obama-budzetВАШИНГТОН – Вишечасовна политичка драма одиграла се синоћ у Сенату и Конгресу САД, који су наизменично усвајали предлоге буџета, који су се разликовали у само једној тачки – прихватању финансирања закона о здравственом осигурању, такозваном Обамакер, али на крају нису успели да дођу до заједничког решења.

Тиме је на снагу ступио престанак финансирања активности федералне владе, чиме ће бити погођен велики број грађана, пошто се процењује да ће на принудне одморе бити упућено више од 825 хиљада од два милиона буџетских корисника.

Блокада владе ће утицати на низ државних активности, од рада судова, до финансирања војске, полиције и свих федералних институција.

Током драматичног понедељка у Вашингтону, прво је Сенат, у коме већину имају демократе, током дана усвојио буџетски предлог који предвиђа финансирање Обамакера, вративши тако буџетски закон на одлучивање у Конгрес.

Конгрес је, након вишечасовних консултација вођа републиканаца, почео гласање синоћ око осам часова и након полусатне дебате изгласао нови предлог буџета, који одлаже финансирање Обамакера за наредних годину дана. За такав предлог је гласало 228 конгресмена, док је 201 био против. Међу онима који су гласали за било је и девет демократа, док је 12 републиканаца гласало против овог предлога.

Пре самог гласања, одиграла се мала партијска драма међу републиканцима, пошто су сенатори такозване умерене струје, коју предводи Џон Бејнер и Џон Мекејн, покушали да издејствују да већина њихових колега ипак гласа за неку врсту компромисног предлога, којим би било избегнут престанак финансирања активности федералне владе.

Међутим, крило које предводи конгресмен Тед Круз из Тексаса, а блиско је конзервативном Покрету чајанка, ни на који начин није желело да дође до договора са демократама, ако не одустану од финансирања закона о здравственој заштити.

Конгресмени које предводи Круз, изјавили су након гласања да назад у Сенат шаљу модификовани предлог буџета, који сада не укида у потпуности финансирање Обамакера, већ га одлаже на годину дана.

Пошто је време до поноћи истицало, Сенат се одмах састао и већ у пола десет, након брзог гласања одбио предлог републиканског Конгреса са 54 гласова за и 46 против, вративши тако своју верзију предлога на ново одлучивање у Конгрес.

Истовремено са гласањем, одвијало се и политичко лобирање, пошто је председник САД Барак Обама телефоном позвао вође републиканаца и демократа у Конгресу и Сенату, апелујући на њих да изгласају буџет којим би била одобрена средства за већ усвојени закон о здравственом осигурању.

Око 23 часа увече, СиЕнЕн је пренео да вође републиканаца нуде преговоре демократама око усвајања буџета, али је убрзо након тога први човек Демократске партије у Сенату Хари Рид за говорницом одбио тај предлог. Након неуспеха потенцијалних преговора, Конгес више није гласао.

У међувремену, председник САД Барак Обама потписао је закон којим се осигурава да ће припадници војске САД и Обалске страже добијати плате током финансијске блокаде владе.

Обама је рекао да ће америчка војска остати у „нормалном статусу функционисања“ после неусвајања буџета у Конгресу, али је упозорио цивиле који су запослени у министарству одбране, да ће можда морати на принудне одморе.

„Знам да би наредни дани могли да донесу већу неизвесност, укључујући могуће принудне одморе. Ви и ваше породице заслужујете више од нефункционисања које смо видели у Конгресу“, рекао је Обама у телевизијском обраћању на Телевизији америчких оружаних снага пошто је ступила на снагу финансијска блокада владе у Вашингтону.

Обама је подсетио да када се говори о принудним одморима, да „зна да они долазе у тренутку када су већ многи (у министарству) то прошли протеклог лета“.

Амерички председник је обећао да ће учинити све да Конгрес деблокира поново владу у Вашингтону „што пре то буде могуће“, пренела је агенција Ројтерс.

Након ступања на снагу укидања финансирања владе, две стране могу да наставе преговоре и прекину блокаду у тренутку када дође до договора о буџету и финансирања Обамакера.

Америчка влада је последњи пут, због неусвајања буџета, била блокирана три недеље крајем 1995. године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Финансијска блокада у САД

* Обавезна поља