Marko-Jaksic 21. Господине Јакшићу члан сте Привремене скупштине АП КиМ, објасните нашим читаоцима какав став је ово представничко тело Срба са КиМ заузело према изборима које је за 3. новембар расписала Атифете Јахјага и којим се аргументима правда такав став?

Привремена скупштина Аутономне Покрајине Косова и Метохије заузела је став да Срби не треба да изађу на изборе које је расписала председница сепаратистичке парадржаве Атифете Јахјага. Привремена скупштина АП КиМ, као највише представничко тело на Косову и Метохији у оквиру уставног система Србије, не само да је својом одлуком позвала грађане Покрајине да бојкотују ове неуставне и незаконите изборе, већ је основала и Одбор за бојкот избора који у том циљу предузима бројне конкретне мере.

Када су у питању аргументи на којима одборници Привремене скупштине АП КиМ заснивају своју одлуку о бојкоту Јахјагиних избора, они су чини се одвећ јасни и неспорни сваком које добронамеран према интересима државе Србије и њених грађана:

-као прво, изборе није расписао председник Народне скупштине Републике,  на основу Закона о локалним избора, већ парадржавна сепаратистичка творевина према њеним законима;

-наш излазак на овакве изборе коначно би елиминисао државу Србију са простора Косова и Метохије;

-изласком на Јахјагине изборе Срби са севера Косова и Метохије дали би легитимитет сепаратистичкој власти из Приштине, чиме би пресудно помогли сепаратистичкој парадржавној творевини да заокружи ефективни суверенитет на целокупној територији Косова и Метохије. То би свакако довело до нових признања ове творевине од стране других држава;

-и најзад, нашим изласком на новембарске изборе дали би свој пристанак на све оно што је садржано у тзв. бриселским споразумима.

2. Како објашњавате одлуку Владе Србије о распуштању скупштине четири локалне самоуправе на северу КиМ, која је, како сте негде истакли, донета мимо разлога наведених у Закону о локалној самоуправи?

Ова протизаконита одлука Владе Србије, као и раније доношење прописа противних Уставу, заједно са блокадом рада Уставног суда, имају као последицу урушавање правног поретка државе Србије и разбијање њене целовитости. Иза оваквих противуставних и противзаконитих одлука стоје обавезе, али оне нису везане за улазак Србије у ЕУ, већ је реч о личним обавезама које су садашњи Србијини властодршци преузели према онима који су их пресвукли и довели на власт.

3. Шта ће Срби са севера КиМ предузети због тога што им је, како тврдите, ускраћено уставом гарантовано право на локалну самоуправу?

Одборници четири општине са севера Косова и Метохије, чије су скупштине распуштене незаконитом одлуком Владе, већ су покренули поступак пред Уставним судом Републике Србије. Имајући у виду досадашње држање судија који чине садашњи састав Уставног суда, ни у овом случају се не очекује позитивна одлука којом би се заштитила уставност и законитост у држави Србији. Међутим, поступак пред Уставним судом одборници четири општине са севера КиМ су покренули да би на формалан, уставом и законом предвиђени начин указали на драстично кршење нашег права на локалну самоуправу. При том смо пошли и од тога да је овакво стање у Србији неодрживо, те да у будућности очекујемо промену састава Уставног суда.

4. Живите у Косовској Митровици, као народни посланик и лекар у сталном сте контакту са људима, по Вашем мишљењу какав је став народа који живи у четири северне косовскометохијске општине према новембарским изборима?

Лично мислим да се народ у ове четири северне општине противи изборима и да ће их масовно бојкотовати. Уосталом, чак је и министар Вулин Србима са севера поручио шта следи после избора – примена на целом Косову тзв. косовских закона. Не могу да замислим да овдашњи Срби својим гласом себи учине такву «услугу» да се 4. новембра пробуде у србождерској албанској држави утемељеној на органима убијених Срба. Елементарна егзистенцијална логика налаже Србима бојкот Јахјагиних избора и зато га ја када су питању четири општине на северу КиМ свакако очекујем.

