Traders-at-the-New-York-S-002Зашто се светска економија налази у толиким невољама? Како је могуће да је толико људи потпуно сигурно да ће светски финансијски систем да пукне?

Па, истина је да ако баците поглед на хладне, сурове цифре онда није тешко видети зашто је шема глобалне финансијске пирамиде осуђена да пропадне.

Данас у Сједињеним Америчким Државама, унутар нашег финнсијског система, постоји цирка 56 билиона долара дуга, али само 9 билиона долара уштеђевине на нашим банкарским рачунима (напомена: према проценама независних аналитичара, САД су крајем децембра 2012. имале унутрашњи и спољни дуг у износу од 222 билиона долара.).

На овој нашој планети имамо, свеукупно, цирка 190 билиона долара глобалног дуга. Међутим, глобални бруто национални доходак (БНД) износи свега неких 70 билиона долара. Шта више, свеукупне националне вредности свих деривата уздуж планете износи између 600 и 1.500 билиона долара. Према томе, у нашим рукама имамо астрономски проблем.

Глобални финансијски систем је једна врло климајућа кућа карата која је конструисана на фундаменту дуга, финансијског балансирања и врло рискантних деривата. Ми живимо у највећем финансијском мехурићу у светској историји, и неће требати превише да се он изврне. Када буде пукао, то ће бити НАЈВЕЋА ФИНАНСИЈСКА КАТАСТРОФА у историји планете.

Данас је глобални финансијски систем више исповезан него што је то икада био и криза у некој од главних банака, или у неком региону света, се може проширити брзином светлости.

Као што сам јуче навео, овог момента читав европски банкарски систем је избалансиран 26 према 1. Пад у вредности имовине од свега 4 % би у потпуности избрисао могућност пословања већине ових банака и кад једном започне финансијска паника, ми са потенцијалне стране можемо видети како главне финансијске инстутуције падају као домине.

Године 2008. смо добили мали укус онога шта то значи, и неизбежно је да ће се то опет десити.

Било ко да вам каже да је садашњи финансијски систем одржив не зна о ћему прича. Само погледајте цифре које сам доле навео.

Следеће је глобална шема финансијске пирамиде изражена у цифрама:

1) 9.283.000.000.000. = укупна цифра банкарских депозита у Сједињеним Америчким Државама. FDIC (тј. Федерална осигуравајућа корпорација за депозите, створена да одржи стабилност у банкарском систему) има свега 25 билиона долара у депонованом Фонду осигурања чија је намена „гаранција“ осигурања ових депозита. Другим речима, однос свих банкарских депозита према средствима у осигуравајућем Фонду износи више од 371 према 1.

2) $ 10.012.800.000.000. = свеукупна цифра хипотеке дуга у Сједињеним Америчким Државама. Као што видите, можете узети сваки цент са свих банкарских рачуна у Америци и све то не би покрило дуг.

3) $ 10.409.500.000.000. = M2 новчани прилив у САД (М2 = односи се на уштеђевине грађана као и на новац у малопродаји). Ово је најчешће коришћена мера за утврђивање укупне суме постојећег новца у економији САД.

4) $ 15.094.000.000.000. = БНД САД. Одраз и мера свих економских активности у САД током једне календарске године.

5) $ 16.749.269.587.407,53 = величина државног дуга САД. Током последњих десет година порастао је за 10 билиона долара (напомена: наведена цифра је „службена“, увек се користи од стране америчких медија, и односи се на амерички спољни дуг, а не и на унутрашњи. Према проценама независних аналитичара, спољни и унутрашњи дуг САД износи невероватних 222 билиона долара који се НИКАДА не могу отплатити).

6) $ 32.000.000.000.000. = укупна сума новца коју је глобална елита депоновала у „оф-шор“ банкама (новац за који се само зна).

7) $ 50.230.844.000.000. = свеукупни дуг свих држава у свету.

