Још 2020. године у Међународном монетарном фонду (ММФ) и око њега отпочели су активни разговори о томе да ли Фонд треба да изврши емисију велике партије SDR. Испод ове абревијатуре скрива се англојезички термин Special Drawing Rights (SDR, специјална права вучења). То је наднационални безготовински новац који има право да емитује искључиво ММФ и који се може користити само за посебне циљеве.

Одлука о стварању ове валуте „ограниченог коришћења“ донета је још далеке 1969. године, а прва партија је пуштена у оптицај 1. јануара 1970. године – пре више од пола века. Затим је извршено још неколико емисија и свеукупно, почетком седамдесетих година, на свету је било 9,3 милијарде јединица SDR.

SDR се расподељује између држава пропорционално њиховим уделима у капиталу Фонда и распоређује се на посебне рачуне држава-чланица. Овај „новац“ улази у састав националних међународних резерви, може се премештати са рачуна на рачун држава-чланица ММФ-а ради куповине других валута из међународних резерви или ради давања међусобних кредита. За обављање обичних трговинских трансакција или за инвестиције SDR се у овом тренутку не може користити.

У тренутку стварања SDR је изједначен са доларом САД (1 SDR = 1 $) и крштен као „папирно злато“. И више од тога, очекивало се да златни доларски стандард замени стандард заснован на SDR. Но, то се није десило. Године 1976. на конференцији на Јамајци донета је одлука о демонетизацији злата (злато је лишено статуса новца) и установљавању доларског (папирног доларског) стандарда. Амерички долар је проглашен господаром монетарно-финансијског света. А како се одређује курс SDR сада недавно сам писао на „Цариграду“.

А онда као да су на SDR заборавили. Истина, од 1978. до 1981. године емитовано је укупно 12 милијарди SDR, али то није играло велику улогу. Но, после три деценије ММФ је поново извршио две емисије – у августу и септембру 2009. године, и то укупно 182,7 милијарди SDR – много више него током читавог периода постојања ове квазивалуте! Сам Фонд и експерти објашњавали су ову гигантску емисију тиме што је било потребно брзо гасити пожар светске финансијске кризе 2008-2009 године. Могућности појединих држава биле су исцрпљене и тада су се светске финансијске власти сетиле тог „чаробног штапића“, тачније „монетице за спасавање“ (иако се у физичком облику ова монета не издаје) – као што је SDR.

ДЕЦЕНИЈА КРИЗЕ ММФ-а

База ресурса ММФ-а у другој деценији овог века није изгледала особито моћно и могло се испоставити да је недовољна за гашење пожара наредне светске кризе. Зато је разматрана неопходност реформисања Фонда повећањем улога држава-чланица у његовом капиталу, уз истовремену промену квота држава у поменутом капиталу. Читав низ земаља суштински је ојачао своје позиције у светској економији и, природно, захтевао повећање својих квота, а са њима и повећање удела у гласовима. Пре свега то су земље БРИКС-а. Традиционални светски лидери, а пре свега САД, разуме се, нису желели такву ревизију, тј. плашили су се губитка контроле над Фондом. Данас САД имају удео у гласовима 16,51 одсто, што им омогућава да користе тако важан инструмент управљања као што је вето – за њега је неопходно имати не мање од 15 одсто гласова. На тај начин САД могу блокирати сваку, за планету важну, финансијску одлуку – што није лоша потпора за емисију резервне валуте и војну доминацију!

Реформа Фонда зашла је у ћорсокак. И тада се родила алтернативна, компромисна варијанта јачања базе ресурса Фонда – помоћу обимне емисије „папирног злата“. Наравно, многе земље у развоју желеле су да обимна емисија SDR буде спроведена истовремено са ревизијом квота у њихову корист. Но, Запад се опирао. На крају, земље у развоју почеле су да се саглашавају са емисијом без ревизије квота. Но, тада је неочекивано почео да се противи главни акционар Фонда – САД. Председник Доналд Трамп сматрао је да ће велика емисија SDR ојачати земље као што су Кина, Русија, Иран и њима сличне, тј земље са антиамеричком спољашњом политиком. Све у свему, у деценији која је прошла, разговора о могућој емисији било је много, но сви су били празни.

