Пошто смо добили твоје писмо, као Срби са Косова и Метохије, желимо да ти кажемо:

Лепо је што бринеш да Срби на Косову и Метохији не доживе „Олују“, коју смо већ имали 1999. године када је више од 200 хиљада Срба напустило своја вековна огњишта. Пошто си тада био у власти, било би много да за време твојих владавина доживимо две олује. Тих година, сећамо се, да док су колоне избеглица напуштале Косово и Метохију заједно са војском и полицијом, по твом налогу, јер си тада био министар информисања, медији писали о нашој победи над НАТО пактом.

Ову другу треба да доживимо од твојих коалиционих партнера у сепаратистичкој власти Приштине. И председника самопроглашене републике Косово Хашима Тачија и председника владе Рамуша Харадинаја поставио си гласовима твоје „Српске листе“, па чуди да они које именујеш сада хоће да протерају Србе. Пре подне си Рамуша Харадинаја називао кољачем српске деце, а онда си га после подне гласовима своје ћерка-странке тзв. Српске листе поставио за председника владе.

Са Хашимом Тачијем си већ, казано по босански, постао јаран. Пред њим, који се оправдано сумњичи за трговину људским органима Срба, приморао си српске судије да положе заклетву. Каква брука и понижење за цео српски род!

Твоја прича да бринеш о безбедности Срба не звучи убедљиво. Од твог доласка на власт безбедност Срба, нарочито на северу Косова и Метохије, рапидно је погоршана. Убијено је шесторо Срба. У више наврата си изјављивао да та убиства нису етнички мотивисана. Ако знаш да нису Албанци, онда су Срби. Који Срби? Пре тебе Србе су убијали само Албанци, а од када си ти дошао убијају их и Срби и Албанци. Према политичким противницима Србима на Косову и Метохији који се противе твојој издаји иницираш насиље. Некад је то паљевина возила, други пут паљење страначких просторија, бацање бомбе на породичне куће политичких неистомишљеника… Колико пута си само питао на државним медијима покојног Оливера Ивановића да ти каже име оног ко је убио Милоша Шћепановића? Нажалост, од њега си са својим медијима направио покретну мету. После његовог убиства обећао си да ћеш за двадесет дана да откријеш имена злочинаца. Одговор још нисмо добили иако је прошло више од пола године.

Трећег новембра 2013. године тражио си од команданта јужног крила НАТО пакта да ти дозволи да уђеш са својим бебедоносним снагама само 45 минута да би се обрачунао са „непослушним Србима“ који су бојкотовали локалне сепаратистичке изборе. Каква брука и срамота!

Ако ниси могао да спречиш хапшење свог министра у Влади Србије Марка Ђурића како онда можеш другим Србима да гарантујеш било какву безбедност.

У писму нам говориш да нећеш да дозволиш да твоји коалициони партнери из сепаратистичке владе заузму језеро Газиводе. Неће они да заузму Газиводе док ти не потпишеш са њима договор. У зграду суда у Косовској Митровици они нису ушли док ти својим потиписом ниси укинуо правосудни систем на Косову и Метохији и тиме предао зграду суда сепаратистима.

Сигурно не знаш, али хидросистем Ибар-Лепенац са језером Газиводе и хидроцентралом изграђен је кредитом који је подигла Влада Републике Србије. Отплата тог кредита је ишла и после 1999. године чиме су све обавезе Србије према Лондонском и Париском клубу исплаћене. На основу тога, тај систем је апсолутно власништво Републике Србије као и цео енергетски систем на Косову и Метохији, који са осталим делом енергетског система Републике Србије чини целину. Свака предаја Приштини, како си наумио, представља тешко кривично дело јер дајеш имовину Србије чији су власници грађани Србије. Током изградње акумулације протерано је више од десет хиљада Срба из Ибарског Колашина. То је први већи егзодус Срба са Косова и Метохије после Другог светског рата.

Знамо да теби ово ништа не значи. Повратак 200 хиљада Срба за шест година своје владавине никада ниси споменуо као да је то табу тема. Да те подсетимо, због наводног прогона Албанаца, Србија је бомбардована.

У писму нам кажеш да се бориш за формирање тзв. Заједнице српских општина коју Приштина спречава. Одмах да ти кажемо да нама та „Заједница српских општина“ не треба. По Бриселском споразуму, који си ти потписао, јасно и прецизно стоји да она „треба да се формира у складу са уставом и законом самопроглашене републике Косово“. Таква сепаратистичка институција није у интересу Срба. Нама требају српске а не сепаратистичке институције. Нажалост, већину српских иниституција на Косову и Метохији ти си у ових шест година предао Приштини.