8) $ 56.280.790.000.000. = укупна сума дуга у финансијском систему САД (Влада, корпорације, итд.). (напомена: опет треба имати на уму процене независних аналитичара, а како горе наведено).

9) $ 61.000.000.000.000. = свеукупно комбиновано власништво 50 највећих банака у свету.

10) $ 70.000.000.000.000. = апроксимативна величина БНД света. 11) $ 190.000.000.000.000. = апроксимативна величина свеукупног дуга у свету. Током последње декаде он се скоро удвостручио.

12) $ 212.525.587.000.000. = према процени Владе САД, ово је свеукупна вредност свих деривата који се држе од стране 25 највећих банака у САД. Међутим, те банке имају свеукупно, комбиновано власништво од неких 8,9 билиона долара. Другим речима, рањивост наших највећих банака према дериватима превагњује њихову укупну финансијску имовину, а однос је цирка 24 према 1.

13) $ 600.000.000.000.000. до $ 1.500.000.000.000.000. = процене свеукупних националних вредности глобалних деривата који, генерално гледајући, падају унутар дате процене. Ако се узме у обзир друга (већа) процена која је дата, однос деривата према глобалном БНД је више него 21 према 1.

Да ли почињете да добијате слику стања ствари ?

Сваког појединачног дана, укупна сума дуга ће наставити да се увећава брже него укупна сума новца који је на располагању, и то све тако док не дође дан када ће мехурић да пукне.

Оно што смо видели 2008. годинe, то није било ништа друго него једно мало „штуцање“ у читавом систему. Оно је проузроковало најгоре економско преокретање од велике депресије 30-тих година прошлог века, али глобалне финансијске власти су успеле да ствари стабилизују.

Следећег пута то неће бити тако лако.

Следећи талас економског колапса брзо наилази. Пуна економска депресија је већ започела у јужној Европи. Незапосленост је на рекордним нивоима и економске активности се убрзано успоравају.

Главни „оф-шор“ банкарски центри на Кипру су на прагу колапса. Управо је обелодањено да ће бити затворени до уторка, али нико за сигурно не зна када ће им бити дозвољено да поново отворе врата. И већ сада имамо говоркања да када буду отворени, да ће бити одређени стриктни лимити на количину новца који народ може да повуће.

И сада ММФ упозорава да су три највеће банке у Словенији у стању пада и да ће им требати једна милијарда евра за финансијско избављивање.

Домине су почеле да се тумбају, и Сједињене Америчке Државе неће имати имунитет на то. Шта више, на хоризонту се налазе највећи финансијски проблеми које ће САД икада видети.

Уколико желите, можете имати поверење у Бен Бернанкеа, Барака Обаму и у Конгрес САД, који тачно „знају“ шта раде и који ће нас „спасити“ од наилазећег економског колапса.

Главни медији ће вам сервирати све позитивне економске вести које ћете икада пожелети да чујете. Ви сте мало „ошамућени“ чињеницом да ‘Dow Jones’ удара у рекордне висине и да ће они – медији – да нас наведу да сви поверујемо да се налазимо у сржи робусног економског опоравка. Ви њих можете слушати уколико то желите.

Међутим, када се будете нашли у искушењу да поверујете да ће некако све бити „како треба“, ви се онда мало вратите уназад и још једном баците поглед на цифре које су горе дате.

НЕ ПОСТОЈИ НАЧИН да ће шема глобалне финансијске пирамиде бити у стању да још дуго издржи. Током неког тренутка она ће доживети ПОТПУНИ КОЛАПС.

Када се то буде десило, да ли ћете бити спремни за то ?

***** Додатак: дана 18.03.2013. познати финансијски стручњак Peter Shiff је учествовао у панелској дискусији коју је организовала корпорација CNBC у САД, и том приликом је изнео да ће због масовног штампања новца без покрића читав банкарски систем САД да се изнутра распадне. *****

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Извор: PRISON PLANET


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто је светска економија осуђена на пропаст?

* Обавезна поља