Нова српска политичка мисао објавила је већ три текста који обрађују најважније теме пропагандне машинерије Александра Вучића, које обухватају грађење и одржавање његовог личног култа, сатанизацију опозиције и однос према НАТО, САД, Русији и њиховим председницима. Сваки од та три текста засебно сведочанство су менталног силовања грађана Србије, али, ни један од три наведене области не може да постоји и опстане сама за себе, па чак ни градња Вучићевог култа, већ се оне као велике притоке сливају у велики главни пропагандни ток, коме је циљ промена става грађана Србије у вези признања Косова.

Када се пише о овој теми, најпре се мора подвући да је, обзиром на ментално стање Александра Вучића немогуће са стопроцентном сигурношћу предвидети његово понашање и следеће потезе, али судећи по начину како се у медијима третирају дешавања око Косова и Метохије, може се закључити да је веома близу истине теза да Запад не притиска државу Србију и њене грађане да се одрекну Косова, већ да притиска председника Србије да испуни обећање које је дао када су га његови ментори из иностранства 2012. године довели на власт. Председник Вучић зато од првог дана доласка на место председника Владе, а затим и на месту председника државе намерно шири конфузију и дефетизам а јавност припрема за признање, док се у домаћим медијима готово свакодневно износе идеје о „коначном решењу“, па демантији таквих решења, па вести „из проверених извора“ и исто толико корекција тих „сазнања“. Медијска галама је многима доказ да српске власти и не очекују повољан расплет за Косово, што уосталом признаје и сам председник Србије, који је недавно изненађујуће отворено изјавио да ће „Косово у будућности добити независност и сувереност на целој територији“, али, како је рекао „не зато што ће он да га призна већ зато што није прошло решење које је он нуди.

За сада нико не зна шта је заправо желео Вучић када је почео да говори о разграничењу и размени територија, те се и то може протумачити као блеф, који ће треба да покаже да се борио „као лав“ за то фамозно „нешто“, да би на крају агоније слегао раменима и учинио оно што је обећао, ус пут оптужујући опозицију (а кога би другог),  Запад и све остале видљиве и невидљиве центре моћи.[1]

Како је недавно добро приметио Бошко Обрадовић, сведоци смо грандиозном и врло амбициозном спину, у којој је председник,сходно својој грандоманији и месијанској уобразиљи, својски запео да промени садашњи идентитетски образац српског народа.  Док у последњим месецима видимо низ сигнала да се убрзано ради на споразуму српских и приштинских власти, медији под контролом Вучића свакодневно обрађују и припремају јавност за тај споразум, успут стварајући ратну психозу, да би тренутак признања Косова прогласили за нешто што се ради за добро народа, мир и будућност деце.  Заиста, присуствујемо великој манипулацији, која би, према замисли председника и његовог пропагандног тима требало да се завршити политичким сценариом у којем ће сви они који се буне против потписивања споразума с Косовом, бити проглашени за издајнике и за реметилачки фактор који руши власт и државу и хоће рат, а они који потписују независност Косова велике патриоте и спаситељи државе и народа.

Косово као псеудодогађај

Фото „Двери“

У овом чланку прате се насловне стране дневних листова у периоду од јуна до краја септембра 2018. године, и оно што прво пада у очи, и то не само у том периоду, jeсте велика униформност уређивачких политика свих гласила у третману Косова. Сви дневни листови објављивали су свакодневно бар по један текст о Косову, а најутицајнији таблоиди понекад и више текстова дневно, у којима се по устаљеном обрасцу пумпа страх насловима у којима доминирају „рат“, „хаос“ и слични катаклизмични термини. У редовном ритму се понављају таласи драматичних упозорења да је спреман напад на Србе на Северу Косова и нова Олуја, најављују се страдања, покољ и тешки проблеми са којима ће се Србија суочити ако не дође до споразума, на коме уз Вучића раде и највећи светски лидери. Настоји се да представљање ситуације на Косову на насловним странама буде што драматичније и крвавије, а правила су проста: јаке слике и гебелсовско понављање. Још је француски социјални психолог Гистав ле Бон приметио да маса мисли у сликама, па се ни овде ништа не препушта машти читаоца, већ су врло често насловне стране, посебно таблоида украшене злослутним фото-монтажама, које још више узнемирују јавност.  И премда су претње измишљене или пренадуване, страхови које производе међу становништво су реални, баш као и њихове последице.

У исто време, различитим хвалоспевима се истиче посвећеност председника решењу проблема Косова, његова храброст, људска топлина и брига којом покушава да разреши вековни спор Срба и Албанаца, док се такође истиче Вучићева одлучност да не дозволи неку „косовску Олују“. Уједно се председник представља као искрени патриота и једина особа способна да Србију и Србе проведе кроз косовско искушење.

