Curkin 9Резолуција о Сребреници није усвојена на Савету безбедности Уједињених нација, након што је Русија гласом „не“ уложила вето.

Русија је претходно на седници СБ УН затражила да се о резолуцији о Сребреници уопште не гласа.

Ипак, приступило се гласању на коме је резултат био – 10 гласова за, 4 уздржана и један против, али како је то био руски глас, резолуција није усвојена. Међу уздржаним нацијама, била је Кина, која је јуче тражила одлагање гласања док се не постигне консензус свих чланица СБ.

Током расправе, британски представник рекао да „резолуција не оптужује српски народ, јер су злочине чинили сви и жртве су на свим странама“.

Амбасадори Савета безбедности УН расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници. Седницу отвара заменик шефа УН Јан Елијасон. Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

16.45 – Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези резолуције о Сребреници.

16.42 – Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. „Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против“.

16.37 – Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. „Овај документ неће помоћи постизању мира“.

16.35 – Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице.

16.32 – „Чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“, рекао је шеф УН за људска права. 

16.22 – После Елијасона, Савету се, путем видео линка из Женеве, обраћа шеф УН за Људска права, принц Заид. „Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава“, рекао је принц Заед.

16.07 – Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије, Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

Британски предлог резолуције о Сребреници, по четврти пут за последња 24 часа, нашао се на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација, али још увек није познато да ли ће се амбасадори држава чланица, због удаљених ставова Русије и Британије, изјашњавати о том документу.

Седница Савета безбедности о резолуцији о Сребреници, управо је почела у Њујорку, након што је јуче два пута одлагана јер је Русија најавила вето.

Истовремено, Кина је инсистирала на томе да се о резолуцији постигне консензус.

До одлагања је дошло ради нових консултација.

Седница Савета безбедности УН на којој треба да буде размотрен предлог британске резолуције о Сребреници одложена је за среду у 16 часова, сазнаје РТС.

Претходно је седница одложена два пута пошто је Русија најавила вето на предлог британске резолуције, а Кина је раније предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности.

Према Танјуговим информацијама из дипломатских извора, договора западних земаља чланица СБ УН и Русије и Кине о предложеном документу нема.

Русија је и после данашњих консултација остала при ставу да ће уложити вето на резолуцију ако се њен текст не измени.

То је треће одлагање седнице, која је првобитно била заказана данас за 16 часова, затим је одложена за сат времена, а потом је дошло и до другог одлагања за 21 сат по средњоевропском времену.

АФП: Русија претила ветом, уследиле консултације у СБ

ЊУЈОРК– Русија је данас чланицама Савета безбедности УН саопштила да планира да уложи вето на текст британске резолуције, након чега су сазване хитне консулатације, јавио је Франс прес, позивајући се на неименоване дипломате.

Франуцска агенција преноси да је седница Савета безбедности УН одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције о Сребреници.

Заменик амбасадора Русије при УН Петр Иличев оценио је да нацрт „ствара поделе” и да је фокусиран само на „једну страну конфликта”.

Седница Савета безбедности УН касни услед великог неслагања чланица око британског предлога резолуције о Сребреници

Због великог неслагања чланица Савета безбедности УН око текста британског предлога резолуције о Сребреници, седница је одложена за сат времена.

Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расправу — брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

„Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме“, рекао је Дачић.

Дачић је изјавио да Русија није предала свој предлог резолуције о БиХ, тако да ће се у Савету безбедности расправљати само о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Форин офис је у понедељак представио шесту верзију предлога резолуције о геноциду, у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замерке.

СБ УН данас разматра британску резолуцију о Сребреници; РТС – Шеста, коначна верзија британске резолуције погоршана у односу на претходне

Савет безбедности УН требало би данас у Њујорку да разматра предлог резолуције о Сребреници, који је поднела Велика Британија. На столу је и контрапредлог Русије, који подржава Србија, па је епилог дешавања и даље неизвестан.

У исто време, из Лондона је стигла вест да је британска влада издвојила 1,5 милиона евра за обележавање 20. годишњице злочина у Сребреници.

– Ова средства ће помоћи подизању свести о жртвама геноцида у Сребреници и њиховим породицама, и осигураће да тај догађај не буде заборављен – поручио је британски премијер Дејвид Камерон.

Британија ће целе ове недеље обележавати сребренички масакр, чија је годишњица у суботу, 11. јула. Тим поводом Камерон је јуче у Лондону примио члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и представнице удружења “Мајке Сребренице”, а у Вестминстерској опатији је организована комеморација.