У писму нам не пишеш о свој намери да са сепаратистима потпишеш свеобухватни мировни споразум. Хоћеш да Косово делиш, да се разграничиш од Албанаца. Ко ти даје за право да нашу дедовину, на коју имамо тапије још од турских времена, поклањаш другоме? Губитак српских светиња, цркава и манастира Срби као народ не могу да преживе без обзира на твој, како ти кажеш, „повећан бруто-друштвени производ“. По којој то логици је држава богатија ако је мања а не ако је већа. Данас се разграничаваш од Албанаца, сутра ћеш морати од Мађара, Бошњака, Бугара… Сводиш Србију на београдски пашалук.

Једну ствар морамо да ти кажемо. Наши преци су се борили за ову Србију. И у Балканским и у Првом светском рату. На хиљаде солунаца Срба је било са Косова и Метохије. У одбрани Београда 1916. године у пуку мајора Драгутина Гавриловића био је цео батаљон Срба са Косова и Метохије, и сви су изгинули. Твоји су тих година били на супротној страни. Можда је и одатле твоја љубав према Курцу и Меркеловој.

У писму нам не кажеш ни како ћеш да поступиш када твој пријатељ Еди Рама укине границу између Косова и Метохије и Албаније. Да ли тада имаш намеру да укинеш интегрисано управљање границама између Косова и Метохије и централне Србије као твој одговор на стварање Велике Албаније? Или ћеш можда да зажмуриш? Кад смо већ код граница, интегрисано управљање границама договорио је Борис Тадић, а ти си га спровео у дело. У Бриселу си договорио са Приштином да 30% прихода од царина са административних прелаза Јариња и Брњак иде општинама на северу Косова и Метохије. Такав споразум и дан-данас функционише. Продао си државу за 30% прихода од царина, а за такво недело оптужујеш народног посланика Славишу Ристића. Срам те било, председниче! Покушаваш гебелсовом методом да сто пута изговорена лаж постане истина. Документа и сведоци друго говоре.

Ништа нам не пишеш о исељавању Срба са Косова и Метохије. Чак новинарима кажеш да се Срби селе и из Србије, па шта. Није исто да ли ће да оду Срби са Врачара или из већ испражњених метохијских села. Забранио си свако запошљавање Срба са Косова и Метохије. Нема инвестиција, нема фабрика, нема радних места и Срби одлазе. Давнашњи сан свих Албанаца је Косово и Метохија без Срба. Ти им у томе помажеш.

Ништа нам не написа о мишљењу Руса да твој свеобухватни мировни споразум, који мислиш да потишеш са Албанцима, личи на Минхенски споразум између Немачке и Чехословачке. Тада је Чехословачка уступила Немцима Судетску област, а ти данас уступаш Косово и Метохију Албанцима. Руси су схватили да попут Мила Ђукановића хоћеш да им подвалиш. Свеобухватним мировним споразумом хоћеш да Косово и Метохију увучеш у НАТО пакт. Он треба да буде увертира за улазак Србије.

Ништа нам не пишеш о томе да негираш Резолуцију 1244. Кажеш да је она важила док је постојала Југославија а данас кад ње нема она није валидна. Иако је, по споразуму Србије и Црне Горе, Србија правна наследница свих споразума и договора, ти то не признајеш. Студенти на испиту из уставног права падају ако такву глупост као ти изјаве. Кад смо већ код Резолуције 1244, како то да после непуних 15 дана од посете Тонија Блера, твог саветника, Велика Британија у Савету безбедности скида Косово и Метохију као тему са дневног реда? Политичка је перверзија Александре Вучићу да порески обвезници Србије њега плаћају као твог политичког саветника. Плаћају оног који је бомбардовао Србију.

На крају нашег одговора, председниче, нама од тебе ништа не треба. Врати нам ону позицију коју смо имали 2012. године када си дошао на власт. У издаји мислимо да си дубоко загазио и да ти повратка нема. Прекини више да преговараш у наше име, јер сваки твој одлазак у Брисел значи једна српска институција на Косову и Метохији мање. Трну нам зуби од твог преговарачког „бриселског успеха“. Нашали се, па макар једном изусти „Косово је Србија“. У ових шест година твоје владавине тако нешто нисмо могли да чујемо.

Уосталом, оно што искрено мислимо је да, што си дуже на власти у Србији, стварање Велике Албаније постаје све извесније.

Косовска Митровица, 07.08.2018. године,

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“


Извор: НП "Отаџбина"

Оставите коментар

Оставите коментар на Одговор косметских Срба на Вучићево писмо

* Обавезна поља