5. Како објашњавате ситуацију да су се на питању новембарских избора Влада Србије и Срби са севера КиМ нашли на потпуно супротним позицијама. Да ли овакво стање угрожава у претходним годинама постигнуто јединство међу Србима северно од Ибра и којим се све средствима подрива ово јединство? 

Садашња власт је током изборне кампање обећавала да ће променити политику коју је до тада према Косову и Метохији водила Демократска странка и да ће у складу са тим неизоставно поништити тзв. Боркове споразуме. Због тога су многи грађани на северу Косова гласали за странке које чине садашњу владајућу коалицију, а пре свега за СНС. Међутим, по доласку на власт они су преварили бираче и не само да нису поништили споразуме које је раније парафирао Борко Стефановић, већ су отишли даље па су потписали нове тзв. бриселске споразуме, поставили су границу између севера Покрајине и централне Србије, обавезали су се пред страним менторима да укину институције државе Србије на Косову и Метохији. Срби са севера Косова и Метохије већ 14 година чине супротно, јер се свим снагама неуморно боре да на овим вековним српским просторима одбране државу Србију, сачувају њене органе и њен правни поредак. Зато су се садашња републичка власт и грађани са севера КиМ и њихове локалне самоуправе неминовно нашли на потпуно супротним позицијама.

Разлика у политичким ставовима између нас са севера КиМ и владајуће гарнитуре из Београда, потиче из обећања које су, пре свих Вучић и Николић, дали онима који стоје иза њих и који су их довели на власт да ће све урадити како би помогли да се направи друга албанска држава на Балкану. На њиховој страни је обећање дато страним налогодавцима, а на нашој страни је право и истина, Устав наше државе  и 75% грађана Србије који, према истраживањима јавног мњења које су спровеле прозападне агенције, између Косова и ЕУ, када се прихватање тзв. косовске независности поставља као услов – бирају Косово.

6. Као добар и искусни познавалац локалних прилика објасните нашим читаоцима аргументе и мотиве оних косовскометохијских Срба који воде позитивну кампању за новембарске изборе и који су се нашли на изборној листи коју подржава актуелна Влада Србије?

Нажалост, ради се о људима који су зарад својих личних, најсебичнијих материјалних интереса спремни да жртвују интересе целог народа. Својим кандидовањем они непосредно угрожавају интересе својих рођака и комшија, јер на тај начин помажу шиптарској сепаратистичкој власти да прошири своју власт и над оним срединама које сада ефективно не контролише. Треба знати да је реч о људима сумњивог моралног дигнитета, којима је само битно да су на власти, макар и у Тачијевој србождерској државоликој творевини.

Репрезентативни морални лик особа српске националности које су пристале да буду кандидати на Јахјагиним изборима пружа личност Крстимира Пантића. Као прво, он истовремено врши више законски неспојивих функција, јер је заменик директора Канцеларије Владе Србије за КиМ, а после незаконитог распуштања СО Косовска Митровица и њен кординатор. Поред свега тога, Пантић је и кандидат за градоначелника Косовске Митровице на албанским изборима. Иако тек има 43-44 године живота, он је изразито политички промискуитетна особа, јер је до сада променио много странака, потпуно различитих програма, али са једном заједничком карактеристиком – све су биле на власти када се Пантић у њих учлањивао. Зато му политички ставови личе на временску прогнозу. До 2004. године био је члан ДСС, чак и њен одборнички кандидат, од 2005. до 2009. године радио је у тзв. влади Косова, на месту шефа сектора за прикупљање информација, што је народски речено посао шпијуна. Од 2010. године учланио се у СНС, а 2011. године постао је председник општине Косовска Митровица. Тада је Крстимир Пантић постао заговорник изразито тврдих националних ставова, гласни противник тзв. бриселских споразума и један од оних који је на почетку позивао на бојкот новембарских избора. Међутим, једног дана је нови Пантић освануо на листи за Јахјагине изборе, залажући се уз то и за примену свега оног против чега је раније био, па и тзв. бриселских споразума. Иста морална својства «красе» и друге «српске» кандидате на Јахјагиним изборима – њима осим сопственог џепа ништа друго није свето.