У петој а затим и у шестој верзији нацрта резолуције Велике Британије о Сребреници, коју је „Политика“ добила на увид, руком су прецртане „жене, девојке, мушкарци и деца“ и остао је само онај део у коме се каже да се процењује да је било „хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу“.

Велика Британија поднела Савету безбедности УН „коначну верзију“ резолуције о Сребреници

Велика Британија је Савету безбедности УН поднела нову, шесту верзију резолуције о Сребреници, потврђено је РТС-у у Влади Србије. Како РТС сазнаје, ова верзија неповољнија је за Србију у односу на претходни предлог. Амбасадори Савета безбедности ће о овом документу разговарати на седници која је заказана за уторак у 16 часова.

Како јавља дописник РТС-а из Њујорка, резолуција је пооштрена у односу на претходну верзију у делу који се односи на „негирање геноцида“.

У резолуцији се више не помињу имена Радована Караџића и Ратка Младића као одговорних за ратне злочине у Сребреници, јер је судски процес против њих у току.

Савет безбедности УН би данас требало да разматра британски предлог резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расраву, „брифинг“ на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид. високи представник УН за људска права.

После тога, уследиће коментари држава чланица, али и шира расправа, од које је, унапред, одустала БиХ, јавља дописник РТС-а.

Да ли ће нека од чланица Савета безбедности приликом евентуалог гласања, уложити ветоза сада није познато.

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да је претходни предлог британске резолуције, супротно аргументима те земље да циља на помирење, само продубио разлике и пробудио тешšке емоције у региону.

Поред Британије, свој предлог, као противтежу, изнела је и Русија, након чега је британски нацрт претрпео више измена и укључио и неке елементе руског предлога, али је за Србију документ остао – неприхватљив.

Председник Владе Србије указао је да ће бити добро ако СБ не изгласа резолуцију, а ако то ипак учини – да је „добро што ћемо знати да Република Српска увек и једино може да се ослони на Србију и да и ми имамо много пријатеља, али да у тешким ситуацијама можемо само на себе да рачунамо, на свој народ и ни на кога више“.

Савет безбедности УН разматраће данас Нацрт резолуције у којој се оцењује да прихватање трагичних догађаја у Сребреници као геноцида представља предуслов за помирење и позивају политички лидери на свим странама да признају и прихвате чињенице о злочинима из прошлости.

У нацрту текста који је предложила Велика Британија поводом 20. годишњице масовног злочина над Бошњацима у Сребреници осуђује се порицање геноцида у Сребреници као препрека за помирење и оптерећење за жртве.

У предложеном тексту „изражава се жаљење и солидарност са жртвама на свим странама у сукобу у БиХ, укључујући и оне у Сребреници, као и њиховим породицама, и позивају надлежне власти у БиХ да обезбеде правду за жртве и дугорочну подршку преживелима, укључујући преживеле жртве сексуалног насиља“.

У нацрту резолуције у који је агенција Бета имала увид наглашава се суштински значај помирења на основу дијалога и „прихватања радњи из прошлости од свих страна у сукобу“.

Текст Нацрта резолуције у целости:

ПП1 Поново потврђујући Повељу Уједињених нација, Општу декларацију о људским правима, и Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида (Конвенција),

ПП2 Подсећајући да државе сносе примарну одговорност за заштиту цивилног становништва и да су дужне да поштују и обезбеђују људска права свих лица на својој територији у складу са својом надлежношћу, сходно релевантним правилима међународног права, и даље потврђујући примарну одговорност сваке државе појединачно да штити своје становништво од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности,

ПП3 Подсећајући на примарну одговорност Савета безбедности за очување међународног мира и безбедности и изражавајући своју решеност да спречава геноцид,

ПП4 Подсећајући на све пресуде Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију (МКТЈ), основаног резолуцијом 808 (1993) и накнадним резолуцијама у циљу кривичног гоњења лица одговорних за озбиљна кршења међународног хуманитарног права на територији бивше Југославије од 1991. године, и даље подсећајући на пресуду његовог Апелационог већа од 19. априла 2004. (Тужилац против Крстића) у којој се наводи да је почињен геноцид у Сребреници 1995, и пресуду Међународног суда правде од 26. фебруара 2007. у којој је закључено да дела почињена у Сребреници представљају дела геноцида,

ПП5 Констатујући да се ове године обележава двадесетогодишњица геноцида у Сребреници, где је више од 8000 људи изгубило живот, хиљаде људи расељено, као и породица и заједница уништено;

