SLAVKO STEVANOVIĆСкупштина Аутономне Покрајине Косова и Метохије постоји тек десетак дана, али се идеја о њеном формирању родила оног 17. фебруара 2008. када је албанска национална мањина прогласила независност. Све време до 4. априла 2013. Срби на Косову и Метохији су чекали да неко јачи од њих, конкретно држава Србија – оформи Скупштину! Међутим, то нисмо дочекали. При том се све време чини јако мало да се спречи независност Косова. Зато је српски народ, заједно са мањинама које признају државу Србију као своју, сам одлучио и сам формирао парламент Аутономне покрајине Косово и Метохија. Скупштина је већ направила свој први корак: експертска радна група израђује Статут, а онда ће бити формирани сви покрајински органи по узору на АП Војводину. То значи да ће јужна српска покрајина ускоро имати и Владу, открива у разговору за Факте председник Скупштина АП Косово и Метохије Славко Стевановић.

Разјашњавајући однос власти у Београду према Скупштини АП КиМ, Стевановић „на прву лопту“ каже да је власт не признаје, али одмах констатује да „ни нема шта да је признаје или не признаје, јер по Уставу Србије постоје две покрајине и АП КиМ је саставни део Републике Србије. Зато покрајинској Скупштини не треба никакво посебно признавање“.

Да ли је неко из власти вршио притисак било које врсте да би спречио формирање Скупштине?

Не бих рекао да је било притиска, већ проблема, јер је наша Влада потписала Бриселски споразум који предвиђа Заједницу српских општина у оквиру Косова. Ми се са тим не слажемо јер је Косово прогласило независност и многе државе су га од тада признале.

Дакле, ви сте свесно поступили и поступате супротно од онога што ради Влада Србије?

Да. Скупштина јесте супротна Бриселском споразуму, али је у складу са Уставом Србије!

Да ли вас је неко посебно опомињао да  идете „уз длаку“  званичној државној политици?

Званично – нико. Само из медија. Сазнавали смо да је било отпора. А данас су у току разговори Срба са Косова и Метохије и државног врха.

Како су реаговале страначке централе? Какав је њихов однос према својим кадровима који седе у Скупштини АП КиМ?

Ми смо се овде прво договорили да нећемо страначки да делујемо, већ да ћемо наступати ванстраначки! У томе смо истрајали годинама!

Да се разумемо: ми нисмо много ни питали наше странке и централе у Београду. Понашамо се како тражи наш народ овде, а 99 одсто тог народа је тражио проглашење скупштине. Представници смо нашег народа и морамо да радимо како нам наш народ каже.

ustav, zvecneКако сте Ви лично изнели на леђима то што Вам народ тражи да радите контра од онога за шта се залаже премијер и Ваш страначки лидер Ивица Дачић?

Јако је тешка ситуација, али баш ме брига да ли ће неко да ме осуђује јер ја радим ово само из људсих разлога! Знате, народ је имао много проблема од рата 1999, са Кфором, на барикадама, бранећи се у Митровици, на Брњаку, Јарињу… Али, када је дошао проблем са Бриселским споразумом, тада нам је било баш јако тешко.

Кад је у питању опстанак на Косову и Метохији, ми у нашим партијама не морамо да будемо истомишљеници! Ако се у свему слажемо – нарочито у данашње време демократије – имамо право да се у једном не слажемо. Нарочито ако се ради о нашем опстанку овде! Јер: сматрамо да нико не осећа наше проблеме као ми! Ни званични Београд их не види као ми.

Дубоко мислимо да имамо право да уредимо свој живот онако како планирамо да живимо. Ако су Албанцима дали право да спроведу сецесију од државе, зашто ми не бисмо имали право да останемо у држави где су нам живели преци!

Да бисте заштитили то своје право, формирали сте Скупштину. Она је добила председника, секретара… Шта је још потребно да би профункционисала у пуном капацитету?

Тренутно се праве Статут и Пословник. Потом ћемо оформити све друге органе, као што се свуда ради.

Ко су чланови тима који пише Статут? Да ли можете да кажете шта ће у њему обавезно писати?

Не бисмо да говоримо о садржају док све не буде готово. Али, битно је да знате да смо ангажовали и експерте из релевантних области – све до професора уставног права. Ништа нисмо препустили случају. Много смо се трудили да испоштујемо закон и Устав наше државе.

У сваком случају, најављујете да ће АП КиМ радити по узору на АП Војводину. Имаће Владу, доносити законе…

Да. Имаћемо Владу, министре, све! Јер, шта вреди Скупштина ако нема органе. Све ћемо да радимо као и Војводина. Тако бар планирамо. Ако нас још неко у томе помогне и то поздрави…

Велика је ствар што смо ми ту Скупштину направили, без обзира на то ко ће да нас осуди и оспори, а ко да нам каже да смо добро урадили. Велика је ствар да кажемо и Приштини, и Београду и међународној заједници да се не слажемо са тим да нас гурну у независну државу Косово; да кажемо да ми нисмо добровољно отишли!

Ако будемо морали и ако нас отерају на силу – шта ћемо? Ми смо навикли на силу!

Да, али је та сила долазила споља. Сада долази из Београда…

Почело је са Борком Стефановићем. Мада, стално је нешто било… Држава је после проглашења независности морала одмах да реагује! Пре тога је био онај терор над нашим народом 17. марта кад међународна заједница није реаговала. Наша држава је и тада морала да реагује, а није.

