Након сусрета у Дубровнику на регионалном форуму, где су попричали као прави пријатељи, Тачи и Вучић су продужили за Брисел, где су проћаскали са Федериком Могерини. Онако, необавезно, уз кафицу. Што би народ рекао – у тројку. Лако су се договорили. О Косову, срцу Србије.

Сада треба да то необавезно претворе у обавезно. Како кажу, дијалог ће се убрзати и биће подигнут на председнички ниво, уз истовремену и непрекидну сарадњу техничких тимова, шта год то значило.

А како ће се то завршити, говоре нам четри детаља:

  • Тачијева изјава да је дијалог Београда и Приштине при крају и да ће се завршити историјским споразумом двеју страна (1)
  • Вучићево ћутање
  • Изјава Едите Тахири да ће у другом делу године бити дефинисан оквир за међусобно признање (2)
  • Интервју Ане Брнабић глобалистичком гласилу Блумберг у коме је рекла: Постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.(3)

 Дакле, након Брисела Вучић ћути, али Тачи говори прилично јасно. Будући да парадржава Косово прихватљивим сматра само једно решење, оно које ће је промовисати у праву државу и дати јој место у УН, јасно је шта Тачи сматра “историјским споразумом”. 

У исто време, Ана Брнабић шаље поруку да ће Београду бити довољно да Шиптари одобре Србима на северу КиМ “неки степен аутономије”. Дакле, “неки”, није важно који. Дај, шта даш. Само да се може спровести медијска кампања и да њихове спинери имају бар неку основу. Ана, даље, не говори да Србија никада неће признати Косово, она каже да ће се о томе одлучити на крају. Баш како предвиђа Ахтисаријев план који је од Коштунице, уз помоћ Русије, одбачен у УН, али чије су спровођење Дачић и Вучић прихватили кроз Бриселски спораузум.

И на крају изјава Едите Тахири, досадашњег шефа шиптарског тима за преговоре, која даје временску димензију овом процесу. Оквир ће бити усаглашен до краја ове године! 

Зашто верујем шиптарским и Аниним изјавама, а не Вучићевом ћутању? Зато што, из професионалних разлога, пажљиво пратим изјаве актера тзв “Бриселског процеса” од почетка те манипулативне представе. И за сво то време изјаве шиптарских представника о томе на шта се обавезала Србија увек су биле истинитије од оног што су нам саопштавали наши представници. Дачић, као преговарач у првом делу, истину о оном што је договарао није рекао ни један једини пут. Лагао је како зине. 

Вучић, опет,  истину је рекао само једном. Када је пре две године казао: “О Косову немам добрих вести”. 

А то важи и данас…

СРБИ НА КРАЈУ „КОСОВСКИХ ИЗБОРА“

 После поновног пребројавања гласачких кутија на чак 280 изборних места, пристизања гласова дијаспоре који као да су долазили пешке, 66 жалби Изборној комисија за жалбе и представке које су поднели политички субјекти и кандидати, као и осам жалби Врховном суду Косова, тзв. “Косовски избори” су најзад завршени, а коначни резултати објављени.

Будући да смо, на овом порталу, били добри прогнозери па смо и редослед странака и број освојених посланичких мандата већ објавили са апсолутном тачношћу(4) пре више од две недеље, само ћемо кратко проћи кроз цифре које је тзв. “ЦИК Косова” објавио као коначне, па се позабавити резултатима Српске листе.

Победник, коалиција Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Нисма, са 245.627 гласова, односно 33.74 одсто, освојила је 39 места, Куртијевом “Самоопредељењу” са 200.135, односно 27.49 одсто гласова, припало је 32 мандата, а трећепласираној коалицији Демократског савеза Косова и Алијансе за ново Косово са 185.884 гласова – односно 25.53 одсто, 29 мандата.

Иако је по броју бирача заузела четврто место, са 44.499 гласова, то јест, 6.11 одсто, Српској листи, због изборних правила која припадницима српске заједнице дају 10 места, припало је само 9 посланичких места, док је једно место освојила Самостална либерална странка, која овога пута није била део Српске листе, као што је била на изборима 2014.

Иако су у изборној ноћи представници Српске у Митровици одржали неукусну прославу некакве своје победе, очигледно је да су незадовољни изборним резултатом, већ дан касније почели да пишу жалбе тзв. “ЦИК-у Косова”, а сам носилац листе Славко Симић умало није остао без мандата, будући да је његов мандат првотно додељен Бранимиру Стојановићу, са којим се баш и не мирише много.

Отуда је, након објаве коначних резултата, Стојановић изјавио:  “Успели смо да делимично истерамо правду. Због целе исконструисане ситуације везано за условне гласове који су одбијени у центру за пребројавање у Косову Пољу, српски народ ће имати негативну перцепцију у односу на овај изборни процес”.(5) Но, без обзира што прича о некаквој “неправди” и одбијеним гласовима, мора се узети у обзир да се ту ради о гласовима људи који имају косовска документа али не живе на Косову већ у Србији и које је Вучић аутобусима организовао да дођу на гласање и заокруже Српску, па колико год да су му одбили уствари је на добитку. Иначе, сигурно је да би распоред мандата био знатно неповољнији по Српску, јер ти Вучић-Вулинови Срби нису баш омиљени у народу који је остао да живи на Космету.

Све у свему листу Српска ће у тзв. “Парламенту Косова”, поред Симића, представљати и: Саша Милосављевић, Јасмина Живковић, Јелена Бонтић, Зоран Мојсиловић, Миљана Николић, Верица Ћеранић, Срђан Митровић и Игор Симић, а Самосталну либерална странку, њен председник Слободан Петровић, осим ако му не буде понуђено место у “Влади”.

И то Вам је то о Србима након косовских избора. Њихову политичку подељеност најбоље показује податак да су на изборе изашли у шест колона, а позиције након избора чињеница да ће навијати да Харадинај направи “Владу”, јер познато је да Курти не жели Србе у својој коалицији. А ако нису у власти нема онога због чега су и ушли у “политику”… 

_______________________________________

Одреднице:

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/kosovo-i-metohija/taci-uskoro-zakljucivanje-dijaloga-istorijskim-sporazumom/
  2. www.balkanuzivo.net/pristina-salje-poslednji-i-najstrasniji-zahtev-srbiji-sve-zavisi-od-beograda-sta-se-ovo-sprema-u-septembru/
  3. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-ana-i-najveca-zaba/
  4. http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/96671/
  5. www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:674748-Симић-и-званично-будући-посланик-у-косовској-скупштини

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Две мале приче о Косову

* Обавезна поља