vinko peric-govorУважени колега Костићу,

Вашe речи о судбини Космета изречене радио Београду дубоко су узнемириле и забринуле Србе широм српских земаља и расејања, тим пре што институција на чијем сте челу деценијама слови за чувара темеља и светионик традиције српских националних идеја. С тога Вам се обраћам као српски патриота и академик “Српске краљевске академије иновативних наука” (СКАИН).

Иако сте нагласили да говорите у лично име, тешко да сте могли смести с ума тежину коју Вашим речима даје функција коју обављате, као и сложеност историјског тренутка у коме их изговарате, па нема дилеме да оне у себи носе, пре свега, политичку конотацију, као и да имају за циљ да буду путоказ у дилеми коју нам политички естаблишмент ових дана покреће и намеће – Косово или ЕУ?!

Жалосно је да се према тој дилеми у старту опредељујете не као српски научник већ као плаћени евро-атлантски лобиста и да се Ваше речи ни у чему не разликују од онога што већ годинама слушамо од Чедомира Јовановића, Соње Бисерко, Вука Драшковића или Бориса Тадића. Али, они су политичари без гласача, а ви српски академик и председник САНУ!

Уважени колега,
Ваши ставови о Космету, европском путу без алтернативе и Русији, толико су једнострани да су спорни не само са научног, већ и са моралног, националног, социјалног и сваког другог аспекта.

Космет је колевка и душа српске цивилизације, симбол православне хришћанске жртве и ускрснућа, место страдања, али и место рађања свега што Срби у себи носе, без обзира где живе и где су рођени. Чак и да га посматрамо као мит, тај КОСОВСКИ МИТ, много је старији, већи и значајнији од оног бриселског познатог као ЕУ – нове Вавилонске куле која се већ сама од себе руши, под теретом сопствених противуречности.

И Ви нама поручујете да ТО нема алтернативу. А ја Вас као колегу академика питам – постоји ли и може ли, у природи или друштву, постојати било која појава која нема алтернативу?! Посебно политичка појава. Када, где и у којим временима је постојала политика која нема алтернативу? И када, где и у којим временима је постојала политика која је за себе говорила да има алтернативу? Сматрам крајњом деградацијом да један научник прихвати тај политички вокабулар и као свој га саопштава јавности.

Vinko Peric 14

Што се тиче Русије тешко се могу отети утиску да оно што сте изразили као поимање највеће словенске земље и њене политике, намерно или случајно, више одговара дневно-политичком ставу неког западног таблоида, него озбиљном приступу једног српског академика. Не знам да ли сте чули да је Горбачов пензионисан а Јељцин умро, али чак и да нисте Путинова Русија из дана у дан показује свест о својој величини, снази и историјској улози коју има као највећа православна и словенска земља, да је немогуће то не видети. Отуда се мора апострофирати питање Ваших мотива за давање отворено лобистичких изјава.

Уважени колега,
борба за Космет у оквиру Србије није завршена, мада вољом наших непријатеља улази у критичну фазу. Предстоји нам интензивирање срамне кампање која треба да нас увери да се без Косова може, а без ЕУ неможе. Да је Косово симбол пораза а не победе. Да је оно већ изгубљено и да се за њега не вреди борити. А све то, управо нам Ви кажете.

Зато ја Вама, као академик и патриота одговарам – Нико нам не може узети Косово! Оно што ће у тој кампањи бити једино важно јесте да га се МИ, СРБИ, НЕ ОДРЕКНЕМО! Док год је тако оно ће остати НАШЕ! Јер, како рече велики Матија Бећковић, српски академик који сигурно не мисли као Ви – “Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају? А ако већ могу да нам га отму, не знам што се толико устручавају?“

Наравно, Ваше је право да износите своја лична мишљења и ставове, али при томе не бисте смели занемаривати чињеницу да се налазите на челу водеће државне научне установе, коју финансирају порески обвезници ове земље, не да би се бавила дефетистичким политичким кампањама већ да би унапређењем научног развоја подигла њен национални потенцијал. Ако су Вам, пак, евро-атланске лобистичке кампање толико примамљиве, било би поштено да их не водите са места директора САНУ. Ваљда Вам то налаже људски морал и научна етика!

С поштовањем!

