У Косовској Митровици брутално је испред властите канцеларије ликвидиран председник Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић. И, како то већ према нашим обичајима ред налаже, крилатице „о мртвима све најбоље“ држао се свако ко је у тренуцима након овог убиства упитан за мишљење – пријатељи, сарадници, породица, али и дојучерашњи најљући Ивановићеви непријатељи.

Од некадашњих Ивановићевих душмана сазнали смо да је он био „диван човек“, „поштен“, „један од највећих међу нама“, „велики борац за Косово и Метохију“, „човек који се залагао за мир“, а његово смакнуће описивали су моћним речима попут „великог губитка за све Србе на КиМ“ „непојмљиве трагедије“, „чина који је узнемирио читаву нацију“, „кукавичког акта“, „свирепог злочина на којем политички противници власти убиру поене, али „никако не и ми“…

Но, за живота Ивановићевог, говорило се далеко другачијим тоном. Штавише, он је проглашаван „највећим непријатељем косовских Срба“, „монструмом“, „издајником целог нашег народа“…

Један од упечатљивијих примера за овакав дискурс свакако је добро познати срамни спот Српске листе емитован на ТВ Пинк и ТВ Мост током предизборне кампање. (https://www.facebook.com/Voki.Kosovo.Istina/videos/2377369042487308/)

Само пар сати након што је лидер СДП-а преминуо, председник те исте Српске листе, градоначелник општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић, изјавио је да „убиство Ивановића представља пуцањ у све нас који се боримо за Косовску Митровицу и у сваког Србина који није желео да напусти своје огњиште“.

Међутим, тог осмог септембра, само два дана пре него што су тројица представника Српске листе положила заклетву као министри у новоформираној „косовској влади“, Горан Ракић је на званичном сајту странке објавио ауторско саопштење у потпуности посвећено Оливеру Ивановићу – у ком нимало није тако слаткоречив.

Преносимо га у целости:

О патолошкој самозаљубљености човека који грозничаво настоји да привуче пажњу јавности, градећи програм на параноичном уверењу да му неко прети и да се Српска листа уротила против њега и његових амбиција, не треба говорити у саопштењима, већ у анализама сасвим друге врсте.

Нити је важан Оливер Ивановић, нити су важни они који га упорно за мишљење питају, иако они сви заједно мисле да јесу. Они су за нас само људи са маргине којима не желимо ништа лоше, али не желимо ни да свакодневно слушамо њихове придике, јер савете Српској листи могу да понуде само они који су се доказали као борци за српске интересе на Косову и Метохији, а то ни Ивановић ни они који од њега настоје да по сваку цену направе релевантну политичку фигуру свакако нису.

Српска листа је пред грађане на последњим изборима изнела јасан програм одбране српских државних и националних интереса на Косову и Метохији, обећавши да ће учинити све што је у њеној моћи да тај програм реализује, а српски народ нас је готово једнодушно подржао као доказано одговорне и кредибилне људе.

А какав је кредибилитет оних који нам данас држе лекције?

Оливер Ивановић је поклонио делове Косовске Митровице екстремним Албанцима договором о тзв. зони поверења, а себи од тога приходовао пословне објекте у „најстрожијем“ центру града и станове у Београду. У периоду од 2000. до 2008. године као посланик у Приштини ћутао је штитећи своју фотељу и интересе док су Србе протеривали. Ћутао је и када су горела српска села и српски манастири широм Косова и Метохије у мартовском погрому 2004. године.

То је биланс човека и политичара Оливера Ивановића, и зато нема ничег беднијег од његових покушаја да Србе на Косову и Метохији увери да је све те ствари учинио неки други Оливер Ивановић или да се оне уопште нису ни догодиле.

Срећом, демократија је владавина народа, а народ ће и на неким наредним изборима јасно рећи шта мисли о Оливеру Ивановићу, његовој политичкој тежини и људским квалитетима. Наставиће, без сумње, Ивановић да машта о сопственој величини, наставиће да проси џепарац и подршку од оних којима је север Косова и Метохије трн у оку, наставиће да опањкава своју државу код оних који нису пријатељи наше државе, али последњу реч о томе даће грађани, и уверен сам да ће у заборав послати не његову биографију, већ њега самог.

