peter-kenig-240Откако је БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) исказао своје јединство формирањем развојне банке, ционистичко-англосаксонски калифат покушава да их подели. БРИКС чини око 45 одсто светске популације и скоро 30 одсто БДП. Његова идеја је да лансира заједничку валуту која ће у потпуности бити независна од америчког долара и његове похлепне привреде.

У међувремену, бројне земље би да се придруже БРИКС-у, попут Аргентине, Малезије, Ирана, Венецуеле, Монголије, са којима би та организација чинилиа трећину светског БДП и половину становништва.

Из тога БРИКС црпе снагу која може да превазиђе САД и Европу заједно. Сама Кина не само да је највећа светска привреда већ и доминира азијским тржиштем од 4,2 милијарде људи, које обухвата 60 одсто светске популације тржишне тежине од 20 билиона долара, што је еквивалент америчком БДП од 25 билиона, док се куповна моћ процењује на 17 билиона. Азија бележи просечну стопу раста од осам одсто у последњих пар година, док Запад тапка у месту са својих један одсто.

Нема разлога да се БРИКС осећа угроженим пред САД ако су у стању да учврсте своје јединство политичком и економском солидарношћу, као и усклађивањем трговинске политике. Биће још боље ако одвикну своје привреде од долара.

Сер Обама, овде имаован као Западни калифат, наводно је врло способан. Са својим службама прави нови калифат, попут ISIS (Исламске државе Ирака и Сирије), затим их бомбардује уверавајући свет да су они непријатељи. Дозвољава им да обезглављују западне новинаре и тајно финансира њихове крсташке ратове на Блиском Истоку зарад енергетике и доминације – крсташке ратове из врховног калифата Беле куће.

КРАТКОВИДИ НЕОЛИБЕРАЛИ

Вашингтонски калифат има своју малу армију „мученичких нација“, које се боре и пате за њега, попут 28 чланица Европске уније, које предводе ционистичко-хришћански послушници. Они раде оно што Вашингтон налаже. Већина њих су pro forme део НАТО, још једне организације коју води Бела кућа на чијем челу је Расмусен, главна Обамина марионета у Европи.

Наравно, Калифат увек има спремне санкције за непослушне, поготову оне санкције које погађају и оне који то нису. Најновије санкције програмиране против Путина и Русије тешке су милијарде долара и заснивају се на неистинитим тврдњама и чистим лажима. Занимљиво је да су санкције Русији, које је увео врховни командант а које проводе његови европски послушници, наишле на одговор Руса, који су блокирали увоз пољопривредних долара, што фармере кошта милијарде, остављајући их са трулим воћем и поврћем. И то је једна од последица санкција.

Неолиберали су кратковиди, опседнути похлепом, брзим сатисфакцијама и сном о потпуној доминацији, између осталог, и светским ресурсима, новцем и људима. Али њихов Калифат је осуђен на пропаст зато што могу да лажу и обмањују неке људе неко време, али не могу све људе све време. Заправо, плима се мења – мрачан облак надвио се над западном ратном машином. Већина европских мезимаца, међу којима Немачка и Француска, а и они новији попут Пољске, Чешке и Мађарске већ оклевају са санкцијама. Зато што осете бол.

briks-lat-amer-s

Ционистичко-англосаксонском калифату су потребни ратови како би преживео. Његова економија заснива се на производњи оружја и уништавању. Светски мир срушио би ту економију.

Како би постигао свој циљ, Калифат користи тактику стару хиљадама година – завади па владај. Пропагандом и лажима вредним милијарде долара Обама и његови чанколисци збуњују народе широм континената, нападају им здрав разум, а онда их раздвајају секиром. Савезнике, суседе, заједничке културе, породице. Пријатеље претварају у непријатеље.

Запамтите, новац има сопствену вредност, а не папир на којме је одштампан. Зато се слободно производи „квантиативно опуштање“ (Quantitative Easing, QE), што је збуњујући еуфемизам за стварање дуга који се држи као новчана резерва у ризницама свих земаља широм света.

Исто се догађа када се финансира бесконачна ратна машинерија. Слободно штампање новца постало је разонода која оправдава ратове, масовна убиства и окупацију ресурса и народа. И то ће трајати све док остатак света то буде дозвољавао, али већ сад то је феномен који бледи. Пре 10-15 година готово 90 одсто новчаних резерви било је исказивано у доларима. Данас је та бројка спала на 60 одсто.