Проф. др Винко Перић, редовни члан СКАИН


Извор: Виком ТВ

Коментари

9 Коментара на Отворено писмо академика Перића академику Костићу

 1. Коментар од goran:

  sve lepo receno,srpska i svetska javnost ovakav odgovor ocekuje od srpske elite,nejvise mi se dopadaju reci da suprotan stav imaju politicari bez biraca Vuk Draskovic,Ceda Jovanovic i Boris Tadic,ubacio bih i Bojana Pajtica u to drustvo.Sve cestitke akademiku Pericu

 2. Коментар од CileMile:

  Mislim da je gosp. Peric napisao dobro i posteno pismo i nadam se da ce se gosp. Kostic barem malo postidjeti svojih licemjernih izjava, koje nasi neprijatelji mogu samo pozeliti.

 3. Коментар од мила:

  Риједак примјер нормалности међу србском елитом.

 4. Коментар од Miodrag Timić Stublinski:

  ELITA IZ PAKLA
  Sastanak tobožnje „Elite“ na Andrićevom vencu je traženje pokrića za dosadašnji učinak izdajničkog preduzeća na čelu sa Aleksandrom Vučićem i za izdajstvo koje tek sledi. Saterani u ćošak posle izjave engleskog ministra da od ulaska Srbije u Evropsku uniju neće biti ništa dok „de fakto i de jure srpski vladajući vrh ne prizna lažnu mafijašku državu „Kosova republjiku“. Tzv. „elita“ želi širi konsenzus za to priznanje, pa su se u tu svrhu sastali nazivajući sebe jedinim i elitnim predstavnicima srpskog naroda . Niko od pomenutih u pregovaračkoj delegaciji nije „elita“ i ne predstavlja srpske nacionalne interese a ponajmanje većinu građana Srbije. Na čelu Srpske pravoslavne crkve je ekumenista, papocentrista i jeretik patrijarh Irinej i on ne može donositi nikakve odluke u ime pravoslavnih vernika Srbije koji su pre svega Svetosavci a ne poslušnici najvećeg srpskog neprijatelja pape Franje Satane.. Predsednik SANU Vladimir Kostić (posle javnog gaženja srpskog Ustava izjavom „da Kosovo i de fakto i de jure nije sastavni deo Srbije“ ) Vladimir Kostić je automatski postao osvedočeni izdajnik srpskog naroda,šiptarski lobista, lakej Četvrtog evroatlanskog fašističkog raj(h)a EU, NATO, SAD.Skup samozvanih „zaštitnika“ srpskih nacionalnih interesa i Kosova i Metohuije je organizovao Brisel i Vašington. Odluke o zakulisanoj predaji Kosova u ime tzv. „elite“ već su donete u ofisima Majkla Davenporta , Majkla Kirbija, Johanesa Hana, Angele Merkel, Dejvida Kamerona.Odluka će biti na stenbaj aranžmanu dok se u Srbiji ne uguši i poslednja mogućnost da građani saznaju istinu a potom će gospođa Mogerini obavestiti srpski narod preko svog portparola Aleksandra Vučića da je poglavlje 35. otvoreno što u prevodu znači da je „elita“ na čelu sa izdajnikom Vučićem priznala lažnu mafijašku državu „Kosova republjika“.

 5. Коментар од Dragan Vucevic:

  Steta je sto je tolike skole zavsio a ostao neobrazovan.Posle ovih reci ako je posten morao bi besuslovno data ostavku. ali nije potrebno da se trudis potrudicemo se mi.

 6. Коментар од Pantelija Pravoslavni:

  uzece KIM na kratko a onda fajront za svu tu klapu kad naidju Srbi i Sibirski Expres ..
  Toliko….dotle uzivajte

 7. Коментар од Apatrid:

  Kako to lijepo napisa umni M. Bećković: Zemlju koju sam od neba kupio Neko im je obećao. Ko im je obećao Taj ih je slagao, Što im ne obeća Ono što je njegovo?

 8. Коментар од vera bulatovic:

  svaka čast na komentaru. .

 9. Коментар од Marija:

  Svaka cast na ovom pismu, dobio je sta je trazio i sve nas podcenio! Nase je sve dok ga se ne odreknemo- tako je !Kosticu, podnesi ostavku pa iznosi svoje misljenje kao gradjanin a ne kao predsednik SANU! Spasavaj obraz!

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворено писмо академика Перића академику Костићу

* Обавезна поља