Излагање на седници Народне скупштине о КиМ 3. фебруара 2023.

Господине Председниче Скупштине, Председниче Републике Србије, уважени Народни посланици!

Овај сазив Парламента почео је свој рад пре шест месеци тако што је на својој првој посебној седници расправљао о Косову и Метохији. Данас, а након шест месеци поново расправљамо о Косову и Метохији. Неупућени посматрачи би стекли погрешан утисак да смо озбиљни и одговорни с обзиром да је ово најважније и најболније државно питање поново на дневном реду овог скупштинског сазива.

Нажалост, судећи по досадашњем току седнице Скупштине, бојим се да се нећемо прославити и да ћемо направити само још једну репризу јалових расправа које смо имали пре шест месеци, без искреног покушаја да дођемо до заједничког решења како ћемо и којим путем даље у времену пред нама када је будућност и судбина наше јужне покрајине у питању.

Грађани Србије, а нарочито преостали Срби на Косову и Метохији очекују од нас одговоре на многобројна питања у овом тешком времену, а нарочито одговоре на питања, хоће ли моћи да опстану на својим вековним огњиштима, ко ће их и како заштитити од албанског терора, а посебно хоће ли им овај Парламент гарантовати Уставно право да ће живети на Косову и Метохији као неотуђивом делу Републике Србије?

Ово последње питање нарочито се намеће након информације да је пред Србијом тзв. француско-немачки предлог као нови преговарачки оквир за постизање нормализације односа између Србије и Косова, како кажу његови предлагачи, а што нам је на неки начин потврдио и сам председник, Александар Вучић.

Нажалост, о садржини тог предлога знамо само оно што нам је површно рекао председник Републике Србије, као и оно што смо претходних дана могли да прочитамо и видимо у неким нашим и страним медијима. Али и то мало је довољно да оправдано страхујемо да је пред Србијом изузетно лош предлог са елементима ултиматума.

Влада и Канцеларија за Косово и Метохију доставили су нам Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини за период од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023. године. То је заиста један од најтежих периода кроз који српски народ пролази од 1999. године до данас. Можда ће неком звучати чудно, али ја морам да кажем да могу да станем у одбрану сваког слова оног дела Извештаја који описује насилничко понашање фашистичког режима Аљбина Куртија у последњих годину дана, као и очигледно одсуство реакције од стране тзв. међународне заједнице, нарочито њихових представника на Косову и Метохији.

Покушаји убиства, премлаћивање и застрашивање Срба, нарочито деце, неселективна хапшења под измишљеним оптужбама , потпуна окупација Севера Косова и Метохије од стране специјалних полицијских снага тзв. Косова, изградња војно-полицијских база на отетом приватном земљишту само су нека од злодела која Аљбин Курти систематски спроводи са јасним циљем протеривања Срба са Косова и Метохије. Ово је само део насилног деловања Приштине који је, као што рекох, доста верно описан у извештају.

Александар Вучић на седници Скупштине о КиМ, 03.02.2023. године – Фото: Снимак екрана/РТС 2

Постављам питање свима нама, а посебно Вама Председниче Републике Србије:  Шта је држава Србија урадила или да ли је довољно урадила да заштити Србе и спречи Куртија  и Приштину макар у неким од почињених злодела? Ја мислим да није. Осим интервенција код представника међународне заједнице који се, по обичају, праве глуви и слепи и подизања борбене готовости наше Војске, других кон кретних потеза Србије није било.

Срби са Косова и Метохије су скоро препуштени сами себи. Напустили су ткзв. косовске институције након нелегитимне смене регионалног команданта Ненада Ђурића и почетка кажњавања власника возила са КМ таблицама. Подигли су барикаде након хапшења Миљана Аџића и Дејана Пантића, а након илегалног упада припадника РОСУ скоро на целом северу Косова и Метохије.