Амерички председник Доналд Трамп стиже на радни доручак Саветодавног већа за родну равноправност током самита Г7 и седа поред генералне директорке ММФ-а Кристин Лагард, Шарлевоа (Канада), 09. јун 2018. – Фото: AP Photo/Evan Vucci

ВАКЦИНАЦИЈА ПО СВАКУ ЦЕНУ

Ствар је кренула са мртве тачке 2020. године. Подстицај су дале пандемија вируса COVID-19 и светска економска криза која је наступила после ње. То је подстакло преговоре о великој емисији SDR од стране Фонда. На крају прошле године, на изборима за председника САД победио је Џо Бајден, а он, за разлику од Трампа, није имао приговор против ширења базе ресурса ММФ-а на рачун обимне емисије међународне „валуте“. На крају 2020. године у корист емисије „папирног злата“ дат је још један аргумент, веома далек од финансија. Светска здравствена организације заузела је курс опште вакцинације. Али вакцинисати од вируса 80 одсто становништва Земље – врло је скупо.

Наравно, богате земље Запада, особито оне чије „штампарске машине“ централних банака (ФЕД, ЕЦБ, Банка Јапана и др.) раде пуном паром, таквих проблема нису имале. Но, земљама трећег света, а пре свега најсиромашнијим, било је тешко да реше тај задатак. ММФ је, наравно, покушавао и покушава да „помогне“ овим земљама путем наметања кредита. Но, оне не реагују на бесплатни сир у мишоловци. Дакле, треба вакцинисати стотине милиона, а може бити чак милијарде људи у земљама у којима за то нема новца ни у џеповима грађана, ни у државној благајни. План СЗО (и закулисних владара који иза ње стоје) може пропасти.

Да не причам без основа, навешћу податке о вакцинацији по земљама, закључно са 2. августом ове године (део потпуно вакцинисаних у укупном броју становништва у процентима; у загради – удео становништва који је примио барем једну дозу вакцине у укупном броју становништва у процентима).

– САД – 49,51 (57,58)
– Немачка – 51,69 (61,06)
– Велика Британија – 56,34 (68,65)
– Нигерија – 0,66 (1,20)
– Руанда – 1,90 (3,18)
– Република Конго – 1,17 (2,34)
– Папуа Нова Гвинеја – 0,11 (0,86)
– Мозамбик – 0,99 (1,16)
– Мали – 0,25 (0,69)
– Централноафричка Република (ЦАР) – 0,17 (1,74)
– Чад – 0,04 (0,13).

Како се данас каже: осетите разлику између „богатог Севера“ и „сиромашног Југа“. Немате новац – молим, умрите од коронавируса (иако, наравно, корист од вакцине није баш очигледна). Много је земаља у којима потпуна вакцинација не достиже један проценат. Већ више од годину дана земље „богатог Севера“ (пре свега Г7) разматрају питање да се „стисну“ и помогну „бедном Југу“ да спроведе свеопшту вакцинацију. У ММФ и земљама Г7 чак су израчунали колико треба сакупити новца за такву „хуманитарну помоћ“ – око 100 милијарди долара. Но, нису дошли ни до каквог договора. Зато су одлучили да је најмање болан начин да се помогне „сиромашном Југу“ – одобрити емисију и ширење SDR.

САМИ ЕМИТОВАЛИ – САМИ ПОДЕЛИЛИ

Почетком јуна на годишњем самиту Г7 у Енглеској, учесници су дали коначно одобрење Фонду за припрему емисије SDR. Одређена је и тачна сума – еквивалент износу 650 милијарди САД долара. Тачан датум нису одредили, но обавезали су се да операцију започну до лета 2021. године.

Точкови бирократске машине ММФ-а брзо су се завртели. И, у понедељак 2. августа Савет који управља Фондом одобрио је издавање SDR у износу од – 650 милијарди долара. Распоређивање наведене суме међу државама, сагласно њиховим квотама, предвиђено је за 23. август. Експерти су већ израчунали како ће изгледати расподела. Сума еквивалентна износу 375-400 милијарди долара припашће богатим („економски развијеним“) земљама. Свим осталим – 250-275 милијарди долара. При томе, земље са најнижим дохотком („сиромашне земље“) добиће свега 21 милијарду долара или око три одсто укупне емисије SDR.

О томе да емисија SDR еквивалентна износу од 650 милијарди долара неће решити у потпуности проблем свеопште вакцинације разматрано је иза затворених врата и на последњем састанку Г7. Тамо су се чули позиви да се богате земље, које ће у расподели SDR добити готово 400 милијарди долара, одрекну макар четвртине тог износа ради помоћи сиромашним земљама да брзо ликвидирају последице пандемије, то јест да изврше потпуну вакцинацију становништва. Ипак, позив је остао само позив: никакви конкретни договори о мобилизацији сто милијарди нису постигнути. Идеолози свеопште вакцинације су то назвали недопустиво испољавање „националних егоизама“.

