dss-vojislav-kostunica_520x320БЕОГРАД – Грађани 16. марта бирају између погубног пута ка чланству у ЕУ и политичке неутралности Србије која би обезбедила економски развој и слободу државе.

Тако Војислав Коштуница, лидер ДСС, за „Новости“ описује предстојећу политичку битку и поручује:

— Ово није сукоб између власти и опозиције, већ између две потпуно супротстављене политике. На једној страни су СНС и све парламентарне странке власти и опозиције које погубно хрле у ЕУ, а на другој ДСС, која је за политичку неутралност. Приближавање и чланство ЕУ нанело би Србији несагледиву државну, економску и националну штету. У еврофанатичној политици видим екстремност, док је политичка неутралност умерена, разложна и у интересу Србије.

Али већина странака тврди да су чланство у ЕУ, уз најбоље односе са Русијом и осталим земљама, услов за развој Србије…

— Србија би могла да се развија и да се запошљава само кад не би водила политику европских интеграција. Због ССП смо до сада изгубили милијарду и по евра на царинама. Од ове године штета ће бити увећана, јер се омогућава бесцарински увоз пољопривредних производа из ЕУ. Већ од 2017. странци ће моћи да купују наше земљиште. То је сигуран пут уништења Србије.

Шта ви нудите као алтернативу?

— На том беспућу ка ЕУ могли бисмо да изгубимо нешто што је за нашу привреду најповољније и најизгледније, а то је Споразум о слободној трговини са Русијом, који једини ми имамо. И развијене земље ЕУ чупају се из кризе тако што се преоријентишу на руско тржиште. Алтернатива је економија политичке неутралности, која значи живот и развој, насупрот догми о ЕУ.

Искључујете ли потпуно постизборни савез са странкама које Србију виде као чланицу ЕУ?

— Можемо да будемо само у оној власти која види да је интерес Србије у слободном развоју земље и у политичкој неутралности. Ту нашу политику не бисмо жртвовали зарад власти.

Јесу ли вам ближи Двери и радикали, који се залажу за евроазијске интеграције?

— Ближи су утолико јер су против уласка Србије у ЕУ. Али већ у наредном кораку се показују и разлике. Те странке не подржавају политичку неутралност државе.

Зашто да грађани гласају за вас кад сте са том политиком засад осуђени на опозицију?

— Грађани све више осећају да је однос државе према ЕУ суштинско и животно питање. То је за њих важније од калкулације да ли ће ДСС ући у власт или не. Време ради за нас и уверен сам да је будућност Србије у политичкој неутралности.

Може ли се десити да се после избора формира широка коалиција која ће да промени Устав Србије?

— Двотрећинска већина за промену Устава могла је и до сада да се формира у скупштини. Али она није довољна. За промену преамбуле и свих битних делова неопходан је референдум. А народ никад не би гласао против себе и своје државе.

Зашто су са листе ДСС изостали функционери попут Синише Ковачевића или Санде Рашковић Ивић?

— У ДСС постоји жива расправа и свачије мишљење се чује. О свим стратешким и тактичким темама, расправљало се нашироко и одлучивало демократски. У тој процедури, страначки органи су и усвојили листу посланичких кандидата. И они који нису на листи имају широко поље за страначко деловање.

Да ли би Србија требало званично да се изјасни поводом кризе у Украјини?

— Догађаји у Украјини доказују исправност политичке неутралности. Криза у тој земљи изазвана је само зато што су власти закључиле да не треба потписати ССП. ЕУ је зато извршила притисак, подржала насиље и дестабилизовала државу. Дакле, приступање ЕУ није добровољно, већ је ствар присиле. У Украјини је ЕУ показала своје право лице.

Приштинске власти су грубо спречиле да организујете митинг. Јесте ли добили икакво објашњење?

— Нисам хтео да напустим Косово и на Јарињу је трајала вишесатна расправа са службеником Еулекса. Сусрет са грађанима на Јарињу показао је какав је стварно њихов положај и колико су они угрожени после свих бриселских споразума.

Хоћете ли подржати пројекат „Београд на води“?

— Као човек који је цео живот провео у Београду и који га стварно воли, сматрам да се на овај град не може „накалемити“ нешто што је потпуно у супротности са његовим духом. Београд се развијао вековима, комбинујући традиционално и модерно, и сачувао је душу. Питам се, како би звучао „Ламент над Београдом“ Милоша Црњанског уз овако нешто неприродно што се планира надомак Саборне цркве и Београдске тврђаве. Ницале су и раније модерне грађевине, али се пазило да се не наруши препознатљивост града. Можда је сада намера да се промени историјска свест српског народа. Теши ме то што је тај пројекат неспроводљив и нереалан.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјина показује да чланство у ЕУ није увек добровољно

* Обавезна поља