На насловим страницама новина протекла година прошла је у очекивањима катаклизмичних трагедија, као и што пролази ова, али када се одмакне поглед од узаврелих таблоида, може се уочити низ сигнала да се последњим месеци убрзано ради на споразуму Београда и Приштине. Све су назнаке да ће тај споразум, ако до њега дође, у свакој варијанти бити неповољан за Србију, а да би се јавност припремила за његово прихватање, косовска стварност у српским медијима тече у две паралелне равни – прве медијске, која температуру диже до тачке кључања, и друге, у којој се у хладним бриселским кабинетима припремају варијанте могућег решења. Стога се, пратећи медије, може рећи да је читаво Косово, односно све што се на Косову и и ко Косова дешава, а што се сервира јавности преко српских медијима постало један велики псеудодогађај, [2] односно, како дефиниција каже, намерно изазвано дешавање, које се приређује само да би се осигурао публицитет за владу, странку, организацију, корпорацију или јавну особу у свим подручјима јавног живота. Често се као синоним за псеудодогађај употребљава синтагма “медијски догађај” јер се он организује само да би их медији забележили, и уобличују се да буду медијски атрактивни, те се тако, док трају закулисни преговори, за јавност приређују представе попут хапшења Марка Ђурића, вожње Хашима Тачијем чамцем преко језера Газиводе, или Вучићев одлазак на Косово,који се најављивао као нови Газиместан.

Ради лакшег сналажења у хаосу српских медија, погледајмо опет шта кажу уџбеници. Према америчком аутору Данијелу Борстину, псеудодогађај је двосмислена истина која одговара на веома развијену потребу јавности да буде обавештена о свим аспектима догађаја, али чини ствари замршенијим и нејаснијим него што јесу, и њега карактеришу:

1) Недостатак спонтаности – увек их неко планира или иницира.

2) Планирају се искључиво да би новинари о њима извештавали, а успех псеудодогађаја се мери дужином прес-клипинга, односно што је више медија извјештавало, догађај се може сматрати успешнијим.

3) Веза с реалношћу је проблематична. Занимање за догађај јавља се управо зато што је он вишезначан. Без такве противречности псеудодогађај престаје бити занимљив за читаоце и слушаоце.

4) Уобичајено је да псеудодогађај сведочи у смеру у којем његови аутори то желе.

5) Псеудодогађај се планира да би био разумљив. Ако нисмо у стању да проценимо неки замршен проблем и која је улога учесника у њему, увек можемо расправљати о учинцима његовог представљања.

6) Псеудодогађај је занимљивији од реалности, прилагођен циљној групи за коју је креиран.

7) Псеудодогађај појачава илузију публике да разуме шта се збива у свету/међународној политици и другим питањима од опше важности. Уочено је да знатан постотак публике верује да се сви, па и веома озбиљни проблеми решавају на састанцима, конференцијама, конференцијама за штампу, телевизијским расправама, и изјавама познатих и моћних за медије.

Један од најванијих делова псеудодогађаја су конференције за штампу, које су један од најчешћих облика комуникације с јавношћу, и оне су уобичајен модел представљања управо псеудодогађаја.  Посебан облик псеудодогађаја, коју данас негују првенствено политичари, јесте и пуштање информације до јавности кроз неслужбене канале комуникаце. То су на неки начин „индиректне изјаве“, односно прикривене вести, које службена политика не жели да види објављене с јасно наведеним извором. Такав псеудодогађај производи низ нових псеудодогађаја, као што су изјаве, саопштења, реакције, јер је информација и процурела да би се проверило како ће бити примљена у јавности.

У овом тексту, као што је наведено, прате се насловне стране штампаних медија у периоду од јуна до краја септембра 2018. Када се пропрати лавина претњи, опасности, паклених планова, „екслузивних информација и открића“, ужаса који чекају Србију, опасности по опстанак српског народа, и свега осталог, а што је све пропраћено низим изјава, реаговања, конференција за штапу и неизоставних драматичних обраћања уживо председника и његових сарадника, јасно се уочава да се тема Косова и Метохије у медијима представља као псеудодогађај, не би ли се омогућило да Вучић испуни своју обавезу, која на жалост не подразумева решење косовског питања у интересу Србије кроз поштовање Устава, већ промену свести и брисање Косовског завета из идентитета српског народа. Да ли ће у томе успети, показаће наредни месеци. 

Насловне стране – јун 2018: Вучићу стежу омчу око врата

Поводом инцидента који се догодио на игралишту у селу Старо Градско код Липљана, када је дошло до напада групе Албанаца на локалне Србе, Српски телеграф 1. јуна пише: „Желе да нас искорене на КИМ: АМЕРИ ПУСТИЛИ АЛБАНЦЕ ДА БИЈУ СРБЕ“. Телеграф 1. јуна наводи да су Албанци напали српску децу по налогу Американаца, а да „аналитичари, као и политичари“ тврде да је то била синхронизована акција, у којој је поред Вашингтона, Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, учествовала и Тирана.

Информер издању од 2/3 јуна громогласно најављује: „Председник Вучић: идемо на референдум о Косову! Нико ништа неће крити, Боримо се да добијемо што више за Србе“, поручио је председник са страница овог дневног листа.

Вечерње новости у издању од 3. Јуна на насловној страни наводе „Вучић одбио план за КиМ!“[3] Тобоже, председник Србије је одбио је радни документ у вези са решавањем косовског проблема познатији као „амерички пакет“ и оценио га недостојним пажње и неприхватљивим за нашу земљу, тако да са њим није ни хтео да упознаје јавност. 

Данас у издању од 2/3 јуна наводи: „Политика усмерена против бољих српско-албанских односа, а у тексту саговорници листа говоре о годину дана мандата председника Србије.

Политика на насловној страни од 6. јуна истиче Вучићеве речи „да је упозорен да не смемо да вратимо 1000 војника на Косово, јер то значи сукоб са НАТО“. Дневник истог дана наводи: „Велике силе не признају резолуцију 1244“, са Вучићевом поруком: „Упозорио ме НАТО, то није ни право ни правично“.

