referendum-srpskaБАЊАЛУКА – Седница Уставног суда БиХ, која се неко време помињала као преломна тачка у томе да ли ће бити референдума у РС, окончана је тако што су судије одбиле захтев Скупштине РС за преиспитивање претходне одлуке и тиме заправо остале при одлуци из новембра прошле године у којој су Дан Републике Српске прогласиле неуставним.

Наиме, Уставни суд БиХ закључио је како не постоје оправдани разлози за усвајање захтева за преиспитивање одлуке у вези са неуставношћу Дана РС. „С обзиром на то да Скупштина РС у захтеву није презентовала нове чињенице које би могле утицати на другачију одлуку, суд је закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтева за преиспитивање”, наводе из Уставног суда БиХ.

Још је шкакљивија следећа тачка дневног реда, то јест захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића (и других политичких представника из Сарајева) да Уставни суд донесе и привремену меру обустављања примене одлуке Скупштине РС о спровођењу референдума о Дану РС. Судије су тај захтев уважиле и усвојиле привремену меру којом се привремено обуставља одлука Скупштине РС до доношења коначне одлуке.

„У овој фази поступка постоји довољно разлога који указују на то да би проведба референдума, пре него што Уставни суд одлучи о захтевима који су поднесени у конкретном случају, имала озбиљне и неотклоњиве штетне последице. Уставни суд је, стога, усвојио привремену меру којом се привремено обуставља Одлука о расписивању републичког референдума”, наводе из Уставног суда БиХ.

Званичници и политичке партије у Републици Српској као да су предосетили каква ће бити судска одлука, па су непосредно пре седнице, као и после ње, поручивали да ће референдум о Дану РС 25. септембра бити одржан, без обзира на то каква ће бити одлука Уставног суда БиХ.

После судске одлуке председник Републике Српске Милорад Додик поручује да нема одлагања референдума и позива грађане да 25. септембра изађу на референдум о Дану Републике. „Нисам ни очекивао другачије понашање политичког органа који себе назива Уставним судом. У континуитету политички погрешних одлука на штету српског народа, ништа није изненађујуће”, рекао је Додик и нагласио да Уставни суд БиХ не може да обустави одлуку Народне скупштине РС. „Не могу они обуставити нашу одлуку. Нашу одлуку може обуставити једино Народна скупштина, а она неће заседати по том питању и ми ћемо одржати референдум”, јасан је Додик.

Све је почело у новембру прошле године кад је Уставни суд БиХ по апелацији Изетбеговића утврдио неуставност одредбе Закона о празницима РС о 9. јануару као Дану РС и наложио његове измене како прослава не би вређала и остале народе. Девети јануар, када је 1992. проглашена РС, по виђењима у Бањалуци смета политичком Сарајеву јер сведочи о настанку Српске пре ратних догађаја. О референдуму су полемисали и амбасадори у Савету за спровођење мира у БиХ (ПИК), који су (без Русије) осудили његово одржавање иако је приметно изостало оштро противљење намерама Српске, уз оцене да „референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета”. И сама седница ПИК-а је у немогућности постизања заједничког става свих амбасадора померена за седам дана.

rs-referendum

У данима пре седнице суда трајале су спекулације о томе хоће ли судије направити „први корак” у смиривању тензија јер су евентуално уважавање захтева Скупштине РС многи видели као начин за свеукупно смиривање страсти. По реакцијама у којима партије из РС изражавају истрајност за одржавање референдума, извесније је додатно политичко заоштравање, што је дан пре најавио и члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић рекавши да ће у случају одбијања захтева наступити невиђено погоршање прилика.

„Уставни суд остао је доследан својој недоследности када је у питању заштита уставности БиХ и поново је злоупотребио правила да донесе још једну политичку одлуку. Очекујем велики отпор у Скупштини РС према овој одлуци, али и међу грађанима. Сада заиста није реално очекивати да НСРС одустане од референдума”, рекао је Огњен Тадић, потпредседник СДС-а, за портал „Аваз.ба”.