АКЦИЈА ПРОТИВ БРАЗИЛА

Завади па владај је тактика коју Калифат планира да примени и на БРИКС. Почевши са Бразилом, САД клеветама покушава да укаља Дилму Русеф (бразилску председницу) и оцрни бразилску привреду. Она је оптужена за корупцију и непотизам, док се за привреду прича да је у дугу у висини од 80 одсто БДП. Ипак, исти ти клеветници не говоре да је, захваљујући приватном дугу, бразилски БДП у последњој деценији повећан за 30 одсто. Такође не помињу како спољни дуг износи мање од 57 одсто БДП, док је амерички 101, а немачки 87 одсто БДП.

Укратко, Бразилу добро иде. Али мајстори медијске пропаганде успели су да снизе рејтинг Русефове до тачке кад је њен реизбор доведен у питање. И то је тачно оно што Вашингтонски калифат жели.

Замислимо привредну трку између западног калифата и БРИКС. Уз БДП од 30 одсто и половину светског становништва, дуг БРИКС је мањи од 45 одсто по становнику (прогнозе за 2014 – Бразил 56 одсто, Русија 13, Кина 22, Индија 67, Јужна Африка 46 одсто). Дуг Америке је 101 а еврозоне 92 одсто.

Јасно је да БРИКС нема разлога да се плаши Западног калифата и његових потенцијалних санкција. Ипак, ционистичко-англосаксонска империја контролише светски монетарни систем. Федералне резерве (FED), Вол Стрит, Европска централна банка и ММФ, који је продужена рука FED, као и Банка за међународна поравнања (BIS) држе западне економије као таоце. Они финансирају ратну машину САД и NATO. Западни ционистичко-англосаксонски контролори финансијског система жуде за светском доминацијом, док врховни командант и убица Обама производи наоружање и подржава банкарске картеле.

Стога је крајње време да БРИКС настави са креирањем сопствене валуте, која ће бити потпуно независна од долара и Вол Стрита. Економска исплативост тог пројекта је два до три пута већа него са америчким доларом.

sangajska inicijativa

ШОС ПРОТИВ NATO

Биће потребне привремене мере да се заустави западни булдожер. Русија, Кина и многе друге државе већ тргују у својим матичним валутама, док нафтом и гасом тргују у недоларским валутама, што је мера која ће умањити вредност долара и његову потражњу. Русија и Кина су спремне да издају заједничку валуту, којој се могу придружити и друге земље, тј. оне које су вољне да се ослободе окова насилничког западног монетарног система.

NATO, војно крило западног калифата, 3. и 4. септембра организовао је самит у Велсу. Према сопственом признању, то им је био најважнији састанак од распада СССР. Присуствовало је 60 државника, а 28 њих били су шефови чланица НАТО. Кључни разлог састанка била је демонизације Русије, кључног члана БРИКС, и то се реализовало лажима које тешко да имају конкуренцију у свету обмане. Коначан извештај је толико бесмислен да Русија и не треба да одговара на њега.

Врло је јасно: после 65 година постојања и прављења катастрофа по свету, НАТО треба нови идентитет, нови хладни рат или, још боље, директан рат са Русијом зарад „европске безбедности“. Зато Калифат у свом, надамо се, последњем нескривених потеза од Европе захтева да подигне улог – да свака земља уложи два одсто БДП у NATO и да тако дозволи војно-индустријском комплексу да довуче још оружја у NATO базе по Европи. Речју, Европу чине рањивом пред руском одбраном јер народи Европе су на првој линији фронта. Изгледа да европски лидери нису свесни те опасности.

Али има наде. Пепе Ескобар је рекао: „Главни септембарски догађај није самит NATO, већ самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС). На иницијативу Русије и Кине, Индија, Пакистан, Иран и Монголија биће позвани да буду стални чланови.“

Самит ШОС је први корак у стварању светског поретка, али не „једног светског поретка“ који заговара Ционистичко-англосаксонски калифат, већ корак у правцу новог света, далеко од зеленашког финансијског и монетарног система. Далеко од жеље Вашингтона за потпуном доминацијом, биће то нови свет суверених држава.

____________________________________________

Питер Кениг (Peter Koenig) је економиста који је некад радио за Светску банку. Радио је широм света и на пољу заштите животне средине и водних ресурса. Редовно пише за The Global Research, Глас Русије и РИА Новости.

Прецод: Андреј Цвијановић


Извор: The Vineyard of the Saker/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на БРИКС и враћање долара на праву меру

* Обавезна поља