Keler-1,-foto-G-Cvo_620x0Данијел Келер, Велики мајстор ложе Велики Оријент Француске у оквиру свог боравка у Србији одржао је 04.04.2015. у просторијама Универзитета Сингидунум изузетно посећено и убедљиво предавање на тему „Европа и слободна масонерија“. Његов боравак у Србији био је праћен неуобичајеним публицитетом који указује да ће најстарија француска ложа, позната по томе што је 1999. јавно осудила бомбардовање Србије, појачати активности на овом простору.

Непосредно пред долазак у Србију господин Келер је дао интервју Вечерњим Новостима у коме је скинуо вео непотребног мистицизма са масонског деловања и указао да у Србији постоји значајна масонска култура. Преносимо га у целости са неопходним тумачењима који ће вам приближити материју.

* Која је улога масона?

– Масони данас у свету треба да бране слободу, једнакост и братство и да буду промотери ових вредности. Задатак им је да размишљају, без пристрасног заузимања одређене стране, о начинима како да се поправе услови живота људи на планети. Да побољшају друштво и да учине, на крају, да свет у коме живимо буде мало мање мучан и тежак за оне који нису фаворизовани. Да увек напредујемо ка више правде.

* Како то постићи?

– Да би државе то оствариле, ако желе да напредују, потребни су им ангажовани грађани.

* Како масони томе доприносе?

– Покушавамо да будемо грађанска савест у друштвима у којима се налазимо. Наш ред, који је иницијативног карактера, што не треба изгубити из вида, има чланове који раде, размишљају и покушавају да своја размишљања поделе са светом који их окружује, преко писаних доприноса и јавним иступањем. Уверени смо да данас постоји истинска потреба да се обнови јавна дебата и развије грађанска свест сваког од нас. Заиста је потребно да људи добре воље преузму иницијативу у своје руке да би побољшали ситуацију у којој се државе тренутно налазе.

* Сличан дискурс може да се нађе у бројним социјалним и радничким покретима кроз историју. У чему се разликујете?

– Слободна масонерија није политичка формација. Ми нисмо странка. Не настојимо да заврбујемо и ставимо под једну заповест наше чланове. Ми смо удружење формирано по принципу апсолутне слободе. Пре свега смо асоцијација која брани одређене вредности, на првом месту потпуну слободу свести и савести, што је принцип проистекао из покрета хуманизма 18. века. И не обећавамо “велико вече”. Не тражимо, за разлику од идеологија, да променимо ствари насиљем и револуцијама. Комунистичка партија је у својим условима за приступање Трећој интернационали забранила да се истовремено буде комуниста и слободни зидар. Комунисти су нас изопштили, као што је нас екскомуницирала и црква.

* Верујете ли у Бога?

– Има слободних зидара који верују у Бога, има оних који не верују. Ако желимо друштво мира и правде, идеја масонерије је да га не треба стварати на бази религијског или било каквог другог догматизма. Треба оставити, нарочито питање религије, изван друштвених дебата.

keller

* Шта вашу, отворену масонску ложу, разликује од тајне масонерије?

– Регуларна или догматска масонерија, која наставља да постоји, заиста је више тајна него либерална или недогматска којој ми припадамо и какву практикује Велики оријент. Наша масонерија сматра да је посао слободних зидара да раде с циљем да поправе друштво и човека. Код нас нема тајновитости. Наши масони делују слободно, отвореног лица. Заступам масонерију која се показује. Масонске храмове у Француској можете слободно да посећујете. Отворени су за широку публику. Имамо велико и веома лепо архитектонско наслеђе. Тако можете да видите наше симболе и упознате се с нашим радом.

* Прати вас, ипак, дискреција?

– Не губимо из вида да имамо непријатеље. Јер, присталице смо апсолутне слободе савести, залажемо се за критички дух, подржавамо демократију. И, ове вредности још увек сметају одређеном конзерватизму.

* Управљају ли слободни зидари данас планетом?

– Масони не руководе светом. Не постоји масонска завера.

* Тешко је у то поверовати…

– Много масона је веома имплицирано у друштвена питања и збивања. Истина је да постоји много слободних зидара који су активни у асоцијативном животу. Има масона који су укључени у свет јавних функција, јер оне са собом носе одређену визију општих интереса. Због тога се некима чини да масони управљају светом.

* Зашто се, уопште, постаје масон?

– Треба имати жељу да стварате боље друштво, али не кроз политички угао. Треба имати вољу и намеру да се размишља у том правцу. Такође, и осећај да се помаже другоме.

* Како се постаје слободни зидар?

– Прихватањем. Један пут је да познајете неког масона који ће вам предложити да уђете у масонерију. Други је да се писмом обратите на број 16. улице Цадет у Паризу, и да нам кажете да вас то интересује.

* Није ли све, ипак, мало компликованије?

– Не! Пишите, позваћемо вас, срешћемо се и покушаћемо да разумемо разлоге због којих вас занима масонерија, зашто хоћете да нам се придружите, да ли имате осећај за колективни рад и заједничку рефлексију. Испитаћемо ваше намере, на потпуно отворен и транспарентан начин. Уколико дођемо до сазнања да вам је место међу нама, крећете на пут ка масонерији.

* Колико је новац присутан у масонском покрету?

– Своју функцију обављам потпуно волонтерски. Радим у аутомоблиској индустрији, и никада не мешам масонерију и своје професоналне активности.

То су две потпуно одвојене ствари. Не постаје се велики мајстор на основу професије, већ на основу рада, ангажовања и личног инвестирања у масонерију.

