ceopom istina za FB (2)Уз доста патетике, демагогије и неколико изненађења у персоналним решењима формирана је нова српска Влада. Као и шт је било очекивано, највећу пажњу привукао је експозе новог премијера који је трајао око триипо сата. ЦЕОПОМ-Истина доноси преглед изјава који су о том материјалу дали познати политички и економски аналитичари.

Вукадиновић – Влада Вучића и ММФ-а

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић изјавио је данас да је Србија добила Владу Александра Вучића и Међународног монетарног фонда (ММФ).

„Већи део програма је очигледно усаглашен са Светском банком и ММФ-ом, што показују и садржај Вучићевог експозеа и имена министара из такозваног експертског дела владе“, рекао је Вукадиновић агенцији Бета.

Вукадиновић је навео да у програму нове Владе има и мера које је потребно спровести и које су биле потребне и много раније, али да постоји озбиљна несагласност између прокламованих циљева и предложених инструмената за њихово достизање.

„Ту пре свега мислим на предложене мере за смањење дефицита и отварање нових радних места, од чега, плашим се, неће бити ништа, као ни од силних милијарди инвестиција које се стално најављују“, рекао је Вукадиновић.

На крају, једино конкретно што остаје после читаве те лепе и велике приче изнете у експозеу јесте најава смањивања плата запослених у јавном сектору, нова отпуштања и приватизација Телекома и Електропривреде Србије, за шта није потребна велика економска мудрост нити нарочита политичка способност, навео је Вукадиновић.

„Такође, прилично је мутна и одаје утисак неозбиљности и импровизације кадровска рокада између министара Александра Антића и Зоране Михајловић, као и то што су практично до последњег часа, малтене, по улицама тражили кандидата за министра пољопривреде“, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је подсетио да је Влада раније имала министра и Министарство за Косово, а потом само министра без министарства, а да сад нема ни министра задуженог за Косово, при чему је бивши министар задужен за Косово Александар Вулин сада постављен за министра за рад, запошљавање и социјална питања.

„Да ли то значи да ће Вулин и социјалне проблеме решити тако ефикасно као што је ‘решио’ и проблем Косова“, упитао је Вукадиновић.

Анђелковић – Најквалитетније експозе до сада

Аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас да је експозе премијера Александра Вучића најквалитетнији од када је у Србији поново успостављено вишестраначје, али да је кључно питање да ли ће бити храбрости да се обећано спроведе када почне да пада рејтинг.

„Мислим да је експозе реалан и у складу са изазовима који предстоје Србији а сада је кључно питање да ли ће бити политичке одлучности да се све то реализује када наступе проблеми којих ће сигурно бити, јер ће бити многих који програм Владе сматрају ударом на сопствене интересе“, рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је суштина да ли ће бити храбрости да се најављено и уради.

„Било је храбрости да се каже, што је велики корак унапред, а видећемо да ли ће бити храбости да се и уради када рејтинг почне да пада“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је навео да је Вучићев експозе врло конкретан, што је потпуни контраст ранијим случајевима, када су навођени спискови лепих жеља и кукано над лошом прошлошћу. “

Сада смо добили конкретан експозе као на Западу са мерама које ће се предузети, конкретним датумима и резултатима. Мислим да је свакако најквалитетнији од када је у Србији поново успостављен вишепартијски систем“, рекао је Анђелковић.

На питање шта би се могло замерити Вучићевом екпозеу, Анђелковић је одговорио да је све што је речено у експозеу квалитетно, а једино је било потребно обратити пажњу и на демографску обнову Србије.

„Колико год имали мало пара и великих проблема, тиме у некој мери морамо одмах да се бавимо“, рекао је Анђелковић.

Ковачевић – Неопходно али недовољно јасно

Циљеви нове владе које је у експозеу навео будући премијер Александар Вучић су неопходни, што је већ познато, каже економиста Милан Ковачевић, можда једино није овог пута довољно наглашено колико ће „бити болно“ спровести многе од њих.

Ковачевић се запитао да ли ће нова влада имати довољно капацитета да те циљеве ефикасно спроведе, јер је, каже, коалициона и састављена од различитих странака.

„Знамо да је у прошлости свако министарство у својој области било у великој мери независно и да је због тога тешко било остваривати опште, шире циљеве…тога се највише бојим“, рекао је Ковачевић, додајући да је кључно да влада ради транспарентно.

Он је казао и да није видео довољно јасних мера да се наведени амбициозни циљеви и испуне у релативно скорој будућности.

Најављено смањење плата у јавном сектору, по његовој оцени „једна је од болних мера“, и можда би било разумније, рекао је, да се смањи број запослених у јавном сектору.

Истворемено, додао је, то је сектор који би требало да има квалификоване људе чији би рад морао бити одговорајуће награђен. Сегменти као што су здравство и школство, нагласио је, изузетно су важни за покретање читавог друштва и економије.

Ковачевић сматра да је важније покушати уредити укупан пензиони систем „који је у тешком нереду“, него радикално смањивати пензије, јер су пензионери са минималним принадлежностима иначе на граници опстанка.

Његова процена је да би најпре требало наћи колико је грешака начињено у пензионисању – мимо правила, да ли војне пензије треба уредити другачије, да ли продужити радни век и којима категоријама становника.

„Крајње је време и да држава попише шта има. Рецимо, ПИО финд данас има у више стотина предузећа своје акције – зар то не би то требало продати. Ту је и акцијски фонд у коме имају учешће грађани“, навео је Ковачевић.

По питању приватизације јавних и предузећа у државном власништву, укључујући и Телеком, Ковачевић је рекао да је важно радити на поправљању њихове вредности, како не би била продата јефтино.

