incko bihСАРАЈЕВО – Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко каже да паљење зграда институција власти током протеста грађана у Федерацији БиХ није био државни удар, иако тако сматрају бројне политичке странке.

„Угрожене су каријере политичара који су превише дуго игнорисали легитимне фрустрације грађана и спречавали институције да се баве питањима као што су корупција, економски развој и стварање нових радних места за све људе, а не само за политичаре, чланове њихових породица и пријатеље“, оцењује Инцко.

„Демонстрације које су у току десиле су се због јасних разлога и оне би требало да буду звоно за узбуну – гласно и јасно. Приоритет мора бити решавање социо-економских проблема и политичке реформе, које су у интересу грађана. Акценат такође треба ставити на испуњавање услова за даљи пут БиХ на плану евроатлантских интеграција, које би створиле боље услове за све“, каже високи представник за „Независне новине“.

Осуђујући насиље које су, како каже, починиле мале групе првих дана демонстрација, Инцко указује да државне институције нису угрожене, па очекује да наставе или брзо крену с радом у циљу решавања многих преосталих реформских питања.

„Правим разлику између неколицине демонстраната који су чинили насиље на самом почетку протеста и огромне већине који се мирно окупљају у протекле две недеље како би предочили властима своје легитимне фрустрације и очекивања. Постоје јасни темељни разлози за протесте и мора се деловати како би се ти разлози уклонили“, рекао је Инцко.

Он наглашава и да се демонстрацијама не може мењати уставно уређење БиХ и да „политички лидери који причају о распаду земље једноставно нису озбиљни“. То што неки позивају на уставне промене, нико не би требало да посматра као претњу, јер такве промене могу да се спроведу само кроз законодавни процес, уз учествовање свих страна, додао је Инцко.

Поновио је и да међународна заједница остаје „апсолутно привржена очувању суверенитета и територијалног интегритета државе БиХ“.

Инцко каже и да није могуће спровести ванредне изборе за пун мандат од четири године у складу с постојећим Уставом БиХ већ би њихово одржавање захтевало доношење значајних измена законског оквира.

„Уверен сам и да странке из РС с правом тврде да парламент БиХ не може да усвоји закон који би омогућио распуштање законодавних тела на нижим нивоима власти“.

Инцко је навео да демонстранти одговорним сматрају надлежне власти и домаће политичке лидере, па да окривљавање међународне заједнице, друге етничке групе или политичке странке – више не функционише.

Како је закључио, међународна заједница може да помогне, али главна одговорност је на БиХ и њеним лидерима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Валентин Инцко о стању у Босни

* Обавезна поља