Вероватно нико није био активнији у промоцији и финансирању истраживања вакцина за коронавирус од Била Гејтса и Фондације Бил и Мелинда Гејтс. Од спонзорисања симулације глобалне пандемије коронавируса свега пар недеља пре него што је саопштено да је дошло до заразе у Вухану, до финансирања бројних корпоративних подухвата за развој нове вакцине за нови вирус, Гејтс је увек био ту. Шта то заправо значи?

Морамо признати да је Бил Гејтс у најмању руку надарен пророчким способностима. Годинама је тврдио да ће доћи до глобалне смртоносне пандемије и да нисмо спремни за њу. Дана 18. марта 2015. године, Гејтс је при ТЕД-у (престижна америчка медијска организација за тематске јавне наступе који се емитују преко интернета, прим. прев.), у Ванкуверу, одржао говор о епидемијама. Тог дана је на свом блогу написао: „Управо сам одржао кратак говор о теми о којој у последње време доста учим – о епидемијама. Епидемија еболе у Западној Африци је трагедија – док пишем ово, преко 10.000 људи је умрло“. Гејтс је потом додао: „Колико год да је ова епидемија тешка, она следећа могла би да буде још много гора. Свет једноставно није спреман да изађе на крај са болешћу – на пример, неким високо заразним грипом – коју би добио велики број људи веома брзо. Од свега што би могло да доведе до страдања најмање 10 милиона људи, убедљиво најизвеснија је епидемија“.

Те исте 2015, Бил Гејтс је написао чланак за New England Journal of Medicineпод насловом „Следећа епидемија: лекције еболе“. У њему је говорио о специјалној класи лекова који „подразумевају давање пацијентима низа посебних РНК конструката који би им омогућили производњу специфичних протеина (укључујући и антитела)“. Иако је ово веома нова област, она је обећавајућа јер постоји могућност да би безбедна терапија могла да буде развијена и уведена у масовну производњу прилично брзо. Напредна истраживања и прогрес компанија попут Модерне и Кјурвака би на крају могли овај приступ да претворе у кључ за заустављање епидемија. Модерна и Кјурвак добијају финансијска средства Гејтс фондације и налазе се на челу трке за развој вакцине против COVID-19, базиране на мРНК.

ОД „CEPI” ДО „ДОГАЂАЈА 201”

Глобална пандемија вируса је нешто за шта су се Гејтс и његова добро опскрбљена фондација годинама припремали. Године 2017, током Светског економског форума у Давосу, Гејтс је иницирао нешто што се зове CEPI – Коалицију за иновације епидемијске припремљености (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) – и то заједно са владама Норвешке, Индије, Јапана и Немачке, са све Велкам трастом из Уједињеног Краљевства (Wellcome Trust – фармацеутска истраживачка фондација коју је 1936. основао сер Хенри Велкам, прим. прев.). Прокламовани циљ овог тела је „убрзање развоја вакцина које ће нам требати како бисмо обуздали будуће епидемије“. Тада је истакао и да је „једна обећавајућа област истраживања развоја вакцина то што се користе продори геномике (наука која изучава структуру и организацију генома, тј. скупова гена које садржи једна хаплоидна ћелија, прим. прев.) како би се мапирали ДНК и РНК патогена и тако направиле вакцине“. Вратићемо се на то.

До 2019. године, Бил Гејтс и Фондација су пуном паром правили пандемијске сценарије. Направљен је и Нетфликс видео са језивим визуелним сценариом. Тај видео, иначе део серијала „Иксплејнд“ (енгл „Explained“), приказује тзв. „влажну пијацу“ („wet market“ – термин који означава пијаце живих или свеже убијених животиња најразличитијих врста, прим. прев.) у Кини, на којој се гомилају мртве и живе животиње, одакле настаје високо смртоносни вирус који се глобално шири. Гејтс, у улози експерта у овом видео материјалу, упозорава: „Ако можете да замислите било шта што би могло да се појави и убије милионе људи, пандемија је наш највећи ризик“. Рекао је да уколико се ништа не учини за постизање боље припремљености против пандемија, доћи ће тренутак у којем ће се свет осврнути и зажалити што није више инвестирао у потенцијалне вакцине. Било је то недељама пре него што је свет чуо за шишмише и пијацу морских плодова у кинеском Вухану.

Октобра 2019. године, Гејтс фондација се удружила са Светским економским форумом и Центром за безбедност здравља Џон Хопкинс како би симулирали оно што су назвали „фиктивним“ сценариoм, у чему су учествовале неке од водећих светских фигура из области јавног здравља. То је названо „Догађај 201“. Како се описује на њиховом вебсајту, Догађај 201 је симулирао „избијање заразе новог зоонотичног (који се преноси са животиње на човека, прим. прев.) коронавируса, пренетог са шишмиша на свиње, па на људе, након чега постаје ефикасно преносив са човека на човека, изазивајући озбиљну пандемију. Патоген и болест коју изазива су углавном моделирани по узору на САРС, али су заразнији јер део инфицираних људи може имати благе симптоме(због чега постоји опасност да несвесно шири заразу; прим. прев.).

Бил гејтс на предавању о вирусима у Ванкуверу

По сценарију Догађаја 201, болест је потекла са фарме свиња у Бразилу, ширећи се кроз регионе са ниским приходима, експлодирајући на крају у епидемију. Болест је ваздушним саобраћајем пренета у Португал, САД, Кину и другде, до тачке у којој више није могуће контролисати је. Сценарио полази од тога да у првој години не постоји вакцина. „Како је читава људска популација подложна зарази, током првих месеци пандемије, кумулативни број случајева расте експоненцијално, дуплирајући се сваке недеље“. Сценарио се потом завршава након 18 месеци, током којих је фиктивни коронавирус усмртио 65 милиона људи. „Пандемија успорава услед опадајућег броја подложних људи. Пандемија ће се наставити у одређеној мери док се не пронађе ефективна вакцина, или 80-90 одсто светске популације не буде изложено патогену“.

