ИЗБОР ХАРЕДИНАЈА

Ни понедељак нису чекали, изабрали су га у суботу. Толико им се журило. Посланици Вучић-Вулинове Српске листе право из Београда где су тобож ишли на “консултације” отишли су право у тзв. “Парламент Косова” да подигну руке. За Харадинаја. Изабран је са 62 гласа “за”, једним више од неопходног минимума (61). Од тога девет српских. Са Српске листе. Слободан Петровић, посланик Самосталне Либералне Странке, није за њега гласао. Харадинај је изабран, како и приличи пара – држави, без икакве расправе, након обраћања које је имао као мандатар.

Из протеста што се на гласање прешло без расправе, “посланици” Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе и покрета Самоопредељење напустили су седницу. Српској листи то није сметало. Баш принципијелно. Срби су, како смо већ овде најавили, добили три министарска места у Харадинајевој “влади”. Ако неко мисли да је то некакав значајан политички уступак, онда вероватно не зна да министарстава у тој влади има чак 21, а заменика премијера чак 5.(1)

И ресоре које су добили Срби већ смо објавили, па остаје само да се позабавимо именима. Но ни ту нема битних новости, све позната лица и до сада виђана у шиптарским пара-институцијама. Ту је неизбежни Далибор Јефтић који ће бити министар за повратак и заједнице, као и заменик косовског премијера. Дкле, исто као и до сада. И Иван Теодосијевић, задржаће исти ресор, министарство локалне самоуправе. И трећег министра који ће водити ресор пољопривреде већ добро познајемо. То је Ненад Рикало, правник, већ годинама члан косовског РИК-а.(2) Претпостављам да се у пољопривреду баш разуме.

Срби ће добити и шест места заменика министра, што је уз нижа места, јавну управу и остале принадлежности таман довољно да се збрину чланови фамилија Српске листе, а то је и поштено, јер су их они углавном и гласали. Остало је одрадио систем, УНМИК и Рашка.

Председник Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић није био изненађен оваквим развојем догађаја и рекао је да је очекивано да Српска листа подржи коалицију око Демократске партије Косова. Навео је да је Српска листа направила неколико грешака. Поводом ове Ивановићеве изјаве Српска листа је саопштила да је свој програм одбране српских интереса изнела на последњим изборима на КиМ.

Јесте га у кампањи изнела, али га је очигледно заборавила, или редуковала. Док је трајала кампања Вучић је грмео на Харадинаја, претио Французима шо нам га нису испоручили и драмио на конференцијама за штампу. А Српска листа је још јаче грмела како је Вучић подржава, што је потврђивао и српски режим. Да ли су бирачи могли претпоставити да ће ти исти људи бити толико бесчасни да сада гласају за Харадинаја? Нису и зато су обманути!

Обећавала је Српска листа и условљавање уласка у “косовску владу” одрицањем Шиптара од формирања “Војске Косова”, али сада по том питању имају амнезију. Сада им је довољно и обећање да ће бити формирана ЗСО и бити заштићена црквена имовина на Косову. Дакле, оно што већ пише у Бриселском споразуму.

И обећање Рамуша Харадинаја како је време “за ново Косово”(3). Мада, нисам баш сигуран да разумеју шта то значи када га изговори Харадинај.

ПОРУКЕ ИЗБОРА ХАРЕДИНАЈА

Упадљиво ћутање Ивице Дачића о проглашењу Харадинаја гласовима Српске листе Вучић је покушао да надомести оглашавањем Марка Ружића, који је све нестрпљивији да у СПС-у постане калиф уместо калифа. Он нам је најпре поручио како је важно да се не робује емоцијама, митовима и популизму када је у питању Косово и Метохија, а онда бубнуо као отворен прозор:

„Међутим, довољно је за почетак уважити чињеницу да без политичких представника Срба и уважавања њихових али и државних интереса формирање те и такве владе никада неће бити могуће“(4), показавши тако да не познаје ни елементарне прилике на Космету.

Да је барем половину времена које проводи пиљећи у свој скупи сат, у свакој прилици и неприлици, посветио косовској пост-изборној кризи знао би да је формирање владе без 10 српских представника итекако могуће и да су само међусобне размирице Исе Мустафе и Аљбера Куртија спречиле такву опцију, што је лукави Беџет Пацоли навео као основни разлог раскида пред-изборне коалиције са Мустафом („Посредовали смо да се то догоди, али узалуд“)(5).

Но, хајде да послушамо Ружића, првог напредњака у СПС-у и хладне главе проанализирамо шта све произилази из читаве косовске пост-изборне кризе и избора Харадинаја српским гласовима.

Прво, и најважније – београдски режим и Вучић-Вулинова Српска листа отворено су подржали довођење на власт шиптарске “ратне коалиције”, коју сачињавају странке чији су лидери тројица комаданата терористиче ОВК – Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај. 

Дакле, не ради се само о Харадинају! У тим странкама је на стотине бораца који су не само ратовали против Србије, већ су над српским живљем чинили злочине пре интервенције српских снага, али и после тога, након доласка војне и цивилне мисије ОУН на Косово. Многи од њих сада ће постати део структура власти. Да ли ико нормалан може мислити да ће они, сада, када су на власти, променити своје мишљење о Србима и своје ратне циљеве?

Друго, изјаве Марка Ђурића о томе како подршка издајничкој Српској листи значи подршку Србије избору српског народа на Косову је јефтина демагагогија. Српску листу направили су Вучић и Вулин и она је српском народу на Космету наметнута лажним обећањима, претњама и директним уценама на терену. Такође, Српска листа је у предизборној кампањи обманула бираче у чему јој је отворено помагао званични Београд  исценираном буком на Харадинаја.

Истина, Српска листа могла би, на краћи рок, бити оруђе Београда у борби за очување Космета у Србији, када би Вучићевом режиму то био стварни циљ. Али, пошто је ситуација другачија Српска листа ће, заправо, служити за лакшу имплементацију Бриселских споразума, који су уствари прерађени Ахтисаријев план о тзв “надгледаној независности”. То видимо и из изјава првог Тачијевог и Харадинајевог пика међу косовским Србима, Далибора Јефтића, новог заменика косовског премијера. Он каже да се Срби у новој Влади “неће понашати уцењивачки”, већ „сасвим коректно“(6), како би сви заједно решили све проблеме.

Ни он, ни остали представници Српске листе нигде као циљ свог политичког деловања више не помињу опстанак Космета у Србији, а помињали су. То више не чини ни званични Београд!!! 

Зато сви наши Ђурићи, Вулини, Ружићи, Јефтићи, Ракићи и остали морају знати да умемо да видимо и ослушнемо за толико. Да су нам јасне поруке Харадинајевог избора …

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388529/Izabrana-kosovska-vlada-Haradinaj-premijer
  2. Исто
  3. Исто
  4. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/ruzic-interes-je-srba-da-budu-maksimalno-ukljuceni-u-rad-kosovskih-institucija/
  5. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2858063/pacoli-raskinuo-savez-sa-mustafom.html
  6. 91.222.7.144/hronika/novi-ministar-za-zajednice-i-povratak-u-vladi-kosova-dalibor-jevtic-srbi-u-novoj-vladi-se-nece-ponasati-ucenjivacki-vec-sasvim-korektno.html

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Харединај – избор и поруке избора

* Обавезна поља