Бошњачки политичари у Сарајеву одлуку суда коментарисали су као „логичну” и „очекивану”, док у Српској влада сасвим другачије расположење, где је виде као неправедну и политичку, донесену од „Изетбеговићевог приватног суда” по жељама бошњачких званичника, како су тумачене и претходне одлуке које су у РС доживљаване као атак на национални интерес, попут укидања грба, химне…

Такве су одлуке по правилу доносили простом већином троје страних и двоје бошњачких судија, али су по сазнањима Агенција Срна, обе одлуке донесене прегласавањем српских судија, са гласовима седам на према два, што подразумева да је, ако се сазнања потврде као тачна, за њих гласало и двоје хрватских судија.

РЕАГОВАЊА

Стевандић: Одлука Уставног суда БиХ увођење апартхејда

БАЊАЛУКА – Потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић изјавио је данас да је потврда одлуке Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара, као Дана републике у РС, „покушај увођења апартхејда у Европи”.

Он је за Н1 оценио да је то укидање могућности да се Срби осећају као народ.

„Овде нас етнички очистите, а овде нам забрањујете да славимо”, навео је Стевандић.

Он је рекао да ће сада РС бити као никад чвршћа и уједињенија, а да ће они политичари који су, како је рекао, били у загрљају с Бакиром Изетбеговићем, сада морати да из тог загрљаја и изађу, преноси Танјуг.

Босић: Одлука Уставног суда БиХ опасна

dodik bosic 1503БАЊА ЛУКА – Председник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић сматра да је данашња одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике у Републици Српској „опасна и не доприноси смиривању тензија”.

„Одлука Уставног суда БиХ је опасна и у складу је с досадашњом праксом доношења одлука које су углавном на штету српског народа”, казао је Босић.

По његовим речима, све ово ће проузроковати „озбиљну и опасну ситуацију, коју су произвели неодговорни политичари”, преноси Фена.

„Ово је директна последица игре Бакира Изетбеговића и Милорада Додика који воде рачуна о личним, а не интересима народа”, казао је лидер СДС-а.

У писаној изјави додао је да ће СДС сагледати све аспекте ове ситуације и о томе заузети став, а о чему ће јавност бити обавештена, преноси Танјуг.

Изетбеговић: Надам се да ће Додик сад одустати од референдума

Bakir-Izetbegovic-1САРАЈЕВО – Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас да се нада да ће председник РС Милорад Додик одустати од референдума у Републици Српској после одлуке Уставног суда БиХ.

Уставни суд је одлучио да се обуставља одлука о расписивању референдума у РС и Дан РС проглашава неуставним.

Изетбеговић је за портал клиx.ба казао да је очекивао овакву одлуку Уставног суда.

„Надам се да ће Додик одустати од референдума јер, након одлуке Уставног суда о увођењу привремене мере, наставак активности на организацији референдума представља недвосмислено кршење Дејтонског мировног споразума и кривично дело супротстављања одлукама Уставног суда БиХ које може бити санкционирано чланом 239 Кривичног закона БиХ”, казао је Изетбеговић.

Члан 239 каже да службена особа у институцијама БиХ, институцијама ентитета или институцијама Дистрикта Брчко Босне и Херцеговине која одбије да изврши коначну и извршну одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине или Дома за људска права, или спречава да се таква одлука изврши или на други начин онемогућава њено извршење, казниће се казном затвора од шест месеци до пет година.

„У својим данашњим одлукама Уставни суд БиХ је поступио принципијелно, водећи се доследно и искључиво правним критеријумима у заштити Устава БиХ, уставно-правног поретка и владавине права, што је у најбољем интересу свих у БиХ. Уставна је обавеза и дужност свих званичника и институција у БиХ да поштују одлуке Уставног суда БиХ као коначне и обавезујуће”, сматра Изетбеговић.

Прокоментарисао је и изјаву члана Председништва БиХ из РС Младена Иванића који је у петак рекао да ће у случају одбијања захтева власти РС за преиспитивање одлуке око Дана РС у БиХ наступити „невиђено” погоршање прилика.

„Чуди ме реакција колеге Иванића, њом се уствари прети свима онима који се усуђују супротставити дискриминацији”, закључио је Изетбеговић.

Уставни суд БиХ у Сарајеву је раније данас одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске – 9. јануар проглашен неуставим.

