Генерал-лајтнант и доктор историјских наука Леонид Решетњиков био је начелник престижног информативно-аналитичког одсека Спољне обавештајне службе Русије (СВР), a затим директор „Руског института за стратешка истраживања” (РИСИ), који је основао председник Путин. Пензиoнисао се 2017. и од тада је „само” председник Непрофитне добротворне фондације „Наслеђе”, шеф Одељења за историју Московског државног института за културу, члан Научног савета при Министарству спољних послова Руске Федерације.

Енергични научник је репортера Новости на разговор примио у вечерњим часовима, после дугог радног дана испуњеног посетама споменицима и некадашњим пребивалиштима „Белих Руса” у Србији. Захвалио је на пажњи коју посвећујемо једном пензионеру, на шта смо узвратили изреком да обавештајци и новинари никада не иду у пензију. Проницљиво нас је погледао и слатко се насмејао. Његово чело се набрало када смо захвалили за драгоцен разговор у време опсадног стања и упитао је: „Опсада? Мислите ли на Србију или на Русију?”

Цео свет је у некој врсти опсаде. Државе се изолују у страху од вируса, ЕУ дрхти од миграната, на Западу букти антируска и антикинеска хистерија… Да ли је то почео нови светски рат, а да нас нико није обавестио?

– Има смисла упитати се да ли је трећи светски рат почео а ми само чекамо да то неко званично саопшти. Цео свет је у великој кризи, а у највећој је хришћански свет у Европи. Један од најснажнијих фактора те кризе јесте одрицање Европе од сопствене традиције. Европско хришћанство се налази у страшном повлачењу, правом бекству! Европа је практично престала да буде хришћанска. А суштина свега што се сада дешава јесте борба хришћанства против антихришћанства. То, наравно, има утицаја и на Србију и на Русију и на друге православне земље, које су последња одбрана традиционалне Европе.

Који су појавни облици налета антихришћанства?

– Да антихришћанство снажно напада види се и по темама које се у свету потенцирају као најважније: приче о глобалном загревању, вирусима, дигитализацији, ЛГБТ… Утисак је да те теме неко вештачки намеће, да тера људе да се баве њима, иако нису приоритетне.

Желите да кажете да неко има глобалну моћ манипулације и прављења димне завесе око стварних претњи човечанству?

– Управо тако, створена је магла од вештачки креираних проблема којима треба да се бавимо да бисмо се удаљили од генералне линије нашег развитка. Ту пре свега мислим на православне хришћанске државе. Циљ антихришћанских снага јесте да се бавимо димном завесом, а не циљевима које се крију иза ње.

Често говорите о том „антихристу” нашег доба, који изгледа као борд пословних људи који доносе одлуке о судбини човечанства. Ко су ти људи? Зашто им нарочито сметају Русија и Србија?

– Због идеја! Запад је изгубио своје идеје водиље и традиционални хришћански идентитет, а Срби и Руси их још увек имају! То смета људима које су носиоци антихришћанства, чија је идеја да управљају светом од милијарду људи. По њима, на земљи је превише становника, па им је тешко да управљају светом. Желе да смање човечанство да би њиме било лакше управљати. Треба бити свестан да се сада не решава само судбина Србије или Русије, већ судбина целог хришћанског света. Ко је конкретни орган управљања тих сила које се често називају и дубока држава, дубока елита или тајна влада, тешко је рећи. Они не долазе из једне државе. Греши се у тврдњама да је та организација из Сједињених Држава. Ствари стоје другачије, САД су биле само инструмент који су антихришћани користили, али их више не задовољава. Они сада траже ново оруђе за владање светом.

На основу чега закључујете да је то тајно друштво кренуло у глобални напад?

– Одакле желите да почнемо? Они су уклонили Доналда Трампа који их није задовољавао јер је стајао на позицијама традиционализма. Ми Руси можемо да не волимо Трампа, али он јесте био традиционалиста који је желео да сачува стару Америку. Зато дубока држава није желела Трампа и он је склоњен. Истим људима није био симпатичан ни Бењамин Нетанијаху, један од најјачих израелских лидера икада. Али он је као традиционалиста морао да буде уклоњен. Приметили сте страховите нападе на Путина? А зашто они не воле Путина? Зато што је традиционалиста! Напади су се појачали када је он рекао: „Наша идеологија је конзервативизам, руски конзервативизам”. А руски конзервативизам је вера, породица, отаџбина, традиција. То је наша идеологија, ни комунистичка, ни либерална.

Леонид Решетњиков током пријема Ордена цара Константина, највишег одликовања СПЦ, којим га је одликовао блаженопочивши патријарх Иринеј – Фото: Танјуг/СПЦ

Срби у шали кажу да је Русима лако јер имају Србе на својој страни. Када склонимо шалу у страну, положај Србије није баш завидан. Она једина није окренула леђа Русији, иако је острвце у мору НАТО држава које је окружују.

– Србија се налази у најтежој ситуацији, јер је, поред Русије, једина од свих православних држава која покушава да сачува своју традиционалну позицију и идентитет. Сви остали су издали и предали се. Подигли су руке. Остали су само Русија и Србија. Ми у Русији одлично разумемо вашу позицију, да трпите притисак са свих страна. Могу само да замислим положај вашег председника који трпи непрестане притиске Европске уније, НАТО, Немачке, Америке… И упркос свим притисцима Србија се још увек држи. А можете издржати до краја само уз помоћ Русије. Ако се наши односи наруше, Србија ће се претворити у другу Бугарску.