Истог дана, 6. јуна Српски телеграф на насловној страни пише: „Вучић добија претње: НАТО: Пуцаћемо ако Србија врати војску на Косово.“

Истог 6. јуна, Вечерње новости наводе: „Западне силе без увијања поручују председнику Србије – НАТО прети Вучићу: Ако са војском кренете на КИМ имаћете рат“.

Данас 6. јуна даје позадину приче о рату са НАТО под насловом: „Дипломатски извори Данаса о новој поруци председника Србије о косовском проблему: Београд се и даље нада уступку од Запада“ а лист пише да се Вучић и даље нада извесном уступку од Запада“.

Осмог јуна Вечерње новости најављују улазак САД у разговоре о Косову: „ТРАМП АМИНОВАО: Американци улазе у дијалог о Косову“, а лист пише да, осим евопске „тројке“, Француске, Немачке и Холандије, која би да се укључи у финиш дијалога Београда и Пристине и САД чекају погодан моменат да би у овај процес укључила свог човека који би био задужен за разговоре на највишем нивоу.

На крају овог спина, Вучићу следи страшна претња. Наиме, већ у суботу 9 јуна у издању Српског телеграфа за 9/10 јун громогласно се наводи: „Вучићу, страдаће ти брат ако не прихватиш наше решењеза Косово![4]

„Овако гласи брутална претња западних сила, предвођених Вашингтоном, с којом се суочава председник Србије у јеку дипломатске битке за јужну српску покрајину“, пише Српски телеграф, а нама остаје да поверујемо.

11. јуна  Вечерње новости настављају са темом о притисцима са Запада, те на насловној страни наводе: „Председник Србије о притисцима запада због КИМ: Хоће да ослабе Србију изнутра“.

Данас 11 . јун Посланица и потпредседница Народне странке Сандра Рашковић Ивић: „Вучић намерава да се сакрије иза воље народа на референдуму о КиМ“.

Истог дана, 11. јуна Информер доноси сведочење генерала Владимира Лазаревића: „СТОТИНЕ НАТО ВОЈНИКА ПОГИНУЛО НА КОСОВУ: Генерал ЛАЗАРЕВИЋ ОТКРИО како је НАША ВОЈСКА РАСТУРИЛА АМЕРЕ!“

Информер пише да је „пензионисани генерал Владимир Лазаревић, легендарни командант Приштинског корпуса Војске Југославије у време НАТО агресије 1999. године, скоро 20 година после рата открио је да је НАТО пакт у више наврата безуспешно покушавао да изведе копнену инвазију на Косово, а да је покушај инвазије трајао од 9. априла па све до краја бомбардовања, 9. јуна, и потписивања Кумановског споразума.

Према његовим речима, неуспела НАТО копнена интервенција имала је две фазе, а западни стратези су их назвали „Стрела 1“ и „Стрела 2“.

Сутрадан, 12. јуна Данас међутим демантује Лазаревићеве тврдње: „Саговорници Данаса о тврдњама некадашњег команданта Приштинског корпуса за време рата на Косову: Генерал Лазаревић измислио копнену инвазију НАТО на СРЈ“.

Према тврдњама саговорника листа, покушаја копнене инвазије НАТО снага 1999. године није било, нити је Војска Југославије одбила њихов напад из правца Албаније“.

У четвртак 14. јуна Информер напада Вука Јеремића, и насловној страни наводи да је „Јеремић већи Шиптар од Шиптара“. Према Информеру, Јеремић је „без иједног јединог доказа оптужио председника Србије да спрема нападе на Србе на северу КиМ како би наводно лакше у јавности прогурао споразум са Приштином“, и како даље наводи овај лист, „овом суманутом теоријом Јеремић је буквално дао алиби Албанцима да крену у напад на четири општине на северу Косова и да за то оптуже Србију!“

Информер 15.06.поново пише о плану Америке и ЕУ: „САД И ЕУ СПРЕМИЛЕ КОСОВСКИ УЛТИМАТУМ: Експерти Руске академије наука упозоравају Србију, ЗАПАД СПРЕМА ФИНАЛНИ ПРИТИСАК!“

Лист пише да „Запад властима у Београду шаље захтев да најкасније до јануара 2019. године признају лажну државу Косово, а то су наводно нашим властима дојавил експерти Руске академије наука.

Српски телеграф је тог дана имао двоброј, па вероватно у немогућности да пропрате Вчићеву конференцију за штампу, на насловној страни 16 јуна доносе другу причу: „ВУЧИЋУ СТЕЖУ ОМЧУ ОКО ВРАТА – Трамп: После Кореје крећем на Србију! [5]

У чланку под тим насловом, Српски Телеграф пише: „Након што су завршили посао са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, председник САД Доналд Трамп и вашингтонска администрација усмериће све снаге на Балкан.

То у пракси значи да ће се Србија суочити са новим још бруталнијим притисцима, с коначним циљем да пристане на оно што Запад нуди као решење за Косово. Све што се последњих дана догађало у Србији (протести због бензина, лажне вести о затрованој води, случај наводно несталог новинара) само је доказ да је сценарио за дављење Александра Вучића и власти у нашој земљи увелико у фази реализације. Порука је више него јасна: „Пристани на оно што тражимо или ћемо те срушити,“пише Српски телеграф, и нехотице открива цео спин који стоји иза догађаја претходних дана.

