Vehbi-KajtaziВехби Кајтази, новинар истраживач најјачег дневног листа на Косову, „Коха Диторе“, узбуркао је регион, али и структуре Европске уније у Бриселу, открићем корупционашке афере у Правној мисији ЕУ на Косову (ЕУЛЕКС).

У сарадњи с једном од тужитељка, али и кориштењем све бројнијих извора, Кајтази већ данима објављује драматична сазнања и доказе о корумпираности неких од челних људи ЕУЛЕКС-а.

Три најважнија актера скандала јесу још актуелни главни тужилац ЕУЛЕКС-а, задужен за организирани криминал Џонатан Рател, главна тужитељка ЕУЛЕКС-а Јарослава Новотна и судија ове мисије Франческо Флори. Рател је скоро четири године био страни тужилац у БиХ. Након што је неславно окончао каријеру у Босни, завршио је на Косову. Кајтази тврди да је Рател у ЕУЛЕКС-у помогао својим корумпираним пријатељима на политичким позицијама.

Ви већ данима тресете регионалну јавност и кругове у институцијама ЕУ. Имате ли пријетњи? Проблема? Јесте ли изложени притисцима?

– Требало ми је око три седмице рада да би лист „Коха Диторе“ могао почети с објављивањем истраживачке приче о корупцији у ЕУЛЕКС-у. Морао сам се консултовати са многим изворима, проучити документе, снимке и законе. У том истраживању састао сам се и са званичницима ЕУЛЕКС-а, који су ме позвали код њих на консултативни сусрет. Али, на том састанку једна саветница шефа ЕУЛЕКС-а тражила је од мене документа као услов да ми, како је рекла, помогне. То сам одбио.

Онда ми је она рекла да је овај случај под истрагом и да, ако нешто објавимо од истраге, могу бити кривично гоњен и против мене могу подићи оптужницу. Рекао сам јој да нећу подлећи уценама и да ће за четири дана истраживачка прича бити објављена.

Потом, на дан када први дио приче објављен, прошлог понедјељка, ишао сам се састати с тужитељком Маријом Бами. После телефонског разговора у коме смо се договорили где ћемо се састати, то место одједном је било препуно полицајаца ЕУЛЕКС-а. То је за мене био доказ да мене и тужитељицу прате и прислушкују нам телефоне.

А ко Вам прети, шта садрже те претње и како се притисци манифестују?

– Ово су, дакле, били њихови покушаји да ме зауставе. У међувремену, рекла ми је једна особа, која је и сведок злочина у неким судским процесима на Косову, да је ЕУЛЕКС наредио да се са мном не сме разговарати, јер сам ја, као, под истрагом због застрашивања сведока. Касније је ЕУЛЕКС званично демантовао овакво нешто, али је прича о томе кружила, што ја сматрам још једним начином да ме застраше…

Шта су Ваша сазнања до сада, колико је ЕУЛЕКС корумпиран и упетљан у криминал и незаконитости на Косову?

– Оно што смо до сада успели да истражимо јесу веома јаки и тешки докази који терете званичнике ЕУЛЕКС-а. Троје највиших званичника, према тим сазнањима, уплетено је у многе афере.

Главна тужитељка Јарослава Новотна, према тим сазнањима, имала је контакте с осумњиченима и њиховим посредницима. Штавише, сазнало се да су одлуке о почетку истрага ишле директно из њене канцеларије у руке осумњичених.

Бивши предсједник Скупштине судија ЕУЛЕX-а Франческо Флори десетак пута се састао с разним посредницима с којима је разговарао о неколико случајева организованог криминала, убистава и корупције. Два случаја тицала су се високих државних политичара, министара. Шеф Уреда специјалног тужиоца на Косову Џонатан Рател утицао је да случајеви против осумњичених за организовани криминал буду затворени. Дакле, из свега овога произлази да су велики случајеви намештени од ЕУЛЕКС-а у змену за мито и разна друга примања. Дакле, све ово показује веома висок ниво политичких интервенција у судске истраге и процесе.

Како гледате на реакције из Брисела и неких држава чланица ЕУ након што сте почели с објављивањем прича о корупцији у ЕУЛЕКС-у?

– Незваничне реакције показују да постоји веома велика забринутост да највећа мисија ЕУ не само да је била неуспешна у борби против криминала и корупције него да је постала до криминала и корупције! Они мисле да се ова ситуација мора променити и да се не може наставити овај курс. Званично, ипак, настављају покушаје да се минимизира овај скандал. Има чак покушаја да тужитељка Бами буде проглашена лудом и да мене као новинара прогласе лажовом!

Бојите ли се да ће сазнања која објављујете, на крају, бити заташкана и да би могле страдати само неке ситне рибе, или верујете да ћете истину истерати до краја?

– Ја вјерујем да се корупција и криминал унутар ЕУЛЕКС-а не могу сакрити. Они морају учинити корените промене у овој мисији, или се она мора повући с Косова. Нама не требају страни корумпирани званичници, имамо већ довољно наших!

Обрада: ЦЕОПОМ-Истина


Извор: Бошњак.кс/Дневни Аваз

Оставите коментар

Оставите коментар на Вехби Кајтази – човек који је разобличио ЕУЛЕКС

* Обавезна поља