maja-gojkovic-500x330Председница Скупштине Србије и функционерка Српске напредне странке Маја Гојковић вероватно мери по себи мотиве преласка посланика у другу странку. Маја Гојковић је у политичком животу рекордер по броју странака које је променила, а увек су њени партнери, и Шешељ и Коштуница и Динкић, Веља Илић, а сада и Александар Вучић, у моменту њеног преласка били на власти, наводи се у данашњем саопштењу Демократске странке.

Демократе примећују да ће остати забележено „да је Маја Гојковић пребегла и из странке коју је лично основала и издала саму себе“.

Мандат који је добила на листи Млађана Динкића пренела је у Српску напредну странку, што ју је, вероватно, препоручило за функцију коју данас обавља, наводе у ДС поводом изјаве Гојковићеве да би посланике требало бирати директно како би се избегла „прелетања“,

„Још једна у низу непринципијелности које је Маја Гојковић изнела жалећи се на посланике који мењају посланичке клубове, заборављајући да је и сама међу њима, јесте то што препоручује да се посланици бирају директно, а не с партијских листа. Управо је захваљујући гласовима Српске напредне странке такав изборни систем за који се госпођа Гојковић сада залаже измењен на једином месту на ком је постојао, у Аутономној покрајини Војводини“, тврде демократе.

„Само Српска напредна странка може да процени да особа која је финансијски упропастила град на чијем је челу била, за шта је терети правоснажна пресуда Врховног Касационог суда, и која је променила шест странака може да каже било шта кредибилно и озбиљно о политичком моралу“, закључују у ДС.

Маја Гојковић о прелетачима из странке у странку

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић сматра да би Србија требало да размишља о промени изборног система и да би увођење директног избора посланика могло да исправи ситуацију у коју се дошло због народних представника који олако мењају партијске дресове.

– У реду је да промените странку зато што се више не слажете са политиком коју она води. Али оно што се десило у Војводини, где су посланици преко ноћи прешли у странку Бојана Пајтића, говори да су ту у игри неки други мотиви, а не политичка одлука. Истражни органи морали би коначно да дођу до неких резултата. То мора да буде строго санкционисано да се више никада не би понављало – рекла је Гојковић у интервјуу за „Новости“.

Она сматра да је институт по коме посланик има слободу одлучивања добар, али да је код нас изокренут и искоришћен да би се прекројила воља грађана.

– Ипак, не мислим да би то требало мењати. Промена начина избора посланика би можда била боље решење – казала је Гојковић.

Упитана да ли ће реконструкција војвођанске власти стабилизовати политичке прилике у покрајини Гојковић оцењује „да је то – ништа“ и да се у Војводини не дешава ништа осим политичких афера.

– Реч је о пукој борби Пајтића да политички преживи – додала је она.

Гојковић је истакла и да СНС неће политичким притисцима, већ политиком и опозиционим деловањем успети да издејствује промену власти у Војводини.

– Као што видите, Савез војвођанских Мађара је окренуо леђа Пајтићевој политици, јер то више није политика него трговина – рекла је Гојковић.

maja-gojkovic-1

На питање ко би требало да оде из Владе после најављене реконструкције, Гојковић каже да се на органима СНС о томе није разговарало и да прво премијер треба да добије извештаје министара.

– Он најбоље зна какав је њихов учинак. Пре тога ће рећи да ли би уопште требало да дође до реконструкције – одговорила је она додајући да се није разговарало ни о идеји да се Тадићева СДС уведе у Владу.

Говорећи о вођењу парламента Гојковић је рекла да има једнак третман и према власти и према опозицији, али да се и једни и други жале што не изриче довољно опомена.

– Али ја то не желим. Хоћу да парламент буде упамћен по донетим законима, по реформском процесу у којем смо партнер Влади и по слободи говора – рекла је она и додала – Опозиција се заправо жали на резултате избора јер су њихово присуство одредили гласови грађана. Зато их има мало, па имају и мало времена за расправу према пословнику који су сами писали док су мислили да ће вечно бити на власти. Што се тиче вођења парламента, о томе могу да суде грађани, а не политичке странке – поручила је Гојковић.

Поводом међусобног вређања и добацивања посланика председница парламента каже да је то питање морала и васпитања.

– Шта год да бих ја урадила у том смислу, неко би ме опоменуо и рекао да ограничавам слободу говора. Чујем све и свашта што посланици кажу једни другима, док је микрофом искључен, али заиста не бих да моја улога буде цензорска – објаснила је Гојковић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Маја Гојковић и иронија прелетања

* Обавезна поља