fed-kraj svetaРусији је објављен финансијско-економски рат. Америчке и европске санкције само су врх леденог брега. Рат новцем има разорнији карактер од употребе тешког наоружања.

Генерали финансијског рата не заседају у војним гарнизонима, они управљају финансијским регулаторима као што у Америчке федералне резерве (FED) и Европска централна банка и путем емисије новца одређују стање ствари у највећим инвестиционим групама по величини капитала на планети, док њихови „војници“, који раде у корпорацијама, продају и купују валуту по њиховом налогу.

Ти људи у локалу стварају нешто што се уобичајено назива краткорочна и средњорочна тенденција. Њихов утицај не треба прецењивати. Али, закључите сами: на дан 6. децембра долар је коштао 53,10 рубаља, а евро – 65,71, а имајте у виду да је 28. новембра долар коштао 47,66, евро 59,62 рубаља. Ово је веома импресивна динамика.

„Епопеја“ са рубљом почиње у децембру 2013. године, истовремено са радикализацијом протеста у Кијеву. Тада је FED објавио о (делимичном) укидању трећег програма „квантитативног попуштања“ QE3 (quantitative easing, QE) по 10 милијарди долара за свака два месеца и тако принудио инвеститоре да износе капитал из земаља у развоју.

На последице није требало дуго чекати: напад великих размера на рубљу траје од последњег дана јануара 2014. године, буквално – неколико дана пре ступања Џенет Јелен на дужност новог председника FED-а 3. фебруара.

Да би одржала рубљу на површини, Централна банка Русије (ЦБ РФ) само 28. јануара „избацује“ на тржиште 1 милијарду долара.

Индикативно је да је управо 28. јануара украјинска влада Николаја Азарова поднела оставку. Нема ту никаквих подударности, то је бриљантна рачуница. Тога дана су амерички финансијери дали сигнал олигарсима у Кијеву: да се котације на украјинском тржишту акција подижу; индекс UX (збирни показатељ за 10 највећих украјинских јавних компанија) подигао се до 13:50 по локалном времену за 1,27 одсто до 875,48 поена; расту вредност хартијама Укрсоцбанке, Алчевског металуршког завода и „Рајфајзен банке авал“.

Олигарси објављују своју лојалност Вашингтону – опозиција активира оружану борбу у центру Кијева која председника Виктора Јануковича приморава да 23. фебруара побегне из земље. На том фону, такав раскол Украјине на непријатељске фракције постаје полуга чијим су се покретањем сукоби из сајбер простора (у ком финансијске корпорације обављају трансакције) пренели на реално поље боја.

federalne rezerve (FED)

Осетивши (почев од лета ове године) нарастајући притисак америчке нафте из шкриљаца, земље ОПЕК отворено иступају против Москве и Вашингтона тако што 27. новембра у Бечу одржавају квоте производње нафте на нивоу од 30 милиона барела дневно. Американци су задовољни, шпекуланти пребацују новац на западну обалу Атлантика, а не у Азију, док се Русима отежава задатак економског преживљавања.

Можда ће на предстојећем заседању ЦБ Русије 11. децембра регулатор повећати каматне стопе на 364 базна поена у наредна три месеца.

Монетарне интервенције не дају жељени ефект. Само је 3. децембра Банка Русије на тржишту продала 1,9 милијарди долара – што је највећа интервенција од 30. октобра. Председница ЦБ Елвира Набиулина још је у новембру за телевизију „Русија 24“ изјавила да интервенције не могу одлучно да промене међународну конјунктуру на монетарном тржишту: „Фикрисрање курса рубље представља неразумно трошење златно-девизних резерви“.

Подсећамо да је 10. новембра ЦБ РФ укинула регуларне интервенције и фиксну бивалутну монетарну корпу и практички прешла на пливајући курс рубље.

Набиулина је признала да су резерве (више од 400 милијарди долара) потребне ради заштите националне валуте од шпекулативних напада. Према речима Набиулине, ако их будемо неразумно трошили и покушавали да играмо „против фундаменталних тржишних тенденција“, онда ће се златно-девизне резерве смањивати. Ову логику је тешко оспорити.

FED располаже моћним инструментом – долар је и даље глобално платно средство које остале националне валуте претвара у своје деривате. Рубља је валута која је фактички везана за цену нафте, што значи да сва наша привреда зависи од долара помоћу кога се тргује том сировином. Ту вам је и сва контроверза.

Федералне резерве које базну каматну стопу одржавају на нивоу 0-0,25 одсто (почев од децембра 2008. г.), успеле су да подрже „револуцију шкриљаца“ у Америци, повећавајући кредитну способност финансијског сектора.

Трећи програм квантитативног попуштања који је активиран у септембру 2012. године, избацивао је на светско тржиште сваког месеца по 85 милијарди долара што је тржиштима у развоју омогућавало ликвидност, која је опет са своје стране, одржавала високе цене нафте.

Међутим, од децембра 2013. године, када је FED постепено укидао QE3, рубља и све остале валуте земаља у развоју, према тврдњи стручњака О. Гладунова, постају жртве монетарне политике америчког FED-а: „Новац је постало једноставније уложити у САД, јер ће се на америчким акцијама моћи добро зарадити“.

Сличног је мишљења има и руководилац монетарно-финансијске управе „Ситибанке“ Д. Коршилов: „Рубља ће заједно са другим валутама земаља у развоју падати због одлива инвестиција у развијене привреде“.

rublja-dolar

Русија види претњу и оцењује је целовито. Директор Спољне обавештајне службе РФ Михаил Фрадков ствари назива њиховима правим именима: „САД и њихови савезници намеравају да смене председника Русије Владимира Путина и руководство земље због чега користе не само санкције: они су организовали и кординисани напад на нашу националну валуту и изазвали пад цена нафте“.

Према подацима шефа руске Спољне обавештајне службе, у току је „шпекулативни напад на руску рубљу због чега је крус рубље у односу на долар пао за 50 одсто од почетка године, а организовале суга западне финансијске институције, као и инвестициони фондови преко својих агената и финансијских посредника“.

Фрадков је уверен да су „шпекулатни, укључујући и оне из САД кривци за пад светских цена нафте“. Овакав закључак не изазива никакву сумњу. Америка се спрема за одлучни напад који може да подрије унутарполитичку стабилност у Русији и окрене трендове на светском тржишту нафте у корист САД.

Све ће почети управо у моменту када FED повећа есконтну каматну стопу. А то се може десити у пролеће 2015. године или на лето. Тамни облаци су се надвили изнад наше земље.

У предстојећем окршају о свему ће одлучити јединство народа.

Превод – Горан Шимпрага


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка спрема на Русију општи монетарни напад

* Обавезна поља