У потпису – Председник (с великим П) Српске листе, Горан Ракић

Пар месеци пре тога, 13. јуна Ракић је у име Српске листе објавио следеће саопштење на рачун Оливера Ивановића:

Српски народ је у недељу јасно показао и изабрао ко жели да га представља у покрајинским привременим институцијама. Време самозваних лидера који су овај народ водили без и једног гласа подршке, ја напокон прошлост. А том квази стручњаку, бившем политичару а сада аналитичару, који никада није дао тачну прогнозу, би српски народ на KиМ показао шта мисли, и о њему, и о његовом кредибилитету, да је смео да изађе на изборе са својом комби странком, покретом, иницијативом, шта ли је…

Свестан тога, стално перфидно и потуњено подрива српско јединство и релативизује овако велики успех Српске листе и државе Србије, али и уз подршку својих ментора покушава да се наметне за учешће у власти, доношењу одлука у наше име, иако нема никакав политички легитимитет међу Србима на KиМ.

Предлажем му да то покуша да оствари са својим менторима у Приштини, где је и био посланик у два мандата, у време погрома Срба на Kосову и Метохији 2004. године и владе Рамуша Харадинаја. А Србе нека остави да сами бирају своје представнике. Срби су и у недељу потврдили да желе да са својом Владом у Београду и председником Вучићем наставе политику јединства и заједничке борбе за српске интересе на KиМ.

Жао ми је што Оливер Ивановић мисли да је то погрешно, иако му није сметала финансијска, дипломатска, политичка и свака друга подршка те исте државе током неправедног притвора и процеса који се водио против њега претходних година. Али све ово више говори о њему, него о нама, Србима на KиМ и нашој држави Србији.

у потпису: Горан Ракић, члан Главног и Извршног одбора СРПСKЕ НАПРЕДНЕ СТРАНKЕ

Што се директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића тиче, он се као бивши блиски сарадник Оливера Ивановића донекле трудио да не прави превелике испаде на његов рачун, барем не да задаје „ниске ударце“. Ипак, ни то није дуго трајало.

Седамнаестог октобра, Ђурић је за Радио телевизију Србије рекао да је веома важно да се Срби на Kосову окупе око Српске листе, и то, како је истакао, није страначки већ државни пројекат.

Он је рекао да се показало да се политика Оливера Ивановића политика Демократске странке и оценио да та политика ништа добро није донела. “Уверен сам да грађани Kосова то неће прихватити”, истакао је том приликом Ђурић.

Но, већ исте вечери, гостујући на телевизији Пинк, Марко Ђурић није био тако благ. Том приликом рекао је да је „сваки глас за Оливера Ивановића и било кога ко није на Српској листи глас против интереса српског народа и глас за разбијање српског јединства у покрајини и очигледно глас против очувања органске везе државних институција Србије са српским народом у покрајини“.

„Поново се окупљају они који би да разбију јединство српског народа на Косову и Метохији“, оценио је Ђурић за „ТВ Пинк“ поводом подршке коју је Покрет слободних грађана Саше Јанковића пружио Оливеру Ивановићу пред локалне изборе на Косову.

„Такви људи, очигледни разбијачи српског јединства, подржавају Оливера Ивановића“, указао је Ђурић.

Још једно милозвучно саопштење објављено на званичној Интернет страници Српске листе 28. септембра 2017. године. Оно је сада склоњено, али портал КосСев је тада издвојио „најсочније“ делове.

Од ‘доказаних кадрова’ Оливер Ивановић нуди и портира, записничара, особу која је осумњичена за проневеру новца, као и човека чији је рођени брат, како се говори по Косовској Митровици, осумњичен за јучерашње убиство у нашем граду, а који је јуче био на састанку са Оливером Ивановићем и Александром Шапићем. То су људи са којима Оливер жели да управља стратешки важним градом за Србе на Косову и Метохији“

Тврде да Ивановић „безочно лаже“ да Српска нема квалитетне људе, а након помног набрајања квалитета представника своје листе, додају:

„Наши кандидати су прави професионалци. Они сигурно не знају да измишљају као Оливер Ивановић, и неће интересе српског народа продавати за некакве пословне просторе у центру града, какве без икаквих папира, али из разних ‘патриотских’ заслуга, поседују неки други,“ додају, такође.

Такође, додали су да Оливер Ивановић обмањује јавност и медије у Београду као „тобожња жртва“, а тврдили су и то „да је факултет завршио у 56. години“.

„А што се његовог угледа код међународних представника тиче, ту му на овим изборима нема премца, сви овде знамо његове ‘релације’ са тим круговима, које је више пута доказао када је имао прилику да се пита и управља,“ истакли су.

„Овде у Митровици добро зна да то не може. Довољно га добро суграђани познају и 22. октобра ће га послати у политичку историју. Бар на Косову и Метохији.“

И заиста, Оливер Ивановић је 16. јануара 2018. године заувек напустио и Косово и Метохију и цео српски народ, а време ће показати да ли ће пре његово име или имена његових немеза остати записани међу заслужне грађане у уџбеницима историје .


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта су Вучић-Харaдинајеви Срби говорили о Оливеру Ивановићу

* Обавезна поља