rusija-eu19.30 – БРИСЕЛ – Европска унија је политички и само условно усагласила какве додатне санкције би могла завести Русији због украјинске кризе, јер неке чланице ЕУ сматрају да одмазда штети а нема уплива на потезе Москве, а прете и за Унију јако лоше узвратне руске мере.

То је оцена више западноевропских медија и аналитичара који указују на то да високи званичници Аустрије, Кипра, Чешке, па делом и Шведске нису пристали на примену санкција Русији, Италија, која има велике економске интересе и послове с Русијом је била веома уздржана, исто као и Финска, а Словачка је затражила да од њих буде изузета.

18.40 – Амбасадори земаља Европске уније ће се 10. септембра састати у Бриселу како би размотрили питање увођења нових санкција против Русије због догађаја у Украјини, саопштио је европски дипломатски извор.

17:30 – Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине саопштио да је петоро погинулих од почетка примирја

Пет припадника украјинских оружаних снага је погинуло, а 33 су рањена од потписивања минског протокола у петак, 05. септембра, изјавио је данас новинарима представник СНБО Андреј Лисенко на брифингу.

У Минску је 05. септембра одржан други сусрет Контакт групе за решавање кризе на истоку Украјине. Кијевске власти и самопроглашене републике су се договориле око примирја и међународног праћења његовог спровођења.

17:25 – Украјинска подземна складишта гаса су напуњена 50%, на билансу је 16 милијарди кубних метара гаса, саопштила је украјинска компанија за транспорт и складиштење природног гаса „Укртрансгаз“.

Према подацима руске стране, за несметано снабдевање гасом и стабилан транзит у јесенско-зимском периоду Украјини је неопходно да у својим подземним складиштима има око 18,5 милијарди кубних метара гаса.

16:00 – Лавров: РФ пренела Кијеву забринутост поводом концентрације украјинске армије у рејону Дебаљцева

Москва је пренела кијевским властима своју забринутост поводом концентрације оружаних снага Украјине у рејону Дебаљцева (Доњецка област), изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо озбиљно забринути, јер су синоћ стизала саопштења о концентрацији тешког наоружања са стране украјинске армије у рејону Дебаљцево. На основу свега, може се извести закључак да се спрема нека ударна формација“, рекао је он новинарима.

„Ми ћемо врло пажљиво пратити ситуацију“, рекао је Лавров.

15.40 – Председник ПС ОЕБС: Одлагање антируских санкција – главни задатак Финске

Председник Парламентарне скупштине ОЕБС Илка Канерва је изјавио да је одлагање санкција против Русије био главни циљ Финске.

„То је био првостепени задатак Финске – да се добије макар мала олакшица, да се пажљиво извага и види како ће се одвијати ситуација у Украјини“, рекао је Канерва у интервјуу финској ТВ и радио компанији Yle.

Канерва је рекао да не схвата првобитни план ЕУ, у складу са којим би санкције требало да одмах ступе на снагу, без обзира на прекид ватре на југоистоку Украјине.

15.25 -Премијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко каже да проруске снаге, које Запад оптужује за обарање малезијског авиона у јулу ове године, не располажу оружјем којим би могли да оборе један боинг.

Авион на лету МХ17 „Малезије ерлајнз“, оборен средином јула на истоку Украјине, погођен је у лету „великим бројем пројектила изузетне брзине“, што је раскомадало летелицу, саопштили су данас у првом званичном извештају холандски вештаци. Међутим, нису објавили да ли је авион на линији Амстердам-Куала Лумпур оборен ракетом, као ни ко би могао да буде одговоран за несрећу.

„Могу да кажем само једну ствар: ми просто немамо техничку опрему која може да обори један боинг, па ни тај малезијски авион“, рекао је Интерфаксу Захарченко.

Боинг 777 Малезије Ерлајза оборен је 17. јула изнад области коју су на истоку Украјине држале проруске снаге. У несрећи је страдало свих 298 путника и чланова посаде. Коначан извештај очекује се у року од годину дана од несреће.

15:15 – МСП Украјине: Мински Протокол не значи признање ДНР и ЛНР

МСП Украјине је саопштио да потписивање мировног Протокола не значи легитимизацију Луганске и Доњецке Народне Републике.

Према речима прес-службе шефа украјинске дипломатије Јевгенија Перебијниса, ЛНР и ДНР се нигде не помињу у тексту документа, а сам Протокол је заснован на мировном плану председника Украјине уз поштовање принципа територијалног интегритета и суверенитета Украјине.

У Минску су 5. септембра кијевске власти и представници снага самоодбране Донбаса потписали Протокол. У њему се говори о прекиду ватре, доношењу закона у Украјини о специјалном статусу ДНР и ЛНР и одржавању ванредних избора.

14.30 – ЛНР неће Кијеву препустити контролу границе са Русијом

Лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Игор Плотницки је изјавио да ЛНР не намерава да Кијеву препусти контролу границе између територије коју они контролишу и Русије.