Два дана касније, на насловој страни Вечерњих новости од среде 20. јуна у углу насловне се први пут помиње идеја размене терирорија.

Новости наиме прилажу Вучићев одговор подовом идеје о размени коју је предложио Тачијев саветник Реџеп Хости:Вучић одговара Хотију: Да неће Шумадију и од Орбана Кечкемет?[6]

У тексту се даље наводи да је „председник Србије Александар Вучић истакао да нема говора о размени територија како предлаже Тачијев саветник Реџеп Хоти, који би Санџак и југ Србије у „замену“ за север Косова, а на апсурдност таквих идеја Приштине реагује ироничним питањем – да ли желе да им и Орбан да Кечкемет“, наводе новости.

Затим, 21 јуна Информер поново врти причу о специјалном рату:“ УНИШТИТИ ВУЧИЋА ПА ОТЕТИ КОСОВО: Лажна отмица новинара, само део ПАКЛЕНОГ ПЛАНА АМЕРИКАНАЦА!“

А паклени план према Информеру изгледа овако: „Овог лета и наредне јесени кулминираће специјални рат, чији је циљ да се председник Вучић прогласи за криминалца и сруши са власти. Западу под хитно треба власт која ће признати лажну државу Косово. Америчка ЦИА у сарадњи са британском тајном службом МИ6 покренула је план за до сада најјачи удар на председника Александра Вучића и власт у Србији, тврде одлично обавештени дипломатски извори Информера“.[7]

Вечерње новости 21. јуна пишу: „Тачи црта границе и зове НАТО“, а према тврдњама листа, уочи договорене нове рунде разговора са Београдом, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи још једном је долио уље на ватру провокацијом да ће се на преговарачком столу наћи и питање граница, а најавио је да ће Приштина тражити помоћ експерата, „укључујући и НАТО“.

Данас у петак 22. јуна даје другачији поглед на случај Данила Вучића: „Представници опозиције за Данас о оптужбама Вучића да „српске и албанске битанге“ нападају њега и Србију: „Вучић своју породицу брани кршећи закон“. Лист пише да је речима да „неће дозволити да му битанге, албанске и српске, нападају породицу из чиста мира“, председник Србије реаговао на укидање првостепене пресуде жандармима због физичког напада на његовог брата… као и на објављивање фотографија његовог сина на фудбалској утакмици у друштву осуђених криминалаца.

Српски телеграф 23. јуна на насловној страни објављује: „СРБИН ОТКРИО МАПУ ПЕНТАГОНА: Тајни ратни план Амера за Балкан“, а према тврдњама листа, „по стратешким документима Пентагона и НАТО, Албанци су уз Украјинце са запада те земље су једини у Европи који су спремни да ратују за америчке интересе“. Српски телеграф пише да за ратни сукоб на Балкану ратни стратези Вашингтона рачунају на 100.000 Албанаца из Албаније и са Косова, а да је те драматичне податке за Српски телеграф открио геополитичар и професор међународних односа Срђан Перишић, који је, према тврдњама листа, на Националном универзитету одбране у Вашингтону својим очима видео стратешки документ којим Пентагон практично одређује америчке интересне сфере широм света у којима би могао да ратује.

Који дан касније, тема је поново Косово: у понедељак 25. јуна Политика на насловној страни говори о наставку дијалога Београда и Приштине, са насловом: „Вучић: Пре мог потписа народ ће рећи шта жели“. О томе истог дана такође пишу и Блиц и Вечерње новсти, који наводе да је Приштина препрека за дијалог, док Вучић поручује: „Нисам претерани оптимиста, коначан суд даће народ“.

Ало на насловној страни 26. јуна пише о дешавањима у Македонији 2015. године, када је група албанских терориста ушла с Косова у Македонију и извршила више терористичких напада: „ПИСМО КОЈЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА Откривено како су Американци ИЗАЗВАЛИ РАТ да уклоне Русе“.

Лист пише да је Мухамед Краснићи, некадашњи командант ОВК, путем друштвених мрежа објавио праву позадину трагичних догађаја у Куманову током 2015: „Ми у Кумановској групи били смо део америчког пројекта који је требало да заустави руски утицај у Македонији, тако да и даље постоје они који нас цене. Искрено, не играјте се нашим осећањима и породицама“, написао је Краснићи, који је на тај начин путем јавно затражио од косовске полиције да, како је навео, престане да му прати породицу и узнемирава је.

Данас 27 јуна пише: „Власт у Србији, уочи доношења важних одлука, радикализује односе и интензивира непријатељство према косовским званичницима и народима: Вучић плаши грађане Олујом са севера Косова“.

„Све учесталије изјаве Александра Вучића, председника Србије, о томе да косовске власти, како тврди, планирају „насилан упад на север Косова“ или „заузимање територије“, и да се то очекује током овог лета, намењене су грађанима Србије, односно за унутрашњу су употребу, са циљем радикализације прилика, уочи доношења важних одлука, сагласни су саговорници Данаса из Београда и Приштине.

28 јуна председник на насловној страни Блица са војне вежбе у Краљеву саопштава „да по питању Косова нема ништа лепо да пунуди народу“. Са страницама Вечерњих новости тог истог дана поручује: „Иза народа се нећу сакривати, још је рано за рефереднум“, док Курир наводи да је рефернум планиран за јесен.

