pepe-eskobarНа светском економском форуму у Давосу видели смо гомилу демантија могућности да се понови сценарио финансијског краха из 2008. године. Али поновиће се. Позорница је већ спремна.

Изабрани трговци из Персијског залива – што укључује и западњаке који раде тамо – потврдили су да ће Саудијска Арабија емитовати најмање хиљаду милијарди обвезница, уништавајући глобална тржишта по наређењу Господара Универзума – оних који се налазе изнад сиротог председника Барака Обаме.

Прошли су дани када би кући Сауда била замрзнута сва средства ако би само помислила да реализују ту идеју. Данас просто следе наређења. Биће тога још. Судећи према промућурним трговцима из Персијског залива, Саудијска Арабија планира да инвестира до осам билиона (8.000.000.000) у западне обвезнице а Абу Даби четири билиона.

У Абу Дабију створена је гомила засебних инвестиционих одељења како нико не би успео да повеже о чему се ради осим, наравно, брокера и трговаца који познају сваког супервизора за свако појединачно инвестиционо одељење. За кућу Сауда, очекивано, порицање је златно правило.

Весто о масовној емисији хартија од вредности се спорадично појављује у корпоративним медијима, али цифре су грубо подцењене. Пуна информација просто не може да се пробије јер су је Господари Универзума забранили.

Од почетка 2016. нагло се повећала емисија Саудијске Арабије и Абу Дабија. Извор из Персијског залива тврди да ће саудијска стратегија „уништити тржишта“. Други то види као случај у којем „црви изједају леш у мраку“; било је само довољно да погледате панику берзи на Волстриту, широм Европе, у Хонг-Конгу и Токију ове среде.

Дакле, већ се догађа. А кључни споредни ефекат би у кратком или средњем року могао да буде ни више ни мање него колапс еврозоне.

КРАХ 2016?

Ово, практично, значи да имамо случај у ком успаничена кућа Сауда бива инструментализована да уништи добар део глобалне економије? За чије бабе здравље?

Москва и Техеран се веома активно баве тим питањем. Логика иза тржишног краха (говоримо о логици Господара Универзума, хијерархијски постављеним изнад јадног председника САД) који би изазвао рецесију и депресију је да дође до великог успоравања светске економије, уништења куповне моћи, смањења потрошње гаса и нафте и да се Русија пошаље на пут без повратка. Осим тога, ултраниске цене нафте служе и као нека врста замене за санкције које су управо укинуте Ирану.

И поред тога, око 500.000 барела иранске нафте дневно ће се наћи на тржишту до средине године, плус вишкови ускладиштени у танкерима у Персијском заливу. Ову нафту ће тржиште апсорбовати, јер потражња расте (у САД је на пример износила 1,9 милиона барела дневно у 2015), док понуда опада.

Растућа тражња и све мања понуда ће до јула зауставити колапс цена нафте. Штавише, кинески увоз нафте је недавно порастао за 9,3 одсто, на 7,85 милиона барела дневно, дискредитујући империјални наратив о колапсу кинеске економије и теорију да је Кина одговорна за тренутне потресе на тржиштима.

Дакле, као што сам већ нагласио, цене нафте би убрзо требало да почну да расту. Голдман Сакс баш то прогнозира. Господарима Универзума то отвара могућност да Саудијска Арабија емитује огромне количине обвезница.

salman-saud

Саудијској Арабији су паре хитно потребне будући да им је буџет у алармантном стању. Али емитовање обвезница је такође аутодеструктивно. Не можеш просто продати осам билиона долара. Саудијска Арабија заправо уништава равнотежу сопственог богаства. Колико год западна штампа покушавала да прикаже Ријад као савесног играча, чињеница је да су саудијски принчеви престрављени могућношћу да сво богаство краљевства испрари кроз овај спороодвијајући харакири.

Постоји ли план Б? Да. Ратни принц Мухамед бин Султан – који је заправо кључна фигура у Ријаду – требало би да буде на првом лету за Москву како би договорио заједничку стратегију. То се ипак неће догодити.

Што се тиче Кине – највећег увозника саудијске нафте – Си Ђинпинг је управо посетио Ријад; Арамко и Синопек су потписали стратешко партнерство; али стратешко партнерство које је најважније, а тиче се будућности пројекта „Један појас, један пут“, успостављено је на релацији Пекинг-Техеран.

Масовно саудијско емитовање обвезница повезано је са саудијским нафтним ратом. У тренутној изузетно осетљивој ситуацији акције су на дну, берзе су на дну и залихе нафте су на дну. Притом саудијски двор још увек не може да разуме да их Господари Универзума наводе да изнова уништавају сами себе, укључујући и преплављивање тржишта њиховим нафтним резервама. И све то да би фатално погодили Русију, Иран и… саму Саудијску Арабију.

САМО ПИОН У ЊИХОВОЈ ИГРИ

У међувремену Ријадом се шире гласине да ће доћи до пуча против краља Саламана – буквално дементне особе затворене у кругу своје собе у главном граду Саудијске Арабије. Постоје два могућа сценарија:

1. Краљ Саламан (80) абдицира у корист свог сина, озлоглашеног, арогнатног и неуког смутљивца, ратног принца Мухамеда бин Салмана (30), тренутног престолонаследника и министра одбране који је други у наследној линији али de facto вуче конце у Ријаду. Ово би могло да се догоди врло брзо. Уз то би тренутни министар енергетике Али ал-Ниами, који није члан краљевске породице, био замењен Абдулазисом бин Салманом, другим краљевим сином;

2) Дворски преврат. Салман и његов проблематични син бивају уклоњени и замењени Ахмедом бин Абдулазисом (који је пре садашње позиције управљао министарством за унутрашње послове) или Принцом Мухамедом бин Најефом (тренутним министром унутрашњих послова и првим престолонаследником).

Који год сценарио да се догоди, британска MI6 до детаља је упозната са целом овом пантомимом, а можда и немачки BND. Сви памте меморандум BND крајем 2015. у којем је заменик престолонаследника принц Мухамед бин Салман описан као „политички коцкар“ који дестабилизује Саудијску Арабију кроз посредничке ратове у Јемену и Сирији.

Саудијски извори – који из јасних разлога инсистирају на анонимности – наглашавају да чак 80 одсто чланова саудијског двора преферира пуч.

Ипак, питање је да ли би претумбавања на двору зауставила њихов успорени харакири. Категорички императив остаје; Господари Универзума су спремни да цео свет одвуку у рецесију да би пригушили Русију. Саудијски двор је само пијун у овој опасној игри.

Превод – Александар Вујовић


Извор: Спутњик Интернационал

Коментари

Један коментар на Тајна новог глобалног економског удара

Оставите коментар

Оставите коментар на Тајна новог глобалног економског удара

* Обавезна поља