У понедељак је саветник председника Украјине Јуриј Луценко изјавио да потписани у Минску Протокол подразумева да ће специјални статус добити трећина Донбаса, коју контролишу снаге самоодбране.

Осим тога, Луценко је изјавио да Протокол, који је потписан у Минску, значи да је Украјина земља са својим интегритетом и да су „рејони Донбаса који су привремено ван контроле“ такође њен део.

12:55 – Наришкин: Кијев санкције против РФ схвата као охрабрење за агресију

Кијев је увођење међународних санкција против Русије схватио као охрабрење за агресију против властитог народа на југоистоку земље, сматра председник Државне думе Сергеј Наришкин.

„Сви они који покушавају да притискају Русију су изабрали погрешан пут. Санкције нису допринеле смањењу, већ још већем расту насиља, јер су их кијевске власти схватиле као повод за активирање казнене операције на југоистоку земље. Резултат свега тога су многобројне људске жртве и нова материјална штета“, рекао је Наришкин на руско-јапанском форуму у Москви.

12:45 – Проруски активисти ослободили су до сада 648 заробљеника у оквиру споразума о прекиду ватре договореног између украјинских снага безбедности и проруских активиста на истоку Украјине, изјавио је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Он је додао да украјинска страна ради на обезбеђивању ослобађања још око 500 заробљеника, не прецизиравши колико ће заробљеника ослободити украјинска влада, пренео је Ројтерс.

12:40 – ДНР: Артиљеријско гађање на истоку Украјине настављено и прошле ноћи упркос прекиду ватре

Артиљеријско гађање на истоку Украјине се наставило и прошле ноћи упркос прекиду ватре и том приликом је једна жена рањена, саопштиле су власти Доњецка.

По наводима градског већа, гранате су погодиле једну школу и неколико стамбених блокова, доводећи у опасност ионако климаво примирје између побуњеника и украјинских трупа.

Директор санитета при украјинском Министарству одбране, Виталиј Андромати рекао је, како преноси агенција Интерфакс-Украјина, да су за четири дана примирја четири војника погинула, а 29 је рањено.

Побуњеници и украјинске снаге се међусобно оптужују за ново кршење примирја у конфликту који је, према подацима Уједињених нација, однео најмање 3.000 људских живота.

12.20 – Ангела Меркел: Санкције против РФ се могу укинути, ако се буде поштовао мировни план за Украјину

Ако се буде поштовао мировни план за Украјину, онда се може говорити и о укидању санкција против РФ, изјавила је у понедељак федерални канцелар Немачке Ангела Меркел.

Канцелар је, такође, рекла да су санкције против руске привреде једина могућност да се реагује на дејства Русије у односу на Украјину, јер је од самог почетка било јасно да бојно решење овог конфликта не постоји.

12.10 – Лавров: Русија очекује да ће преговори о статусу самопроглашених ДНР и ЛНР почети брзо

Русија очекује да ће преговори о статусу самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР, ЛНР) почети брзо, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, додајући и да се прекид ватре на истоку Украјине генерално поштује, иако има инцидената.

„Што се тиче разговора о статусу југоистока земље, у Протоколу из Минска предвиђени су кораци у том правцу. Надамо се да ће такви разговори почети брзо“, рекао је министар иностраних послова Русије, додајући да је формат разговора „очигледан – то су власти Украјине и лидери ЛНР и ДНР, који су потписници Протокола из Минска од 5. септембра“.

„Те одредбе умногоме су оквирне, и по договору учесника тог процеса оне ће бити конкретизоване“, казао је Лавров.

11:45 – Холандски експерти: Малезијски авион раскомадан пројектилима

У првом званичном извештају холандских вештака наводи се да је малезијски авион оборен средином јула на истоку Украјине погођен је у лету „великим бројем пројектила изузетне брзине“, што је летелицу изломило на комаде.

Извештај је сачинио холандски Истражни биро за безбедности, задужен за истрагу пада малезијског авиона.

„Лет МХ17 боинга 777-200 ‘Малезија ерлајнза’ распао се у лету, вероватно због структуралних оштећења које је изазвао велики број пројектила велике снаге који су споља погодили летелицу“, наведено је у извештају.

Холандски вештаци, како су и најавили, нису навели да ли је авион на линији Амстердам-Куала Лумпур оборен ракетом, као ни ко би могао да буде одговоран за несрећу.

10:55 – Порошенко: Мислим да ћемо освојити рат у Украјини… тачније, освојићемо мир

Обучен у војну униформу украјински председник Петар Порошенко је дошао је јуче у ненајављену посету лучком граду Маријупољу, демонстрирајући солидарност са становништвом најновијег поља борбе у петомесечном ратовању.

Порошенко се зарекао да ће Маријупољ, једини већи центар у конфликтној зони на истоку Украјине који још увек контролишу снаге Кијева, остати део Украјине, преноси АФП.