И после самита Г7, и после коначне одлуке Савета који управља Фондом о емисији SDR, остало је питање – где пронаћи недостајућих 100 милијарди долара? Неки посматрачи примећују да чак и када 23. августа 190 држава-чланица Фонда добије на своје рачуне припадајућу им суму SDR, проблем дефицита средстава за вакцинацију сиромашних и најсиромашнијих земља ће и даље постојати.

Увођење нове валуте – Фото извор: Сродство по избору

ММФ ПОСТАЈЕ БАНКА А СДР КОНВЕРТИБИЛНА ВАЛУТА?

Неки експерти пажљиво прате планове емисије SDR и долазе до закључка да владе држава Г7 и сам Фонд паралелно разматрају питање о могућој радикалној реформи ММФ-а. Позната публикација The Daily Reckoning објавила је чланак под називом „Велики ресет је на прагу“ (The Great Reset Is Here). Њен аутор је Џим Рикардс (Jim Rickards) – економиста, правник, човек добро познат у свету финансија. Био је главни владин преговарач у спасавању хеџ-гиганта Long Term Capital Management, 1998. године. Такође, Рикардс је аутор књиге која је подигла велику буку Пут у пропаст: тајни план глобалне елите о организацији наредне финансијске кризе (The Road to Ruin: The Global Elites’ Secret Plan for the Next Financial Crisis), која је свет угледала 2016. године. Данас је главни извршни директор за истраживање тржишта у консалтинг фирми Omnis, Inc.

Џим Рикардс је веома информисан човек. Он тврди да је после светске кризе 2008-2009. године многима постало јасно да валутно-финансијски систем договорен на Јамајци, заснован на папирном долару, неће дуго живети, и да треба припремити алтернативу америчком долару. А та алтернатива може и треба да постане полузаборављена валута под називом „SDR“. При томе Међународни монетарни фонд као емитент SDR треба претворити у Светску централну банку. То веома подсећа на оно што је предлагао шеф енглеске делегације на Бретонвудској конференцији, познати економиста Џон Мајнард Кејнс. Он је желео да главна валута постане наднационална новчана јединица „банкор“, коју ће емитовати International Commodities Clearing House – прототип Светске централне банке. Тада је Кејнсова варијанта била одбачена у корист америчке варијанте златног долара.

Но, Кејнсова идеја никада није умрла.

Својеврсна варијанта „банкора“ постала је и новчана јединица „SDR“. Џим Рикардс примећује да су после финансијске кризе 2008-2009. године у Фонду отпочеле припреме за замену долара „папирним златом“:

„ММФ је 7. јануара 2011. године направио генерални план за замену долара SDR. Он укључује стварање тржишта обвезница SDR, дилере SDR и помоћне механизме, као што је операција РЕПО, деривате, путеве обрачуна и клиринга, а такође и цео апарат ликвидног тржишта обвезница.“

Напомињем да је извршни директор ММФ-а тада био Доминик Строс-Кан. Он је активно подржавао пројекат преласка са долара на SDR, због чега је и страдао – на његов рачун упућене су бројне чудне оптужбе сексуалног карактера, чији су, како претпостављам, инспиратори били заговорници очувања папирног доларског стандарда (главни акционари Федералних резерви САД). Десет година касније, у мају 2011. године, Строс-Кан је напустио положај извршног директора Фонда, и против њега је отворена истрага.

ДРЖАВЕ ВИШЕ НИСУ ПОТРЕБНЕ

По мишљењу Џима Рикардса, може се очекивати да убрзо Фонд отпочне са реформом распореда расподеле емитованих SDR. Нове транше „папирног злата“ распоређиваће се не само између држава-чланица, већ ће део емисије припасти и међународним организацијама као што су Светска банка и ОУН, а оне ће, са своје стране, усмерити добијени новац на вакцинацију, борбу са пандемијом, климатским променама и друге циљеве. Решења о распоређивању новца доносиће чиновници који нису потчињени националним државама. Ево фрагмента из излагања Џима Рикардса о овој теми:

„У следећих неколико година видећемо емисију SDR за међународне организације, као што су ОУН и Светска банка, која ће бити потрошена на инфраструктуру за промену климе и друге омиљене пројекте елите, без надзора од стране демократски изабраних органа.“


Извор: russnov.ru/Сродство по избору

Оставите коментар

Оставите коментар на Пандемија и увођење светске монетарне валуте

* Обавезна поља