ПП6 Констатујући да су Сребреница и њена околина проглашене безбедним подручјем, у складу са резолуцијама СБ 819 (1993) и 836 (1993); признајући сталну потребу да Савет безбедности и државе чланице даље јачају заштиту цивила у оружаним сукобима; и истичући да Уједињене нације, укључујући Савет безбедности, треба да обрате пажњу на индикације раног упозорења на потенцијални геноцид и да обезбеде брзу и ефикасну акцију ради спречавања или заустављања геноцида, у складу са Повељом Уједињених нација,

ПП7 Признајући да је било невиних жртава на свим странама током сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући у Сребреници и околини,

ПП8 Истичући значајну улогу коју у спречавању геноцида имају специјални саветници генералног секретара за спречавање геноцида и одговорност за заштиту (специјални саветници), чија функција подразумева и да буду механизам за рано упозоравање како би спречили потенцијалне ситуације чији исход могу бити геноцид, злочини против човечности, ратни злочини и етничко чишћење, и високи комесар УН за људска права; и констатујући улогу коју редовни брифинзи о кршењу људских права и међународног хуманитарног права, као и говору мржње и подстицању имају у раном препознавању потенцијалног геноцида,

ПП9 Поздрављајући нови Оквир Анализе који је сачинила Канцеларија специјалних саветника као један од инструмената за процену ризика геноцида у свакој ситуацији, и подстичући државе чланице и регионалне и подрегионалне организације да користе релевантне оквире, када је то потребно, као смернице у њиховом раду на превенцији,

ПП10 Надаље подсећајући на обавезу свих држава чланица да испуне своје обавезе у циљу окончања некажњавања и да истраже и кривично гоне оне који су одговорни за геноцид, злочине против човечности, ратне злочине и друга озбиљна кршења међународног хуманитарног права и ; констатујући да је борба против некажњавања за најтеже злочине од међународног интереса који су почињени над цивилима ојачана радом на и кривичним гоњењем ових злочина од стране Међународног кривичног суда, у складу са принципом комплементарности са домаћим надлежностима у кривичним стварима како се наводи у Римском статуту, ад хоц и мешовитим трибуналима и специјализованим већима у домаћим судовима,

ПП11 Констатујући да је кривично гоњење лица одговорних за геноцид и друге међународне злочине пред МКТЈ и домаћим правосудним системима, укључујући Суд Босне и Херцеговине, и даље кључно за процес националног помирења и поновног успостављања и очувања мира у Босни и Херцеговини, и поздрављајући такође снажну регионалну сарадњу између домаћих тужилаштава која доприноси очувању мира, правде, истине и помирењу између земаља у региону.

ПП12 Констатујући да се процењује да је почињено хиљаде случајева сексуалног злостављања са жртвама на свим странама за време сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући и у Сребреници; констатујући такође да силовање и други облици сексуалног насиља могу представљати злочин против човечности или конститутивни акт у вези са геноцидом; и подсећајући да силовање и други облици сексуалног насиља у оружаном сукобу представљају ратни злочини и грубо кршење Женевских конвенција и пратећег протокола И.

1. Најстроже осуђује геноцид и сва кршења и злоупотребе људских права и сва кршења међународног хуманитарног права;

2. Најстроже осуђујезлочин геноцида у Сребреници, као што је утврђено пресудама МКТЈ  и Међународног суда правде, и све друге доказане ратне злочине и злочине против човечности почињене током сукоба у Босни и Херцеговини;

3. Сагласан је да прихватање трагичних догађаја у Сребреници као геноцида представља предуслов за помирење, позива политичке лидере на свим странама да признају и прихвате чињеницу о доказаним злочинима као што су утврдили судови, и у том смислу осуђује порицање овога геноцида које омета напоре у правцу помирења, и такође признаје да континуирано порицање дубоко потреса жртве; ;

4. Изражава жаљење и солидарност са жртвама на свим странама у сукобу у Босни и Херцеговини, укључујући и оне у Сребреници, као и њиховим породицама, и позива надлежне власти у Босни и Херцеговини да обезбеде правду за жртве и дугорочну подршку преживелима, укључујући преживеле жртве сексуалног насиља;

5. Потврђује још једном своју подршку Мировном споразуму закљученом у Дејтону и потписаном у Паризу 14. децембра 1995, као и Споразуму о стварању Федерације Босне и Херцеговине, потписаном у Дејтону, 10. новембра 1995. (С/1995/1021, анекс) и позива стране да се строго придржавају својих обавеза који произилазе из тих споразума;

