aleksandar-vucic 3Премијер Александар Вучић изјавио је јуче да ће се разговори о реконструкцији Владе Србије наставити и поновио да су све четири опције и даље у игри. Он је дан раније на седници председништва СНС-а рекао да су могућа четири сценарија када је реч о реконструкцији владе: промена коалиционих снага, значајне промене у СНС-у, промена на челу владе или да не буде никаквих промена до децембра, то јест да се сачекају покрајински и локални избори.

„Могу да вам кажем које су две најреалније опције, једна би вас највише обрадовала”, рекао је Вучић, алудирајући, како преноси Танјуг, на сопствену оставку.На питање новинара јуче у Обреновцу да ли због могућности подношења оставке осећа притисак, председник владе је рекао да притисак увек осећа и да је то, како каже, највећи и најтежи притисак.

Лидер СНС-а је тако и јуче остао тајанствен, али изгледа да овим поводом није био много отворенији ни пред својим најближим страначким сарадницима. Неколико високих функционера напредњака са којима смо јуче разговарали наводи да је Вучић новинарима рекао исто оно што је и њима казао на седници председништва странке. Ни реч више. Заправо, није ни било неке посебне расправе о томе, кажу саговорници „Политике”, који се, такође, нису усудили да прогнозирају који је од четири сценарија највероватнији.

Потпредседница Владе Србије и СНС-а Зорана Михајловић практично је то и потврдила, наводећи, поред осталог, да ће се о евентуалним променама у влади разговарати на њену годишњицу рада, крајем априла.

„Нисмо конкретније говорили о реконструкцији, чак ни на седници председништва СНС-а”, казала је Михајловићева јуче у Ваљеву ипоручила да је она лично увек за реконструкцију. „Биће онако како јепремијер рекао – разговараћемо о томе када дође време, а то јесте крај априла”, додала је Михајловићева, преноси Танјуг.

Александар Вучић очигледно увиђа да неке ствари у влади не функционишу како ваља, то јест да је ефикасност владе много мања него што је то било предвиђено планом о деловању владе и што су грађани очекивали. И зато он сада покушава да повуче неке потезе дату ефикасност повећа, оцењује политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

„Да ли је то стварно наговештај реконструкције или је само нека врста застрашивања министара из његове странке и из других странака, то је сада тешко рећи. Свакако, реч је о потезу с циљем да се раздрмају странке унутар владе, односно да се поновоподстакне рејтинг Вучића ујавности”, сматра Анђелковић.

Да ли је то заиста озбиљан наговештај промена или само неопходно „разгибавање” тима у Немањиној 11, тек социјалисти, које по медијима из владе „избацују” чим се помене реч реконструкција – нису забринути. Они се и даље, и у званичним изјавама и у незваничним разговорима, уздају у договор Вучића и Дачића. Кажу, то је досад добро функционисало и не виде реалан разлог да се сада нешто мења.

dacic-vucic 1Уколико би се ипак одлучио да покида савез са СПС-ом у Влади Србије, цепање ту вероватно не би стало. Под знаком питања би, у том случају, биле њихове многобројне коалиције на локалу, а евентуалне свађе у години пред локалне изборе тешко да би било коме подигле рејтинг.

О томе, међутим, у Сурдулици не брину уопште. „Проблематичан” је народни посланик социјалиста и председник СО Сурдулица Новица Тончев, који често напада владу, оцењујући да води земљу у пропаст.Тако је Тончев и јуче, према саопштењу локалног огранка СНС-а, рекао како је био потпуно у праву када је пре годину дана тражио да СПС не улази у владу са напредњацима. Том приликом, преноси Танјуг, најавио је да ће „вероватно врло брзо сести иза посланика Живковића и заједно са њим бити опозиција”.

Дијана Вукомановић, шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије, много је блажа према овој коалицији и уверена је у њену дуготрајност. На питање да ли се социјалисти прибојавају могућег „проветравања” у Влади Србије, у којој СПС има три министра, она истиче да они немају чега да се плаше, јер раде веома добро.

„Морамо добро да ослушнемо пулс народа и да на основу тога градимо сарадњу”, додаје она. Како истиче, коалиција са напредњацима је попут пирамиде, почиње од локалних одбора и сасвим је одржива јер морају да се остваре два циља: модернизација Србије и европске интеграције.

„Та коалиција траје већ пуне три године. Ми смо на озбиљном задатку, који вероватно нећемо завршити ни за четири године. Битно је да су наши бирачи свесни ситуације у којој се налазимо.А када се спроводе непопуларне реформе, није добро ’отуђити’ пола милиона људи који иза нас стоје и зато је важно наше присуство у садашњој влади”, закључује Дијана Вукомановић.

VLADA.png

Напредњачки митинг крајем априла

Вест која се појавила јуче у неким медијима да ће напредњаци уприличити велики митинг у Новом Саду 27. априла изненадила је многе у СНС-у. Како незванично сазнајемо, у странци је било разговора о организацији једног великог скупа, али још није било речи о конкретном месту и датуму, мада се рачуна да би то могло да буде крајем априла и могуће је да Нови Сад буде избор за то.

„Осећа се потреба међу чланством да се одржи један такав скуп, зато што људи желе да странка покаже снагу, али и да им се челници странке обрате, да уживо чују које су то тешкоће с којима се Србија суочава, шта је до сада урађено и шта ће бити урађено у Србији, пре свега у економској сфери”, истиче високи функционер СНС-а и указује да практично већ почиње и предизборна кампања за локалне и покрајинске изборе.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве реконструкционе опције

* Обавезна поља