Ако нисмо окренули леђа Русији 1.000 година зашто бисмо сада? Срби су једини народ који воли Русе без икаквог користољубља…

– Знате, много је важније да Срби воле Бога, Христа! Сетите се да је Кнез Лазар погинуо због љубави према Христу и да то држи Србију! Сви подвизи и све херојске странице историје српског народа повезани су с вером православном. Када су Срби одступали од своје вере тада су губили позиције. Изгубили сте многе важне позиције за време социјалистичке Југославије. Добро сте рекли да, ако сте издржали 1.000 година, можете и сада, али без Русије победа над антихришћанским силама није могућа. Не зато што смо ми много добри, јер ми уопште нисмо тако добри. Али Бог нам је дао огромну земљу и огромне залихе јер имамо мисију – да сачувамо веру православну!

Титов режим је све радио да Срби изгубе идентитет и традицију. Запад и НАТО су деведестих подржавали разбијање Југославије и Србије оптужујући српски народ као злочиначки и дословно следећи упутства Коминтерне. Како то објашњавате?

– Када говоримо о глобализму, заборављамо или не разумемо да комунистичка идеологија јесте глобализам. Комунистички и западни либерални глобализам су изданци истог корена и оба желе исто, уништење националних држава јер су оне религиозно оријентисане, самосталне, независне и темеље се на сопственом историјском искуству. Сви глобалисти раде исту ствар, само једне можемо назвати леви, а друге либерални. Прва увезена „обојена” револуција на свету била је фебруарска 1917. у Русији коју су направили либерални глобалисти. Онда су на Западу схватили да споља не могу да држе под контролом толику земљу, па су ствар преузели леви глобалисти, бољшевици. Коминтерна и Стаљин су утврдили да су у Југославији државотворни народ само Срби и радили су на томе да га максимално ослабе, исто као Русе у Совјетском Савезу.

Чему је „послужио” и Други светски рат?

– Знате ли како изгледа права историја Другог светског рата? Американци и делимично Енглези су тридесетих индустријализовали и Немачку и СССР, а затим су их гурнули у сукоб. Совјетски Савез је био ратни победник са реално 30-40 милиона жртава, који је гурнут иза Гвоздене завесе, а Европа је била „на нули”. Америка је постала домаћин света, инструмент за владање дубоке елите која је изазвала Други светски рат. Али, она их више не задовољава.

Кога глобалисти желе да узму под своје? Кину? Русију?

– Са Кином не иде лако, а са Русијом им није успело за време Јељцина. Можда је та нова сила конгломерат који се недавно појавио: Енглеска, Аустралија и Америка. То треба веома, веома пажљиво пратити. Можда ће тај савез наследити НАТО. Морам још једном да нагласим да САД више не задовољавају потребе антихришћанског савеза. Америка данас личи на СССР три-четири године уочи катастрофе. Пентагон је све неефикаснији, чак и повлачење из Авганистана подсећа на совјетски дебакл на истом простору. А „толико моћна” ЦИА је постала предузеће за извођење државних удара које наручују банкари и транснационалне корпорације.

Русија се налази у некој врсти обруча…

– Да, узели су Украјину, Пољску, Чешку, прибалтичке државе, Румунију, Бугарску. Ми имамо добре односе са Кином, али она по менталитету не припада хришћанском свету и не можемо да знамо како ће се понашати. Није јасно у ком правцу свет иде, јасно је само да су антихришћанске силе кренуле у одлучујући напад. Ипак, сигуран сам да ће победа бити наша.

Леонид Решетњиков - Фото: Снимак екрана
Леонид Решетњиков – Фото: Снимак екрана/YouTube

Русија је недавно спречила агресивни покушај Америке да наметне Шмита за високог представника у БиХ. Зашто су Руси заинтересовани за Србе који су невелик народ?

– То се све уклапа у оквир борбе против антихришћанства. Ми нисмо реаговали када је у Југославији била криза и када се водио рат против Србије јер још нисмо били ефикасни, нисмо сабрали снагу. Сада је идеологија историјске Русије учинила да танка младица дрвета постне моћно стабло. У Русији осећамо да полако сакупљамо снагу, јер Русија није комунистичка, ни либерално-демократска, већ наша, традиционална, руска!

Као представници глобалистичких сила у јавности се појављују Сорош, Жак Атали, Бжежински, али они нису прави руководиоци већ само спикери, каже генерал Решетњиков:

– Таква је некада била пракса код масона, један или двојица су јавно наступали да би обманули јавност која их је сматрала руководиоцима, а реално су управљали они у сенци, којима се имена нису знала. Таква је и организација лидера елитних банака и транснационалних компанија коју називамо антихришћанским силама. Она је осмислила акцију одлучујућег напада на традиционалне културе, вредности, цивилизације које дефинишемо као хришћански свет. Да су се антихришћани умешали и у цркву видимо по томе што су неки јерарси почели да говоре њиховим језиком.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков – Рат хришћанства и антихришћанства је почео

* Обавезна поља