: „Овај захтев смо поднели зато што је председник у изјави за ’Политику’ утицао на поступак који је покренуо тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић у вези с поступком који се тиче Диковића и на тај начин повредио више чланова Устава. Ми смо предлог поднели на пријавници парламента, а очекујемо да ће посланици стати у заштиту Устава. Ако се председник Николић заклони иза 126 посланика који могу да му обезбеде да и даље обавља своју функцију и ако обезбеде да Уставни суд не каже да ли је он прекршио Устав, сматрамо да Устав и закон остају само мртво слово на папиру.”

Ова посланичка група има 12 посланика, а за покретање поступка за смену председника не би јој било довољно ни кад би јој се придружили сви опозиционари, а хоће ли, није баш најјасније. Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС-а, која има 16 посланика, каже за „Политику” да ће о иницијативи СДС-а одлучити страначки органи, а да он мисли да је она добра.

Напредњацима је иницијатива смешна, а Владимир Ђукановић је за „Политику” овако коментарише: „Очигледно је да поједини људи око Бориса Тадића не могу да прихвате да Тадић више није председник државе. Можда им је жао због тога, али има она народна пословица – докон поп и јариће крштава, и ја на тај начин гледам на ту иницијативу. Господин Веселиновић има право да подноси иницијативе, али знате како, народ на изборима одлучује, па кад буду следећи председнички избори, нека кандидују Бориса Тадића, па ћемо видети.” Веселиновић је затражио подршку свих посланика, а како ће реаговати напредњаци, Ђукановић каже: „Ми ћемо им одговорити једним лепим осмехом, шта друго?”

Према Уставу, поступак за разрешење председника Србије може да покрене Народна скупштина на предлог најмање трећине народних посланика (84). Према слову Устава председник Србије разрешава се због повреде Устава, одлуком Народне скупштине, гласовима најмање две трећине посланика. Опозиција у парламенту има 31 посланика.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема расправе о иницијативи за смену Николића

* Обавезна поља