Разматрајући захтев Бакира Изетбеговића у вези са одлуком о одржавању референдума у Републици Српској о Дану Републике, Уставни суд усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске о организаовању референдума о Дану РС.

Привремена мера трајала би до доношења коначне одлуке у вези са Изетбеговићевим захтевима, преноси Танјуг.

Инцко позвао све стране да испоштују одлуке Уставног суда

valentin-incko-fotoСАРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је вечерас да се одлуке које је донео Уставни суд БиХ морају поштовати, уз подсећање да је надлежност суда јасно утврђена у Анексу 4. Дејтонског мировног споразума, према којем у јурисдикцију тог суда спада решавање спорова између различитих нивоа власти.

Инцко сматра да је, у ту сврху, суд данас донео тешке одлуке да не прихвати захтев Народне скупштине РС (НСРС) за преиспитивање претходне одлуке суда о Закону о празницима и да обустави примену одлуке о референдуму коју је усвојила НСРС, све док не донесе одлуку о њеној уставности, преноси Фена.

„Данашње одлуке још једном показују колико је важна улога овог суда за поштовање Устава”, саопштено је из Канцеларије високог представника.

У том контексту, он позива власти у РС да се уздрже од спровођења референдума који нема законске основе и којим би се директно прекршила одлука Суда, преноси Фена.

Овде више није реч о празницима Републике Српске, сматра он, него о директном оспоравању државног правосуђа.

Као коначни ауторитет за спровођење цивилних аспеката Мировног споразума, високи представник понавља да је Уставни суд темељ Анекса 4. Мировног споразума, и од кључне важности за његово спровођење.

Инцко је упозорио да би оспоравање његових надлежности одржавањем референдума представљало директно и озбиљно кршење Општег оквирног споразума за мир, што би, како је навео, имало утицај на стабилност земље, преноси Фена.

Високи представник позива све стране да испоштују одлуке које је данас донео Уставни суд БиХ, да се уздрже од даљих ескалација и окрену питањима од суштинске важности за земљу и њене грађане, преноси Танјуг.

Човић: Свака одлука Уставног суда мора се поштовати

САРАЈЕВО – Члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човиц изјавио је, после данашње одлуке Уставног суда БиХ о референдуму у РС, да не би било добро стварати политичке тензије око нечега што не заслужује било какву политичку тензију.

Човић сматра да се свака одлука ове институције мора поштовати и поновио позив да се спусте тензије.

„Да ли ће дан неке општине, средине или ентитета бити овај или онај, без уласка уопште у садржај. Ја мислим да то није разлог за било какве тензије које се граниче чак са неким сигурносним односима, угрожавају однос између два народа”, рекао је Човић, пренели су медији у БиХ.

Он је, такође, изразио наду да ће се тензије које су у БиХ присутне последњих четири-пет месеци окончати.

„Надам да чемо након тога ту страницу затворити и да се више тим стварима нећемо бавити”, рекао је Човић .

Он каже да се Одлуке Уставног суда морају поштовати, шта год ко мислио о њима.

„Ко смо ми или ко сам ја да коменаришемо одлуку институције? Ако би се то почело радити на такав начин, ми ћемо добити анархију, а нама анархија не треба”, рекао је Човић, преноси Танјуг.

Иванић: За мене важи одлука Народне Скупштине РС

mladen-ivanicСАРАЈЕВО – Члан Председништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић изјавио је да ће данашња одлука Уставног суда БиХ да не прихвати апелацију Народне скупштине РС додатно погоршати прилике у БиХ, као и да ће бити потребно много разума да се не погоршају безбедносне прилике.

Иванић је у Котор Вароши истакао да се оваква одлука могла и очекивати од суда који чине чланови СДА и који ради према захтевима бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, пренео је кликс.ба.

„За мене важи одлука Народне скупштине Републике Српске. Ја сам човек који поштује институције РС и немам намеру да од тога одустанем”, рекао је Иванић.

Он очекује узаврео амбијент наредних дана на политичкој сцени БиХ.