Увођење реда у јавна предузећа по његовој оцени изазива скепсу. Као пример навео је сектор енергетике.

„Министарство енергетике је поново у рукама СПС… Не знам какав су направили колациони споразум са водећом странком, али је велика вероватноћа да ће то кочити да се доведе у ред наш најкастрофалнији део енергетике – Србијагас“, наводи Ковачевић.

Према његовим речима, поред смањења црног тржишта, приоритетно је унапредити укупан правни систем, „довести у ред“ грађевинарство – када је реч о легализацији и дугачким и врло скупим процедурама, али и на другачији начин успоставити однос државе и локалних самоуправа, радикално смањити прописе који су штетни и укинути многе институције које „страшно коштају а ничему не служе“.

Цветичанин – Јасност и конкретност пријатно изненађење

Експозе будућег премијера Александра Вучића пријатно је изненађење, с обзиром да влада не крије своје намере и отворено приступа предстојећим болним и тешким реформама, оценио је професор Универзитета Сингидунум Данијел Цвјетичанин.

Пријатно изненађење је да је тај експозе не само исцрпан и детаљан, већ и јасан и конкретан, рекао је Цвјетичанин Танјугу.

„Могао сам да наслутим да ће држава престати да дави приватни сектор и да ће почети о томе да размишља на прави начин, односно да ће фокус бити на приватном сектору као нечему што треба да спаси српску привреду у наредних неколико година“, навео је Цвејтичанин.

Према његовим речима, непријатељ приватног сектора није јавни сектор већ велика државна интервенција и жеља за интервенцијом, која се, каже и даље налази у програму владе.

„Мени се није допало што је влада наставила са планом интервентних мера у привреди“, казао је Цвјетичанин и додао није добро што се наставља са подстицајним мерама које ће привилеговати поједине инвеститоре.

Он је рекао да су економисти подељени у мишљењу око будућег развоја Србије и програма владе, и да је лично против продаје великих државних предузећа.

За похвалу је, навео је, и то што будући премијер није крио намеру владе да ће држава продати поједина јавна предузећа.

„Са тим се можда неће многи сложити, али ако се једна влада не осећа способном да управља јавним предузећима и ако једна влада заиста има осећај да је боље да страни менаџери управљају нашим великим предузећима, па зар није боље да прода то странцима него да на лош начин њима управља“, казао је он.

Има доста грађана, каже, који сматрају да би странци могли у Србији да уведу у ред.

Цвјетичанин је навео да је, такође, добро што влада планира да укине солидарни порез који је – неправедан.

Што се тиче смањивања плата у јавном сектору, Цвјетичанин је рекао да ће то највише погодити запослене у просвети, здравству, судовима, полицији и војсци, и да ће то нажалост довести до смањења броја радника у тим делатностима.

„Та мера ће бити тешка, али има логике да се држава простире према губару и да се троши онолико колико буџетски приходи дозвољавају“, истакао је Цвјетичанин.

Он је рекао да држава може да укине велики број непотребних агенција, дирекција, комисија, организација… и тако смањи велике државне трошкове, чиме би дала пример и показала да жели да штеди.

Беговић – Много речи, мало визије

Професор економије Борис Беговић изјавио је да је у експозеу премијера Александра Вучића било много речи а мало визије и да је то „механички закрпљен текст” редовних извештаја разних министарстава.

„У политици су кључни приоритети, а експозе од три сата показује да нема приоритета”, рекао је Беговић телевизији Б92.

Беговић је као пример да је експозе механички закрпљен текст редовних извештаја министарстава навео бесмислену бирократску формулацију „унапредиће се туристичка понуда” или „потребно је пронаћи одговарајуће решење”.

„Огроман број информација које се ту помињу, попут седам километара обилазнице око Димитровграда, јесте нешто што, по мом мишљењу, не припада експозеу премијера. Када неко говори три сата, онда је потребно да све те ствари ту и буду да би се некако попунило то време”, рекао је Беговић.

Беговић је навео да, међутим, у експозеу недостаје много ствари потребних таквом излагању.

Милашиновић – Мере и решења без озбиљне анализе узрока стања.

Иако обиман и наизглед конкретан овај експозе не нуди решења која могу допринети превазилажењу проблема српске економије и друштва, просто зато што не одступа од либералног концепта који је до кризе и довео. Србија не може изаћи из кризе следећи упутства и правила ММФ-а, нити надајући се страним инвеститорима којима треба давати „специјалне попусте“ како би се уопште појавили у Србији.

Из експозеа се не примећује да је тим који га је сачинио направио праву анализу негативних економских тендеција и из тога извукао одговарајуће закључке, а последица тога су праволинијске мере које ће донети више штете него користи. Примера ради смањивање плата у јавном сектору за 10% довешће до тога да ће некаква секретарица у свим овим бесмисленим Агенцијама, рецимо, СИЕПИ, која прима 70.000 динара плате, а од квалитета има силиконске груди и страначког љубавника, бити у истој позицији као и врхунски хирург у КБЦ-у. Мислите ли да је таква мера добра?

Такође, експозе најављује наставак предаје највећих привредних ресурса Србије у руке страном капиталу, што у условима када се око ресурса широм света воде крвави сукоби свакако није ни паметно ни одговорно.

Dragan - naslovna 2Што се тиче политичког дела, помињање Косова има очигледно демагошки карактер, а заклињање у непризнавање Косова у тренутку када га још увек формално нико не тражи, нема стварну вредност. Очигледне су недоречености везане за статус Војводине и промену Устава.

Но, у сваком случају, све што у експозеу стоји Вучић је најављивао и раније, и током кампање, па је са те стране експозе коректан. Бирачи су то гласали, зар не?!


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Аналитичари о Вучићевом експозеу

* Обавезна поља