Колико год пророчки био фиктивни октобарски сценарио Догађаја 201 Гејтса и Џона Хопкинса, листа панелиста који су били позвани да учествују у замишљеном глобалном одговору је подједнако интересантна. Међу изабраним „играчима“ – како су их назвали – био је Џорџ Фу Гао. Професор Гао је директор кинеског Центра за контролу болести и превенцију од 2017. године. Његова специјализација укључује истраживање „трансмисије вируса између различитих врста (смена домаћина)… Такође га интересује екологија вируса, нарочито однос вируса инфлуенце и миграторних птица или пијаца живине, те екологија вируса који потичу од шишмиша и молекуларна биологија“. Екологија вируса који потичу од шишмиша…

РАДИКАЛНО НОВА ВАКЦИНАЦИЈА

Професору Гау се, између осталих, на панелу придружила и бивша заменца директора CIA из времена Обамине администрације, Аврил Хејнс. Такође је службовала и као помоћник председника Обаме и као главни заменик саветника за националну безбедност. Још један од играча на Гејтсовом догађају био је контра-адмирал Стивен Си Ред, директор Канцеларије за припремљеност и реаговање јавног здравства при Центру за контролу и превенцију болести (CDC – Center for Disease Control and Prevention). Исти тај CDC је у сржи великог скандала изазваног непоседовањем адекватних функционалних тестова за детекцију случајева COVID-19 у САД. Њихова припремљеност је све само не похвална.

На челу групе био је Адријан Томас, потпредседник скандалима испогађане компаније Џонсон и Џонсон – гигантске медицинско-фармацеутске корпорације. Томас је одговорно лице за припремљеност на пандемије при Џ. и Џ, укључујући развој вакцина за еболу, денга грозницу, сиду, итд. Био је ту и Мартин Кначел, директор одсека за менаџмент криза, ванредних случајева и пословног континуитета при авио-компанији Луфтханза. Луфтханза је била једна од водећих авио-компанија које су драстично смањиле летове током пандемије COVID -19.

Новац Гејтс фондације гура развој вакцина на свим фронтовима. Компанија Inovio Pharmaceuticals из Пенсилваније добила је девет милиона долара од Гејтсовог CEPI-ја, како би развила вакцину INO-4800, која ће бити тестирана на људима током априла, што је сумњиво кратак рок. Поред тога, Гејтс фондација је овој компанији управо дала додатних пет милиона долара за развој пратећег паметног уређаја за поткожно допремање нове вакцине. Поврх свега тога, новац Гејтс фондације путем CEPI-ја финансира развој радикално новог метода вакцинације, познатог као месинџер РНК или мРНК (messengerRNA/mRNA).

Они финансирају биотехнолошку компанију из Кембриџа у Масачусетсу – Moderna Inc. – поводом развоја вакцине против новог вуханског коронавируса, сада познатог под називом SARS-CoV-2. Други партнер Модерне је амерички Национални институт за алергије и заразне болести (NIAID), иначе део система националних института здравља (NIH). Директор NIAID-а је доктор Ентони Фаучи – главна особа Трампове администрације за реаговање на кризу изазвану вирусом. Оно што је приметно поводом Фаучи-Гејтс-Модерна вакцине за коронавирус – mRNA-1273 – јесте то што се појавила за свега пар недеља, а не година, па је 24. фебруара стигла директно у Фаучијев NIH ради тестирања на људским заморчићима, а не лабораторијским пацовима као што је уобичајено. Главни медицински саветник Модерне, Тол Зекс, изјавио је: „Не верујем да је успешно коришћење овога на животињском моделу прави начин да се изведе клиничко испитивање“.

Чланови Коалиције за иновације епидемијске припремљености (CEPI) на челу са Билом Гејтсом (у средини) током Светског економског форума у Давосу 2017. године (Фото: dsw.org)

Још једно упечатљиво признање Модерне налази се на њеном вебсајту, у рубрици о правној одговорности: „Обратити нарочиту пажњу на следеће – ови ризици, неизвесности и други фактори укључују… чињеницу да никада пре није постојао комерцијални производ који примењује мРНК технологију одобрен за употребу“. Другим речима, ради се о производу који је потпуно непроверен по питању здравља и безбедности људских бића.

Још једна биотехнолошка компанија која ради са непровереном технологијом мРНК у циљу развоја вакцине за COVID -19 је немачка компанија Кјурвак (CureVac). Кјурвак од 2015. добија новац Гејтс фондације како би развила сопствену мРНК технологију. Током јануара, Гејтсов CEPI је доделио преко осам милиона долара за развој мРНК вакцине против новог коронавируса.

Додајмо томе чињеницу да Гејтс фондација и са њом повезани ентитети попут CEPI-ja представљају највеће финансијере јавно-приватног субјекта познатог као Светска здравствена организација, као и то да је њен тренутни директор – Тедрос Адханом – иначе први директор СЗО који није медицински доктор, годинама радио на истраживању сиде са Гејтс фондацијом у време када је Тедрос био министар у Етиопији, па ће нам бити јасно да практично не постоји ниједна област тренутне пандемије коронавируса у којој се трагови свеприсутног Гејтса не могу наћи. Да ли је то за добробит човечанства или разлог за забринутост, време ће показати.

Насловна фотографија – снимак екрана, Извор: ted.com


Извор: New Eastern Outlook/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Бил Гејтс и пандемија коронавируса

* Обавезна поља