ВИШЕМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ У БЕОГРАДУ ПРВОСТЕПЕНОМ КРИВИЧНОМ ОДЕЉЕЊУ

Б е о г р а д

——————–

Ул.Катанићева 15

Грађанин Бранко Павловић из Београда, Браће Радовановића 16, подноси

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

 Против: Ивице Дачића, министра Министарства за спољне послове Републике Србије и других НН лица,

због: основа сумње да је у неутврђеном периоду пре 18. фебруара 2019. године, а најкасније тога дана у Београду  са умишљајем, свестан својих поступака и желећи наступање забрањене последице признао окупацију дела Србије и истовремено помогао у покушају Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија, Кадри Весељија и других лица да на противуставан начин отцепе део територије Србије и то Косово и Метохију, тако што је дана 18.2.2019. године у средствима информисања изајвио да је званични предлог Србије „разграничење“ између Србије и самопроглашене државе Косово,

чиме би извршио у стицају  кривично дело признање капитулације или окупације из чл.306 КЗ РС и кривично дело угрожавања територијалне целине у помагању из чл. 307 у вези чл. 34 и 35 КЗ РС.

О б р а з л о ж е њ е

Пријављено лице је у својству министра иностраних  послова Србије јавно изјавило да је званични предлог државе Србије „разграничење“ са представницима тзв. Косова.

Како је неспорно да је Србија разграничена са својим суседима, па тако и са Северном Македонијом, Албанијом и Црном Гором, то је свако предлагање „разграничења“ по својој суштини нужно и недосмислено ОДУСТАЈАЊЕ од државних граница Републике Србије, сасвим независно од тога како би та граница која се предлаже на терену изгледала. Она би нужно неки део Србије, тачније на њеном делу Косова и Метохије остављала окупаторима, у делу у коме представници Албанаца не наступају као представници привремених органа Косова по резолуцији 1244 СБ УН, него као представници сецесионистичких органа, односно иста изјава на противуставан начин помаже сецесионистима у њиховом покушају да отцепе Косово и Метохију.

Да је Србија разграничена са суседима види се по два међународно призната акта: резолуцији 1244 СБ УН по којој контрола граница (између осталих функција које су припале искључиво Србији) припада само Србији (као сукцесору СРЈ) и по прихватању кандидатуре Србије за чланство у УН крајем 2.000, када су све државе укључујући и свих пет сталних чланица Савета Безбедности прихватиле границе Србије укључујући и територију Косова и Метохије (тада Косова) у њеном саставу. Па самим тим и државну границу према Албанији, Црној Гори и Македонији (данас Северна Македонија). Пријављени је извесно знао да ниједан милиметар територије Србије није изгубљен у агресији држава НАТО пакта на СРЈ 1999. године, нити је до тако нечега дошло након тога, па све до данас.

Посебно треба имати у виду да је одредбом чл.7,ст.2, под а)  Бечке конвенције предвиђено да изјаве, између осталих лица и министара иностраних послова, обавезују државу и без посебног овлашћења. Тиме је заправо кодификовано обичајно међународно уговорно право о важности изјава министара иностраних послова. Остали обичаји садрже правило да и усмене изјаве министара иностраних послова  обавезују државе.Свако обраћање странцима у вези спремности Србије да мења границу је противуставно и свако предлагање промене границе, макар и само начелно, изван званичне процедуре за промену Устава у којој се тако нешто предлаже, је такође противуставно.

Противуставност се огледа у томе што се о промени границе може расправљати искључиво унутар Србије и само у поступку за промену Устава. Свако обраћање странцима у вези спремности Србије да мења границу је противуставно и свако предлагање промене границе, макар и само начелно, изван званичне процедуре за промену Устава у којој се тако нешто предлаже, је такође противуставно.

Одатле следи да је пријављено лице, обзиром на функцију коју врши, степен образовања и вишедеценијско искуство у политици и у обављању најважнијих државних функција поступало са умишљајем, знајући да је по међународном праву територија Србије укључујући и територију КиМ призната и да ужива пуну правну заштиту и знајући да таквом изјавом угрожава територијални интегритет Србије и врши чин признања окупације дела територије Србије.

Кривична пријава се односи и на могућа друга лица, обзиром да је пријављени рекао да је то „наш“ предлог, па је могуће да се ради о организованој криминалној групи. Што ће се истрагом утврдити.

У Београду, 21.2.2019.године

подносилац пријаве

Бранко Павловић


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Кривична пријава против Ивице Дачића

* Обавезна поља