6.Наглашава суштински значај помирења на основу дијалога, прихватања радњи из прошлости од свих страна у сукобу и посвећености правди и подршци жртвама, као основу за јачање безбедности, стабилности и просперитета, како у Босни и Херцеговини тако и у ширем региону; и у том циљу поздравља недавни споразум Парламента и политичких лидера Босне и Херцеговине у вези са амбициозним програмом реформи, који укључује посвећеност мерама за убрзање процеса помирења, и подстиче све грађане Босне и Херцеговине да заједно раде на унапређењу мира, правде, толеранције и помирења;

7. Поздравља рад Међународне комисије за нестала лица и њену помоћ владама Босне и Херцеговине, као и ширем региону, у проналажењу и идентификацији посмртних остатака жртава на свим странама, који је суштински допринео довођењу починилаца пред лице правде;

8. Наглашава важну улогу коју жене и цивилно друштво, укључујући организације жена и лидере званичних и незваничних заједница, могу да имају у посредовању и доношењу пост-конфликтног решења; поново истичући континуирану потребу да се постигне више успеха у спречавању сукоба већим учешћем жена у свим фазама посредовања и пост-конфликтног решавања и посвећивањем веће пажње родним питањима у свим дискусијама релевантним за спречавање сукоба;

9. Позива државе да спречавају и сузбијају геноцид и друге тешке злочине у складу са међународним правом, поново потврђује ставове 138 и 139 Завршног документа Светског самита из 2005. године (А/РЕС/60/1) о одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности;

10. Позива оне државе које још увек нису ратификовале Конвенцију нити јој приступиле да размотре такву могућност по хитном поступку и да, по потреби, донесу националне законе и прописе како би испуниле своје обавезе у складу са том Конвенцијом;

11. Поздравља напоре да се поведе истрага и кривично гоне сви оптужени за озбиљна кршења међународног хуманитарног права за време сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући геноцид у Сребреници, позива све државе да сарађују са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, Међународним резидуалним механизмом за кривичне трибунале и националне правосудне системе, укључујући Суд Босне и Херцеговине, и захтева да МКТЈ што експедитивније оконча свој рад, што би представљало виталан допринос унапређењу мира, правде, истине и помирења;

12. Позива државе чланице да по потреби израде образовне програме на основу којих ће будуће генерације извлачити поуке у вези са геноцидом, ратним злочинима, етничким чишћењем и злочинима против човечности из прошлости, како би се спречило њихово евентуално понављање;

13. Подстиче државе чланице да одреде националне контакт особе које би се бавиле заштитом цивила од свирепости  путем ефикасне превенције и реаговања и које би могле да се редовно састају и координирају кораке у циљу размене најбоље праксе у вези са брзим реаговањем и спречавањем свирепости, са другим државама чланицама и релевантним регионалним и субрегионалним механизмима за спречавање и реаговање на масовна зверства, специјалним саветницима и другим релевантним телима Уједињених нација, и с тим у вези признаје одговорност глобалне мреже националних контакт особа у погледу заштите;

14. Поново потврђује значај поука које треба извући из неуспеха Уједињених нација у спречавању геноцида у Сребреници, као што је изложено у извештају генералног секретара у вези са Резолуцијом Генералне скупштине 53/35 (А/54/549), као и позив из овог извештаја упућен међународној заједници да се максимално заложи како се не би дозволило да се такве страхоте поново догоде и одлучује да треба брзо и ефикасно деловати како би се спречило понављање такве трагедије и у том циљу користи сва одговарајућа расположива средства, у складу са Повељом Уједињених нација;

15. Признаје да озбиљна кршења или злоупотребе међународних људских права или озбиљна кршења међународног хуманитарног права, укључујући она која подразумевају сексуално насиље и насиље на родној основи, могу бити рани показатељ пута у геноцид, и с тим у вези поздравља напоре Уједињених нација усмерене ка унапређењу колективног реаговања на будуће ризике кршења и злоупотребе међународних људских права и кршења међународног хуманитарног права кроз Хуман Ригхтс Уп Фронт;

16. Захтева од генералног секретара да обезбеди већу сарадњу постојећих механизама за рано упозорење у циљу спречавања геноцида и других озбиљних међународних злочина, како би се помогло у откривању, процени и реаговању на изворе тензије и тачке ризика, или откривању угроженог становништва, и подстиче генералног секретара да Савету и даље доставља информације и анализе за које сматра да би представљале допринос у том погледу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вето на британске зле намере према Србима

* Обавезна поља