kiril grisinМеђународно тржиште прилично мирно је преживело минулу годину. 2014. наговештава умерено јачање сировинских валута, у које спада и рубља.

Али поводом понашања основних обрачунских јединица – долара и евра – у експертским круговима не постоји јединствено мишљење. Што се тиче модерних виртуалних валута, које нагло стичу популарност, аналитичари прогнозирају да многе такозване криптовалуте могу да нестану.

Експерти које је анкетирала агенција Блумберг сматрају да током првог полугодишта тржиште очекује раст америчке валуте у односу на евро од 8%. Вероватно долар ће наредних месеци бити прилично јак. Значајно слабљење у односу на сировинске валуте у које спада руска рубља не треба очекивати, самтра саветник председника „YAR-банке“ Марк Рубинштајн:

Федерални резервни систем започиње да смањује програм квантитативног ублажавања, тачније смањује обиме штампања новца. То позитивно утиче на долар. Али долар, по мојим оценама, у односу на основне светске валуте изгледа прилично скупо. Крајем прве половине 2014. године можемо да видимо рубљу на нивоу од 32.60-32.85 у односу на долар. Пре свега рубљи ће помагати високе цене нафте и гаса, такође на курс рубље ће позитивно утицати успоравање темпа инфлације и убрзање економског напретка.

Што се тиче евра, по оценама већине експерата, у датом тренутку ова валута изгледа прилично скупо и у односу на рубљу и у односу на долар. Зато мало прецењени евро наредних месеци може умерено да појефтини. Евро подржава обнова економског раста у Европи, зато снажних кретања курса евра према долару не треба очекивати, сматра Марк Рубинштајн:

Паритет у домену 1,35-1,375 евра за један долар ће се сачувати током првог полугодишња, зато што постоје фактори како за, тако и против евра у пару са доларом. А у односу према рубљи, мислим да ће рубља мало ојачати у односу на евро. Ближе другом квартал рубља може да се утврди до нивоа 44.40-44.80.

Јапански јен 2014. године са великом вероватноћом ће наставити да слаби, пошто је ЦБ земље 2013. године ослабила националну валуту у односу на долар скоро за 25%. Тако су јапански финансисти осетно увећали привлачност свог извоза и поправили здравље водећих корпорација. Али проблема у јапанској економији од тога нема мање.

rat valuta

Компаније сектора високих технологија и даље губе од конкурената из Јужне Кореје, унутрашњи бруто производ расте врло слабо, а дуг владе премашио је 10 трилиона долара — то је два пута више од читаве економије Јапана.

Токио ће наставити курс за слабљење своје валуте још и зато што програми помоћи економији у суштини нису успели, каже руководилац одељења за инфорамције и анализе међународних тржишта инвестиционе компаније „Финам“ Михаил Аристакесјан:

Чувени програм Трећа Стрела који подразумева спровођење значајних реформи кочи. Ми не видимо никакве значајне помаке. И док не будемо видели радикалне мере у превладавању текућих негативних тенденција у јапанској економији, јен ће наставити да слаби. Током године он може да достигне курс од 110-115 јена у односу на долар.

У сегменту виртуалних валута наредне године није искључен наставак бума. Број клонова биткоина може да се приближи цифри од сто, сматрају неки експерти. Према мишљењу других, са тржишта ће почети да нестају оне валуте које су се појавиле у последње време. Новчана маса биткоина је виша неко ког конкурената, што значи његовом вођству у сегменту криптовалута у догледној будућности ништа не прети.

2014. године вероватно ће се наставити дискусија поводом законодавног регулисања ове врсте новца. Криптовалуте и пре свега биткоин често фигурирају у међународној криминалној хроници. Осим тога, светске централне банке нису заинтересоване за раст конкуренције од стране виртуалног новца.

Оне ће уложити све напоре да ограде становништво од ризичних инвестиција, ограничавајући при томе промет ових валута. Тако је на пример поступила кинеска ЦБ: она је забранила платежним оператерима да опслужују обрачуне онлајн-берзи које тргују биткоинима. После тога курс криптовалуте је пао за 40%.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта светским валутама наговештава 2014.

* Обавезна поља