о су урадили сами. Знам да Вам многи спочитавају да сте их Ви у томе подстрекивали. Као неко ко живи доле међу тим људима знам да је то одлука самих Срба. Нису могли више да трпе терор Аљбина Куртија. Али, оно што Вам замерају је чињеница да сте им у тој мирној борби обећали апсолутну подршку колико год она трајала , а онда сте 28. децембра у Рашки, рекао бих ултимативно , затражили да уклоне барикаде, иако главни захтеви грађана нису били испуњени, а то је ослобађање ухапшених и повлачење припадника РОС-у са Севера. Осим Пантића, коме је одређена мера кућног притвора ниједан други захтев Срба није био испуњен. Након уклањања барикада дуплирао се број илегалних полицијских база и припадника албанске полиције на северу КиМ.

Још једно питање на ову тему желим да Вам поставим господине Председниче: Да ли знате да компромисно решење о КМ и другим регистарским таблицама са КиМ које је постигнуто 23. новембра 2022. године  више не важи кад се тиче албанске стране?

Шта се деси са „нашом малом тактичком победом“ како сте тада назвали овај компромис? Људи су разумели да је компромис да не могу да региструју нове аутомобиле и добијају нове регистарске таблице , а да за старе регистарске таблице могу да продужавају регистрацију. 

Што се тиче француско-немачког предлога њега нажалост можемо да коменатришемо само на основу незваничних информација из медија с обзиром да званичну верзију нисмо добили, што је апсолутно несхватљиво. Али се може наслутити на основу расположивих информација да је изхузетно неповољан по Србију.

Ако је тачно да у једној од тачака тог предлога, (што смо могли да видимо у неким домаћим листовима) стоји , између осталих неповољних и неприхватљивих одредби и следећа, цитирам:

„Обе стране ће се руководити сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење и заштити људских права и недискриминације, онда је потпуно јасно шта је циљ овог предлога. То је предаја Косова и Метохије.

Слева надесно: дипломатски саветник председнице Владе Италије Франческо Тал, саветник за спољну и безбедносну политику председника Француске Емануел Бон, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, председник Србије Александар Вучић, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и саветник за спољну и безбедносну политику канцелара Немачке Јенс Плетнер, вила Мир, Београд, 20. јануар 2023. – Фото: instagram/buducnostsrbijeav

Евентуалним прихватањем овакве одредбе бесмислено би било наше противљење чланству ткзв. Косова у Уједињене нације јер од нас тамо ништа не зависи. Последице прихватања оваквог предлога по државу Србију биле би катастрофалне, а нарочито погубне за будућност Срба и српских светиња на Косову и Метохији. Не видим ко би од преосталих Срба на Косову и Метохији пожелео да остане да живи у тзв. држави Косово, односно Великој Албанији.

Председник Србије нас је обавестио да су му предлагачи плана предочили последице са којим би се суочила Србија уколико одбаци понуђени предлог, а то су: прекид Европских интеграција, укидање безвизног режима као и обустављање постојећих и прекид будућих инвестиција из Европске уније.

Да ли западни представници блефирају или су озбиљни у претњи да економски казне Србију не можемо поуздано да знамо али, уколико наше будуће одлуке у вези Косова и Метохије будемо доносили искључиво на бази економских рачуница онда бисмо морали да себи поставимо питање, која је вредност земље, језера, шума и рудних богатстава на КиМ, а нарочито имају ли цену Пећка Патријаршија, Дечане, Грачаница и Богородица Љевишка. Верујем да се том рачуницом у Србији нико неће бавити.

Оно што је очигледно последњих дана се поново на велика врата враћа прича о Заједници српских општина не само од наших званичника већ и од многобројних представника међународне заједнице. Она би требало да буде шаргарепа коју ће Србија прогутати зарад прихватања француско-немачкпог предлога и одрицања од Косова и Метохије.

Они наводно врше огроман притисак на Аљбина Куртија како би прихватио Заједницу српских општина, а у исто време амерички амбасадор у Приштини изјављује да Америка неће подржати ниједан аранжаман који крши Устав Косова, који није у складу са одлуком Уставног суда или који угрожава суверенитет и независност Косова. Сличну изјаву дао је и европски посредник Мирослав Лајчак.

Чак и да се заједница српских општина формира по принципу четири споразума из Брисела о којима је говорио Председник Вучић, то ће бити институција тзв. Косова, која Србима не може бити замена за државу Србију. Нажалост Срби би изгубили и последње институције Србије у области здравства и просвете, као последњу везу са државом Србијом коју још имају.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Имају ли цену косовске светиње?

* Обавезна поља