Уз то, сама кампања за ове изборе нема ничег заједничког са било којом изборном кампањом, јер кандидати нису присутни у јавности, изузев на неким телевизијама, већ се свесни своје бруке скривају далеко од очију народа. Замислите кандидате који се склањају од својих бирача.

7. Како оцењујете повремену затегнутост односа између Владе у Београду и приштинских власти када су питању поједини аспекти изборног процеса, као што су назив српске изборне листе, број бирача, као и могућност да у кампањи на КиМ учествују Србијини званичници?

Најкраће, политика Београда је издајничка! Односи између Београда и Приштине су такви да одражавају реалност две сасвим различите политике. Приштина зна тачно шта хоће, а Београд вођен туђом памети и руком трпи непрестана понижења од партнера из сепаратистичке државолике творевине. При том, власт из Београда прикрива огољену политичку истину, играјући се терминима и њиховим тумачењима. Међутим, сепаратистичка власт из Приштине својим јасним изјавама разобличава све манипулације Београда намењене домаћој јавности, упозоравајући их да су пристајањем на тзв. бриселске споразуме прихватили нову државу, да ту државу мора да поштују, посебно јужно од Ибра.

Због тога Србијини функционери не могу да дођу на Косово и Метохију када и како они хоће. Посебан режим кретања је договорен за север, где је дозвољено слободно присуство функционера из Београда, јер они промовисањем Јахјагиних избора директно помажу сепаратистичкој власти да заокружи сувренитет и на просторима северно од реке Ибар. У том светлу треба тумачити скорашњу Вулинову, као и најављену Вучићеву посету северу Косова и Метохије. Шта о правима и ауторитету Србијиних функционера мисли сепаратистичка власт из Приштине показали су и последњи разговори у Бриселу, где је Дачићу поручено да на Косово може да иде само као туриста или верски ходочасник. Потврда овог става стигла је одмах од стране Х. Тачија са трибине одржане у Глоговцу.

necemo-izbore

8. Које активности ће предузети Привремена скупштина АП КиМ у циљу бојкота новембарских избора?

Привремена скупштине АП КиМ је већ предузела читав низ активности које спроводи преко централног Одбора за бојкот избора, као и преко четири локална одбора у општинама Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток. Све активности које се предузимају у циљу бојкота избора могу да се поделе на две велике групе. Једну групу активности чини политичка антиизборна кампања, а другу контрола излазности, како би се грађанима Србије и слободној светској јавности благовремено пружила објективну слику о изборној излазности и тиме предупредили могуће пропагандно-политичке манипулације бројкама.

9. Какве проблеме у спровођењу антиизборне кампање очекујете? 

Већ се суочавамо са читавим низом проблема, јер садашња издајничка власт из Београда на најпрљавији начин уцењује запослене у државним органима и установама на Косову и Метохији, претећи им у случају бојкота Јахјагиних избора губитком радног места. Реч је о класичној замени теза, јер ће тек изласком на ове изборе Срби неизоставно и масовно изгубити своја радна места у органима државе које тада на КиМ више неће бити. Пре неки дан је К. Пантић сазвао директоре школа, поручујући им да сви запослени морају да изађу на изборе, а да ће у супротном изгубити посао. Манипулише се и са називом изборне листе, јер се код неупућених именом «Српска» ствара лажни утисак да се ради на стварању некакве нове Републике Српске на КиМ. Ради се о правом психолошком рату који у договору са страним менторима Влада Србије спроводи против свог народа, како би га изручила србождерској парадржавној творевини.