Информер 28. јуна пише: „АНАЛИЗА ЦИА: ПУТИН БРАНИ КОСОВО КАО ДА ЈЕ ЊЕГОВО: Американци у проблему, више неће моћи да раде шта хоће“, а према тврдњама Информера, закључак опширног извештаја аналитичара ЦИА о „руској улози“ у косовској кризи, достављеног амбасади САД у Београду, и у који су уредници листа наводно имали увид је да Путин не блефира, и да је он решен да брани Косово као да је његово, што значи да нипошто неће дозволити да Срби, његови „последњи европски савезници“, поново буду понижени и изгубе све.

У понедељак, 29 јуна, ситуација се радикализује. Народни посланик посланичке групе “Нова Србија – Покрет за спас Србије” Славиша Ристић упутио је отворено писмо Владимру Путину, у коме је оптужио Вучића да спрема косовску издају и да то покушава да прикрије сусретима са руским председником, и у писму навео да „трагична судбина покојног премијера Србије Зорана Ђинђића јасно упозорава Александра Вучића шта се дешава са онима који не испуне обећање“.

Ристићево писмо било је узрок нове хистерије таблоида: Ало тог дана вришти: „Председнику на Видовдан прете убиством: Вучићу завршићеш као Ђинђић“. Исто то се наводи на насловној страници Српског Телеграфа и Вечерњих новости, док је Информер још конкретнији: „ЛОВ НА ВУЧИЋА ЗБОГ КОСОВА: Прљава кампања против шефа државе са свих страна, КРЕЋЕ КОНАЧНИ ОБРАЧУН!“ 

Информер поводом тога пише: „Председника Србије једни оптужују за издају Срба и прете му да ће завршити као Ђинђић, други тврде да је криминалац и да користи Космет како би учврстио диктатуру. Од њега тако праве легитимну мету. Отворена је сезона лова на председника Србије Александра Вучића! Док га једни оптужују за издају Косова и отворено му прете убиством, други њега, његовог брата и сина доводе у везу са криминалом и тврде да Вучић косметски проблем злоупотребљава да би учврстио диктатуру у Србији. И једни и други од председника државе на тај начин праве легитимну мету – јер шта год да се сутра деси Вучићу, моћи ће да се објасни да је то или зато што је издајник или због тога што је криминалац.“

Ало 30. јуна на насловној страни објављује: „ИСПОВЕСТ НЕМАЧКОГ ПЛАЋЕНИКА КОЈИ ЈЕ УЗ ПОМОЋ НАТО ОБУЧАВАО ОВК Убијао сам српску децу на Кошарама!“

Ало пише да се НАТО се дуго припремао за напад на Србију, па је припаднике ОВК и током година када је та формација званично била на америчкој листи терористичких организација обучавао у камповима на северу Албаније, а да је један од инструктора био и Немац Мајк Спат, бивши припадник америчке војске, који је био задужен да обучава терористе да убијају српске војнике и полицајце из снајпера, чију исповест лист објављује.

Насловне стране – јулу 2018: Биће рата, гинуће нам деца!

Данас 2. јула пише о доласку Владимира Путина: „Анђелковић: Не верујем да председник Руске Федерације долази у Србију да би био у функцији политике Србије“.

Аналитичар Драгомир Анђелковић, на питање може ли Путинов долазак бити од користи српском председнику у сусрет решавању питања Косова каже да Путин политичар светског формата који не може бити инструментализован, док је за социолога Јову Бакића, долазак Путина је првенствено порука ЕУ и САД.

Блиц, 3.07. пише: „Путин и Трамп у Финској причају о Косову“, а како наводи овај лист, Србија се нада да ће се лидери Русије и САД укључити у косовски дијалог, а како Блиц сазнаје у дипломатским круговима, то је план српског државног врха да након неуспеха у Бриселу дође до коначног решења косовске кризе.

Блиц следећег дана 4.07. поново пише о истој теми: „Сусрет Путина и Трампа могао би да буде ШАНСА ЗА РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА“, а Блиц наводи да је сусрет руског и америчког председника Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију тог месеца велика шанса да косовско питање буде решено до почетка 2019.

Информер 4. јула поводом одлуке Црне Горе да пошаље официре у састав КФОР-а на Косову пише: МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ЈАДО ЈАДНИ И БЕДНИ: Послао војнике на Косово да ТАМО СЛУЖЕ НАТО ПАКТУ!

Како пише Информер, антисрпски режим у Црној Гори са Милом Ђукановићем на челу одлучио је да пошаље своје војнике на Косово да служе НАТО пакту у склопу мисије КФОР-а, а скандалозну одлуку, којом се још једном потврђује признање лажне шиптарске државе, власт у Подгорици донела је потпуно сама, без захтева и било каквих притисака из Брисела!

Ало 7 јула на насловној страни пише: „Ево шта спремају опозиција и Албанци: План за рушење Вучића у 6 тачака“  По тврдњама овог листа, „како дијалог Београда и Приштине улази у завршну фазу и док председник Србије води борбу за српски народ на Косову, опозиција и Албанци из Приштине удружили су снаге и почели да раде на заједничком плану са циљем изазивања хаоса у Србији и рушења Александра Вучића“ 

Истога дана, Информер у издању од 7/8 јула на насловној страни доноси бизарну причу да Вучић ни мање ни више прави војску на северу Косова, такозвану „Северну армију“ : „Шокантне оптужбе Шиптара: ВУЧИЋ ПРАВИ ВОЈСКУ НА СЕВЕРУ КОСОВА! Приштина: Вучић спрема Србе за рат, он је тај који контролише организацију „Северна армија““.

