Кинеска иницијатива „Појас и пут” претвара се од идеје у реалност и Кина је спремна да у цео пројекат укључи и Србију, изјавио је данас председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђианг.

„Иницијатива појас и пут је пореклом из Кине, али припада свету. Кина је спремна да заједно са свим земљама, укључујући Србију, руку под руку, заједно подстиче нове резултате у међународној сарадњи изградње Појаса и пута”, рекао је Џанг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић. Наводећи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске фамилије, Џанг је истакао да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, истиче, отворено ново историјско поглавље пријатељске сарадње две земље.

Он је позвао на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије. Истичући да су обим трговине и инвестиције у брзој експанзији, а сарадња у обасти производног капацитета, телекомуникација, изградње инфраструктуре у сталном замаху, Џанг каже да је у 2016. обим билатералне трговине Кине и Србије износио 590 милиона долара са растом од 8,2 одсто, а да је само за прва четири месеца ове године тај раст премашио 20 одсто. „Тако је Кина постала највећи трговински партнер Србије у региону Азије”, додао је Џанг.

Навео је да је мост на Дунаву у Београду, назван мост пријатељства Кине и Србије, први мост који је кинеска компанија изградила у Европи. Истакао је и низ важних пројеката, као што су пруга Београд-Будимпешта, деонице аутопута Е763, ТЕ Костолац чија је реализације, каже, успешно у току.

Ти пројекти, наводи, постали су узори и пилот пројекти у сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе.

Изразио је очекивање да ће Србија и Кина синхронизовати изградњу „Појаса и пута” са Стратегијом индустријализације Србије, ослободити развојни потенцијал те унапредити пројекте међу којима је и Железара Смедерево.

Џанг, који је у првој посети Србији, подсетио је на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислава Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског предсендика Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском ниову,

„Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије”, рекао је Џанг. Говорећи о културној размени две државе, Џанг је е ДДзанг је навео да су у последње две године успостављени механизми сарадње у областима културе, образовања, науке и технологије.

Истакао је да је културна размена две државе разнолика и богата, те навео да су некада стари југословенски филмови попут „Валтер брани Сарајево” и „Мост” придобили симпатије и обожавање бројних кинеских гледалаца. „И дан данас песма ‘Бела ћао’ се широко пева у Кини”, додао је Џанг.

Брнабић и Џанг: Пријатељство основа успешне сарадње

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Сталног комитета 12. свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђианг оценили су у данашњем разговору да је пријатељство Србије и Кине основа за успешну сарадњу на садашњим и будућим пројектима две државе.

На састанку је оцењено да су Србија и Кина у последњих неколико година ушле у нову динамику односа, али да постоји простор за даље унапређење, како на политичком нивоу, тако и у областима пољопривреде, туризма и културе.

Брнабић је истакла да су Србији од велике важности заједнички пројекти енергетске инфраструктуре као што је изградња ТЕ Костолац, као и саобраћајни пројекти који су од непроцењиве важности, не само за Србију, већ и за читав регион Југоисточне Европе.

Истакла је важност увођења директне авио линије Београд – Пекинг и обећала подршку Владе Србије у изградњи кинеског Културног центра у Београду, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Председник Џанг је уверио да ће Кина наставити да подржава Србију у међународним односима и да ће охрабрити своје компаније да и даље улажу у нашу земљу.

Брнабић је нагласила је да је значајно то што после толико година сарадње Србија и Кина настављају да деле исте вредности и захвалила на напорима које Кина улаже како би реализовала пројекте важне не само за Србију и регион, већ и за читаву Европску унију.

Џанг се уписао у Књигу утисака

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђианг уписао се данас у Књигу утисака, после обраћања посланицима у Скупштини Србије.Џанг, који је од јуче у тродневној званичној посети Србији на позив председнице парламента Маје Гојковић, говорио је данас на посебној седници парламента о иницијативи „Појас и пут”, о традиционалним пријатељским односима две државе, као и о јачању стратеског партнерства.

Свечани дочек Деђиангу

Развој парламентарне сарадње, унапређење политичких и економских односа Србије и Кине и учешће Србије у иницијативама „Појас и пут” и формату сарадња Кине и земаља централне и источне Европе (Кина-ЦИЕС) биле су главне теме сусрета Маје Гојковић, председнице српског парламента, и Џанга Деђијанга, председника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине.

