miodrag milanović 1Историја се креће напред и записује се. Човечанство не може да промени ток историје нити да јој подеси брзину промене, али се зато одређене теорије могу појавити о старим родовима. Пример за то је историја Аријеваца. Историчари прихватају као општепознату чињеницу да су Аријевци живели 2000 година пре Христа, међутим ирански професор Ђаханшах Дерахшани има доказа да историја Аријеваца досеже до 3000. г. пре Христа. Овај искусни историчар, заступник тзв. Иранске теорије о пореклу данашњих европских народа, па међу њима и Срба, је изводио истраживања током 15 година, да би доказао да су Аријевци потекли из персијске земље и да нису били досељеници.

Др Дерахшани (1944- 2014) се родио у Техерану, а завршио је магистратуру из архитектуре и урбанизма у Немачкој. Он се више од двадесет година бавио историјским истраживањима и лингвистиком у Немачкој. Стекао је звање доктора наука из историје на Универзитету у Јеревану. Његове књиге и чланци о древној иранској историји уживају међународни углед. Своје детаљно образложене текстове о историји Аријеваца је издао сабране, на немачком језику, 1999. године.

Деракхшанијева истраживања, необично важна и за српску древну историју, обелодањена у књизи „Аријевци и њихове сеобе у 3 и 2 миленијуму пре наше ере,“ објавиће издавач Вандалија у редакцији историчара и структиралног антрополога Миодрага Милановића.

Као најаву овог по много чему изузетног издања господин Милановић препоручио је ЦЕОПОМ-Истини интервју професора Дерахшанија у коме он, као један од највећих светских ауторитета за историју Аријеваца, укратко износи своје поставке и сазнања произашле из његових истраживања.

derakhshani

Иранци нису упознати са темом Ваших истраживања. Да ли можете да нам појасните нешто више о томе?

Моја књига даје преглед историје древних племена која су живела у Персији. Историчари баш и нису упознати са тим раздобљем јер једноставно није било већих истраживања. Тамо су, у то време, живели и неперсијски родови. Ја проучавам, у својој књизи, племена етничких Аријеваца. Они су, на овој пространој територији, живели до другог миленијума пре Христа.

Како сте нашли ову празнину у хронологији Ирана и одакле почиње Ваш истраживачки рад?

Нема позадине овом истраживању. Историчари имају став да Иранци нису живели овде у то доба, већ да су се доселили. Зато је идентитет племена из тог времена тако замрачен. То је случај код трагова персијске цивилизације у периоду до шестог миленијума пре Христа. На жалост, нема никаквих озбиљних радова о историји древних Персијанаца. Историја Ирана почиње од тренутка када су асирски историчари писали о Маду, Парси и Ахаменидама. Ја сам извео прва истраживања о народима који су насељавали Иранску висораван.

Ваша истраживања су у супротности са већинским ставом да су се Аријевци доселили на Иранску висораван. Како подупирете своје ставове?

Верује се да су Аријевци живели на Иранској висоравни око другог миленијума пре Христа. Међутим, размишљања која подржавају такав став немају било какву научну потпору. Има довољно доказа да су племена Мада и Парса живела у Ирану током трећег миленијума пре Христа. Идеја о досељавању Аријеваца на Ирански плато има своје порекло у европском фашизму насталом крајем 19. века. Европљани верују да се раса светле пути населила у Иран и Индију, али не нуде никакве доказе о том насељавању. Њихова најновија истраживања приписују Средњу Азију, Русију, Малу Азију, па чак и Месопотамију, као првобитну земљу порекла Аријеваца. Међутим, ја сам понудио нове доказе да су Аријевци потекли са Иранске висоравни, да је она њихова прадомовина.

Ваше истраживање тврди да се Аријевци нису доселили из данашње Европе у Иран. Да ли су се доселили из других крајева или су потекли из персијске земље?

Треба да се размотри неколико врста доказа. Усамљени лингвистички или археолошки примери не могу понудити одговор на ваше питање. Моје истраживање се заснива на палеонтологији, метеорологији, минералогији, и лингвистици. Дошао сам до закључка да су Аријевци живели у Ирану већ од 10000. година пре Христа. Тада је клима била веома хладна и прото- Аријевци су се пресељавали у топлије крајеве, док нису стигли до Иранске висоравни. На крају, око ΧV века пре н.е, Аријевци (племена Скита) су се одселила чак до северне Европе и Скандинавије. Ова идеја је заснована на научним и историјским чињеницама. Древни језик Аријеваца се говорио на крајњем северу, пределу названом у легендама и митовима Хиперборејом.

Можете ли нам рећи нешто о расељавању Аријеваца?

Највеће ширење Аријеваца се десило средином петог миленијума пре Христа. Аријевска племена су се истовремено селила у Европу, Палестину и Сирију. Чак су оставили трагове цивилизације у Египту. Други талас исељавања се десио почетком другог миленијума пре Христа када су се Аријевци иселили на Балкан и у Синд (данашњи Пакистан).

iran-arijevci

Који су разлози исељавања? Да ли су географски чиниоци као што су промена климе и други проблеми везани за пољопривреду и сточарство разлози исељавања?

Имамо приступа научним истраживањима о метеоролошким условима. Дошло је до великог пораста температура ваздуха и вишедеценијског периода сушних година. Водотоци су пресушили, Аријевци су морали да нађу друге територије погодне за сточарство и земљорадњу. Махом су се исељавали ка рекама Тигрис, Еуфрат, Нил и Синд. Сушне године, дакле, неповољне временске прилике, су биле главни разлог исељавања.

Ваше истраживање је свеобухватно. Како сте се одлучили на таква истраживања?
Током последњих деценија, лингвисти и археолози су били подељени око тумачења историје древних племена. Слике које показују Аријевце су откривене у државама као што су Египат и Месопотамија. Такве појаве само потврђују чињеницу да су Аријевци били одлучни да прошире своје племенске и културне односе са осталим народима, диљем света. Ако погледамо иранске легенде, видећемо да су Аријевци и Европљани блиско повезани.

Која су друга племена живела у Ирану пре Аријеваца?

Моја истраживања потврђују чињеницу да су пре Аријеваца живела друга племена на Иранској висоравни. Језик Аријеваца одсељених на Балкан поседује 40 одсто неаријевских позајмљеница, док санскрт садржи 25 одсто. Међутим, то није случај са староперсијским, што доказује да неаријевски народи никада нису живели на Иранској висоравни. На пример, Хузестан је био дом Еламита а они нису говорили аријевским језиком.

Где су Аријевци живели пре него што су дошли у Иран?

Прво ћу Вас питати да ли је уопште нужно да су они дошли из неког другог краја у Персију. Није! Чињеница је да је било веома хладно те да Аријевци нису могли живети у таквим условима. Међутим, Персијски залив пружа добре услове за живот. Иранске и европске легенде такође показују да су Аријевци живели у јужним крајевима. После хиљаду година, понестало је воде у областима око Персијског залива, па су Аријевци морали да се преселе даље на север, где су изградили своје домове.

Има ли других доказа осим лингвистичких који указују на насељеност Аријеваца?

Још увек није било археолошких истраживања Персијског залива. Знамо, међутим, како је настала велика долина код ушћа река Каруна, Тигриса и Еуфрата. Тамо је некада текла широка река до Оманског мора, кроз Хормуски пролаз.

Превод – Давид Ђорђевић


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на др.Дерахшани интервју – Аријевци нису били досељеници

* Обавезна поља