9.07. Информер пише о подршци америчког председника подели Косова: „ШИПТАРИ У ПАНИЦИ, ТРАМП ЈЕ ЗА ПОДЕЛУ КОСОВА?! Лобисти из Вашингтона јавили, председник САД ЋЕ ПОПУСТИТИ СРБИМА!“

Према Информеру, амерички председник и део његове администрације све су ближи идеји да се у решењу косовског проблема ипак начине одређени уступци Србији и да се иде на делимичну поделу јужне српске покрајине, а како Информер наводно сазнаје, албанске власти у Приштини посредством лобиста из Вашингтона добиле су информацију да Стејт департмент, уз сагласност Трампа, разматра решење по коме би Србија добила четири општине на северу Косова, док би заузврат Албанцима припао део прешевске општине, западно од аутопута Е-75.

Вечерње новости 9. јула наводе: „Ко руши референдум о КиМ руши и Србију ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ О ПИТАЊУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Нема одлуке без уставних промена“. Лист даје овај наслов поводом Вучићеве изјаве да „они који оспоравају референдум о Косову и Метохији руше будућност земље и шансу да добијемо више него што имамо данас“, упућене на адресу његових политичких противника.

Важна посета председника Вучћа немачкој канцеларки Ангели Меркел забележена је на насловним странамa листова Блиц и Вечерњих новости 10 јула.

Блиц кратко наводи „Вучић причао са Меркел: Потребан компромис за Косово“,а Новости кажу: „Ангела за Вучићев пројекат“. Председник је међутим у Берлину окупан хладним тушем, јер није било много разумевања за његове планове поводом Косова, тако да је одмах на насловним странама уследио нови удар на мождане вијуге грађана, за шта је искоришћена изјава хрватског певача Томпсона.

Затим се за кратко фокус враћа на Косово, а Блиц 16. јула наводи: „Приштини је једина опсесија север Косова“. Курир 17. 7. На насловној страни наводи Вучићеве речи: „Албанци хоће све, е па неће моћи“.

18. јула Блиц, Политика, Ало, Информер и Српски телеграф нашироко прате сусрет Вучића са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, уз бројне патетично-љигаве слике насмејаних председника, са тврдњом да је Макрон подржао Вучићев план за решење косовског питања и разграничење.

Политика у издању од 19 јула пише о наставку Бриселског дијалога под насловом: „Признање није компромис“, док Курир у издању од 20 јула громогласно најављује: „Биће рата! Гинуће нам деца ако се не договоримо са Приштином[8], преносећи изјаву Марка Ђурића, који је навео да „у случају да бриселски преговори не уроде плодом, постоји опасност да Србија и регион буду увучени у нове сукобе“ и да ће наша опет гинути.

Данас 20. јула за једну од тема на насловној страни има Русију Владимира Путина: „Дипломатски извори Данаса о руској политици према Западном Балкану: Путин ублажава однос према Косову и Црној Гори“.

Према тврдњама извора Данаса из дипломатских кругова, могуће је да ће се руски председник Владимир Путин, познат по прагматичности, у скорије време сусрести са неким од политичких представника Албанаца или косовских Албанаца, јер је и Албанцима и Русима у интересу да побољшају међусобне односе, што је показао недавни кратак сусрет косовског председника Хашима Тачија и руског премијера Дмитрија Медведева у Анкари, на свечаној инаугурацији председника Турске. Извори Данаса тврде и да руско руководство, предвођено Путином, настоји да унапреди везе са осталима на Западном Балкану, попут Црне Горе, која је, подсетимо, недавно постала чланица НАТО.

Данас истог дана пише и о дијалогу о Косову: „Шта доноси документ утицајног америчког Института Исток – Запад, који је крајем прошлог месеца представљен српском државном врху: Дијалог у Бриселу мора водити томе да Србија призна Косово“.

Према писању Данаса, у документу утицајног америчког Института „Време за акцију на Западном Балкану – препоруке за америчку дипломатију“ се наводи да дијалог Београда и Приштине мора водити ка томе да Србија призна Косово као независну државу, а да би САД требало да охрабре ЕУ да обнови дијалог Косова и Србије да би се „зауставило његово лагано исклизнуће у замрзнути конфликт“.

Политика 21. јула такође пише о политици Русије, али и САД о Косову: „Опречни ставови САД и Русије о подели Косова“

Политика пише да су позиције Москве и Вашингтона око тога на који би начин требало да се реши питање Косова и Метохије, бар на основу најновијих изјава амбасадора САД у Приштини Грега Делавија и члана Одбора за међународне односе Државне думе Русије Сергеја Железњака, остале су супротне, али су гледишта о евентуалној подели КиМ наизглед потпуно замењена. Амерички дипломата, по извештајима приштинских медија, није негативно одговорио на питање о томе да ли би сваки споразум Београда и Приштине постигнут у Бриселу био прихватљив за Стејт департмент, па ни онај који подразумева поделу, наводи Политика.

Вечерње новости сутрадан 21. јула такође пишу о изјавама Грега Делавија, мада много јачим тоном: „ДИПЛОМАТА ИЗ САД У ПРИШТИНИ ИЗАЗВАО ПОТРЕС: „Пробни балон“ Америке о подели КиМ?“

Лист пише да је наводна изјава Делавија за једну приштинску телевезију да Београд и Приштина треба да одлуче о евентуалној подели Косова, за само неколико сати направила прави политички земљотрес у Приштини, а да се амерички амбасадор у Приштини накнадно оградио од става да две стране треба да одлуче о подели. Новости међутим наводе да се сам наговештај могућности да САД праве заокрет у позицији према решевању косовског чвора (до момента Делавијевог демантија) тумачи као „пробни балон“ Вашингтона да се испипа пулс обеју страна, па и Европске уније.