Џанг, који је започео тродневну посету Србији, потписао је с Гојковићевом и Меморандум о разумевању између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса. Двоје потписника поручили су да су односи Србије и Кине на историјски високом нивоу и да су две земље спремне да и даље учвршћују сарадњу.

„Наши билатерални односи су издржали искушења времена и промена ситуације на међународној сцени, добро се развијају и зраче нову виталност из старе традиције”, рекао је Џанг.

Он је подсетио да је прошлог јуна кинески председник Си Ђипинг посетио Србију и да су тада лидери две земље одлучили да билатералне односе подигну на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

„Придајемо велики значај развоју односа сарадње и пријатељства са Србијом и спремни смо да даље учвршћујемо међусобно политичко поверење и продубљујемо сарадњу за добробит народа обе земље”, рекао је Џанг.


Свечани дочек за кинеског госта на Аеродрому „Никола Тесла” (Фото Танјуг/Драган Кујунџић)

 

Наводећи да је ово његова прва посета Србији, Џанг је рекао да је Конгрес спреман да улаже додатне напоре са Скупштином Србије у имплементацију важних договора лидера две земље. „Да грабимо историјску шансу изградње ’Појаса и пута’ и да интензивирамо пријатељску размену и сарадњу и стварамо још чвршћу судбинску заједницу Србије и Кине”, рекао је Џанг.

Маја Гојковић је истакла да је изјава председника две државе о успостављању свеобухватног стратешког партнерства од изузетног значаја за Србију и Кину, те додала да је са Џангом разговарала о могућностима унапређења сарадње два парламента и циљевима која та сарадња треба да оствари.

Меморандум о разумевању, подвукла је Гојковић, јесте још један корак и потврда челичног пријатељства Србије и Кине, које је успостављено захваљујући политици и руководствима две државе.

Председница парламента је поручила да ће Србија наставити с подршком политици једне Кине, као што Кина пружа подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Гојковић је посебно подсетила на значај споразума о укидању виза између Србије и Кине, који је, како је рекла, унапредио сарадњу у области туризма и који отвара потенцијале за бољу и већу сарадњу на економском пољу. „У том смислу, очекујемо успостављање директне авио-линије између Београда и Пекинга или неког другог града у Кини”, рекла је Гојковић.

„У разговору с кинеским колегом посебна пажња је посвећена и сарадњи у области културе, јер је за обе земље значајно отварање културних центара у Београду, односно Пекингу”, истакла је Гојковићева, а преносе агенције, и додала да је велики потенцијал у сарадњи у области филмске индустрије.

Она је захвалила и на кинеској донацији рачунарске и техничке опреме Скупштини Србије, која ће, казала је, унапредити и модернизовати рад парламента.

Гојковић је кинеском колеги поклонила слику наивне уметности из Ковачице, као значајног дела културне баштине Србије, сликарке Зузане Верески.

Пре сусрета у Скупштини Србије, Џангу је приређен свечани дочек на Аеродрому „Никола Тесла” уз добродошлицу Маје Гојковић. Он је дочекан уз највише почасти, постројену Гарду Војске Србије, а такође је традиционално послужен погачом и сољу. Госту из Кине приређен је и културно-уметнички програм, уз присуство деце у народној ношњи која су носила заставице две земље и уручила цвеће Џангу и његовој супрузи.

Гојковић и Џанг су потом, заједно с представницима делегација српског парламента и Свекинеског народног конгреса, положили венце и одали почаст страдалима у НАТО бомбардовању кинеске амбасаде у Београду 1999. године. На месту тог злочина на Новом Београду, почаст је одата уз постројену Гарду Војске Србије и химне две државе.

У наставку своје посете, Џанг ће се у понедељак обратити посланицима на посебној седници парламента, коју је тим поводом сазвала председница Скупштине Србије.

Он ће такође имати и сусрет с председницом Владе Србије Аном Брнабић а потом ће обоје, заједно с Мајом Гојковић, обићи Железару „Смедерево” и Термоелектрану „Костолац Б”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Џанг Деђианг у Београду

* Обавезна поља