„Сви они који су на силу хтели да промовишу БиХ, су добили контру, јер се створио амбијент даљег инаћења. Позивам Народну скупштину Републике Српске да донесе закон да се 9. јануар прогласи Даном државности Републике Српске, Даном српске слободе или другим називом, али да 9. јануар остане празник који ће српски народ славити као свој највећи празник, јер ми на то имамо право”, рекао је Иванић.

Он је поручио да никакве игре и апелације Изетбеговића то не могу зауставити, преноси Танјуг.

Амбасада САД у Бих – Одлуке суда се морају поштовати

СAРAJEВO – Aмбасада СAД у БиХ позвала jе све стране да поштуjу данашњу одлуку Уставног суда БиХ, истичући да jе надлежност Суда jасно дефинисана у Aнексу 4 Деjтонског мировног споразума чиме jе Суд овлашћен за решавање спорова између различитих нивоа власти, пренела jе Фена.

Aмбасада jе упутила апел руководству Републике Српске да се уздржи од одржавања референдума jер би то било, како су навели, директно кршење одлуке Суда.

Навели су такође да би непоштовање одлуке Суда значило подривање правне државе, стављање РС у изолациjу и несигурност и директно оспоравање државног правосуђа,наводи агенциjа.

„Oвакве политике нису у интересу грађана Босне и Херцеговине, тиме ни грађана Републике Српске, jер се сви они суочаваjу с броjним социjалним и економским проблемима. Уколико се, упркос одлуци Уставног суда, настави са активностима везаним за референдум, то ће представљати претњу владавини закона, и на таj начин и претњу стабилности, сигурности и просперитету земље“, наведено jе у саопштењу Aмбасаде СAД.

Из амбасаде наводе да jе Деjтонски мировни споразум међународни мировни споразум чиjе оспоравање не може проћи без последица.

„Сjедињене Државе и међународна заjедница су изузетно пуно уложили у мир, стабилност и просперитет БиХ. Mи нећемо прихватити покушаjе опструирања Деjтонског мировног споразума нити слабљења институциjа БиХ.

Сjедињене Aмеричке Државе напомињу да су амбасадори земаља чланица Савета за имплементациjу мира на састанку Управног одбора коjи jе одржан 30. августа поново потврдили своjу подршку Деjтонском мировном споразуму и недвосмислену опредељеност за териториjални интегритет и основну структуру БиХ као jединствене, суверене државе коjа се састоjи од два ентитета коjи немаjу право отцепљења.

Jасно су рекли да неће толерисати никакво кршење Oпштег оквира мировног споразума, укључуjући, али не ограничаваjући се на, покушаjе отцепљења. Mи чврсто стоjимо иза тих изjава“, саопштено jе из те Aмбасаде, преноси Фена.

Могерини и Хан позвали на уздржаност

han-mogerini-bihБРИСEЛ – Све стране у БиХ треба да се уздрже од поступака коjи би могли да доведу до ескалациjе ситуациjе, поручили су висока представница EУ за спољну политику и безбедност Федерика Mогерини и комесар за суседство и проширење Jоханес Хан, охрабривши институциjе БиХ да реше питање Дана Републике Српске.

 

Tо jе наведено у њиховом заjедничком саопштењу коjе jе обjавила Eвропска служба за спољне послове, поводом данашње одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине да не преиспита питање Дана Републике Српске и да усвоjи привремену меру коjом се привремено обуставља одржавање референдума у Републици Српскоj.

„Oхрабруjемо институциjе БиХ да реше то питање и поштуjу владавину права кроз утврђене правне процесе и постоjећи уставни оквир, као и путем конструктивног диjалога“, истиче се у саопштењу.

Mогерини и Хан указуjу да jе БиХ усвоjила агенду реформи коjе су, наглашаваjу, нужне у суочавању те земље са економским и социjалним изазовима и кључне за њено даље напредовање на европском путу.

„Питање Дана Републике Српске не би требало и не сме да одврати БиХ од тог кључног посла“, закључуjе се у саопштењу.

Уставни суд БиХ одбио jе данас захтев за преиспитивање одлуке о неуставности 9. jануара као Дана Републике у Републици Српскоj, чиме jе коначно потврђено да се он сматра неуставним.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Уставни суд БиХ потврдио забрану референдума

* Обавезна поља