Знамо ми да нам је земља у тешкој економској, политичкој и свакој другој ситуацији. Ово што држава ради – видим да не воли и да је под огромним притиском. Међутим, ми смо ту да јој на овакав начин помогнемо; да она може да каже да Косово није независно и да никада неће да га призна!

А, ако народ на Косову каже да исто то неће – онда он не ради против интереса своје државе, већ у интересу! Е, сад, то што је држава у тренутној тешкој економској ситуацији и што не може да оствари боље – оно што бисмо ми желели…

Како ће се спољни притисак на државу одразити на постојање Скупштине? За почетак, ко ће да вас финансира?

Наравно да би најбоље било кад бисмо питање финансија решили у договору са нашом државом, али она је под притиском и зато за сада сви радимо волонтерски, нико не прима ни динара, нико није плаћен и нико од људи који у овоме учествује не поставља питање новца.

Мора да се разуме да ми не почињемо од нуле, него далеко испод. Постојала је Скупштина АП КиМ и радила је. Сила ју је прекинула! Нећемо моћи бесконачно дуго да радимо без финансија. Морамо наћи начина. Да је нормално време, не би нам требао нико- 15 година сам био директор пореске управе у Лепосавићу и знам како се она сама финансирала. Али, за то треба да постоје услови: изграђене институције и правна држава.

Међутим, нећемо одустати ако не буде новца! Једино силом како могу да нас спрече да радимо! Нико од људи- без обзира из које су партије – не тражи новац!

Сада прво треба да решимо техничке ствари као што је фирма, пословне просторије…

UCESNICI

Да ли је на самом Косову и Метохији било отпора и проблема? Какви су притисци са те стране?

Не, не. Нема никаквих проблема. Само нам се јављају многи појединци, аналитичари који нас убеђују да изађемо на шиптарске изборе, да ће нам то донети благостање, да ће помоћи нашем народу на КиМ, да ће се огромна средства одвојити за север КиМ. Пропаганда и притисак.

Да је нешто добро, нас нико не би морао да тера. Сами бисмо пристали.

Шта се све преживело од 1999! Више ништа не верујемо. Желим да дам само један пример: у бриселском споразуму пише да косовска оружана сила не може да уђе на север Косова без захтева, нашег пристанка… али видите да приштинска влада склапа споразум да албанска војска може слободно да се шета Косовом. Целим Косовом!

Следећи велики тест за Србе на КиМ и званични Београд су избори 3. новембра. Влада Србије вас је позвала да на њих изађете. Ви одбијате. Да ли ће то тако и остати?

Они нас позивају да изађемо на изборе по закону неке државе која није призната од наше државе, ни од УН, ни од већине човечанства!

Ми знамо да радимо праву ствар. Подршка нам стиже од народа. Ако верујете – чак из Аустралије зову… А наша држава сигурно зна да ово радимо у најбољем интересу земље и народа на КиМ. Ми немамо никакв други интерес. Само тај!

Желимо да сарађујемо са влашћу. А власт би требало да сарађује са људима који заиста представљају српски народ на КиМ и да у разговору са њима нађе најбоље могуће решење. Знамо да је држава у тешкој ситуацији и да не може више од овога.

Али, ми смо дужни да станемо у одбрану наше државе. За то смо дали заклетву – и то не сад на овој Скупштини – него онда када смо служили армију!

Овај народ овде има мање профитера него у остатку земље и све што ради, ради само зато што жели да сачува своје огњиште. То знају и Београд, и Приштина и међународна заједница.

Ако српски народ изађе на те изборе, Приштина има права да успостави „владавину права“ на територији целог Косова и Метохије. Срби јужно од Ибра су закопали своју судбину кад су изашли на косовске изборе. Ми смо се супротставили и излазили само на изборе које расписује држава Србија.

А сад вас држава Србија упућује да изађете на шиптарске изборе које организује независно Косово са звездицом…

Да. Само се ту потпуно не слажемо. Кажемо да то није добро. То не смемо. Највећа опасност ће да буде, а то је и наш премијер рекао, што ће Срби који изађу на изборе бити Тачијеви Срби. Е, ми не желимо да будемо Тачијеви Срби.

eston i drzavni vrhКако схватате то да премијер каже такву ствар, а овамо вас власт позива да изађете на изборе?

То је најбољи доказ да је држава под притиском. Заиста јесте.  И не желим да кажем ниједну ружну реч ни о премијер, ни о председнику државе или неком другом. Можда је за целу државу добро да изађемо, али за нас на КиМ није.

Како мислите да убедите власт да престане да вас тера да радите оно што је за вас лоше?

Најгоре ће то да буде. Народ не жели на те изборе. Изаћи ће појединци, међународна заједница ће да их призна, а они неће бити легитимни представници српског народа на КиМ.

Само још ово да кажем: ишли смо ми и код Тадића и тражили да се заштити КиМ и да оформи Скупштину. Рекли су нам да сачекамо. Чекали смо и чекали. Докле дођосмо тако? Дођосмо до велике Албаније! Чекали смо да то уради Србија, а она никако.

Једино сте изашли „на црту“ пројектантима и извођачима велике Албаније…

Ми смо то урадили! Ноћима не спавамо због тога. Али, историја ће показати шта је права ствар.

Чак и ако не успемо, остаће записано да српски народ није добровољно отишао.То је за мене велики успех. Покренули смо ствари. Јако је битно да се овде нешто дешава, јер да смо ћутали, сви би могли да кажу: тај народ тамо и жели да оде.

А ми – ми нећемо да идемо!


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Разговор са Славком Стевановићем – Сходно Уставу Србије!

* Обавезна поља