10. Да ли господине Јакшићу очекујете манипулације са гласовима расељених Срба са КиМ и како ћете их предупредити?

У Србији је за спровођење Јахјагиних избора задужен Вељко Одаловић, који је у циљу обезбеђивања изборне победе тадашњем режиму као начелник Косовског округа крао албанске гласове, а сада кроз манипулације са гласовима расељених Срба треба да помогне у заокруживању Велике Албаније. Међу расељеним лицима која су прихваћена у тзв. косовским бирачким списковима највише је оних (6 000 од укупно 8 000) који треба да гласају на бирачким местима на северу КиМ. Како се са севера Косова ретко ко одселио после лета 1999. године, највећи број ових наводно расељених лица чине они који су рођени у општинама северно од Ибра, али су се још седамдесетих година прошлог века одселили у неки од градова централне Србије. Њихови гласови би требало да компезују бојкот избора на северу Покрајине. Ипак наши људи схватају о каквој се национално штеточинској превари ради, због чега не треба очекивати да ће изаћи на Јахјагине изборе.

11. Да ли Срби са севера КиМ, њихове институције и организације, имају средстава, да и поред бојкота, контролишу новембарски изборни процес и светској јавности правовремено објаве истину о изборној излазности? 

Успоставили смо организацију за контролу избора у све четири општине на северу КиМ и тамо ћемо покрити сва бирачка места. Зато ћемо током 3. новембра грађане Србије правовремено информисати о изборној излазности. У централној Србији помоћ у контроли изборне излазности пружи ће нам Одбор за одбрану КиМ ДСС. Очекујем да резултати из четири општине и централне Србије у збиру покажу потпуни успех антиизборне кампање. Јер независно од свих претњи, принуда и превара, као и новца којим се купују људи од стране Приштине и Београда, не могу да поверујем да ће Срби изаћи на изборе који Косово и Метохију одводе из државе Србије.

Marko_Jaksic_01_u_949422029

12. Какве су по Вама перспективе изградње институција АП КиМ према важећем Уставу Србије, које је започело конституисањем Привремене скупштине АП КиМ?

Перспектива изградње институција АП према Уставу Србије је добра и извесна. После конституисања Скупштине нисмо кренули у формирање Извршног већа, јер смо све своје снаге уложили у антиизборну кампању. После Јахјагиних избора кренућемо са формирањем Извршног већа и других органа аутономије какву предвиђа Устав Србије. Већ сада можемо да кажемо да су оснивањем Привремене скупштине АП КиМ одборници изабрани према Уставу и законима Србије и по одлуци председника Народне скупштине Републике Србије о расписивању избора, поставили чврсте темеље Србијине државности на КиМ. Привремена скупштина АП биће у будућности право и једино место за остваривање српских националних права на КиМ.

13. Дуго сте у српској политици, да ли је по Вама на дуже стазе одрживо стање у коме Влада Србије, у условима тешке економске кризе и, како сами истичете, парализе правног поретка због ћутања Уставног суда по питању спровођења тзв. бриселских споразума, води политику коју парламентарна већина није кандидовала на претходним изборима?

Да је садашња власт поштена и коректна према бирачима, расписала би изборе, па нека онда у кампањи пред народом отворено кандидује политику жртвовања Косова и Метохије и државне целовитости за улазак у ЕУ. На делу имамо исто оно што је чинила Демократска странка, која је на изборима говорила и ЕУ и КиМ, да би после избора остала само ЕУ. Једино у Србији може да се политички некажњено отворено и изнова лаже сопствени народ, сопствени порески обвезници. Излаз су једино нови избори, јер се 75% грађана Србије залаже за одбрану уставног поретка и останак КиМ у Србији. Тежина економске кризе у којој ће се убрзо наћи Србија свакако ће натерати власт да распише нове изборе.


Извор: Фонд Стратешке културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Марко Јакшић интервју – Бојкот као егзистенцијална логика

* Обавезна поља