„Мислим да ћемо освојити рат у Украјини… тачније, освојићемо мир“, рекао је Порошенко, али је додао да је немогуће победити у конфликту само војним средствима. „Што више повећавамо притисак (против побуњеника), то је више руских трупа на нашој територији“, напомиње Порошенко.

Он је позвао ОЕБС, који је посредовао у склапању примирја са проруским снагама, да пошаље посматраче на „опасне“ тачке, на којима је насиље букнуло након тог договора, укључујући и источни крај Маријупоља.

Порошенко истиче да сваког дана има 10 до 12 случајева кршења примирја, али да „уколико оно доводи кући ратне заробљенике и чува животе цивила и војника, онда значи да функционише“.

Порошенко је рекао новинарима да постоји једноставан начин да се оствари стабилност и мир. „Повући стране трупе, затворити границу и у року од недељу дана наћи ћемо компромис… мислим да нас мировна иницијатива води том резултату“, напомиње Порошенко.

10:12 – Од почетка примирја између украјинских снага и проруских активиста на истоку Украјине, погинула су четири украјинска војника, саопштило је Министарства одбране.

Званичник украјинског Министарства одбране Виталиј Андронати рекао је да је од почекта прекида ватре, такође, повређено 29 украјинских војника, јавио је Интерфакс, а пренео Ројтерс.

Британска новинска агенција наводи да се прекид ватре на истоку Украјине углавном поштује, али да се у појединим подручјима, посебно у Доњецку и Маријупољу могла чути сапорадична ватра.

Најозбиљније кршење споразума о прекиду ватре догодило се током викенда у Маријупољу где су проруски активисти отварали артиљеријску ватру на украјинске снаге у суботу касно увече, када је погинула једна жена, а повређене су четири особе.

09:32 – Од почетка „антитерористичке операције“ у Донбасу је уништено око 600 предузећа, изјавио је председник Државне фискалне службе Украјине Игор Билоус.

„396 компанија је уништено у Доњецкој области, око 200 компанија у Луганској области. То су компаније које је немогуће брзо обновити. Ради се о физичком уништењу“, објаснио је он.

Материјална штета на инфраструктури предузећа, начињена за време борбених дејстава, је велика, јер се ради о великом индустријском региону. За надокнаду штете ће бити потребно на десетине милијарди долара, саопштио је Игор Билоус.

09:12 – Холандски стручњаци се спремају да данас објаве свој први извештај о узроцима пада на истоку Украјине, у јулу ове године, авиона Malaysia Airlines, који је обављао лет МН17.

Холандска комисија за безбедност летова координира међународне напоре у истрази ове трагедије.

Холандски истражитељи се ослањају на информације из црних кутија, снимке космичких сателита и фотографије са места несреће, које се користе у припреми прелиминарног извештаја.

09:02 – Примирје се у Украјини углавном поштује, саопштио је председник Сталног савета ОЕБС-а и швајцарски представник у тој организацији Томас Гремингер. По његовим речима, нардних неколико дана биће одлучујући.

Према информацијама посматрача у рејонима Луганска, Доњецка и Мариупоља за викенд је указано на неколико случајева појединачних употреба стрељачког наоружања, као и коришћење артиљерије.

Раније је стални представник РФ при ОЕБС-у Андреј Келин рекао да не треба превувеличавати постојеће случајеве кршења прекида ватре.

08:32 – Потпредседник самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Андреј Пургин је изјавио да ДНР не искључује могућност дијалога са Кијевом о социјалној и економској политици, када се изучи предлог закона Украјине о специјалном статусу Донбаса.

Према његовим речима, „ако у њему буду одредбе које одговарају задацима политичког и економског развоја ДНР, ми не искључујемо могућност почетка дијалога с Кијевом“.

08:02 – Нови хладни рат у Европи није ни у чијим интересима и зато Брисел намерава да сарађује с Москвом по питању решавања конфликта на истоку Украјине, изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у интервјуу новинарима.

„Нама санкције нису циљ саме себи. већ средство за наставак дијалога. Ми сматрамо да је потребно пронаћи политичко решење, уз потпуно поштовање суверенитета и интегритета Украјине“, рекао је Барозо.

07:06 – Кијевска агенција УНИАН објавила – позвавши се на извор у Савету ЕУ – да је завођењу нових санкција против Русије засметало пет земаља.

Против су биле: Немачка, Аустрија. Италија, Кипар и Финска. Украјинска агенција је разочарано додала: „Ово су државе које чине све што могу да развуку писану процедуру изјашњавања о новим санкцијама”.

Нешто раније је директор дописништва Financial Times у Биселу, Петер Шпигел, изјавио да је одлуку блокирала само једна земља – Финска.

Ноћас је постало јасније и да неке земље ЕУ желе да се разматра и могућност укидања санкција Русији – уколико примирје у Украјини буде поштовано.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Несагласје око санкција Русији

* Обавезна поља