Информер истог 21. јула истим поводом пише: „АМЕРИ ПРЕСЕКЛИ! ТРАМП ЗАТРАЖИО ПОДЕЛУ КОСОВА! Харадинај претио ратом па се после извињавао, ТАЧИ СПРЕМАН ДА ПОСЛУША!“

Према писању листа, амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову Грег Делави пренео је поруку председника Доналда Трампа да је Америка спремна да подржи поделу Косова, и на тај начин наводно потврдио недавно писање Информера да се у Стејт департменту, уз Трампову сагласност, најозбиљније разматра опција размене територија између Београда и Приштине као једно од главних решења за косовску кризу

Са страница Курирa, 23. 7. Вучић са насловне поручује: „Једва чека да видим то чиме прети Приштина.“

Затим опет следи тешка артиљерија: Ало у издању од 24. јула пише: „Вучићу скидају главу- завера дела опозиције, екстремиста и Шиптара[9]. Према писању листа, „Рамуш Харадинај, Сулејман Угљанин, Ђиласова екипа и екстремна десница на истом задатку: политички или физички уклонити председника Србије како би остварили своје интересе“.

Српски телеграф у издању од истог 24 јула се придружује насловом: „Вучића прогласити сотоном, Запад бесан због Косова“[10]

Како открива овај лист, „да би власт у Србији била срушена или притерана уза зид до те мере да више не може да брани Косово, Александар Вучић мора да буде сатанизован. Овако, у најкраћем, гласи суштина прљавог сценарија, разрађеног у западним центрима моћи, чија је примена у Србији и ван ње увелико почела, наводи лист и наглашава да се готово истоветан сценарио увелико примењује у покушају ломљења кичме Владимиру Путину“.

Затим 26. јула почиње прича о разграничењу, као реакција на отворено писмо епископа рашко-призренског Теодосија у коме је он упозорио да би подела територија довела до исељавања Срба из јужне српске покрајине и страдања културне баштине. Политка, Новости, Ало, Српски Телеграф истог дана објављују насловне стране са Вучићевом поруком: „Ако се не разграничимо, за 40 година бранићемо Врање“.

Информер 26. јула пише о акцији КФОР-а на Косову: „КФОР НАПРАВИО ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И КОСОВА: Руси упозоравају на опасан план ЗАПАДНИХ МОЋНИКА!“

Према тврдњама Информера, војници КФОР у јужној српској покрајини, које је НАТО пакт послао да штите грађане и буду статусно неутрална мисија, праве границу између Србије и Косова, а то тврди руски „Комерсант“, угледни лист близак Кремљу, наводећи да војници западне војне алијансе без надлежности постављају и мењају старе саобраћајне знакове и све путоказе дуж административне линије. Према овим информацијама, Албанци тврде да је ово почетак дефинитивне демаркације између Косова и Метохије (?!?), док су Срби у покрајини у невиђеном страху!

Сутрадан 27. јула Српски телеграф пише: „ПУТИН И ТРАМП НАПРАВИЛИ МАПУ ПОДЕЛЕ КОСОВА“, а према наводима тог листа, Доналд Трамп и Владимир Путин договорили су поделу Косова на недавном састанку у Хелсинкију. Према поузданим информацијама из дипломатских кругова, направљена је и нова мапа Балкана, која би, како очекују две суперсиле, коначно омогућила смиривање тензије и нормалну сарадњу Београда и Приштине, пише Српски телеграф, и додаје да је овај сценарио постао је реалан чим се у Вашингтону устоличила нова, Трампова администрација, док је међутим, оперативна разрада кренула тек након што је на место саветника за националну безбедност америчког председника дошао Џон Болтон уместо осведоченог пријатеља Албанаца Х. Р. Макмастера.

Српски телеграф истог дана пише о раније ухапшеном америчком специјалцу: „АМЕРИЧКА „ФОКА“ УБИЈАЛА МАФИЈАШЕ ПО СРБИЈИ?“

Амерички специјалац и припадник елитне јединице „Фоке“ Данијел Дејвид Корбет, против кога је почетком јуна подигнута оптужница због недозвољеног ношења оружја, сумњичи се за умешаност у ликвидације мафијаша у Србији, наводно сазнаје Српски телеграф.

Истог дана лист пише и ово: „ДАЧИЋ ОТКРИВА ЗА СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ: Трампов зет решава поделу Косова“.

После сусрета са Џаредом Кушнером, вишим саветником председника САД и мужем Трампове ћерке Иванке, Ивица Дачић, шеф српске дипломатије је из Вашингтона поручио да је „Америка чула наше аргументе, и да је Вашингтон спреман да одступи од досадашње политике у решавању косовског питања.