Keler-1,-foto-G-Cvo_620x0

* Где се Србија налази у свету масона?

– Добро познајем вашу земљу. Имао сам прилику да посетим више српских градова. Био сам у Београду, Сремској Митровици, Новом Саду… Од 2009. до 2012. године у Великом оријенту сам био задужен да водим источни регион, који је обухватао Србију, Македонију, Бугарску, Пољску, Русију… Посећивао сам све ове земље. У Србији сам срео масоне великог квалитета. Осећа се да у вашој земљи постоји стара, велика масонска култура, с традицијом још из 19. века. За време Титове власти није могла да се изрази као раније, али смо последњих двадесетак година, откако је основана ложа “Зора” која припада Великом оријенту Француске, сведоци ренесансе масонерије у Србији. У вашој земљи сада имамо 11 ложа, са више од 400 чланова. Мислим да је то добро и за промишљања које треба да имамо сви заједно о нашој будућности у Европи.

* Верујете у ЕУ?

– Наравно. Али, морамо да створимо Европу грађана. Мислим да слободни зидари у Србији, Француској и другим земљама могу томе да допринесу.

* У ком правцу ће се развијати Европа, и читав свет, који је захватила велика економска криза?

– Планета никада није била богатија него данас. Питање је, дакле, да видимо како сада помирити стварање толиког богатства с бољом расподелом.

* Противник сте либералног капитализма?

– Искуства су показала да алтернативне економије, какву је, на пример, нудио СССР током 20. века, не функционишу. Слободни зидари прихватају мондијализовано друштво у ком живимо, али треба да пронађемо механизме који ће омогућити његово боље функционисање. Како да огромно богатство буде од користи што већем броју људи. То је тема за разматрање. Свет је кроз различите периоде у историји увек знао да пронађе механизме расподеле. Сада морамо да их поново осмислимо. н

veliki orijentО МАСОНЕРИЈИ И ЛОЖИ ВЕЛИКОГ ОРИЈЕНТА

Масонерија или слободно зидарство једна је од најстаријих активних организација у свету, која функционише по принципу братства. С обзиром на тајновитост која прати њен рад, не може са сигурношћу да се утврде њени историјски почеци. Неки настанак масонерије ситуирају на сам крај 16. века у Шкотској, други почетком 17. века у Енглеској, где је сто година касније формирана и прва велика ложа. Сматра се да данас у свету има између три и четири милиона масона организованих у преко двеста великих ложа или, како се другачије зову, “великих оријента”.

Велики оријент Француске је основан 1773. године и најстарија је француска велика ложа. Карактеришу га принципи да од својих чланова не захтева верску припадност, да тражи поборнике секуларног принципа друштва и приврженост републиканским и социјалним вредностима. Тренутно има 52.000 чланова, међу којима 2.000 жена, организованих у 1.250 ложа, од којих 115 ван Француске, међу којима и 11 српских.

За почетак званичног присуства (тзв. „уношења светла“) ове ложе у Србији узима се фебруар 1909. године, када је, под окриљем Милована Миловановића, тадашњег министра иностраних дела, а претходно амбасадора у Француској, основана ложа под симболичним називом „Уједињење“.

Оснивању ложе претходио је појачан прилив француског капитала у Србију и давање зајмова и кредита за војску, а прве контакте са овом ложом остварио је Васа Јовановић 1900. године.

Током 2009. године, у хотелу „Москва“ обележен је век активности ове ложе у Србији, а том приликом за Вечерње Новости говорили су Патрис Бијо, секретар спољних послова Великог Оријента и Жан Ставревић оснивач и почасни члан свих великих ложа Великог оријента у Србији. Бијо је том приликом нагласио да је веома важно „учврстити континуитет српских чланова у Великом оријенту током наредних деценија“.

И ове речи су доказ да су слободни зидари Великог оријента одувек ценили српске чланове и Београд сматрали као масонски центар за цео регион. Сматра се да је само у време Краљевине Југославије овој ложи припадало 14 министара из осам влада. Јавно су се 1999. године супротставили бомбардовању Србије.

ПОМОЋ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

Делегација Великог оријента Француске, коју је предводио Данијел Келер, предала је протекле недеље амбасадору Србије у Паризу Рајку Ристићу чек на 10.000 евра на име помоћи пострадалима од поплава.

– Имамо фондацију од јавног интереса, која међу својим активностима има и хуманитарну акцију прикупљања помоћи. Желели смо да овим гестом још једном покажемо своју приврженост Србији и симболично јој помогнемо у тешкоћама кроз које пролази. Хтели смо да поделимо наше универзалне вредности хуманости и дух масонске солидарности. Помагали смо пострадалима на Хаитију, на југоистоку Француске, на Филипинима. Сада помоћ додељујемо Србији. Био бих веома срећан да се Србији није догодила ова трагедија – поручио је Келер додељујући чек.

О ДАНИЈЕЛУ КЕЛЕРУ

Данијел Келер (55) је за великог мајстора изабран прошле године на годишњем скупу француских масона у Ници. Левичарске је оријентације, али се држи по страни од партијских активности. Директор је у аутомобилској индустрији. Завршио је најпрестижнију француску Високу школу за администрацију (ЕНА). Предавао је неко време социологију, радио у министарству економије и финансија и обављао руководеће функције у “Реноу”. Масон је већ 18 година.


Извор: Вечерње Новости, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Келер интервју – Не постоји масонска завера

* Обавезна поља