Курир у броју од 27. 7. преузима причу Информера и Српског телеграфа. Под насловом „Вучићу сотоно“ овај лист наводи: „Председник Србије Александар Вучић изложен је жестоким нападима и недопустивим увредама од косовских Албанаца, који се не либе да га јавно називају „ђаволом и сотоном“, и додаје да се Вучић у приштинским медијима карактерише као највећи непријатељ косовских Албанаца.“

Истога дана, Курир пише: „Окупација Југа Србије ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЈЕ БИО У ПРАВУ! УПОЗОРЕЊА ДРЖАВНОГ ВРХА ОСНОВАНА ОКУПАЦИЈА ЈУГА СРБИЈЕ! АЛАРМАНТНО: У Ниш се доселило 11.000 Албанаца, купују све што могу, ПАРЕ ИМ НИСУ НИКАКАВ ПРОБЛЕМ!

По Куриру, Албанци купују српску имовину у Врању, Нишу, Лесковцу, Куршумлији, Прокупљу, где пријављују пребивалиште и тиме стичу права на личну карту, пасош, социјална давања, здравствену заштиту, гласање…

Следећег дана, 28. јула, Вечерње новости такође пишу о подели: „ВЕЛИКЕ СИЛЕ САД МЕЊАЈУ ТОН: „Хладан туш“ Вашингтона за Приштину“

Новости пишу да све дужа листа савезника Приштине који полако ускраћују безрезервну подршку косовским Албанцима у дијалогу са Београдом, а државама које почињу отворено да им „лупају пацке“ да смање апетите у преговорима полако се придружује и најјачи покровитељ независности Косова – Америка. Судећи према сигналима које су неки од најважнијих вашингтонских званичника слали последњих дана у сусретима с премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, није искључен ни заокрет у политици САД кад је реч о решавању косовског питања, наводе Новости.

Информер у издању од 28/29 . јула опет пише о подели Косова: „ТРАМПОВ ЗЕТ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ, тражи решење за Косово?!“

Ивица Дачић је „ексклузивно за Информер“ најавио посету Србији Џареда Кушнера, зета Доналда Трампа и једног од његових најближих саветника. Према тврдњама Информера, супруг Трампове ћерке Иванке, који у Белој кући обавља функцију вишег саветника председника САД, у Београду ће се састати са највишим државним функционерима, а једна од тема ће свакако бити и тражење мирног и одрживог решења за Косово, у оквиру кога се помиње и опција поделе Косова, односно размене територија, о чему се у америчкој администрацији у последњих неколико месеци све чешће и отвореније говори.

Ало 31. јула такође пише о подели, и томе како се на њу гледа међу Албанцима: „ТРАМП ТРАЖИ ПОДЕЛУ КОСОВА: ЕУ СТРАХУЈЕ ДА ЋЕ СЕ АЛБАНЦИ ПОКЛАТИ МЕЂУ СОБОМ!“

Ало наводи да је Милаим Зека, посланик партије НИСМА (Фатмира Љимаја), изнео је тврдњу да ће подела Косова, однос размена територија, бити на дневном реду преговора у Бриселу, а да су се у Приштини под притиском САД ствари мало промениле.


[1] Идеја поделе Косова је у српској јавности у различитим видовима присутна већ неколико деценија – од Добрице Ћосића, па све до Бориса Тадића. У овом периоду изнесен је низ идеја и предлога, често заснованих на озбиљним студијама, којим би се Срби и Албанци у миру разишли [1].   Такав расплет косовског проблема до сада међутим није било прихваћен, а Вучићев став о томе управо је обелоданија Јелена Милић. Према њеним речима, Вучићев оквир за решење је: подршка САД за мали компромис у коме Србија не би изгубила све, односно добила би управљање ресурсима који се налазе на једном делу територије, углавном на северу Косова, статус за Српску православну цркву, гаранција за Србе на југу и решење питања имовинских права…

_________________________________________

Одреднице:

[1] Идеја поделе Косова је у српској јавности у различитим видовима присутна већ неколико деценија – од Добрице Ћосића, па све до Бориса Тадића. У овом периоду изнесен је низ идеја и предлога, често заснованих на озбиљним студијама, којим би се Срби и Албанци у миру разишли [1].   Такав расплет косовског проблема до сада међутим није било прихваћен, а Вучићев став о томе управо је обелоданија Јелена Милић. Према њеним речима, Вучићев оквир за решење је: подршка САД за мали компромис у коме Србија не би изгубила све, односно добила би управљање ресурсима који се налазе на једном делу територије, углавном на северу Косова, статус за Српску православну цркву, гаранција за Србе на југу и решење питања имовинских права..

[2] Псеудодогађај или двосмислена истина

[3] ПРОПАО ПЛАН САД: Вучић одбио пакет за КиМ

[4] Претње Запада: ВУЧИЋУ, СТРАДАЋЕ ТИ БРАТ!

[5] ВУЧИЋУ СТЕЖУ ОМЧУ ОКО ВРАТА – Трамп: После Кореје крећем на Србију!

[6] ВУЧИЋ ОДГОВАРА ХОТИЈУ: Да неће Шумадију и од Орбана Кечкемет?

[7] УНИШТИТИ ВУЧИЋА ПА ОТЕТИ КОСОВО: Лажна отмица новинара, само део ПАКЛЕНОГ ПЛАНА АМЕРИКАНАЦА!

[8] ЂУРИЋ: Гинуће нам деца ако се не договоримо с Приштином

[9] https://www.alo.rs/print/naslovna-za-24-7-2018/176880/vest

[10] Запад бесан због Косова: ВУЧИЋА ПРОГЛАСИТИ СОТОНОМ!


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово и Метохија као најскупља реч Вучићеве пропаганде

* Обавезна поља